Η πρόταση που κατέθεσε η ΠΑΣΠ στην Κεραμέως για την πρακτική άσκηση των φοιτητών

Η πρόταση που κατέθεσε η ΠΑΣΠ στην Κεραμέως για την πρακτική άσκηση των φοιτητών

Για δεύτερη φορά μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο, όλη η χώρα βρίσκεται σε καθολικό lockdown, εξαιτίας της παγκόσμιας έξαρσης του COVID-19. Η πλειονότητα των επιχειρήσεων, η δευτεροβάθμια αλλά και η τριτοβάθμια εκπαίδευση βρίσκονται «παγωμένες» και σε πλήρη στασιμότητα. Ανάμεσα στους πληγέντες από την εν λόγω αναστολή βρίσκονται και οι φοιτητές οι οποίοι έχουν ξεκινήσει την πρακτική τους άσκηση και αναγκάστηκαν να τη διακόψουν, χωρίς να έχουν την παραμικρή ενημέρωση για το πότε θα συνεχίσουν αλλά και αν θα εξασφαλισθεί η έως τώρα εργασία τους.

Η κυβέρνηση, στα πλαίσια των μέτρων που έχει λάβει για τους πολίτες στους οποίους έχουν προκληθεί βιοποριστικά προβλήματα λόγω της αναστολής εργασίας τους, εξέδωσε πράξη νομοθετικού περιεχομένου για επίδομα 800 ευρώ με ταυτόχρονη ανάκληση όλων των απολύσεων, αλλά και παράταση των συμβάσεων εργασίας. Παρόλα αυτά, με λύπη παρατηρούμε, ότι μια ολόκληρη κοινωνική ομάδα και ειδικότερα αυτή των φοιτητών που διέκοψαν την πρακτική τους άσκηση, δεν έχουν συμπεριληφθεί στα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση, αν και οι ίδιοι είχαν υπογράψει σύμβαση εργασίας η οποία διεκόπη επ’ αόριστον.


Επιπρόσθετα, με τα μέτρα ενάντια στο νέο κορωνοϊό ήρθε στην επιφάνεια ένα καινούργιο μείζον ζήτημα. Λαμβάνοντας υπόψη τον ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. ΝΟΜΟ 4610 Τεύχος Α’ 70/07.05.3029 που ορίζει ότι: «Οι προπτυχιακοί φοιτητές που εξετάζονται επιτυχώς στα απαιτούμενα για τη λήψη πτυχίου υποχρεωτικά και μαθήματα επιλογής του πρώτου κύκλου σπουδών του Τμήματος Τ.Ε.Ι. εισαγωγής τους, χωρίς να έχουν υπερβεί τη διάρκεια των εξαμήνων που απαιτούνται για τη λήψη του τίτλου σπουδών, σύμφωνα με το ενδεικτικό πρόγραμμα σπουδών, προσαυξανόμενη κατά τέσσερα (4) εξάμηνα, έχουν τη δυνατότητα με αίτηση, που καταθέτουν στη γραμματεία του Τμήματος στο οποίο εντάσσονται, να παρακολουθήσουν επιπλέον μαθήματα από το Πρόγραμμα Σπουδών του αντίστοιχου Τμήματος Πανεπιστημίου και να λάβουν πτυχίο πανεπιστημιακής εκπαίδευσης», αντιλαμβανόμαστε ότι οι φοιτητές Προγραμμάτων Σπουδών Τ.Ε.Ι. που πραγματοποιούσαν ή πραγματοποιούν την πρακτική τους άσκηση, λόγω των αναγκαίων μέτρων που πάρθηκαν από την πολιτεία για την μείωση της εξάπλωσης του COVID-19 τέθηκαν σε αναστολή εργασίας με αποτέλεσμα να τους αποδοθούν καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση είτε καθυστερήσεις στην έναρξη της για 1 έως και 3 μήνες και να τους στερείται το δικαίωμα ένταξης τους στο Πανεπιστημιακό Πρόγραμμα Σπουδών, χωρίς να φέρουν οι ίδιοι την όποια ευθύνη!

Με βάση όλα τα παραπάνω και με κυρίαρχο γνώμονα την προάσπιση των δικαιωμάτων των φοιτητών, ως ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ, προτείνουμε:

  • Την άμεση ένταξη όλων των φοιτητών που υποχρεώθηκαν να διακόψουν την πρακτική τους άσκηση λόγω της πανδημίας του COVID-19 στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου για τη λήψη του επιδόματος των 800 ευρώ.
  • Την κατ’ εξαίρεση παράταση του χρονικού περιθωρίου ένταξης όλων των φοιτητών που τέθηκε σε αναστολή η πρακτική τους άσκηση και παρακολουθούν Πρόγραμμα Σπουδών Τ.Ε., στο αντίστοιχο Πανεπιστημιακό Πρόγραμμα Σπουδών του εκάστοτε τμήματος, πέραν των δώδεκα (12) εξαμήνων που ορίζει ο νόμος 4610/19. 

ΣΥΝΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ: 

ΠΑΣΠ ΑΓΡΙΝΙΟΥ

ΠΑΣΠ ΑΙΓΙΟΥ

ΠΑΣΠ Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.

ΠΑΣΠ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟΥ ΑΘΗΝΑΣ

ΠΑΣΠ ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΠΑΣΠ Ε.Μ.Π.

ΠΑΣΠ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

ΠΑΣΠ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

ΠΑΣΠ ΚΟΡΙΝΘΟΥ

ΠΑΣΠ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

ΠΑΣΠ ΝΟΜΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

ΠΑΣΠ ΝΟΜΙΚΗΣ Δ.Π.Θ.

ΠΑΣΠ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΑΘΗΝΑΣ

ΠΑΣΠ ΠΑ.Δ.Α.

ΠΑΣΠ ΠΑΝΤΕΙΟΥ

ΠΑΣΠ ΠΑ.ΠΕΙ.

ΠΑΣΠ ΠΑΤΡΑΣ

ΠΑΣΠ Π.Ε.Δ.Δ.

ΠΑΣΠ Π.Τ.Δ.Ε. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

ΠΑΣΠ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

ΠΑΣΠ Τ.Ε.Φ.Α.Α. ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

ΠΑΣΠ ΧΑΛΚΙΔΑΣ

Επιστολή Πανελλήνιας Αγωνιστικής Σπουδαστικής Παράταξης προς το Υπουργείο Παιδείας και Υπουργό Παιδείας, κ. Κεραμέως με Αρ. Πρωτοκόλλου 160139-23/11/2020, για την πρακτική άσκηση των φοιτητών.

Με εκτίμηση,
Χασάνης Στέφανος Γραμματέας ΠΑΣΠ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr