Αυτοψία κλιμακίου επιστημόνων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών στις πλημμυροπαθείς περιοχές της Θεσσαλίας

Αυτοψία κλιμακίου επιστημόνων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών στις πλημμυροπαθείς περιοχές της Θεσσαλίας

Την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2023 κλιμάκιο του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών επισκέφθηκε την πλημμυροπαθή Θεσσαλία. Ο Πρύτανης τους Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Σπυρίδων Κίντζιος Καθηγητής, ο Ομότιμος Καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ηλίας Ελευθεροχωρινός,  τα μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ.κ. Αριστείδης Μερτζάνης, Δημήτριος Μπιλάλης, Κωνσταντίνος Τσιμπούκας, Δημήτριος Τσιτσιγιάννης, Καθηγητές και η Επίκουρη Καθηγήτρια κ. Σοφία Μαυρίκου πραγματοποίησαν πολύωρη επίσκεψη αυτοψίας στις πλημμυρόπληκτες περιοχές της Θεσσαλίας γύρω από τη Λίμνη Κάρλα με έμφαση στα χωριά Σωτήριο και Αχίλλειο.

Κατά την περιήγηση το κλιμάκιο είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον Θεματικό Αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς Τομέα της Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Απόστολο Μπίλλη, στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Θεσσαλίας, γεωπόνους της περιοχής καθώς επίσης και με τους ίδιους τους κατοίκους των οποίων η καθημερινότητα είναι δύσκολη.


Οι πρώτες εκτιμήσεις της ομάδας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών  είναι ότι στα σημεία όπου το νερό έχει αποσυρθεί, το έδαφος μπορεί να καλλιεργηθεί για τις φθινοπωρινές σπορές. Ωστόσο, απαραίτητη είναι η άμεση στήριξη των παραγωγών για την αντικατάσταση του μηχανολογικού εξοπλισμού, ενώ θα πρέπει να υπάρξει ανασχεδιασμός τόσο της αντιπλημμυρικής προστασίας όσο και της παραγωγής, όπως για παράδειγμα με τη δημιουργία ζωνών καλλιέργειας. Τέλος, το κλιμάκιο των επιστημόνων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών πρότεινε τη μαζική εφαρμογή σύγχρονων μέσων ανίχνευσης της πιθανής ύπαρξης μυκοτοξινών στις καλλιέργειες και τις ζωοτροφές με στήριξη από το κράτος.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr