Τοποθετήθηκε φυλάκιο στην πύλη του Πολυτεχνείου

Τοποθετήθηκε φυλάκιο στην πύλη του Πολυτεχνείου / Αντιδράσεις φοιτητών

Φυλάκιο τοποθετήθηκε στο Πολυτεχνείο, στην Πύλη της οδού Πατησίων μετά το σχετικό αίτημα υποβλήθηκε από την Πρυτανεία του ΕΜΠ στην αρμόδια Διεύθυνση του υπουργείου Πολιτισμού και από εκεί στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων.

Σύμφωνα με την Πρυτανεία το φυλάκιο θα χρησιμοποιηθεί για την θέση φύλαξης στην Πύλη της Πατησίων, η οποία προγραμματίζεται να επαναλειτουργήσει με στόχο την βελτίωση της προσβασιμότητας στο ιστορικό συγκρότημα αλλά και για την ανάδειξή του.


Η ιστορία

Θυμίζεται ότι το αρχικό «Πολυτεχνείο» είχε ιδρυθεί το 1837 ως Τεχνικό Σχολείο, που λειτουργούσε στο κτήριο της οικίας Γ. Βλαχούτση στην οδό Πειραιώς. Για την ανέγερση ενός συγκροτήματος αντάξιου με τα οράματα της χώρας για το μέλλον της συνέβαλλαν πολλοί ευεργέτες, αρχίζοντας από τον Νικόλαο Στουρνάρη, που στην διαθήκη του έγραφε για τα χρήματα που κληροδοτούσε: «να κτισθή εις Αθήνας εν λαμπρόν Πολυτεχνείον…».

Ιδέα που υιοθέτησαν συγγενείς και συμπολίτες του από το Μέτσοβο, ο Μιχαήλ Τοσίτσας συγκεκριμένα, η Ελένη Τοσίτσα και ο Γεώργιος Αβέρωφ, οι οποίοι χρηματοδότησαν την κατασκευή του. Ως προς την ονομασία του εξάλλου, «Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο» καθιερώθηκε το 1914.

Η κατασκευή του κεντρικού κτηρίου «Κτήριο Αβέρωφ» (Σχολή Αρχιτεκτόνων) άρχισε το 1862 από τον αρχιτέκτονα Λύσανδρο Καυταντζόγλου , που δημιούργησε μία μνημειακή σύνθεση, η οποία αναπτύσσεται συμμετρικά γύρω από ένα τετράγωνο αίθριο. Το κτήριο Γκίνη (Σχολή Πολιτικών μηχανικών) οικοδομήθηκε στη δεκαετία του 1920 και επεκτάθηκε τη δεκαετία του 1960 σε σχέδια του καθηγητή Κώστα Κιτσίκη. Τέλος, τα κτήρια Τοσίτσα (Χημικών Μηχανικών) και Μπουμπουλίνας (Μηχανολόγων – Ηλεκτρολόγων), οικοδομήθηκαν τη δεκαετία του 1950 και 1960 σε σχέδια του καθηγητή Εμμανουήλ Κριεζή.

Αντίδραση φοιτητών στην τοποθέτηση φυλακίου

ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΣ ΤΟΥ ΦΣ ΧΗΜΙΚΟΥ

Η αυταρχική κατεύθυνση της πρυτανείας Χατζηγεωργίου έχει πολλές μορφές. Πέρα από τις απειλές με πειθαρχικά απέναντι σε φοιτητές, το χλευασμό των Φοιτητικών Συλλόγων και των υπόλοιπων συλλογικών φορέων του Ιδρύματος, τις απειλές σε εργαζομένους και τους συνεχείς εκβιασμός προς πάσα κατεύθυνση βλέπουμε να εμφανίζονται νέα δεδομένα όσον αφορά ακόμη και την ελεγχόμενη πρόσβαση στο 'Ιδρυμα. Μάλιστα η προκλητική αυτή μεθόδευση, που αντιμετωπίζει ως υπόπτους τους φοιτητές μέσα στο χώρο τον οποίο σπουδάζουν, εκκινά από τον ιστορικό χώρο του συγκροτήματος Πατησίων τον ΕΜΠ. 'Ενα χώρο άμεσα συνδεδεμένο με τους αγώνες και τις διεκδικήσεις όλης της κοινωνίας, ένα χώρο που εδώ και χρόνια επιχειρούν να απονεκρώσούν για να χαθεί ο πολιτικός τον συμβολισμός.

Αξιοποιώντας χυδαία το αίτημα για το άνοιγμα της πύλης Πατησίων, της κεντρικής πύλης τον κάτω ΕΜΠ δηλαδή που εδώ και χρόνια είναι κλειστή απομονώνοντας το μεγαλύτερο κομμάτι του συγκροτήματος, ο πρύτανης τοποθέτησε φυλάκιο ακριβώς μπροστά στο μνημείο των νεκρών της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου και των νεκρών φοιτητών που αγωνίστηκαν στην αντίσταση. Δύο βήματα (κυριολεκτικά) από το χώρο που οι αγωνιζόμενοι φοιτητές αντίκρισαν τα τανκς χωρίς να υποχωρήσουν και έχυσαν το αίμα τους ενάντια στη Χούντα.

'Ενα χώρο που διατηρεί τη συλλογική μνήμη ζωντανή προσπαθούν να τον συνδέσούν με τις προσπάθειες του Υπουργείου και της κυβέρνησης για τη συνεχή επιτήρηση της καθημερινότητάς μας, για την προσπάθεια αντιμετώπισή μας ως υπόπτων, με τη σιγή απέναντι σε κάθε τι που πλήττει τα δικαιώματά μας. Με τον πρύτανη να τα επιβάλλει, προσπερνώντας ακόμη και τη σχολή των Αρχιτεκτόνων.

'Ολα αυτά την ώρα που το Υπουργείο ζητά από τους Πρυτάνεις των Ιδρυμάτων τη συνεργασία με την αστυνομία για τη συγκρότηση σχεδίων ασφαλείας. Γεγονός που αφορά τα επιχειρησιακά πλάνα της αστυνομίας απέναντι ακόμη και στις διαδικασίες και τις αποφάσεις των συλλόγων μας. Άλλωστε το πως αντιμετωπίζουν τους αγώνες μας το απέδειξαν με τις συνεχείς αστυνομικές παρεμβάσεις και τη βία απέναντι στους φοιτητές, κάτι που είδαμε και μέσα στο ΕΜΠ δύο φορές το προηγούμενο δίμηνο των μεγαλειωδών κινητοποιήσεων και καταλήψεων.

Μάλιστα, οι τελευταίες δηλώσεις Μητσοτάκη έδειξαν πως Θα επιχειρήσουν να οξύνούν την επίθεση απέναντι στους αγώνες μας, στοχοποιώντας ως «παράνομο» κάθε μέσο που έχουμε για να αγωνιζόμαστε. Προσβάλλούν την ιστορία και τους αγώνες χιλιάδων ανθρώπων αλλά και ολόκληρων γενεών. Τον ίδιο το λαό που διεκδικεί μια αξιοπρεπή ζωή. Αυτά είναι αναπόσπαστο κομμάτι του Ιδρύματος και της κοινωνίας. Και με τον τρόπο αυτό στρώνουν το δρόμο στη ΝΔ για να προχωρήσει το αυταρχικό της κρεσέντο.

Απαιτούμε να αποσυρθεί τώρα το φυλάκιο από την Πύλη της Πατησίων του ΕΜΠ Καμία συγκρότηση σχεδίου ασφαλείας Τα πανεπιστήμια είναι χώροι ελεύθερης έκφρασης και πολιτικής δράσης!

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΕΚΛΕΓΜΕΝΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ ΚΣ

Η Πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ, Ασημίνα Γιαννείου, εκλεγμένη με την Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας απέστειλε στα «Φοιτητικά Νέα» την πιο κάτω ανακοίνωση:

Όσο η καθημερινότητα που ζούμε στην Αρχιτεκτονική δυσκολεύει όλο και περισσότερο, τόσο περισσότερο πρυτανεία και κοσμητεία αδιαφορούν και το δείχνουν με τον πιο εμφατικό τρόπο. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση όλο και μειώνει την χρηματοδότηση των πανεπιστημίων μας, με με τις ελλείψεις σε υποδομές και προσωπικό να χειροτερεύουν κάθε χρόνο πιο πολύ τις σπουδές μας. Χαρακτηριστική η κατάσταση των υποδομών της σχολής μας, με 2 μόλις αμφιθέατρα να χρησιμοποιούνται, ασφυκτικά γεμάτα στις διαλέξεις με φοιτητές να παρακολουθούν το μάθημα στα σκαλιά, με το ΤΜΑΧ που χωράει 100αδες φοιτητές να μην ανακαινίζεται λόγω έλλειψης χρηματοδότησης (ενώ υπάρχει μελέτη για την ανακαίνισή του), με αίθουσες εργασίας να μην ανοίγουν και με τα υπάρχοντα καμαρίνια να μην φτάνουν, μέχρι και με τζάμια από το κτήριο Γκίνη να πέφτουν δίπλα μας την ώρα που περπατάμε στη σχολή. Την ίδια στιγμή που δεν τους καίγεται καρφί για τις σπουδές, μέχρι τις ζωές μας, την «πληρώνουν» και οι οικογένειές μας, αφού η σχολή δε μας εξασφαλίζει δωρεάν ούτε τα υλικά που χρειαζόμαστε για να σπουδάσουμε, ούτε εκτυπώσεις που χρειάζονται στα καθημερινά μαθήματα, ούτε φαγητό στη λέσχη της σχολής μας, ούτε καν νερό (!), αφού ο ένας και μοναδικός ψύκτες της σχολής έχει χαλάσει εδώ και μήνες.

Εντυπωσιακή δεν μας φαίνεται πλέον η αδιαφορία τους για τις υποδομές της σχολής μας και τις σπουδές μας, αλλά το υπέρμετρο ενδιαφέρον τους για το πώς θα προχωρήσουν τα επιχειρηματικά πρότζεκτ του ιδρύματος. Άλλωστε, αυτή η κατάσταση είναι προϋπόθεση για να αλλάξει ο χαρακτήρας του συγκροτήματος της Πατησίων, όπως μεθοδεύεται εδώ και χρόνια. Τα παραδείγματα είναι πολλά, από την ανακαίνιση του 3ου ορόφου στο Μπουμπουλίνας για πιλοτικά σεμινάρια του ΚΕΔΙΒΙΜ, μέχρι το κτήριο Γκίνη για το οποίο έχει ξεκινήσει η μετατροπή του σε συνεδριακό κέντρο με roof garden με χρηματοδότηση 25.000.000€, τη στιγμή που παραμελούνται κτηριακά ζητήματα συντήρησής του. Λεφτά «δεν υπάρχουν» για τα αμφιθέατρά μας, για τα υλικά μας, λεφτά υπάρχουν μόνο αν πρόκειται να αλωνίζουν μεγαλοεπιχειρηματίες μέσα στο συγκρότημα!

Την ώρα που δεν τους καίγεται καρφί για τις ανάγκες μας, στην προσπάθεια η σχολή μας να γίνει πιο έντονα μέρος του τουριστικού τριγώνου της Αθήνας εντάσσονται οι τελευταίες ενέργειες της πρυτανείας του ΕΜΠ. Για αυτό και τοποθετήθηκε χθες 21/3 καινούργιο φυλάκιο στην πύλη Πατησίων, για να εξυπηρετηθούν τουρίστες και επιχειρηματίες, όσο οι φοιτητές θα κοιτάμε τα κτήρια μήπως μας πέσει τίποτα στο κεφάλι. Είναι εξοργιστικό! Και όλα αυτά με ένα φυλάκιο - κοντέινερ, μέσα στη σχολή που μαθαίνουμε να σχεδιάζουμε, να χτίζουμε, να κάνουμε πράξη την επιστήμη της Αρχιτεκτονικής. Το «αριστούργημα» του καινούργιου πρύτανη που μοιάζει σα να μεταφέρει συσκευασμένα εμπορεύματα, αλλοιώνει αφενός την όψη ενός συγκροτήματος σημαντικό τόσο για την αρχιτεκτονική του όσο και για τους αγώνες που έχουν λάβει χώρα σε αυτό, αφετέρου την ίδια τη φυσιογνωμία του μνημείου. Γίνεται για άλλη μία φορά ξεκάθαρο πως το ΕΜΠ που θέλουν για τους επιχειρηματίες και τους τουρίστες, δεν χωρά την ακαδημαϊκή λειτουργία για τους φοιτητές, ούτε τις μνήμες των μεγάλων αγώνων του λαού μας που έχουν σημαδέψει το συγκρότημα από τον Δεκέμβρη του ’44 μέχρι τον ξεσηκωμό του ’73 και μας εμπνέουν για τη αγώνα για τη ζωή και τις σπουδές που έχουμε ανάγκη γνωρίζοντας πως κανένας αντίπαλος δεν είναι ανίκητος.

Απαιτούμε:

  • να απομακρυνθεί το κοντέινερ έκτρωμα από το μνημείο
  • να συντηρηθούν άμεσα οι υποδομές της σχολής μας (αμφιθέατρα, καμαρίνια, ψύκτες, ίντερνετ, ψύξη, θέρμανση, τουαλέτες κα)
  • να ανακαινιστούν άμεσα το ΤΜΑΧ και το κτήριο Γκίνη και να δοθούν για εκπαιδευτική λειτουργία

Τοποθετήθηκε φυλάκιο στην πύλη του Πολυτεχνείου

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr