Επιστολή απόγνωσης 471 Μεταπτυχιακών Φοιτητών για την πρακτική τους άσκηση - Να μη χαθεί άλλο εξάμηνο

Επιστολή απόγνωσης 471 Μεταπτυχιακών Φοιτητών για την πρακτική τους άσκηση - Να μη χαθεί άλλο εξάμηνο

Το παρακάτω κείμενο υπογράφεται από 471 μεταπτυχιακούς φοιτητές του κοινού ΠΜΣ του Πανεπιστημίου Πατρών και του Πανεπιστημίου Λευκωσίας «Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση».

Στον αέρα βρίσκεται η πρακτική άσκηση τελειοφοίτων αλλά και μεταπτυχιακών φοιτητών λόγω της συνεχής παράτασης των μέτρων για τον κορονοϊό.


Με επιστολή τους προς τον υφυπουργό Παιδείας, αρμόδιο για τα ΑΕΙ, κ. Αγγελο Συρίγο, 471 μεταπτυχιακοί φοιτητές του κοινού ΠΜΣ του Πανεπιστημίου Πατρών και του Πανεπιστημίου Λευκωσίας «Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση» ζητούν να δοθεί λύση στο πρόβλημα με τις πρακτικές ασκήσεις που έχουν κομμάτι που πρέπει να γίνει στις δομές όπου υλοποιούνται οι πρακτικές ασκήσεις και ερωτούν γιατί το Υπουργείο Παιδείας γιατί δεν προβαίνει άμεσα σε αναμόρφωση του πλαισίου των εν λόγω πρακτικών ασκήσεων, ώστε εν μέσω πανδημίας να μπορούν να υλοποιηθούν εξ’ ολοκλήρου εκτός δομών (με βίντεο, εργασίες κτλ.);

Η Επιστολή των Φοιτητών όπως κοινοποιήθηκε στα «Φοιτητικά Νέα»:

Αξιότιμε κύριε Υφυπουργέ, κε Συρίγο,

Είμαστε μεταπτυχιακοί φοιτητές του κοινού ΠΜΣ του Πανεπιστημίου Πατρών και του Πανεπιστημίου Λευκωσίας «Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση». Στο καταληκτικό εξάμηνο του προγράμματος σπουδών μας υπάρχει μόνο η Πρακτική Άσκηση (200 διδακτικών ωρών).

Όπως γνωρίζετε η Πρακτική Άσκηση των ΠΜΣ με συνάφεια με την ΕΑΕ (όπως είναι το δικό μου ΠΜΣ) ρυθμίζεται από την ΥΑ Αριθμ. 52425/Ζ1/04-04-2019, βάσει της οποίας τουλάχιστον το 60% της Πρακτικής Άσκησής μας πρέπει να υλοποιείται σε δομές ΕΑΕ. Δηλαδή, στο ΠΜΣ μας τουλάχιστον 120 διδακτικές ώρες πρέπει να υλοποιούνται σε δομές ΕΑΕ.

Δυστυχώς, το εαρινό εξάμηνο 2020, παρά τη δήλωση της κυρίας Κεραμέως ότι δε θα χανόταν το συγκεκριμένο εξάμηνο, στο ΠΜΣ μας σχεδόν όλοι οι φοιτητές που ξεκίνησαν την Πρακτική Άσκηση το εαρινό εξάμηνο 2020 δεν την ολοκλήρωσαν εντός εξαμήνου. Ο λόγος είναι ότι η ΥΑ Αριθμ. 59181/Ζ1/19-05-2020 δεν παρείχε στο ΠΜΣ μας τη δυνατότητα ολοκλήρωσης της Πρακτικής Άσκησης εντός του εαρινού εξαμήνου 2020 χωρίς να διακυβεύεται η συνάφεια του ΠΜΣ μας με την ΕΑΕ. Αυτό είχε ως συνέπεια το χειμερινό εξάμηνο 2020 να συνευρεθούν οι φοιτητές από το εαρινό εξάμηνο 2020 με τους φοιτητές που ξεκινήσαμε την Πρακτική Άσκηση το χειμερινό εξάμηνο 2020.

Στην αρχή του χειμερινού εξαμήνου 2020 έγινε αίτημα από το Πανεπιστήμιο Πατρών στο ΥΠΑΙΘ για την έκδοση της έγκρισης της Πρακτικής Άσκησης των φοιτητών από το εαρινό εξάμηνο 2020. Η συγκεκριμένη έγκριση εστάλη στο Πανεπιστήμιο Πατρών πολύ καθυστερημένα (20/10/2020) και έληγε 31/12/2020 (μιας και ως τότε είχε πάρει παράταση το εαρινό εξάμηνο 2020 βάσει της ΥΑ Αριθμ. 59181/Ζ1/19-05-2020).

Στις 07/11/2020 επιβλήθηκε το μέτρο της αναστολής των πρακτικών ασκήσεων με φυσική παρουσία, το οποίο ανανεώνεται συνεχώς από τότε και ακόμα δεν έχει αρθεί. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μια μεγάλη μερίδα φοιτητών από το εαρινό εξάμηνο 2020 να μην έχει καταφέρει να τελειώσει. Από τους φοιτητές του χειμερινού εξαμήνου 2020 κανένας δεν έχει τελειώσει, μιας και η έγκριση της Πρακτικής Άσκησής μας από το ΥΠΑΙΘ εστάλη στις 22/01/2021. Οι δε φοιτητές του εαρινού εξαμήνου 2021 αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα στην εύρεση δομών ΕΑΕ, για να υλοποιήσουν την Πρακτική τους Άσκηση, λόγω της μη περάτωσης της Πρακτικής Άσκησης φοιτητών προηγούμενων εξαμήνων.

Πρόσφατα δηλώσατε στην εκπομπή «Σήμερα» στον ΣΚΑΪ τις πρακτικές ασκήσεις ότι αναγνωρίζετε το πρόβλημα με τις πρακτικές ασκήσεις και ότι βρίσκεστε σε διαρκή επικοινωνία με την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, αλλά η υφιστάμενη επιδημιολογική κατάσταση δεν επιτρέπει να δοθεί λύση στο πρόβλημα. Επίσης, δηλώσατε ότι, ούτως ή άλλως, μέχρι τις 22/02/2021 υπάρχουν εξεταστικές περίοδοι.

Ερωτάσθε:

1. Τί έχει συζητηθεί με την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για τις πρακτικές ασκήσεις που έχουν κομμάτι που πρέπει να γίνει στις δομές όπου υλοποιούνται οι πρακτικές ασκήσεις; Θεωρείται επικίνδυνη για τη διασπορά του κορωνοϊού η ύπαρξη 1-2 φοιτητών ανά αίθουσα με λίγους μαθητές (μιας και μιλάμε για δομές ΕΑΕ); Αν ναι,

2. γιατί το ΥΠΑΙΘ δεν προβαίνει άμεσα σε αναμόρφωση του πλαισίου των εν λόγω πρακτικών ασκήσεων, ώστε εν μέσω πανδημίας να μπορούν να υλοποιηθούν εξ’ ολοκλήρου εκτός δομών (με βίντεο, εργασίες κτλ.);

Με εκτίμηση,

471 μεταπτυχιακοί φοιτητές του κοινού ΠΜΣ του Πανεπιστημίου Πατρών και του Πανεπιστημίου Λευκωσίας «Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση»

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr