ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Νομικής ΑΠΘ: Προειδοποιούσαμε ότι θα χαθεί η εξεταστική / Τα αιτήματά μας

ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Νομικής ΑΠΘ: Προειδοποιούσαμε ότι θα χαθεί η εξεταστική / Τα αιτήματά μας

Μετά από έναν μήνα αβεβαιότητας και διασάλευσης της ομαλότητας στη Σχολή μας η ανακοίνωση της Συνέλευσης των Καθηγητών, δυστυχώς, δεν μας έκανε σοφότερους. Η αναμενόμενη απώλεια της εξεταστικής μας περιόδου είναι πλέον πραγματικότητα, προς τέρψη όσων αξιοποίησαν και εξακολουθούν να αξιοποιούν την αγωνία και τον κόπο αμέτρητων συμφοιτητών μας. Αυτοί που με περίσσειο θράσος απαιτούσαν από τους συμφοιτητές τους να μην σκέφτονται «μόνο τον εαυτό τους» και με περίσσεια βεβαιότητα διαβεβαίωναν πως όλα είναι απλώς εκβιασμοί και απειλές «επιτήδειων» που προσπαθούν δόλια να κατευνάσουν τον «αγώνα» τους.

Ως ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Νομικής ΑΠΘ, παραπέμποντας και σε όλες τις προηγούμενες ανακοινώσεις και κινήσεις μας των τελευταίων εβδομάδων, τονίζουμε τα εξής:


* Προειδοποιήσαμε εξ αρχής για τον κίνδυνο απώλειας της εξεταστικής μας, όταν μας λοιδόρησαν θεωρώντας ότι απλώς κινδυνολογούμε.

* Παρουσιάσαμε στη ΓΣ της 29/01 ως ΔΑΠ-ΝΔΦΚ το πλαίσιο «Ανοιχτή Νομική Σχολή» απαιτώντας τη λήξη των καταλήψεων, το οριστικό τέλος στον παραλογισμό και την επιστροφή στην ακαδημαϊκή ομαλότητα. Ένα πλαίσιο που υπερψηφίστηκε από 331 συμφοιτητές μας στη μοναδική πραγματικά μαζική, νομότυπη και αντιπροσωπευτική ΓΣ των τελευταίων χρόνων στο Σύλλογό μας. Η απόφαση αυτή μας επέτρεψε να εξεταστούμε, έστω και στα μαθήματα μίας εβδομάδας του προγράμματος εξεταστικής προτού καταπατηθεί στις επόμενες, κατά πολύ μικρότερης μαζικότητας, καταχρηστικές ΓΣ που ακολούθησαν. *Σημειωτέον ότι η ΓΣ της 29/01 διεξήχθη σε μια ημέρα όπου πολλοί λανθασμένα θεώρησαν πως η παράταση της κατάληψης θα οδηγήσει σε διεξαγωγή εξ αποστάσεως εξεταστικής και όχι σε απώλειά της.

* Ενημερώσαμε τη φοιτητική κοινότητα για τις συνθήκες υπό τις οποίες διεξάγονται οι ΓΣ, το λόγο για τον οποίο επικρατούν αυτές οι συνθήκες και την ξεκάθαρη πρόθεση όλων των υπολοίπων δυνάμεων να αγνοήσουν επιδεικτικά οποιαδήποτε απόφαση δεν εξυπηρετεί το αφήγημά τους περί «αναβρασμού των φοιτητών», «μαζικών αντιδράσεων» και «πλειοψηφίας των καταληψιών».

* Με όσα διαδραματίστηκαν έγινε αντιληπτή η ματαιότητα των επαναλαμβανόμενων ΓΣ που απέκτησαν χαρακτήρα προσχηματικά δημοκρατικών διαδικασιών του τύπου «θα ψηφίζουμε μέχρι να βγει το αποτέλεσμα που θελουμε».

* Με τη μαζικότερη απόφαση των φοιτητών να τίθεται κατά της κατάληψης και υπέρ της ανοιχτής σχολής και με ξεκάθαρη τη βούληση της συντριπτικής πλειονότητας των φοιτητών να εξεταστούν κανονικά στα μαθήματά τους, ζητήσαμε επανειλημμένα, ως έσχατη λύση, η εξεταστική να διενεργηθεί εξ αποστάσεως, αίτημα που βρήκε αμετακίνητη από την αρχική της τοποθέτηση κατά της εξ αποστάσεως εξεταστικής, την Κοσμητεία και τη Συνέλευση των Καθηγητών.

Ενόψει του επικείμενου εαρινού εξαμήνου αιτούμαστε τα εξής:

1. Να διασφαλίσει η Κοσμητεία και όλοι οι Καθηγητές πως δεν θα υπάρξει ΟΥΤΕ ΕΝΑ μάθημα το οποίο δεν θα διεξαχθεί. Οι ενέργειες των διοργανωτών της κατάληψης δεν μπορούν να προκαλέσουν την απώλεια ούτε ενός ακόμη ακαδημαϊκού λεπτού στο υπόλοιπο του ακαδημαϊκού έτους. Ζητούμε, μέχρι τη λήξη της κατάληψης και την επιστροφή στη δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία, να διεξαχθούν απρόσκοπτα εξ αποστάσεως όλα τα μαθήματα του επερχόμενου εξαμήνου.

2. Η εξεταστική περίοδος μπορεί να χάθηκε, ωστόσο το χειμερινό εξάμηνο διεξήχθη και ολοκληρώθηκε κανονικά. Το εαρινό εξάμηνο εκκινεί στις 26/2 και κατόπιν 13 διδακτικών εβδομάδων ολοκληρώνεται στις 7/6. Δεδομένου ότι 10/6 θα ξεκινήσει η εξεταστική του εαρινού εξαμήνου, αιτούμαστε να εξαντληθεί κάθε προσπάθεια, ώστε παράλληλα με τα μαθήματα του εαρινού εξαμήνου να εξεταστούν στην ίδια εξεταστική περίοδο και ΟΛΑ τα μαθήματα του χειμερινού εξαμήνου των οποίων η εξέταση χάθηκε λόγω της κατάληψης. Είναι ορθή η μέριμνα για τους επί πτυχίω φοιτητές (για όσους υπολείπονται έως 3 μαθημάτων για τη λήψη του πτυχίου τους με βάση τη Συνέλευση των Καθηγητών).

Ωστόσο, η Σχολή μας οφείλει να διασφαλίσει ότι δεν θα χαθεί η ευκαιρία εξέτασης κανενός μαθήματος. Δε νοείται φοιτητής οποιουδήποτε έτους να αναμένει να εξεταστεί (για πρώτη και μοναδική φορά στο τρέχον ακαδημαϊκό έτος) το Σεπτέμβριο για μάθημα που διδάχθηκε το διάστημα Οκτωβρίου-Ιανουαρίου !

Καταληκτικά, επισημαίνουμε ξανά, πως η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Νομικής ΑΠΘ σεβόταν, σέβεται και θα σέβεται, ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης, την αγωνία και τον αγώνα κάθε φοιτήτριας και κάθε φοιτητή στο στίβο της μόρφωσης και της δια βίου μάθησης. Ανεξαρτήτως κυβερνήσεων, πολιτικών που ακολουθούνται και συμφωνίας ή διαφωνίας με οιανδήποτε νομοθετική πρωτοβουλία, δεν αποτελέσαμε ποτέ τροχοπέδη για κανέναν στην απρόσκοπτη και αυτονόητη ακαδημαϊκή του ελευθερία.

Δεν σταθήκαμε και δεν θα σταθούμε ποτέ εμπόδιο (ούτε κυριολεκτικά, ούτε μεταφορικά) στην ελεύθερη επιλογή των συμφοιτητών μας να προσέρχονται στη Σχολή, να παρακολουθούν τα μαθήματά τους και όταν έρχονται αυτές οι 3 εξεταστικές περίοδοι να διεκδικούν διά της ομαλής τους εξέτασης, την ανταμοιβή των πολύμηνων κόπων τους.

Το γνωρίζουμε. (Θα έπρεπε να) είναι αυτονόητο!

Ως ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Νομικής ΑΠΘ, θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε εντός της Σχολής μας, να παράγουμε έργο με θετικό πάντοτε πρόσημο, να παρουσιάζουμε προτάσεις και να καταθέτουμε ψηφίσματα στο ΔΣ με στόχο τη διευθέτηση σοβαρών, αλλά και καθημερινών ακαδημαϊκών ζητημάτων, δίνοντας έμπρακτα φωνή σε κάθε φοιτητή. Και στο τέλος της ημέρας, επιθυμούμε να κρινόμαστε ΕΛΕΥΘΕΡΑ, θετικά ή αρνητικά από τους συμφοιτητές μας.

Ελεύθερα, όχι εκβιαστικά, ούτε κατόπιν εργαλειοποίησης της αγωνίας και των κόπων τους για την επίτευξη συνδικαλιστικών στόχων με πρακτικές του περασμένου αιώνα…

ΔΑΠ-ΝΔΦΚ
Νομικής Σχολής ΑΠΘ

Η ΠΚΣ Νομικής ΑΠΘ για το χάσιμο της εξεταστικής

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr