Επικίνδυνες συνθήκες υγιεινής καταγγέλλουν φοιτητές στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών / ΦΩΤΟ

Επικίνδυνες συνθήκες υγιεινής καταγγέλλουν φοιτητές στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Μια σειρά από σοβαρά προβλήματα που έρχονται αντιμέτωποι φοιτητές και εργαζόμενοι στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και απορρέουν από τις ελλείψεις σε προσωπικό για την Καθαριότητα, τη φύλαξη, σε σίτιση και φοιτητική εστία, λόγω της υποχρηματοδότησης και της επιχειρηματικής λειτουργίας του σημερινού πανεπιστημίου αναδεικνύουν φοιτητές στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών με ανακοίνωσή τους που έχει τίτλο «Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών εκπέμπει SOS!!!». 

Οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ αναφέρουν αναλυτικά στην ανακοίνωσή τους: 


«Θέμα 1ο:

Τις τελευταίες μέρες μπαίνοντας κάποιος στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, είναι σαν να εισέρχεται στο ΧΥΤΑ Φυλής. Κοινόχρηστοι χώροι γεμάτοι σκουπίδια, επικίνδυνες συνθήκες υγιεινής στις τουαλέτες, διάδρομοι και πανεπιστημιακές αίθουσες ακαθάριστοι εδώ και πολύ καιρό. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με τις ιδιαίτερες ανάγκες του Ιδρύματος, το καθιστούν υγειονομική βόμβα.

Γιατί όμως (για άλλη μια φορά μέσα σε 3 μήνες) το Γεωπονικό βρίσκεται χωρίς καθαριστές;

Αρχικά, αυτή τη στιγμή στο Γεωπονικό εργάζεται ΜΙΑ καθαρίστρια για όλο το Ίδρυμα!! Το Νοέμβρη του 2023 απολύθηκαν 17 εργαζόμενοι στην καθαριότητα με αποτέλεσμα η Διοίκηση του Ιδρύματος να προχωρήσει σε απευθείας ανάθεση σε εργολάβο με λιγότερους εργαζόμενους και μικρότερο ωράριο. Αυτή η σύμβαση του Πανεπιστημίου με τον εργολάβο ήταν μέχρι και 20 Γενάρη. Έκτοτε δεν έχει γίνει καμία πρόσληψη. Αυτή η κατάσταση θα επανέρχεται όσο δεν υπάρχει μόνιμο προσωπικό καθαριότητας στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, κάτι που δεν προβλέπεται να γίνει από το Υπουργείο και τις πρυτανικές αρχές του Γεωπονικού. Την ίδια στιγμή που δίνονται 8 εκ. ευρώ για να γίνει πιο "πράσινο" το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, δεν προβλέπεται η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού καθαριότητας.

Θέμα 2ο:

Αυτή την στιγμή, στη φύλαξη εργάζονται 1 μόνιμος, 3 αορίστου χρόνου και 3 συμβασιούχοι φύλακες, οι οποίοι με αυταπάρνηση καλύπτουν τις ανάγκες, συσσωρεύονται τα ρεπό τους (ο κάθε φύλακας έχει 20 με 25 οφειλόμενα ρεπό),δεν μπορούν να πάρουν τις άδειές τους (κανένας δεν έχει λάβει την κανονική άδεια του 2023), αδυνατούν να καλύψουν με επάρκεια το σύνολο των βαρδιών για τα 3 φυλάκια του ιδρύματος. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα από τη Δευτέρα 18 Δεκέμβρη να μην υπάρχει δυνατότητα να υπάρχει φύλακας στην πρωινή βάρδια. Πλέον η φύλαξη καλύπτεται από έναν φύλακα ανά βάρδια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια τόσο του ιδρύματος, όσο και των ίδιων των φυλάκων.

Θέμα 3ο:

Η σίτιση των φοιτητών, των υποψηφίων διδακτόρων δεν επαρκεί. Καθημερινά δεκάδες φοιτητές, ερευνητές καταγγέλλουν πως, παρότι δικαιούνται δωρεάν σίτιση στη λέσχη, οι μερίδες δεν επαρκούν γιατί το κονδύλι που έχει δοθεί στην εργολαβία είναι πολύ μικρότερο από τον αριθμό των δικαιούχων. Αποτέλεσμα: όποιος προλάβει - πρόλαβε. Ενώ πέρα από την πολύ μικρή ποσότητα του φαγητού που διανέμεται, παραμένει η πολύ κακή ποιότητα.

Θέμα 4ο:

Η έλλειψη φοιτητικής εστίας σε ένα από τα μεγαλύτερα Ιδρύματα της Αττικής. Αποτέλεσμα: όσοι φοιτητές είναι από επαρχία να πληρώνουν πανάκριβα ενοίκια, να αντιμετωπίζουν σοβαρά εμπόδια στην ολοκλήρωση των σπουδών τους.

Γιατί συμβαίνουν όλα αυτά; Η κρατική χρηματοδότηση δεν επαρκεί για να καλυφθούν οι λειτουργικές ανάγκες του ιδρύματος, για επαρκή και ποιοτική σίτιση για τους φοιτητές και τους ερευνητές του, για εστία, δε γίνονται προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην καθαριότητα, τη φύλαξη, όλες τις υπηρεσίες. Από την άλλη, ενώ τα έσοδα του ΕΛΚΕ ξεπερνούν τον κρατικό προϋπολογισμό δεν κατευθύνονται στην κάλυψη των πραγματικών αναγκών του ιδρύματος.

Αυτές είναι οι τραγικές συνέπειες της επιχειρηματικής λειτουργίας του σημερινού πανεπιστημίου. Η ιδιωτικοοικονομική λειτουργία των πανεπιστημίων έχει σαν αποτέλεσμα αυτά να απομακρύνονται όλο και περισσότερο από τις ανάγκες των φοιτητών και των εργαζομένων.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση της ΝΔ και το Υπουργείο Παιδείας, όλο το προηγούμενο διάστημα, με το νομοσχέδιο για τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια, μας μιλούσαν για την αναβάθμιση των δημοσίων ΑΕΙ. Αλήθεια σε τι αφορά αυτή αναβάθμιση; Γιατί δεν κάνουν πράξη τα δίκαια αιτήματα των φοιτητών και των εργαζομένων στα Ιδρύματα που απαιτούν να έχουν καθαρές σχολές, ποιοτική σίτιση, δωρεάν εστίες;

Αυτή η πολιτική έχει υπεύθυνο. Είναι η στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που υλοποιούν όλες οι κυβερνήσεις εδώ και 30 χρόνια. Αυτή η στρατηγική έχει αποτέλεσμα: Ένα πανεπιστήμιο κερδοφόρο για τις επιχειρήσεις, φθηνό για το κράτος, ακριβό και ανεπαρκές για τους φοιτητές και τους εργαζόμενους!

Απέναντι σε όλα αυτά που αντιμετωπίζουμε καθημερινά Πρυτανεία και Κυβέρνηση δεν παίρνουν κανένα μέτρο για την επίλυση των προβλημάτων μας. Αντιθέτως, την ίδια ώρα, που η Πρυτανεία έκανε συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος για το πως θα συμβάλει το Ίδρυμα στην αύξηση των κερδών των ξενοδοχειαρχών με επενδύσεις στον αγροτουρισμό! Τους προτείνουμε αντί για συναντήσεις να με τους Ξενοδόχους, να υπενοικιάσουν κανένα ξενοδοχείο για να μπορούν να στεγαστούν οι φοιτητές του Ιδρύματος.

Απαιτούμε εδώ και τώρα:

  • Να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό καθαριότητας και φύλαξης.
  • Ουσιαστική αναβάθμιση της φοιτητικής μέριμνας.
  • Κάλυψη της ανάγκης στη στέγαση. Ανέγερση εστίας στο Ίδρυμα χωρίς καμία εμπλοκή Ιδιωτών.

Στο δίλημμα "Τα κέρδη τους ή οι σπουδές μας", εμείς τους απαντάμε "Οι σπουδές μας"!

Ο μεγαλειώδης αγώνας των φοιτητών, των καθηγητών και των εργαζόμενων, το προηγούμενο διάστημα, μας έβγαλε πιο δυνατούς!

Τώρα είναι η ώρα, ο αγώνας αυτός να δυναμώσει για αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν σπουδές!»

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr