ΕΠΙΣΤΟΛΗ: Πιέσεις για παράτυπες μετεγγραφές σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ

Πιέσεις για παράτυπες μετεγγραφές σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ

Μετεγγραφές παρά τον νόμο διενεργήθηκαν φέτος στα ελληνικά πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Αυτό υποστηρίζει το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ, που τονίζει ότι θα πειθαρχήσει στην εντολή του να αποδεχθεί μετεγγραφές, ωστόσο ορισμένες δεν είναι σύννομες.

Απευθυνόμενο προς τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Παιδείας Γιάννη Παντή, με επιστολή του που ήδη έχει σχεδιάσει, το τμήμα εκθέτει την πρακτική του υπουργείου Παιδείας, που φέτος ζήτησε από τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ να δεχθούν όλες τις επιπλέον μετεγγραφές, και εγείρει μείζον ζήτημα καθώς τορπιλίζει το αδιάβλητο των ενεργειών του υπουργείου Παιδείας.


Για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλα τα νέα που αφορούν τις Μετεγγραφές Φοιτητών Πατήστε Εδώ.

Ο κ. Παντής, μιλώντας στην «Καθημερινή», ανέφερε ότι «πρέπει να επανεξεταστεί το καθεστώς των μετεγγραφών στο πλαίσιο των κοινωνικών αναγκών και των ακαδημαϊκών υποχρεώσεων των ιδρυμάτων». Από την άλλη, υποστηρίζει ότι τηρείται η νομιμότητα.

Ειδικότερα, ο νόμος 4332/2015 ορίζει ότι ο αριθμός των μετεγγραφομένων σε ένα τμήμα ή σχολή πρέπει να είναι έως το 15% του αριθμού των εισακτέων του. Ωστόσο, το υπουργείο Παιδείας ζήτησε από τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ να δεχθούν τους επιπλέον φοιτητές που έμειναν εκτός και έκαναν ένσταση. Τα περισσότερα ιδρύματα πειθάρχησαν, αλλά τρία τμήματα του ΤΕΙ Αθηνών απάντησαν αρνητικά και προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Μάλιστα, το υπουργείο απείλησε με άσκηση πειθαρχικών διώξεων κατά όσων δεν θα δεχθούν τις μετεγγραφές.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, μεταξύ εκείνων που είχαν αντιδράσει αλλά τελικά κάμφθηκαν, ήταν το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ. Ωστόσο, η επιστολή της ηγεσίας του τμήματος προς τον κ. Παντή αφήνει πολλά ερωτήματα. Σύμφωνα με την Καθημερινή αναφέρει τα εξής: «Αξιότιμε, κύριε Παντή, το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών μετά την έγγραφη εντολή σας (α.π. 19631/Ζ1/7.2.2017) θα προβεί στην ολοκλήρωση των ενστάσεων των μετεγγραφών. Θεωρεί όμως ότι δεν έχει αιτιολογηθεί η υπέρβαση του μεγαλύτερου από το 15% ποσοστού». Στη συνέχεια παραθέτει ενστάσεις μετεγγραφών που δεν είναι σύμφωνες με διατάξεις του ν. 4332/2015. Χαρακτηριστικά:

  • Φοιτητής ζητεί μετεγγραφή στο ΑΠΘ από σχολή σε πόλη όπου διαμένουν οι γονείς του. «Η μετεγγραφή στο ΑΠΘ δεν ικανοποιεί κανένα οικονομικό ή κοινωνικό λόγο», λέει το τμήμα.
  • Φοιτητής από τον Βόλο που εισήχθη στην Κοζάνη ζητεί να μετεγγραφεί στο ΑΠΘ επειδή εκεί σπουδάζει ο αδελφός του, παρότι υπάρχει αντίστοιχο τμήμα στον Βόλο. «Ο φοιτητής οφείλει να μετεγγραφεί στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, διότι μεταξύ του τόπου κατοικίας των γονέων και του τόπου σπουδών του αδελφού, προτεραιότητα για τη μετεγγραφή έχει ο τόπος που δεν είναι οι πόλεις Αθήνα και Θεσσαλονίκη», λέει το τμήμα.
  • Φοιτητής εισήχθη στο Πανεπιστήμιο Πατρών και οι γονείς του ζουν στην Κοζάνη, όπου υπάρχει αντίστοιχο τμήμα με του Πανεπιστημίου Πατρών, αλλά ζητεί μετεγγραφή στο ΑΠΘ. «Ο φοιτητής οφείλει να μετεγγραφεί στο Πανεπιστήμιο Δυτ. Μακεδονίας-Κοζάνη, διότι μεταξύ του τόπου κατοικίας των γονέων και του τόπου σπουδών του αδελφού, προτεραιότητα έχει ο τόπος που δεν είναι οι πόλεις Αθήνα και Θεσσαλονίκη».
  • Φοιτητής από νησί του Αιγαίου ζητεί μετεγγραφή στο ΑΠΘ προεξοφλώντας την επιτυχία της αδελφής του, η οποία είναι άριστη μαθήτρια και έχει ως όνειρο ζωής τη σταδιοδρομία σε επιστήμη για την οποία υπάρχει σχολή μόνο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. «Το τμήμα θεωρεί ότι η αίτηση μετεγγραφής μπορεί να ικανοποιηθεί όταν η μαθήτρια επιτύχει την εγγραφή της σε τμήμα του ΑΠΘ. Επιπλέον η μετεγγραφή δεν ικανοποιεί και τον οικονομικό λόγο του αιτούντος», λέει το τμήμα.

Οι περιπτώσεις ικανοποιήθηκαν – ενδεχομένως όχι «κλέβοντας» θέσεις άλλων υποψηφίων– υπηρετώντας ουσιαστικά μόνο τον μικροπολιτικό λαϊκισμό.

Όλα τα φοιτητικά νέα που αφορούν τις Μετεγγραφές Φοιτητών στην κατηγορία Μετεγγραφές του Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr