Μηνιαία υποτροφία ύψους 400 ευρώ σε πρωτοετείς φοιτητές

Μηνιαία υποτροφία ύψους 400 ευρώ μπορούν να διεκδικήσουν πρωτοετείς φοιτητές, εφόσον πληρούν μια σειρά από προϋποθέσεις.

Την υποτροφία μπορούν να τη διεκδικήσουν οι πρωτεύσαντες στις εισαγωγικές εξετάσεις ανεξαρτήτως Τμήματος, με φθίνουσα βαθμολογική σειρά από τα 20.000 μόρια ή τα 22.000 μόρια ή τα 24.000 μόρια, σύμφωνα με την βαθμολογική κλίμακα της εκάστοτε Σχολής.

Τονίζεται ότι μόνο ένας υποψήφιος από κάθε τμήμα μπορεί να λάβει την εν λόγω υποτροφία η οποία προέρχεται από τα χρήματα που συγκέντρωσαν μαθητές από την Κύπρο.


Το υπουργείο Παιδείας καθόρισε τους όρους, τις προϋποθέσεις, τη διαδικασία επιλογής και το ύψος των οικονομικών παροχών για την χορήγηση υποτροφιών σε φοιτητές προπτυχιακών σπουδών που σπουδάζουν σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Ελλάδος, αποκλειστικά και μόνο από πόρους που διέθεσε το υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου ύψους 440.933,68 ευρώ, κατ’ ανώτατο όριο, που συγκεντρώθηκαν , όπως προειπώθηκε, από τον έρανο των μαθητών/ τριών της Κύπρου το 2012, ως έμπρακτη χειρονομία υποστήριξης προς τους Έλληνες συμμαθητές τους, οι οποίοι τώρα είναι φοιτητές.

Το πρόγραμμα των υποτροφιών θα έχει έναρξη το ακαδημαϊκό έτος 2014−2015 και θα το διέπουν οι κάτωθι όροι και προϋποθέσεις:

Προϋποθέσεις:

Οι υποτροφίες χορηγούνται σε πρωτοετείς φοιτητές προπτυχιακών σπουδών σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Ελλάδος.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι πρωτεύσαντες στις εισαγωγικές εξετάσεις ανεξαρτήτως Τμήματος, με φθίνουσα βαθμολογική σειρά από τα 20.000 μόρια ή τα 22.000 μόρια ή τα 24.000 μόρια, σύμφωνα με την βαθμολογική κλίμακα της εκάστοτε Σχολής.

Επισημαίνεται ότι, ο πρώτος των πρώτων δεν θα πρέπει συγκεντρώσει βαθμολογία κατώτερη των 18.500 μορίων με άριστα τα 20.000 μόρια, των 19.000 μορίων με άριστα τα 22.000 μόρια και των 21.000 με άριστα τα 24.000 μόρια, προκειμένου να διατηρήσει το δικαίωμα συμμετοχής.

Επίσης, τονίζεται ότι μόνο ένας υποψήφιος από κάθε Τμήμα έχει δικαίωμα να λάβει υποτροφία.

Οι υποψήφιοι δεν πρέπει να υπερβαίνουν την ηλικία των 25 ετών κατά την 31η Δεκεμβρίου 2014.

Οι υποψήφιοι θα φοιτούν σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα εκτός του τόπου της κύριας κατοικίας των ιδίων και της οικογένειάς τους.

Οι υποψήφιοι πρέπει να είναι Έλληνες πολίτες, μόνιμα διαμένοντες στην Ελλάδα.

Οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν εγγραφεί για σπουδές σε αναγνωρισμένα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Ελλάδος.

Για συνέχιση της υποτροφίας και τα τέσσερα χρόνια οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν προαχθεί στο επόμενο έτος σπουδών με μέσο όρο βαθμολογίας τουλάχιστον  8,51 σε κλίμακα βαθμολόγησης 0−10 σε μαθήματα του ενδεικτικού προγράμματος σπουδών εντός της πρώτης ή τουλάχιστον της πρώτης και της δεύτερης εξεταστικής περιόδου.

Οι υποψήφιοι δεν πρέπει να έχουν λάβει κατά το παρελθόν ούτε να λαμβάνουν υποτροφία από το Ι.Κ.Υ. (ή άλλο δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα) για σπουδές πρώτου κύκλου.

Οι υποψήφιοι δεν πρέπει να εργάζονται κατά την τετραετή περίοδο της φοίτησής τους.

Οι αιτούντες πρωτοετείς φοιτητές θα πρέπει να έχουν μηδενικό ατομικό εισόδημα και οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα, το οποίο να μην υπερβαίνει το ποσό των 25.000 ευρώ.

Το Ι.Κ.Υ. ακυρώνει τη χορήγηση υποτροφίας, αν διαπιστωθεί – έστω και εκ των υστέρων – ότι δεν συντρέχουν οι τυπικές προϋποθέσεις υποψηφιότητας της παρούσης παραγράφου, με την απαίτηση επιστροφής των καταβληθέντων ποσών, αφού ενημερώσει το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.

ΠΟΙΟΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΝ ΥΠΟΤΡΟΦΙΑ

  • όσοι κατέχουν ήδη πανεπιστημιακό πτυχίο Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων,
  • όσοι παρακολουθούν σπουδές εξ αποστάσεως ή σπουδές ανοικτού Πανεπιστημίου ή προγράμματα μερικής φοίτησης,
  • όσοι τυγχάνουν άλλης υποτροφίας,
  • όσοι ευρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο σπουδών προπτυχιακών ή/και μεταπτυχιακών σπουδών επιπέδου Master

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΤΩΝ ΑΙΤΗΣΕΩΝ − ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ

Για να νομιμοποιηθεί η υποψηφιότητα, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να συμπληρώσουν χωρίς καμία παράλειψη και να αποστείλουν το αργότερο έως την 20η Οκτωβρίου 2014 στο ΙΚΥ (Λεωφ. Εθνικής Αντιστάσεως 41, 14234, Νέα Ιωνία), αίτηση−υπεύθυνη δήλωση, που διατίθεται αποκλειστικά στο διαδικτυακό τόπο του Ι.Κ.Υ. (www.iky.gr) συνοδευόμενη από όλα τα κατωτέρω οριζόμενα δικαιολογητικά.  Η αίτηση θα πρέπει να αποσταλεί ταχυδρομικά και αποκλειστικά με συστημένη επιστολή. Το εμπρόθεσμο της αίτησης προκύπτει από την ευκρινή σφραγίδα του ταχυδρομείου και το αποδεικτικό κατάθεσης του φακέλου στο ταχυδρομείο. Σε περίπτωση που δεν αποδεικνύεται το εμπρόθεσμο υποβολής αίτησης και ο υποψήφιος δεν προσκομίσει την απόδειξη ταχυδρομικής αποστολής της, η αίτηση απορρίπτεται.

Ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων ορίζεται η 20η Οκτωβρίου. Υπάρχει δυνατότητα να δοθεί παράταση υποβολής, εφόσον δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία εγγραφής στα Τμήματα των Σχολών των Πανεπιστημίων. Η πιθανότητα παράτασης θα εξετασθεί από το Δ.Σ. του Ι.Κ.Υ.

Για την αποδοχή της αίτησης θα πρέπει οπωσδήποτε να αποσταλούν τα ακόλουθα υποχρεωτικά δικαιολογητικά:

  • Αντίγραφο πιστοποιητικού εγγραφής σπουδών από το Πανεπιστήμιο.
  • Βεβαίωση επικυρωμένη από την Γραμματεία του αντίστοιχου Τμήματος, στην οποία θα δηλώνεται η σειρά κατάταξης κατά φθίνουσα συνολική βαθμολογία.
  • Φωτοαντίγραφο Δελτίου ταυτότητας ή διαβατηρίου.
  • Βιογραφικό σημείωμα.
  • Εκκαθαριστικό σημείωμα του τελευταίου οικονομικού έτους του υποψηφίου και της οικογένειάς του.
  • Έντυπο Ε9 από τη φορολογική δήλωση το οποίο να περιγράφει την ακίνητη περιουσία του ιδίου και της οικογένειας του και πιστοποιεί τον κύριο τόπο κατοικίας.

Υπεύθυνη δήλωση, του Ν. 1599/86, ότι:

α) όλα τα αναφερόμενα στην αίτηση στοιχεία είναι αληθή,

β) δεν έχει λάβει κατά το παρελθόν, ούτε λαμβάνει υποτροφία από το Ι.Κ.Υ. ή από άλλο δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα για πραγματοποίηση προπτυχιακών, μεταπτυχιακών ή διδακτορικών σπουδών,

γ) δεν έχει λάβει κατά το παρελθόν, ούτε λαμβάνει υποτροφία από το Ι.Κ.Υ. ή από άλλο δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα για τη φοίτηση στο πρόγραμμα σπουδών στο πλαίσιο του οποίου αιτείται την υποτροφία.

Σημειώνεται ότι μόνο οι πλήρεις αιτήσεις θα αξιολογούνται. Όσες από αυτές δεν πληρούν τους απαιτούμενους όρους και προϋποθέσεις ή/και δε συνοδεύονται από τα απαραίτητα δικαιολογητικά/πιστοποιητικά, δε θα λαμβάνονται υπόψη και θα απορρίπτονται χωρίς προειδοποίηση.

Για περισσότερες πληροφορίες/διευκρινίσεις, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο Ι.Κ.Υ. (Λεωφ. Εθνικής Αντιστάσεως 41, 14234, Νέα Ιωνία). Όλες οι πληροφορίες σχετικά με τη διεκδίκηση των εν λόγω υποτροφιών καθώς και η Αίτηση, είναι καταχωρημένα στην ιστοσελίδα www.iky.gr 

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr