Το ΜΑΣ για τα αποτελέσματα των μετεγγραφών

Το ΜΑΣ για τα αποτελέσματα των μετεγγραφών

Aνακοίνωση της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΜΑΣ για τα αποτελέσματα των μετεγγραφών:

«Να πάρουν άμεσα μετεγγραφή όλοι οι φοιτητές που την έχουν ανάγκη! 


Ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο Παιδείας τα αποτελέσματα των αιτήσεων των μετεγγραφών για τη φετινή ακαδημαϊκή χρονιά. Φέτος προβλέπεται από το Υπουργείο να γίνουν δεκτοί ακόμη λιγότεροι φοιτητές σε σχέση με πέρυσι και μέχρι στιγμής μένουν εκτός τουλάχιστον 2249 φοιτητές! Με τα νέα  απαράδεκτα κριτήρια που θέσπισε η κυβέρνηση για «βάση μετεγγραφής» και ποσοστό 15% των εισακτέων κάθε Τμήματος χιλιάδες φοιτητές δεν μπόρεσαν εξαρχής να κάνουν αίτηση για μετεγγραφή με αποτέλεσμα ακόμη και να έχουν εγκαταλείψει την προοπτική των σπουδών.

Ακόμη και οι φοιτητές που μπόρεσαν να κάνουν αίτηση μετεγγραφής βρίσκονται  «στον αέρα».  Θα ξεκινήσουν τη διαδικασία των ενστάσεων περιμένοντας ακόμη τουλάχιστον ένα μήνα για να μάθουν αν τελικά θα μπορέσουν να σπουδάσουν ενώ στο μεταξύ θα πλησιάζει η εξεταστική του εξαμήνου. Όσοι θα μετεγγραφούν με τα τωρινά αποτελέσματα καλούνται να αντιμετωπίσουν την παντελή έλλειψη σχεδίου και μέριμνας ώστε να μπορέσουν πραγματικά να ενταχθούν στα Τμήματα τους και να παρακολουθήσουν με επιτυχία τα μαθήματα του τρέχοντος εξαμήνου αφού πολλές φορές δεν τους επιτρέπεται ούτε να κάνουν δηλώσεις μαθημάτων- συγγραμμάτων και θεωρούνται εκπρόθεσμοι! Παράλληλα, τρεις μήνες μετά την έναρξη της ακαδημαϊκής χρονιάς χιλιάδες οικογένειες πρωτοετών πασχίζουν να ανταπεξέλθουν στο κόστος των σπουδών, της φοιτητικής κατοικίας σε άλλη πόλη και όλα αυτά εν μέσω πανδημίας, ανάμεσα τους και φοιτητές που δικαιούνται μετεγγραφής.

Τα μέτρα της κυβέρνησης είναι χαρακτηριστικά: προσπαθεί να μετατρέψει τις σπουδές για τους φοιτητές λαϊκών οικογενειών, σε «άπιαστο όνειρο». Δε θα τους περάσει! Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι, οι επιτροπές των φοιτητών στα Τμήματα να στηρίξουν έμπρακτα όλους τους φοιτητές που έχουν κάνει αίτηση για μετεγγραφή, να οργανώσουν τη διεκδίκηση για να μη μείνει εκτός Πανεπιστημίου κανένας, να μπουν μπροστά ώστε τα Τμήματα των Πανεπιστημίων να κάνουν δεκτές όλες τις αιτήσεις που θα φτάσουν σε αυτά, να εξασφαλίσουν ότι θα ενταχθούν κανονικά οι φοιτητές στο τρέχον εξάμηνο!

Να γίνουν δεκτές όλες οι ενστάσεις!

  • Η κυβέρνηση να πάρει πίσω την απαράδεκτη «βάση μετεγγραφής»
  • Όλοι οι φοιτητές που δικαιούνται να παίρνουν μετεγγραφή χωρίς επιπλέον όρους και προϋποθέσεις
  • Κανένας επιπλέον «κόφτης» των μετεγγραφέντων φοιτητών από τις διοικήσεις των Τμημάτων.

Εδώ και τώρα να πάρουν μετεγγραφή όλοι οι φοιτητές :

  • με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ ανά παιδί 
  • των μονογονεϊκών, τρίτεκνων ή πολύτεκνων οικογενειών 
  • που ανήκουν στην κατηγορία ατόμων ειδικών αναγκών με αναπηρία 67% και άνω 
  • που τουλάχιστον ένα μέλος της οικογένειάς τους είναι άνεργο το τελευταίο 6μηνο 
  • που βρίσκονται μέχρι το 5ο έτος των σπουδών τους. 

Ένα τμήμα για κάθε επιστημονικό αντικείμενο. Η κυβέρνηση να προχωρήσει τώρα τις αντιστοιχίσεις ομοειδών τμημάτων, αναβαθμίζοντας το περιεχόμενο σπουδών. Δικαίωμα μετεγγραφής για όλους τους φοιτητές των πρώην ΤΕΙ στα ομοειδή Τμήματα. 

Άμεσα να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες μετεγγραφής

  • Να μη χαθεί για κανέναν το εξάμηνο! Να πάρουν άμεσα όλοι οι φοιτητές κάρτα σίτισης, πάσο, κωδικούς για τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες. Να ανοίξουν εκ νέου οι διαδικασίες για δήλωση μαθημάτων, συγγραμμάτων, συμμετοχής σε εργαστήρια,  οι αιτήσεις για δωμάτιο στην εστία ώστε να μπορέσουν να ενταχθούν στο τρέχον εξάμηνο χωρίς άλλη καθυστέρηση.
  • Να αναγνωριστούν όλα τα μαθήματα που πέρασαν στο προηγούμενο Τμήμα.»

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr