Φοιτητικές εκλογές 2024 σε τεταμένο κλίμα

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

Φοιτητικές εκλογές 2024 σε τεταμένο κλίμα

Σε τεταμένο κλίμα διεξάγονται από τις 7:00 το πρωί οι φοιτητικές εκλογές σε όλη τη χώρα, οι οποίες θα αναδείξουν τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των φοιτητικών συλλόγων. Ήδη από τις προηγούμενες ημέρες ΔΑΠ και Πανσπουδαστική, που μάχονται για την πρωτιά, έχουν ανεβάσει τους τόνους με αλληλοκατηγορίες για νοθεία (δείτε εδώ και εδώ).

Οι φοιτητικές εκλογές διεξάγονται λίγο καιρό μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου της Κυβέρνησης για τα Μη Κρατικά Πανεπιστήμια (Ιδιωτικά Πανεπιστήμια), μέσα σε ένα κλίμα αναβρασμού, λόγω των έντονων διαμαρτυριών και των καταλήψεων που προηγήθηκαν.

Οι φοιτητικές εκλογές αποτελούν την ύψιστη δημοκρατική διαδικασία των Φοιτητικών Συλλόγων, όπου οι φοιτητές όλων των Τμημάτων των Πανεπιστημίων ασκούν το δικαίωμα της ψήφου προκειμένου να εκλέξουν τα Διοικητικά Συμβούλια των τμημάτων τους.

Οι φοιτητές μπορούν να προσέλθουν στις κάλπες από τις 07.00 μέχρις τις 19.00. Κάτι, όμως, που δεν είναι απολύτως δεσμευτικό, καθώς ο κάθε σύλλογος ορίζει τις ώρες που βολεύουν. Στην Πάτρα, η εκλογική διαδικασία θα διαρκέσει από τις 08:00 έως τις 20:00.

Επανεκκίνηση των μαθημάτων στα αμφιθέατρα θα γίνει αφού ολοκληρωθεί η καταμέτρηση των ψήφων.

Πώς θα ψηφίσουν οι φοιτητές

Προκειμένου να μπορεί ένας φοιτητής να ψηφίσει, θα πρέπει να επιδεικνύει στην εφορευτική επιτροπή αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο ή δίπλωμα οδήγησης. Μόνο με πάσο ή φοιτητική ταυτότητα, απαγορεύεται η συμμετοχή στις εκλογές.

Σε περίπτωση που κάποιος φοιτητής δεν έχει μαζί του τα απαραίτητα έγγραφα - αστυνομική ταυτότητα, διαβατήριο ή δίπλωμα οδήγησης – παρέχεται η δυνατότητα να συμμετάσχει στις εκλογές μόνο με βεβαίωση, που θα του χορηγηθεί από την γραμματεία του τμήματος, ύστερα από σχετικό έλεγχο της καρτέλας του φοιτητή στις Γραμματείες.

Οι αίθουσες, που θα λειτουργήσουν ως εκλογικά κέντρα για τις φοιτητικές εκλογές, θα πρέπει να έχουν ήδη ανακοινωθεί από το Δ.Σ. του Φοιτητικού Συλλόγου δύο μέρες περίπου πριν τις φοιτητικές εκλογές.

Οι Φοιτητικές Εκλογές 2024 ζωντανά μέσω Liveblogging / Συνεχής Ενημέρωση