Φοιτητικές Εκλογές 2022: Οι θέσεις και η αφίσα της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ

Φοιτητικές Εκλογές 2022: Οι θέσεις και η αφίσα της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ

Φοιτητικές Εκλογές 2022: Τα «Φοιτητικά Νέα», το Μεγαλύτερο Φοιτητικό Portal της χώρας, όπως κάθε χρόνο παρακολουθούν και σας μεταδίδουν ζωντανά τον ρυθμό των Φοιτητικών Εκλογών 2022. 

Η ανακοίνωση της «ΔΑΠ-ΝΔΦΚ» για τις Φοιτητικές Εκλογές 2022:


Επιστρέφουμε με μια νέα ανανεωμένη δέσμη προτάσεων για τους Φοιτητικούς Συλλόγους με γνώμονα την δημοκρατικότερη και σύγχρονη εκπροσώπηση των φοιτητών για όσα τους απασχολούν, για το πανεπιστήμιο και τη σχολή τους, αλλά και για την τριτοβάθμια εκπαίδευση συνολικά.

● Ανανέωση Καταστατικών φοιτητικών συλλόγων:

Τα καταστατικά των φοιτητικών συλλόγων είναι επί το πλείστον παρωχημένα και δεν ανταποκρίνονται στη σύγχρονη εποχή, στις διαθέσιμες τεχνολογίες και κατ’επέκταση στις ανάγκες των φοιτητών. Ως ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, πάντοτε υπό την καθοδήγηση των νομικών υπηρεσιών του εκάστοτε Ιδρύματος και μέσα από συλλογικές διαδικασίες προτείνουμε τον εκσυγχρονισμό και την ανανέωση των καταστατικών των Συλλόγων, αλλά και την σύσταση λειτουργικών Συλλόγων όπου δεν υπάρχουν, ιδίως στα πρώην ΤΕΙ ύστερα από την πανεπιστημιοποίησή τους.

● Εκπροσώπηση στα διοικητικά όργανα των Ιδρυμάτων:

Η εφαρμογή του νόμου και η ύπαρξη εκλογικής διαδικασίας προς ανάδειξη εκπροσώπων στα όργανα διοίκησης του πανεπιστημίου αποτελεί για εμάς προτεραιότητα. Τα Πανεπιστήμια ανήκουν στους φοιτητές. Ως εκ τούτου προτείνουμε να αναβαθμιστεί η εκπροσώπηση των φοιτητών στα όργανα της Συγκλήτου και των Σχολών τους μέσα απο εκλογικές διαδικασίες που θα διασφαλίζουν τη συμμετοχή φοιτητών σε αυτά.

● Σύσταση πανελλαδικού οργάνου εκπροσώπησης φοιτητών:

Η ύπαρξη ενός ανώτατου θεσμοθετημένου οργάνου εκπροσώπησης των φοιτητών με πανελλαδικό χαρακτήρα αποτελεί πάγια και διαχρονική θέση και διεκδίκηση της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ. Ιδιαίτερα τη σημερινή εποχή και με το βλέμμα στις τολμηρές μεταρρυθμίσεις που λαμβάνουν χώρα αναβαθμίζοντας συνολικά το ελληνικό πανεπιστήμιο, ένα τέτοιο όργανο με πλαίσιο λειτουργίας και κανόνες που θα εξομαλύνουν παθογένειες περασμένων δεκαετιών και θα διασφαλίζουν τη δράση, τη λειτουργία και την εκπροσώπηση των φοιτητικών συλλόγων όλης της χώρας, αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία.
Η σύνθεση, συγκρότηση, λειτουργία και η εκλογή των εκπροσώπων αυτού του οργάνου θα προκύπτει από τα εκλογικά αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών.

Σταθερά απέναντι σε κάθε φωνή οπισθοδρόμησης και μικροπολιτικής, προτείνουμε στην πράξη την αναβάθμιση των φοιτητικών συλλόγων με στόχο για ένα καλύτερο, αναβαθμισμένο και αληθινά προοδευτικό Πανεπιστήμιο, το οποίο θα επενδύει στην ελευθερία, τον πλουραλισμό, την ασφάλεια και την ανεκτικότητα.
Τα Πανεπιστήμια δεν ανήκουν σε μειοψηφίες, και κομματικά όργανα, αλλά σε όλους τους φοιτητές χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις.

Μαζί προτείνουμε, μαζί διεκδικούμε και μαζί πετυχαίνουμε.


Απέναντι στις καταλήψεις και την οπισθοδρόμηση που μια ισχνή μειοψηφία προσπαθεί να επιβάλλει στο Ελληνικό Πανεπιστήμιο, στη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ επιστρέφουμε με προτάσεις, για την ουσιαστική αναβάθμιση των Πανεπιστημίων της χώρας μας.

Προτείνουμε τη δημιουργία και την αναβάθμιση των ήδη υπαρχόντων γραφείων διασύνδεσης και σταδιοδρομίας των Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, όπου θα παρέχονται συμβουλευτικές υπηρεσίες σε φοιτητές και αποφοίτους με στόχο την αποτελεσματική αποκατάσταση των αποφοίτων μετά την περάτωση των σπουδών τους. Η ανεργία μέσα στα τελευταία σχεδόν τρία χρόνια έχει καταγράψει σημαντικές μειώσεις και η αποτελεσματική σύνδεση της αγοράς εργασίας με τα Πανεπιστήμια μπορεί να δημιουργήσει ακόμα μεγαλύτερες προοπτικές για την περαιτέρω μείωσή της.

Άμεση προτεραιότητά μας είναι η ύπαρξη ξεκάθαρων και θεσμοθετημένων επαγγελματικών δικαιωμάτων για όλα τα Τμήματα της χώρας και η διεύρυνση των πρακτικών εργασιών για όλους. Μέσω της διαδικασίας αυτής κάθε φοιτήτρια και φοιτητής θα έρχεται σε άμεση επαφή με το μελλοντικό του επάγγελμα σε χώρο και τόπο που εκείνος θα επιλέξει, σε άμεση σύνδεση με οργανισμούς και φορείς με σκοπό την απόκτηση γνώσης πάνω στο αντικείμενο σπουδών του.

Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ πρεσβεύει πως σε μια σύγχρονη Πολιτεία που έχει μάθει να εξελίσσεται, είναι απαραίτητη η ύπαρξη μηχανισμών πρόσληψης και απορρόφησης των φοιτητών, με το Πανεπιστήμιο να πρέπει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή την διαδικασία.


ΑΦΙΣΑ ΔΑΠ-ΝΔΦΚ

ΔΑΠ φοιτητικές εκλογές 2022

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία νέα για τις Φοιτητικές Εκλογές 2022.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr