Καταγγελία φοιτητών του ΔΙΠΑΕ για τη Γ.Σ. του Φ.Σ. της Σχολής Μηχανικών / "Μας φίμωσαν"

Καταγγελία φοιτητών του ΔΙΠΑΕ για τη Γ.Σ. του Φ.Σ. της Σχολής Μηχανικών / "Μας φίμωσαν"

Τι καταγγέλλει στα «Φοιτητικά Νέα» ο φοιτητής (εκπροσωπώντας και τους 42 συμφοιτητές του) του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής και Ηλεκτρονικών Συστημάτων του ΔΙΠΑΕ, Πρόδρομος Σκυλλάς, "για τα όσα συνέβησαν στην χθεσινή Γενική Συνέλευση (29/01/2024) και ώρα 15:00 στον Σύλλογο Φοιτητών Σχολής Μηχανικών ΔΙ.ΠΑ.Ε στην Σίνδο".

Ο φοιτητής καταγγέλλει στα «Φοιτητικά Νέα» ότι "Οι φοιτητικές-πολιτικές οργανώσεις ΠΚΣ-ΚΝΕ μας απαγόρευσαν να ψηφίσουμε το πλαίσιο που κατατέθηκε προς ψήφιση «επειδή αντιστεκόταν στις απόψεις τους, επιρρίπτοντας ευθύνες στην πολιτική τους ομάδα και βρίσκεται ενάντια στις καταλήψεις των Σχολών". Σημειώνει ο ίδιος πως "είναι απαράδεκτο για εμάς μία μικρή μερίδα ατόμων, να αφαιρεί το δικαίωμα λόγου και ψήφου στην πλειοψηφία των φοιτητών και να περνάει το δικό της" και προσθέτει ότι "το πλαίσιο μας θα υπερψηφιζόταν από 42 συμφοιτητές".


«Η καταγγελία που συντάξαμε όσοι φοιτητές μας απαγορεύτηκε να ψηφίσουμε»:

Αναλυτικά η καταγγελία

Οι φοιτητές της Σχολής Μηχανικών του ΔΙ.ΠΑ.Ε που συμμετείχαμε στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Φοιτητών της Σχολής Μηχανικών ΔΙ.ΠΑ.Ε Σίνδου στις 29 Ιανουαρίου του 2024 και ώρα 15:00 στο φουαγιέ του κτιρίου του πρώην Τμήματος Ηλεκτρονικής (στην Πανεπιστημιούπολη Σίνδου), καταδικάζουμε τις ενέργειες του Δ.Σ. του Συλλόγου στο οποίο συμμετέχουν δυνάμεις της Πανσπουδαστικής Κ.Σ και της Κ.Ν.Ε ως προς την φίμωση των φοιτητών με τραμπουκισμούς, φωνές και γενικότερη διάλυση της διαδικασίας με σκοπό να μην ψηφιστεί πλαίσιο, το οποίο κατατέθηκε και αντιστέκεται στις δικές τους απόψεις.

Συγκεκριμένα, όταν ολοκληρώθηκαν οι τοποθετήσεις των μελών της Γ.Σ, τα μέλη του Δ.Σ. αποφάσισαν πως το πλαίσιο που κατέθεσε συμφοιτητής μας, είναι επιθετικό επειδή επιρρίπτει ευθύνες στην πολιτική τους ομάδα και βρίσκεται ενάντια στις καταλήψεις των Σχολών. Λαμβάνοντας υπόψιν ένα ανύπαρκτο άρθρο στο καταστατικό του συλλόγου εξαίρεσαν το πλαίσιο από την ψηφοφορία ακυρώνοντας έτσι την πλειοψηφία των φοιτητών που ήθελαν να το στηρίξουν.

Αναφορικά με την ψηφοφορία, από το σύνολο 86 φοιτητών που καταμετρήθηκαν, υπέρ του πλαισίου του Δ.Σ. ψήφισαν 21 άτομα + 9 (αμφιλεγόμενα) λόγο του ότι απουσίαζαν την ώρα της ψηφοφορίας, αλλά το Δ.Σ. ανέφερε πως είχαν εκδηλώσει την πρόθεση ψήφου τους από πριν.

Οι υπόλοιποι φοιτητές τάχθηκαν υπέρ του πλαισίου που κατέθεσε συμφοιτητής μας που κατατέθηκε και εν τέλη δεν μας άφησαν να το ψηφίσουμε ποτέ.

Τα τελικά αποτελέσματα της ψηφοφορίας τάχθηκαν ως εξής:

  • 21 + 9 στους 86 υπέρ στο πλαίσιο του Δ.Σ. (Κ.Ν.Ε)
  • 6 στους 86 υπέρ του πλαισίου της ΜΠΡΙΖΑ.
  • 8 στους 86 υπέρ του Ανοιχτού Πλαισίου.
  • 42 στους 86 με πρόθεση ψήφου στο πλαίσιο συμφοιτητή μας (όπου τελικά δεν επέτρεψαν την ψήφιση του).

Η απόφαση που εξέδωσε τελικά το Δ.Σ. ήταν υπέρ του πλαισίου του Δ.Σ. (της Κ.Ν.Ε). Πρωτόγνωρο είναι το γεγονός να μην επιτρέψουν να ψηφιστεί πλαίσιο που κατατέθηκε και χωρίς να υπάρχει η όποια διαδικασία.

Καταδικάζουμε όλες τις ενέργειες φίμωσης και τραμπουκισμού συμφοιτητών μας από συγκεκριμένες πολιτικές ομάδες που απλά θέλουν να περάσει το δικό τους, αγνοώντας την βούληση των φοιτητών.

Οι Φοιτητές της Σχολής Μηχανικών του ΔΙ.ΠΑ.Ε

"To πλαίσιο (που μας απαγόρευσαν να ψηφίσουμε)"

Πρόταση προς την Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Φοιτητών Σχολής Μηχανικών ΔΙ.ΠΑ.Ε

Από Σκυλλάς Πρόδρομος, Φοιτητής του Τμήματος ΜΠΗΣ

Όχι στα ιδιωτικά Πανεπιστήμια!

Όχι στην υπονόμευση του Δημόσιου Πανεπιστημίου !

Όχι στις αντιδημοκρατικές και κομματικά καθοδηγούμενες αποφάσεις του Φοιτητικού Συλλόγου των Μηχανικών!

ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ

Οι Φοιτητές λέμε ένα μεγάλο όχι στην ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση της εκπαίδευσης. Ωστόσο, το νομοσχέδιο που πρόκειται να καταθέσει η Κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι συνταγματικά ασταθές, διότι παραβιάζει μέσω νομοθετικής ρύθμισης το άρθρο 16 παράγραφος 5 του Συντάγματος, το οποίο ρητά ορίζει τα παρακάτω:

«Η ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά από ιδρύματα που αποτελούν νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου με πλήρη αυτοδιοίκηση. Τα ιδρύματα αυτά τελούν υπό την εποπτεία του Κράτους, έχουν δικαίωμα να ενισχύονται οικονομικά από αυτό και λειτουργούν σύμφωνα με τους Νόμους που αφορούν τους οργανισμούς τους. Συγχώνευση ή κατάτμηση ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων μπορεί να γίνει και κατά παρέκκλιση από κάθε αντίθετη διάταξη, όπως ο νόμος ορίζει.

Ειδικός νόμος ορίζει όσα αφορούν τους φοιτητικούς συλλόγους και τη συμμετοχή σπουδαστών σε αυτούς.»

Συνεπώς, λαμβάνοντας υπόψιν τις διατάξεις του Συντάγματος, το οποίο είναι σαφές ότι υπερισχύει κάθε νόμου ή διάταξης, δεν χρειάζεται να αναφερθεί κάτι παραπάνω πλην του ότι πρέπει να συνεχιστούν μαζικές κινητοποιήσεις με πλήρη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κόσμου και των φορέων που επηρεάζονται από αυτό.

ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΝΟΜΕΥΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ:

Πέρα όμως από τις προσπάθειες της Κυβέρνησης αλλά και των προηγούμενων Κυβερνήσεων να υπονομεύσουν το Δημόσιο Πανεπιστήμιο, με παράδειγμα τα όσα βιώσαμε το 2022 όπου το Υπουργείο σε συνεργασία με τον διορισμένο Πρόεδρο της Δ.Ε του ΔΙ.ΠΑ.Ε (κ. Καίση) προσπάθησαν να αλλοιώσουν την Σχολή Μηχανικών μεταφέροντας ορισμένα Τμήματα στις Σέρρες και άλλα με οριστική κατάργηση, υπάρχουν και προσπάθειες πολιτικά υποκινούμενες μέσα στο ίδιο το Πανεπιστήμιο που υπονομεύουν την λειτουργία του.

Συγκεκριμένα, με πλήρη ευθύνη των δυνάμεων της Πανσπουδαστικής και της Κ.Ν.Ε (πολιτικά υποκινούμενες από το ίδιο το Κ.Κ.Ε), αποφασίστηκε στην προηγούμενη γενική συνέλευση με συμμετοχή 30 ατόμων να γίνει κατάληψη στις κτιριακές εγκαταστάσεις της

Σχολής και εν μέσω εξεταστικής, αγνοώντας πλήρως την υπόλοιπη μερίδα φοιτητών (πλειοψηφία) που ήθελε να συμμετάσχει στις εξετάσεις. Τέτοιες πράξεις δεν συνάδουν με ένα κράτος Δικαίου, και υπονομεύουν ακόμη περισσότερο το δημόσιο πανεπιστήμιο. Δεν μπορεί λοιπόν η Κ.Ν.Ε να μιλάει για υπονόμευση της εκπαίδευσης όταν η ίδια ευθύνεται στο ακέραιο για την κατάσταση αυτή. Φυσικά από όλο αυτό δεν πρέπει να εξαιρεθεί και η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ η οποία είναι «συνεργός» στην υπονόμευση των δημόσιων πανεπιστημίων, καθώς δεν έκανε απολύτως τίποτα για να αποτρέψει τις καταλήψεις και την ομαλή διεξαγωγή της εξεταστικής.

Το αποτέλεσμα ;;; Να γίνουν τελικά οι εξετάσεις, σε διαφορετικά κτίρια από αυτά της Σχολής με μεγάλη μερίδα φοιτητών, να μην γνωρίζει που πρόκειται να δώσει το μάθημα, άλλοι να μην έρχονται λόγο του χάους που επικρατούσε και παράλληλα η Κ.Ν.Ε (με 10 άτομα από το ΔΙ.ΠΑ.Ε και αρκετούς βοηθούς από το ΑΠΘ) να βάζει το κασετόφωνο που έμαθε από τις συνεδριάσεις του κόμματος της και να λέει:

«η κυβέρνηση ευθύνεται για αυτό». Εν ολίγοις, φταίνε οι άλλοι, φταίτε και εσείς, φταίει και ο χατζηπετρής όπως λέει και ο Κηλαηδόνης στο τραγούδι του «Φταίει ο χοντρός». Και φυσικά όλοι εμείς είδαμε, ινκόγνιτο τον Μητσοτάκη να έρχεται πρωί πρωί στο ΔΙ.ΠΑ.Ε και σε τόσες

άλλες σχολές και να βάζει αλυσίδες στις πόρτες. Αξίζει να σημειωθεί φυσικά και τα ευτράπελα που είχαν άλλες Σχολές όπως στο Α.Π.Θ και στα επεισόδια που σημειώθηκαν… ευτυχώς εμείς δεν είχαμε επεισόδια…

ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΝΤΙΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΚΟΜΜΑΤΙΚΑ ΚΑΘΟΔΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

Ένας φοιτητικός σύλλογος, πρέπει να λειτουργεί όπως ορίζει το Καταστατικό του αλλά και γενικότερα με βάση την ίδια του την ονομασία, δηλαδή «Συλλογικά». Σε καμία περίπτωση δεν είναι συλλογικό και δεν εκφράζει την βούληση των Φοιτητών μία μερίδα 30 ατόμων να αποφασίζουν για τις τύχες 2000 και πλέον φοιτητών που ανήκουν στην Σχολή Μηχανικών.

Ένα κόμμα που τόσα χρόνια κατηγορούσε την ΔΑΠ-ΝΔΦΚ για απραξία, δεν έκανε τίποτα μετά από τις εκλογές του Μαϊου 2023 και ήρθε τώρα να αποφασίσει να ασχοληθεί και να βγάλει ανακοινώσεις την τελευταία στιγμή για γενική συνέλευση με διαδικασίες fast-track ενώ είναι χαρακτηριστικό και το γεγονός της αμέλειας με αποκλειστική ευθύνη της Κ.Ν.Ε για το γεγονός του ότι δεν αναγράφονται τα θέματα της ημερήσιας διάταξης στις προσκλήσεις καθώς και η εκλογή εξελεγκτικής επιτροπής όπως ρητά το Καταστατικό του Συλλόγου προβλέπει.

Η δικαιολογία τους σε όλο αυτό;; «Ας ερχόσασταν στην Συνέλευση».

Σίγουρα, δεν μπορούμε όλοι να συμμετάσχουμε στις συνελεύσεις λόγο του διαφορετικού προγράμματος που έχει καθένας από εμάς ΟΜΩΣ μπορούμε εύκολα να διατυπώσουμε την άποψη μας και επιστολικά να ακουστεί στην Συνέλευση από αυτούς που συμμετέχουν.

Βέβαια, εν έτη 2024 και με το στάδιο στο οποίο έχει φτάσει η τεχνολογία μας αλλά καθώς και ανήκουμε στο Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Ηλεκτρονικών Συστημάτων, είναι μεγάλη κοροϊδία να μην αξιοποιούμε την τεχνολογία για τις συνελεύσεις αλλά και την τεχνογνωσία που έχουμε για να μπορέσουμε να διευκολύνουμε τις διαδικασίες του Συλλόγου αλλά και των ψηφοφοριών ή των εκλογών.

Ήδη αρκετές από τις διαδικασίες στο Πανεπιστήμιο γίνονται πλέον με χρήση ηλεκτρονικών μέσων (αξιολόγηση μαθημάτων, καθηγητών, εξετάσεις σε ορισμένα μαθήματα), γιατί όχι και συζητήσεις ή συνελεύσεις του Φοιτητικού Συλλόγου. Μήπως επειδή εξ’ αποστάσεως θα υπάρχει όντως μαζικότητα, αφού πλέον δεν θα ισχύουν οι περιορισμοί του χρόνου και της απόστασης;;

Μήπως τελικά, ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ την μαζική και συλλογική συμμετοχή, ώστε να περνούν ότι τους πει το κόμμα ;;

Σίγουρα πάντως, βλέποντας όλα αυτά ένα είναι το σίγουρο. Για να έρθει η αναβάθμιση των σπουδών και να σταματήσει η υπονόμευση του Δημόσιου Πανεπιστημίου, δεν αρκεί μόνο η χρηματοδότηση αλλά πρωτίστως να απομακρυνθούν τα κόμματα μέσα από τους χώρους του Πανεπιστημίου και επιτέλους να αποφασίσουν ΟΙ ΙΔΙΟΙ οι φοιτητές για τα προβλήματα τους χωρίς «χρωματιστές» παρεμβάσεις.

Λαμβάνοντας υπόψιν, όλα τα ανωτέρω ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ:

  1. Η συνέχιση των κινητοποιήσεων για την αποτροπή κατάθεσης και ψήφισης του Νομοσχεδίου με την ευαισθητοποίηση του απλού κόσμου που δεν κατανοεί το πρόβλημα, με αποστολή δελτίου τύπου στα μέσα ενημέρωσης, σε σχολεία αλλά και σε άλλους φορείς (Δήμους και Εκκλησία) που στήριξαν τους αγώνες μας στο παρελθόν, καθιστική διαμαρτυρία έξω από το ΔΙ.ΠΑ.Ε και άλλα.
  2. Κατατίθεται, πρόταση μομφής κατά του Δ.Σ. του Συλλόγου Φοιτητών της Σχολής Μηχανικών και άμεση διενέργεια πρόωρης εκλογοαπολογιστικής συνέλευσης εντός 15 ημέρων όπως ο νόμος ορίζει, με σκοπό να αποτραπούν μελλοντικά οι συσσωρευμένες παραβάσεις στο Καταστατικό από το Δ.Σ.
  3. Η τροποποίηση του Καταστατικού, ώστε να επιτρέπεται την συλλογή απόψεων (από ηλεκτρονικά μέσα) οι οποίες θα ακούγονται στις Γενικές Συνελεύσεις και παράλληλα οι Γενικές Συνελεύσεις θα μεταδίδονται μέσω ηλεκτρονικών μέσων.
  4. Η τροποποίηση του Καταστατικού, ώστε να χρειάζεται διευρυμένη πλειοψηφία στις Έκτακτες Γενικές Συνελεύσεις κατά τις οποίες την πρώτη φορά δεν υπήρξε απαρτία, ώστε να αποφευχθούν περιστατικά αποφάσεων από 30 άτομα για τόσους χιλιάδες φοιτητές.

Σκυλλάς Πρόδρομος, Φοιτητής του Τμήματος ΜΠΗΣ

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr