Φοιτητικές Εκλογές 2023 στην Πάτρα / Τι λένε εκπρόσωποι των παρατάξεων

Φοιτητικές Εκλογές 2023 στην Πάτρα / Τι λένε εκπρόσωποι των παρατάξεων

Φοιτητικές Εκλογές 2023Κι ενώ βρισκόμαστε στην κορύφωση της προεκλογικής περιόδου για τις εθνικές κάλπες της 21ης Μαΐου, σήμερα Τετάρτη 10/05/2023, στα πανεπιστήμια όλης της χώρας διεξάγονται οι φοιτητικές εκλογές, όπου αναμένεται να δούμε πώς σκοπεύουν να εκφραστούν οι νέοι. Στην Πάτρα, οι εκλογές γίνονται στο Πολυκλαδικό Λύκειο της οδού Κανακάρη, που από νωρίς το πρωί έχει γεμίσει από τις φωνές και τα συνθήματα των φοιτητών.

Πέρυσι, μετά από τρία χρόνια που δεν γίνονταν εκλογές λόγω των μέτρων κατά του κορονοϊού, η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας αναδείχθηκε πρώτη δύναμη, αλλάζοντας τους συσχετισμούς στο Πανεπιστήμιο Πατρών αλλά και την υπόλοιπη χώρα. Παράλληλα, η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ είδε μείωση στα ποσοστά της, ενώ η ΠΑΣΠ εμφάνισε ενίσχυση.


Στο Πανεπιστήμιο Πατρών, πέρυσι είχαν προσφύγει στις κάλπες 7.298 φοιτητές, περίπου 160 λιγότεροι σε σχέση με το 2019. Η Πανσπουδαστική έλαβε 2.301 (32.98%), η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ 1.874 (26.86%), η ΠΑΣΠ 1.353 (19.40%), η ΕΑΑΚ-ΑΡΕΝ 544 (7.80%), η ΕΑΑΚ 301 (4.31%), το BLOCO (ΣΥΡΙΖΑ) 91 (1.30%) και λοιπές παρατάξεις 389 (5.58%).

ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ

Ο Δημήτρης Μπαμπανιώτης, γραμματέας της Περιφερειακής Οργάνωσης Πανεπιστημίου Πατρών της ΚΝΕ και εκπρόσωπος της Πανσπουδαστικής, τονίζει για τις σημερινές εκλογές: «Για εμάς η σημερινή ημέρα έχει μεγάλο νόημα. Πέρυσι έγινε ένα βήμα και άλλαξαν πολλά στους φοιτητικούς συλλόγους. Δώσαμε αγώνες και πετύχαμε μπλοκαρίσματα σε νόμους και με αποφάσεις μας δώσαμε άλλη πνοή στο φοιτητικό κίνημα. Σήμερα θα γίνει ένα μεγάλο δημοψήφισμα της νεολαίας λίγες μέρες πριν από τις εθνικές εκλογές. Το πολιτικό σύστημα πρέπει να γνωρίζει ότι θα μας βρίσκει απέναντί του».

ΔΑΠ ΝΔΦΚ

Ο γραμματέας της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Πάτρας Δημήτρης Κίνδερλης, της παράταξης που στηρίζεται από τη ΝΔ, δήλωσε: «Το δίλημμα είναι σαφές: Ή ΔΑΠ και με το σύγχρονο ευρωπαϊκό πανεπιστήμιο των δικαιωμάτων και του διαλόγου ή με τα μπάχαλα, τις καταλήψεις, την παραβατικότητα και τους αιώνιους φοιτητές. Ο δρόμος είναι ξεκάθαρος. Επιστροφή στην κορυφή, μετά από ένα διάλλειμα. Είδαμε ένα διάλειμμα την περυσινή χρόνια λόγω κορονοϊού το οποίο θα τελειώσει».

ΠΑΣΠ 

Ο γραμματέας της ΠΑΣΠ Πάτρας Αγης Κουρλέσης, που βρίσκεται κοντά στο ΠΑΣΟΚ ως παράταξη, σημειώνει από την πλευρά του: «Ο Μάιος είναι εκλογικός μήνας. Ο αγώνας των φοιτητών δεν είναι ασήμαντος. Οι φοιτητές πρέπει να δώσουν το “παρών” στην κάλπη και να στείλουν μήνυμα ενόψει εθνικών εκλογών για την ανατροπή της κυβέρνησης Μητσοτάκη που φέρθηκε στους νέους σαν να του έφταιγαν για όλα την περίοδο του κορονοϊού και τους τιμωρεί με εκλογές σε περίοδο που λείπουν για εποχικές εργασίες στον τουριστικό κλάδο».

ΕΑΑΚ-ΑΡΕΝ

Από την πλευρά της, η παράταξη ΕΑΑΚ-ΑΡΕΝ καλεί το φοιτητικό κίνημα σε «ανυπακοή σε ό,τι μας κλέβει τη ζωή, καθώς η ανατροπή είναι η μόνη επιλογή. Ενάντια σε: Κυβερνήσεις, ΕΕ, Κεφάλαιο. Ενώ παλεύουμε για: Μόρφωση, Υγεία, Δουλειά». Γι’ αυτούς τους λόγους ζητούν στήριξη στην ανεξάρτητη ανατρεπτική αριστερά και ψήφο στην Αριστερή Πρωτοβουλία Σπουδαστών ΕΑΑΚ.

ΔΙΚΤΥΟ

Η νεοσύστατη παράταξη «Δίκτυο» που βρίσκεται κοντά ιδεολογικά με τον ΣΥΡΙΖΑ, τονίζει στην εφημερίδα «Πελοπόννηος» μέσω του Γιάννη Κορίζη: «Οι φοιτητές και φοιτήτριες μέσω του ‘’Δικτύου’’ θα δώσουν το πρώτο ηχηρό μήνυμα ότι απαιτούν ένα Δημόσιο Δωρεάν και Δημοκρατικό Πανεπιστήμιο. Ενάντια σε κάθε μορφή φίμωσης και υποβάθμισής του. Ενα Πανεπιστήμιο χωρίς φραγμούς και κοινωνικές ανισότητες, ικανό να αντεπεξέλθει στις προσδοκίες και στα όνειρά τους».

Για τις σημερινές φοιτητικές εκλογές έκανε δήλωση η υποψήφια βουλευτής Αχαΐας της ΝΔ Χριστίνα Αλεξοπούλου, σημειώνοντας πως «η νίκη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ θα είναι ο προάγγελος της μεγάλης νίκης στις 21 Μαΐου».

"Πελοπόννησος"

ΔΕΙΤΕ ΕΙΚΟΝΕΣ

Φοιτητικές Εκλογές 2023

(ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΕΔΩ)

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr