Προκήρυξη Φοιτητικού Εικαστικού Διαγωνισμού από το ΑΠΘ

Προκήρυξη Φοιτητικού Εικαστικού Διαγωνισμού από το ΑΠΘ

Προκήρυξη Φοιτητικού Εικαστικού Διαγωνισμού στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του ΑΠΘ για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821.

Η Επιτροπή του ΑΠΘ για τις εορταστικές εκδηλώσεις των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, προκηρύσσουν εικαστικό διαγωνισμό για να τιμήσουν την διακοσιοστή επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας.
Αντικείμενο του διαγωνισμού θα είναι μια σύνθεση εικαστικού έργου εμπνευσμένου από την Επανάσταση του 1821.
 
Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι φοιτητές και των τριών κύκλων σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης,
καθώς και οι απόφοιτοι του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του ΑΠΘ των ετών αποφοίτησης 2016, 2017, 2018, 2019 και 2020.

 
Αναλυτικές πληροφορίες για τη θεματολογία, τη διεξαγωγή καθώς και τους όρους του διαγωνισμού μπορείτε να δείτε παρακάτω:


Προκήρυξη Εικαστικού Διαγωνισμού
στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του ΑΠΘ
για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του '21

Η Επιτροπή του ΑΠΘ για τις εορταστικές εκδηλώσεις των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, προκηρύσσουν εικαστικό διαγωνισμό για να τιμήσουν την διακοσιοστή επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας.

ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ-ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

  1. Βασίλης Γάκης, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης (ΟΜΜΘ).
  2. Ιλιάνα Ζάρρα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης του Πανεπιστημίου Πατρών.
  3. Δημήτρης Ζουρούδης, Καθηγητής Ζωγραφικής, Πρόεδρος του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ.
  4. Σταυρούλα Μαυρογένη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών, ΠΑ.ΜΑΚ., Γεν. Γραμματέας του ΔΣ του Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα.
  5. Αλκμήνη Πάκα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Πρόεδρος του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΑΠΘ.
  6. Μιλτιάδης Παπανικολάου, Ομότιμος Καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ.
  7. Ιάκωβος Ποταμιάνος, Καθηγητής του Τμήματος Θεάτρου, Κοσμήτορας της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ.
  8. Ανδρέας Τάκης, Επίκουρος Καθηγητής Τμήματος Νομικής, Πρόεδρος ΔΣ Μητροπολιτικού Οργανισμού Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης (MOMus).
  9. Φανή Τσατσάια, Ιστορικός Τέχνης, Διευθύντρια Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα.

ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

Αντικείμενο του διαγωνισμού θα είναι μια σύνθεση εικαστικού έργου εμπνευσμένου από την Επανάσταση του 1821.

Συγκεκριμένα: Η ιστορική περίοδος του 1821 ενέπνευσε την εικαστική παραγωγή με έργα που θα μπορούσαν να ενταχθούν σε τέσσερις κύκλους:

α) έργα που συνέδεσαν το παρελθόν με το παρόν, β) έργα που αφορούσαν «Σκηνές του Αγώνα»,

γ) έργα με θέμα τον «θνήσκοντα ήρωα», και

δ) έργα που αναπαριστούσαν τα δεινά του πολέμου και κυρίως των αμάχων.

Σήμερα, 200 χρόνια μετά, ο Ελληνισμός έρχεται αντιμέτωπος με νέες προκλήσεις. Οι διαγωνιζόμενοι καλούνται να εμβαθύνουν στη σύγχρονη σημασία της ιστορικής εθνικής επετείου. Με αφετηρία το 1821, η νέα γενιά θα πρέπει να αναλογιστεί τις ποικίλες αποχρώσεις και εκδηλώσεις της έννοιας του παρελθόντος σε σχέση με το σήμερα, να νοηματοδοτήσει τον ηρωισμό σε διαφορετικές στιγμές της ιστορίας και να στοχαστεί τα δεινά του πολέμου.

ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΕΡΓΩΝ:

Τα έργα που θα υποβληθούν μπορεί να είναι έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, εγκαταστάσεις (installation), να είναι επιτοίχια ή ελεύθερα στο χώρο, με συνολική διάσταση όχι μεγαλύτερη από 150 εκ. και όχι μικρότερη των 30 εκ., ενώ για τα γλυπτά έργα οι διαστάσεις να μην υπερβαίνουν τα 50x50 εκ., με υλικά της επιλογής των διαγωνιζομένων.

ΟΡΟΙ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

Η συμμετοχή στο διαγωνισμό προϋποθέτει την αποδοχή της παρούσας προκήρυξης και των όρων του διαγωνισμού, οι οποίοι επισυνάπτονται σε παράρτημα. Μετά το πέρας του διαγωνισμού, όλα τα έργα θα επιστραφούν στους δημιουργούς τους, εκτός από τα βραβευθέντα, τα οποία και θα αποτελέσουν μέρος της συλλογής του Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα.

ΔΙΚΑIΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧHΣ

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι φοιτητές και των τριών κύκλων σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, καθώς και οι απόφοιτοι του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του ΑΠΘ των ετών αποφοίτησης 2016, 2017, 2018, 2019 και 2020.

Οι συμμετοχές μπορούν να είναι ατομικές ή ομαδικές, χωρίς να υπάρχει περιορισμός στον αριθμό των μελών κάθε ομάδας. Όλα τα μέλη της ομάδας θα πρέπει να πληρούν τους όρους δικαιώματος συμμετοχής.

Ο κάθε υποψήφιος/η κάθε ομάδα θα μπορεί να υποβάλει μέχρι τρεις (3) προτάσεις.

Στον διαγωνισμό δεν μπορεί να συμμετάσχει οποιοδήποτε πρόσωπο έχει συγγενική σχέση (έως β’ βαθμού) με κάποιο μέλος της Οργανωτικής-Κριτικής Επιτροπής.

Το έργο δεν θα πρέπει να φέρει υπογραφή, ούτε και οποιοδήποτε σημάδι που μπορεί να θεωρηθεί αναγνωριστικό των στοιχείων των διαγωνιζομένων. Θα αποκλειστούν τα έργα εκείνα που θα φέρουν υπογραφή ή οποιοδήποτε σημάδι θεωρηθεί αναγνωριστικό των στοιχείων των διαγωνιζομένων.

Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των έργων είναι η 30η Απριλίου 2021. Τα έργα θα πρέπει να κατατεθούν στην εξής διεύθυνση:

Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα

Προξένου Κορομηλά 23

ΤΚ 54622 Θεσσαλονίκη

Τηλ.: 2310229778

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Μαζί με το έργο τους, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να καταθέσουν και τα ακόλουθα:

  1. Έναν κλειστό φάκελο διαστάσεων Α4, χωρίς ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και μοναδική εγγραφή έναν πενταψήφιο κωδικό αριθμό της επιλογής τους (ο οποίος να αποφεύγει στοιχεία που θα τον καθιστούσαν εύκολα απομνημονεύσιμο, όπως επαναλήψεις εν σειρά του ίδιου ψηφίου ή ακολουθίες ψηφίων). Σε κάθε έργο/πρόταση θα πρέπει να αναγράφεται ο κωδικός.
  2. Αίτηση συμμετοχής στον διαγωνισμό, με τα στοιχεία των συμμετεχόντων (ονομ/μο, ιδιότητα, email, τηλέφωνο) και φωτοτυπία εγγράφου που να πιστοποιεί τη σχέση τους με το ΑΠΘ (Φωτοτυπία Ακαδημαϊκής Ταυτότητας ή Βεβαίωση Σπουδών από τη Σχολή ή το Τμήμα ή Φωτοτυπία Αντίγραφου Πτυχίου για τους αποφοίτους).
  3. Σύντομο γραπτό κείμενο περιγραφής του έργου (έως 150 λέξεις) και, εφόσον κρίνονται χρήσιμες, σύντομες τεχνικής φύσεως διευκρινίσεις.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν ερωτήσεις σχετικά με τους όρους του διαγωνισμού στο email Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. υπόψη της Οργανωτικής Επιτροπής του Διαγωνισμού.

ΕΚΘΕΣΗ ΚΑΙ ΒΡΑΒΕΙΑ

Η Οργανωτική-Κριτική Επιτροπή θα συνεδριάσει και θα επιλέξει τους βραβευθέντες του διαγωνισμού από 1 έως 14 Μαΐου 2021, οπότε και θα δημοσιευθούν τα αποτελέσματα. Στο πλαίσιο ανάδειξης των διαγωνιζόμενων, θα επιλεγούν, με βάση την αξιολόγησή τους, τριάντα (30) έργα, τα οποία θα εκτεθούν στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα. Στα εγκαίνια της έκθεσης, που θα διεξαχθούν στις 26 Μαΐου 2021, θα  βραβευτούν  από   την  Οργανωτική-Κριτική  Επιτροπή  τα  πέντε  (5)  καλύτερα  έργα  ως  εξής:      Το πρώτο βραβείο θα λάβει χρηματικό ποσό 1.500 €, το δεύτερο βραβείο 1.000 € και το τρίτο 500 €.  Θα απονεμηθούν και δυο έπαινοι σε ειδικό πάπυρο.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ:

Σταυρούλα Μαυρογένη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών, ΠΑ.ΜΑΚ., Γεν. Γραμματέας του ΔΣ του Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα,

Φανή Τσατσάια, Ιστορικός Τέχνης, Διευθύντρια Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα.

Θεσσαλονίκη, 8 Δεκεμβρίου 2020 Για τους διοργανωτές

Παναγιώτης Γκλαβίνης

Καθηγητής Νομικής Σχολής

Γραμματέας της Επιτροπής του ΑΠΘ για το 1821

Φανή Τσατσάια

Ιστορικός Τέχνης Διευθύντρια ΙΜΜΑ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

ΟΡΟΙ ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΙΜΜΑ – ΑΠΘ

Οι συμμετέχοντες στον διαγωνισμό έχουν λάβει γνώση της προκήρυξης και των παρακάτω όρων και τους έχουν αποδεχθεί:

1. Όλα τα έργα θα παραδοθούν αυτοπροσώπως στο ΙΜΜΑ από τους δημιουργούς, υπογράφοντας απόδειξη παράδοσης προς το ΙΜΜΑ. Μετά το πέρας του Διαγωνισμού, όλα τα έργα θα επιστραφούν στους διαγωνιζόμενους δημιουργούς τους. Κάθε δημιουργός θα προσέλθει για να παραλάβει το έργο του μετά από κανονισμένο ραντεβού με τους υπεύθυνους του ΙΜΜΑ, υπογράφοντας απόδειξη παραλαβής. Το ΙΜΜΑ δεν θα φέρει καμία ευθύνη για την ασφάλεια και τη φύλαξη των έργων τα οποία δεν προσήλθαν να παραλάβουν οι δημιουργοί τους μετά το πέρας του διαγωνισμού. Τυχόν έξοδα αποστολής των έργων προς το ΙΜΜΑ και τυχόν τα έξοδα παραλαβής των έργων από το ΙΜΜΑ και επιστροφής στον διαγωνιζόμενο, θα βαρύνουν τον διαγωνιζόμενο.

2. Τα 5 βραβευθέντα έργα δεν θα επιστραφούν στους δημιουργούς τους, αλλά θα παραμείνουν στην μόνιμη κατοχή του ΙΜΜΑ και θα αποτελέσουν μέρος της μόνιμης συλλογής του. Για τον σκοπό αυτό, έκαστος δημιουργός εκ των 5 βραβευθέντων έργων αμέσως μετά τη βράβευση θα υπογράψει το έργο/έργα του και θα μεταβιβάσει εγγράφως άνευ ανταλλάγματος, λόγω ανέκκλητης δωρεάς, προς το ΙΜΜΑ, το βραβευθέν έργο του. Συγκεκριμένα, η μεταβίβαση θα αφορά την κυριότητα του υλικού υποστρώματος του κάθε έργου, αλλά και του περιουσιακού δικαιώματος διανοητικής ιδιοκτησίας επί του έργου αυτού, καθώς και όλες τις εξουσίες που απορρέουν από το περιουσιακό δικαίωμα. Οι δημιουργοί των 5 έργων θα κρατήσουν το ηθικό δικαίωμά τους επί του έργου τους. Επί ποινή επιστροφής του βραβείου, οι συμμετέχοντες θα παραδώσουν έργα, τα οποία θα συνιστούν προϊόν πρωτότυπης προσωπικής πνευματικής εργασίας τους.

Οι συμμετέχοντες δημιουργοί όλων των έργων παρέχουν στο ΙΜΜΑ την άδειά τους ώστε το ΙΜΜΑ να φωτογραφίσει τα έργα τους, να τα εγγράψει σε ψηφιακό υπόστρωμα σε οπτικοακουστικό αρχείο και να τα αναπαραγάγει σε έντυπο ή ψηφιακό υλικό φορέα, προκειμένου να τα συμπεριλάβει στις έντυπες ή ηλεκτρονικές εκδόσεις του, όπως οι συλλεκτικές εκδόσεις, τα λευκώματα, τα ημερολόγια, κ.λπ., που εκδίδει, χωρίς να οφείλει κάποιο αντίτιμο στους δημιουργούς.

3. Το ΙΜΜΑ δεν υποχρεούται να καταβάλει στους συμμετέχοντες διαγωνιζόμενους δημιουργούς κανενός είδους αντάλλαγμα ή αποζημίωση (λόγω ζημίας ή διαφυγόντος κέρδους) ή κάλυψη εξόδων, κ.λπ., λόγω συμμετοχής τους ή λόγω μη βράβευσής τους στον διαγωνισμό.

4. Κάθε διαγωνιζόμενος δύναται να συμμετάσχει στον διαγωνισμό με περισσότερα από ένα αλλά μέχρι τρία έργα, ενώ για όλα τα έργα ισχύουν οι ίδιοι παραπάνω όροι.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr