Μετεγγραφές Φοιτητών 2020-2021: Συχνές Ερωτήσεις και Απαντήσεις

Μετεγγραφές Φοιτητών 2020-2021: Συχνές Ερωτήσεις και Απαντήσεις 

Μετεγγραφές Φοιτητών 2019-2020: Τα «Φοιτητικά Νέα» το μεγαλύτερο Φοιτητικό Portal της χώρας, παρουσιάζουν στους υποψήφιους προς μετεγγραφή φοιτητές 2019-2020 Συχνές Ερωτήσεις και Απαντήσεις που αφορούν την αίτηση μετεγγραφής για την κατηγορία (α) Κοινωνικά - οικονομικά κριτήρια και (β) Αδελφών φοιτητών.

  • Την ενημερωτική σελίδα των Μετεγγραφών μπορείτε να την δείτε εδώ.

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ


Α. Κοινωνικά - οικονομικά κριτήρια

1. Εισάγω username και password στη Εφαρμογή και εμφανίζεται μήνυμα σχετικά με ανεπαρκή στοιχεία. Τι πρέπει να κάνω;

Επικοινωνήστε με τη Γραμματεία του Ιδρύματος προκειμένου να διαπιστώσετε ελλείψεις στα προσωπικά σας στοιχεία, οπότε να προβείτε στις απαραίτητες διορθώσεις. Εφόσον γίνει η ενημέρωση, σύντομα θα αντληθούν τα επικαιροποιημένα στοιχεία από τα Πληροφοριακά Συστήματα του Ιδρύματος και θα είστε σε θέση να προχωρήσετε. Τα στοιχεία στην έλλειψη των οποίων αναφέρεται το μήνυμα, αντλούνται μέσω των Πληροφορικών Συστημάτων του Ιδρύματος και ως εκ τούτου οποιαδήποτε προσθήκη ή τροποποίηση μπορεί να γίνει μόνο μέσω των Υπηρεσιών του Ιδρύματος.

2. Διαπίστωσα λάθος στην αίτηση μετεγγραφής αφού οριστικοποίησα. Μπορώ να ακυρώσω την αίτησή μου;

Για μία και μόνο φορά ο κάθε χρήστης έχει δικαίωμα να ζητήσει άρση της οριστικοποίησης της αίτησής του. Για να κάνει άρση οριστικοποίησης ο χρήστης πρέπει να εισαχθεί εκ νέου στο Πληροφοριακό Σύστημα με τα προσωπικά του διαπιστευτήρια. Εφόσον έχει υποβάλει οριστική αίτηση, θα μεταφερθεί κατευθείαν σε σελίδα με συνοπτικά ενημερωτικά στοιχεία σχετικά με την αίτησή του, στο κάτω αριστερό μέρος της οποίας εμφανίζεται σύνδεσμος με τίτλο Διαπιστώσατε κάποιο σοβαρό λάθος στην αίτηση μετεγγραφής; . Πατώντας ο χρήστης εκεί, εμφανίζεται ενημερωτικό κείμενο για τη δυνατότητα αποριστικοποίησης της αίτησης (τα στοιχεία της οποίας παρουσιάζονται συνοπτικά στο επάνω τμήμα της σελίδας), μέσω του συνδέσμου Άρση Οριστικοποίησης. Απαραίτητη προϋπόθεση για να γίνει η άρση είναι η συμπλήρωση του κωδικού εξετάσεων του αιτούντα. Αφού ο χρήστης συμπληρώσει ορθά τον προσωπικό του κωδικό εξετάσεων, μεταφέρεται σε νέα σελίδα στην οποία ενημερώνεται για τη δυνατότητα υποβολής νέας αίτησης. ΠΡΟΣΟΧΗ μετά την άρση της αρχικής οριστικής αίτησης, απαιτείται εκ νέου οριστική υποβολή της νέας αίτησης για να λάβει αρ. Πρωτοκόλλου.

3. Προχώρησα σε οριστική υποβολή της αίτησης μου με κάποια κατηγορία δικαιούχων. Όταν δοκιμάζω να εισαχθώ σε άλλη κατηγορία δικαιούχων και να υποβάλω αίτηση, μου εμφανίζεται μήνυμα ότι έχω ήδη υποβάλει αίτηση με άλλη κατηγορία. Πως μπορώ να προχωρήσω;

Έχετε δικαίωμα να υποβάλετε οριστική αίτηση μετεγγραφής μόνο με μία κατηγορία δικαιούχων. Από τη στιγμή που υποβάλατε οριστική αίτηση με μία κατηγορία δικαιούχων, δεν έχετε δικαίωμα να υποβάλετε άλλη αίτηση μέσω άλλης κατηγορίας δικαιούχων, ακόμα και αν είχατε αποθηκεύσει προσωρινή αίτηση με αυτήν την κατηγορία δικαιούχων.

4. Διαπίστωσα ότι έχω υποβάλει οριστική αίτηση μετεγγραφής με κατηγορία δικαιούχων που δεν ανήκω ή δεν επιθυμώ . Πως μπορώ να το διορθώσω;

Για την εξαιρετική περίπτωση που κάποιος υποψήφιος έχει υποβάλει οριστική αίτηση με μία κατηγορία δικαιούχων και αναθεωρήσει την απόφαση του, έχει δικαίωμα να προχωρήσει σε άρση της οριστικοποιημένης αίτησής του για μία μόνο φορά ανά κατηγορία δικαιούχων. Για να προχωρήσει σε άρση της αίτησης με κάποια κατηγορία ,ο χρήστης πρέπει να εισαχθεί ξανά στην κατηγορία των δικαιούχων με στην οποία υπέβαλε λανθασμένα αίτηση. Για τον τρόπο της άρσης μιας οριστικής αίτησης, ανατρέξτε παραπάνω στη δεύτερη συχνή ερώτηση.

5. Ολοκλήρωσα την Οριστική Υποβολή της αίτησης μου. Που και πότε πρέπει να στείλω τα δικαιολογητικά μου για τα κριτήρια που δήλωσα;

Τα δικαιολογητικά πρέπει αποσταλούν στη Γραμματεία του Τμήματος Υποδοχής, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων Μετεγγραφών 2020, σε διάστημα που θα ανακοινωθεί από τη Γραμματεία του Τμήματος Υποδοχής. Δικαιολογητικά αποστέλλονται μόνο από τους επιτυχόντες.

6. Γιατί στη σελίδα που καλούμαι να επιλέξω τα αντίστοιχα Τμήματα με το Τμήμα φοίτησής μου, δεν εμφανίζονται όλα τα αντίστοιχα Τμήματα που περιλαμβάνει η Υ.Α. των αντιστοιχιών;

Σύμφωνα με το Ν.46692 /2020 (ΦΕΚ 111/Α’/2020) για όλα τα Τμήματα που συμπεριλαμβάνονται σε κάποια ομάδα αντιστοιχιών, διαμορφώνεται βάση μετεγγραφής. Η βάση μετεγγραφής ορίζεται για κάθε Τμήμα, ανά έτος και κατηγορία επιλογής υποψηφίων ως εξής: Βάση Τμήματος όπως διαμορφώθηκε από τις Πανελλαδικές Εξετάσεις για τη συγκεκριμένη κατηγορία με την οποία ο υποψήφιος για μετεγγραφή συμμετείχε σε αυτές τη χρονιά επιτυχίας του - 2750. Για να έχετε δικαίωμα να υποβάλετε αίτηση για μετεγγραφή για ένα αντίστοιχο Τμήμα, θα πρέπει το σύνολο των μορίων που συγκεντρώσατε στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, να είναι μεγαλύτερο ή ίσο της διαφοράς Βάσης μετεγγραφής Τμήματος-2750. Μόνο τα Τμήματα για τα οποία καλύπτετε την προϋπόθεση της βάσης μετεγγραφής, εμφανίζονται στη λίστα με αντίστοιχα Τμήματα. Το Πληροφοριακό Σύστημα των Μετεγγραφών, στις πτυσσόμενες λίστες με τα αντίστοιχα Τμήματα, θα σας εμφανίζει μόνο αυτά για τα οποία πληρείται η παραπάνω συνθήκη.

7. Τί είναι η μετακίνηση, πότε μπορώ να κάνω αίτηση για μετακίνηση και με ποιο τρόπο;

Η μετακίνηση είναι μια νέα διαδικασία που θεσπίστηκε με τον νόμο Ν.46692 /2020 (ΦΕΚ 111/Α’/2020), σύμφωνα με την οποία κάθε υποψήφιος που επιθυμεί να υποβάλει αίτηση μετεγγραφής, έχει τη δυνατότητα να υποβάλει ταυτόχρονα και αίτηση για μετακίνηση σε Τμήματα του ίδιου επιστημονικού πεδίου, τα οποία είχε συμπεριλάβει στο Μηχανογραφικό του Δελτίο τη χρονιά επιτυχίας του και για τα οποία η βάση εισαγωγής τους όπως διαμορφώθηκε για την κατηγορία με την οποία συμμετείχε ο υποψήφιος στις Πανελλαδικές Εξετάσεις το έτος εισαγωγής του στο τρέχον Τμήμα φοίτησης του, είναι μικρότερη ή ίση με τα μόρια που συγκέντρωσε ο υποψήφιος στις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Η αίτηση για μετακίνηση γίνεται μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Μετεγγραφών και ο υποψήφιος τη βλέπει ως επόμενη σελίδα μετά τη φάση επιλογής αντίστοιχων Τμημάτων. Η αίτηση για μετεγγραφή και μετακίνηση θα είναι κοινή και θα λάβει έναν αριθμό Πρωτοκόλλου.

8. Μετά την φόρμα συμπλήρωσης των αντίστοιχων Τμημάτων, γιατί δεν εμφανίζεται η σελίδα για μετακίνηση;

Αν το Πληροφοριακό Σύστημα δεν σας δίνει δυνατότητα για υποβολή αίτησης μετακίνησης τότε ισχύει ένα από τα παρακάτω:

α) Δεν είστε πρωτοετής. Μόνο οι πρωτοετείς φοιτητές έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης μετακίνησης.

β) Στη σελίδα με τα κοινωνικά κριτήρια δηλώσατε ότι ανήκετε σε κάποια από τις κατηγορίες υποψηφίων για τις οποίες δεν ισχύει ο περιορισμός του αριθμού των θέσεων για Μετεγγραφή, ή έχετε εισαχθεί στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με την ειδική κατηγορία Ελλήνων πολιτών της Μουσουλμανικής Μειονότητας της Θράκης για την οποία ισχύει διαφορετικός ποσοτικός περιορισμός θέσεων.

γ) Δεν ικανοποιείται η προϋπόθεση της βάσης μετακίνησης για κανένα από τα Τμήματα του ίδιο επιστημονικού πεδίου, που έχετε συμπεριλάβει στο μηχανογραφικό σας.

9. Γιατί στις λίστες με τα Τμήματα προς Μετακίνηση δεν βλέπω όλα τα Τμήματα του ίδιου Επιστημονικού Πεδίου με το Τμήμα φοίτησής μου;

Στις λίστες με τα Τμήματα προς μετακίνηση περιλαμβάνονται μόνο τα Τμήματα του ίδιου επιστημονικού πεδίου με το Τμήμα Τρέχουσας φοίτησης σας, που είχατε συμπεριλάβει στο Μηχανογραφικό δελτίο και για τα οποία η βάση μετακίνησης (βάσης Τμήματος όπως διαμορφώθηκε για την κατηγορία που συμμετείχατε στις πανελλαδικές Εξετάσεις τη χρονιά εισαγωγής σας) είναι μικρότερη ή ίση από τα μόρια που συγκεντρώσατε στις Πανελλαδικές Εξετάσεις.

10. Είναι υποχρεωτικό να δηλώσω Τμήματα για μετακίνηση κατά την αίτηση μετεγγραφής;

Όχι, η υποβολή αίτησης μετακίνησης είναι προαιρετική.

11. Το Τμήμα φοίτησής μου δεν ανήκει σε καμιά ομάδα αντιστοιχιών, μπορώ να υποβάλω αίτηση μετακίνησης;

Οι φοιτητές των Τμημάτων που βρίσκονται στον Πίνακα Γ – Μη Αντίστοιχα Τμήματα ΑΕΙ όπως συμπεριλαμβάνεται στην με στοιχεία: 87763/Ζ1 (ΦΕΚ 2766/Β’/7-7-2020) Υ.Α , δεν έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης μετεγγραφής, ούτε αίτησης μετακίνησης .

12. Πως θα ξέρω την κατηγορία με την οποία έχω εισαχθεί στο Τμήμα που φοιτώ;Μετά την εισαγωγή σας στο Πληροφοριακό Σύστημα μετεγγραφών και αφού ενημερωθείτε για τα προσωπικά δεδομένα σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, ακολουθεί σελίδα με τρεις πίνακες, στους οποίους έχουν καταχωρηθεί στοιχεία που σας αφορούν. Στον πίνακα Στοιχεία Πανελλαδικών περιλαμβάνονται το έτος εισαγωγής σας στο τρέχον Τμήμα φοίτησης, τα μόρια που συγκεντρώσατε και η κατηγορία με την οποία συμμετείχατε στις Πανελλαδικές Εξετάσεις κατά το έτος εισαγωγής σας. Τα στοιχεία αυτά, αμέσως μετά τη με την εισαγωγή σας στο Π.Σ. των μετεγγραφών, αντλούνται από τα Πληροφοριακά Συστήματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων, με βάση τον κωδικό εξετάσεων όπως αυτός έχει καταγραφεί στα Πληροφοριακά Συστήματα του Ιδρύματος φοίτησής σας.

Β. Αδελφών φοιτητών

1. Έχω πάρει ήδη μετεγγραφή με παλαιότερο νόμο. Μπορώ να αιτηθώ καινούργια;

Φοιτητές που έχουν πραγματοποιήσει μετεγγραφή σε αντίστοιχο Τμήμα από προηγούμενα Ακαδημαϊκά Έτη, δεν έχουν δικαίωμα υποβολής νέας αίτησης. Μπορούν ωστόσο να συνδεθούν στο σύστημα για να υποβάλουν δήλωση αποποίησης δικαιώματος μετεγγραφής, αν αυτό απαιτείται για την μετεγγραφή αδελφού τους.

2. Έχω εισαχθεί στη Σχολή μου σύμφωνα με ειδικές διατάξεις (αθλητές, κλπ.). Έχω δικαίωμα μετεγγραφής;

Θα πρέπει να εξετάσετε προσεκτικά τις ειδικές περιπτώσεις φοιτητών που δεν έχουν δικαίωμα μετεγγραφής, οι οποίες περιγράφονται στο άρθρο 74 του νόμου 4692/2020 (Α’ 111). Μπορείτε να αναζητήσετε το νόμο από το μενού «Χρήσιμα Έγγραφα» , στο πάνω μέρος της κάθε σελίδας του Π.Σ.. Σημειώνεται ότι οι περιορισμοί αυτοί δεν ισχύουν για την περίπτωση αδελφού που υποβάλλει δήλωση αποποίησης μετεγγραφής.

3. Τι στοιχεία θα χρειαστεί να γνωρίζω ώστε να μπορέσω να υποβάλω αίτηση;

Εκτός από τα προσωπικά σας στοιχεία που θα χρειαστεί να συμπληρώσετε κατά την υποβολή της αίτησης (ΑΦΜ, ΑΜΚΑ κλπ.), είναι απαραίτητο να γνωρίζετε τα ΑΦΜ των γονέων σας, καθώς και τον κωδικό υποψηφίου Πανελλαδικών Εξετάσεων , τον ΑΜΚΑ, το Τμήμα Φοίτησης και το τρέχον Εξάμηνο Φοίτησης του αδελφού σας. Παρακαλούμε δώστε ιδιαίτερη προσοχή στην ορθή συμπλήρωση των στοιχείων αυτών.

4. Είμαι φοιτητής μεγαλύτερου έτους. Ο αδελφός μου είναι πρωτοετής σε άλλη πόλη. Μπορώ να αιτηθώ μετεγγραφή σε αντίστοιχο Τμήμα στην πόλη του αδελφού μου μέσω της διαδικασίας Μετεγγραφών αδελφών φοιτητών?
Σύμφωνα με το την παρ. 1 του άρθρου 76 του Ν.4692, αίτηση για μετεγγραφή με τη διαδικασία των αδελφών προπτυχιακών φοιτητών μπορούν να υποβάλουν μόνο οι πρωτοετείς φοιτητές . Εξαίρεση αποτελεί η περίπτωση της από κοινού μετεγγραφής σε τρίτη πόλη, κατά την οποία ο πρωτοετής φοιτητής και ο αδελφός σε μεγαλύτερο έτος υποβάλουν και δύο αίτηση για μετεγγραφή σε τρίτη περιφερειακή ενότητα, εκτός Αθήνας ή Θεσσαλονίκης. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση που η κλίμακα του κατά κεφαλήν εισοδήματος είναι μικρότερη των 5000 Ευρώ, οπότε ο πρωτοετής αδελφός και ο αδελφός μεγαλύτερου έτους μπορούν να υποβάλουν αίτηση μετεγγραφής από κοινού στην περιφερειακή ενότητα μόνιμης κατοικίας των γονέων. Τονίζεται όμως ότι ακόμα και στην περίπτωση της από κοινού μετεγγραφής σε Τρίτη πόλη ή στην περιφερειακή ενότητα μόνιμης κατοικίας των γονέων (λόγω οικονομικής δυσχέρειας), ο ένας από τους αδελφούς που αιτούνται πρέπει να είναι πρωτοετής.

5. Ισχύει η προϋπόθεση της βάσης μετεγγραφής και της βάσης μετακίνησης στην περίπτωση των μετεγγραφών αδελφών προπτυχιακών φοιτητών?

Για τη διαδικασία των μετεγγραφών αδελφών προπτυχιακών φοιτητών που σπουδάζουν σε διαφορετικές πόλεις, εξακολουθεί να ισχύει η προϋπόθεση της ικανοποίησης της βάσης μετεγγραφής, όπως και της βάσης μετακίνησης. Αυτό σημαίνει ότι και αν ακόμα υπάρχει αντίστοιχο Τμήμα φοίτησης στην περιφερειακή ενότητα σπουδών του αδελφού ή μόνιμης κατοικίας των γονέων, ο ενδιαφερόμενος δεν θα μπορέσει να υποβάλει αίτηση μετεγγραφής γι’ αυτό, αν τα μόρια που συγκέντρωσε στις Πανελλαδικές εξετάσεις είναι λιγότερα από αυτά που προκύπτουν από τη διαφορά: Βάση εισαγωγής του αντίστοιχου Τμήματος -2750.

6. Μετά την εισαγωγή μου στο Πληροφοριακό Σύστημα Μετεγγραφών αδελφών φοιτητών μου δίνεται η δυνατότητα μόνο για επιλογή αντίστοιχου Τμήματος. Πως μπορώ να δηλώσω Τμήμα για μετακίνηση?

Οι φοιτητές που αιτούνται μετεγγραφή με τη διαδικασία των μετεγγραφών αδελφών προπτυχιακών φοιτητών, έχουν δικαίωμα μετεγγραφής καθ’ υπέρβαση του 15%. Αυτό σημαίνει ότι εφόσον ικανοποιείται το κριτήριο της βάσης μετεγγραφής, αν η διαδικασία εφαρμοστεί ορθά και από τους δύο αδελφούς (αίτηση- αποποίηση ή αίτηση και αίτηση), ο αιτών είναι δικαιούχος μετεγγραφής χωρίς να εξετάζεται η συνδρομή επιπλέον κριτηρίων. Το Π.Σ μετεγγραφών αδελφών φοιτητών οδηγεί αυτόματα τον υποψήφιο στην διαδικασία της μετακίνησης, αφού εξαντλήσει όλα τα σενάρια για αντίστοιχα Τμήματα και αποδειχθεί ότι, ο υποψήφιος δεν μπορεί να αιτηθεί πουθενά και με κανένα τρόπο μετεγγραφή σε αντίστοιχό Τμήμα. Το Πληροφοριακό Σύστημα ελέγχει όλα τα δυνατά σενάρια χωρίς παρέμβαση του χρήστη.

7. Υπάρχει δυνατότητα στην περίπτωση αιτήσεων για από κοινού μετεγγραφή σε τρίτη πόλη, να γίνει συνδυασμός αίτησης μετεγγραφής για τον έναν αδελφό και αίτησης μετακίνησης για τον άλλο?

Στις περιπτώσεις αιτήσεων για από κοινού μετεγγραφή των αδελφών φοιτητών σε τρίτη πόλη, εφόσον για τον πρωτοετή φοιτητή δεν ικανοποιείται το κριτήριο βάσης μετεγγραφής για κανένα από τα αντίστοιχα Τμήματα, το Πληροφοριακό Σύστημα θα εξετάσει τις δυνατότητες μετακίνησης του πρωτοετή φοιτητή με τη σειρά που ορίζει η νομοθεσία. Αν δεν ικανοποιείται το κριτήριο της βάσης μετακίνησης για Τμήμα στην περιφερειακή ενότητα του αδελφού ή της μόνιμης κατοικίας των γονέων, θα τον οδηγήσει σε επιλογή μετακίνησης σε τρίτη πόλη στην οποία υπάρχει αντίστοιχο για τον αδελφό του κ ικανοποιείται η προϋπόθεση βάσης μετεγγραφής για τον αδελφό. Σε αυτήν την περίπτωση ο ένας αδελφός θα υποβάλει αίτηση μετεγγραφής για αντίστοιχο Τμήμα στην τρίτη περιφερειακή ενότητα και ο πρωτοετής αδελφός θα υποβάλει αίτηση για μετακίνηση σε Τμήμα στην ίδια περιφερειακή ενότητα. Αν και τα δύο αδέλφια είναι πρωτοετείς, τότε το Πληροφοριακό Σύστημα αφού εξετάσει όλα τα υπόλοιπα σενάρια μεμονωμένων μετεγγραφών, από κοινού μετεγγραφών και συνδυαστικά μετεγγραφής και μετακίνησης και δεν μπορεί να εφαρμοστεί κανένα από αυτά, ενδέχεται να δώσει και στους δύο δυνατότητα για αιτήσεις μετακίνησης από κοινού σε τρίτη περιφερειακή ενότητα.

8. Ζητώ μετεγγραφή σε τρίτη πόλη από κοινού με τον αδελφό μου. Γιατί στη λίστα με τα αντίστοιχα Τμήματα δεν περιλαμβάνονται τα αντίστοιχα στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη;

Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία, παρ. 4 του αρ.76 Νόμος 4692/2020(Α'111), δικαίωμα για από κοινού μετεγγραφή σε Αθήνα ή Θεσσαλονική έχουν μόνο τα αδέλφια που το κατα κεφαλήν εισόδημα τους δεν ξεπερνάει τα 5000 Ευρώ και των οποίων οι γονείς διαμένουν μόνιμα σε Αθήνα ή Θεσσαλονίκη, ή έχουν πλήρη κυριότητα ή επικαρπία ακινήτου σε αυτές τις πόλεις.

9. Πώς κάνει Υπεύθυνη Δήλωση για αποποίηση μετεγγραφής ο αδελφός μου;

Ο αδελφός, τα στοιχεία του οποίου έχετε δηλώσει στην αίτηση μετεγγραφής σας, πρέπει να εισέλθει στο Πληροφοριακό Σύστημα «Μετεγγραφές Αδελφών» με τα δικά του username και passwd. Εφόσον δεν επιθυμεί ή δεν δικαιούται να αιτηθεί μετεγγραφή, στην φόρμα με τίτλο «Οικονομικά Στοιχεία» θα πρέπει (αφού συμπληρώσει τα στοιχεία) να πατήσει το κουμπί ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΗΣ. Στην επόμενη φόρμα επιλέγει το checkbox μπροστά από το κείμενο αποποίησης του δικαιώματος μετεγγραφής του και συνεχίζει την πλοήγηση στην εφαρμογή μέχρι και την οριστική υποβολή.

10. Δεν επιθυμώ να μετεγγραφώ εγώ, αλλά ο αδελφός μου θα κάνει αίτηση μετεγγραφής σε σχολή που εδρεύει στην Περιφερειακή Ενότητα όπου φοιτώ ή στην Περιφερειακή Ενότητα όπου κατοικούν οι γονείς μας. Χρειάζεται να κάνω κάποια ενέργεια;

Θα πρέπει οπωσδήποτε να υποβάλετε δήλωση ότι δεν επιθυμείτε να μετεγγραφείτε από το τρέχον Τμήμα Φοίτησής σας. Σημειώνεται ότι με την δήλωση αυτή δεσμεύεστε ότι δεν θα ζητήσετε την μετεγγραφή σας από το Τρέχον Τμήμα, καθ’ όλη τη διάρκεια σπουδών σας. Η δήλωση αποποίησης μετεγγραφής, προκειμένου να θεωρηθεί έγκυρη, πρέπει να υποβληθεί οριστικά και να λάβει αριθμό πρωτοκόλλου.

11. Ο αδελφός μου θα κάνει αίτηση μετεγγραφής σε σχολή που εδρεύει στην Περιφερειακή Ενότητα όπου κατοικούν οι γονείς μας. Μπορώ να μετεγγραφώ κι εγώ σε αντίστοιχο Τμήμα στην ίδια Περιφερειακή Ενότητα;

Μόνο αν το κατά κεφαλήν εισόδημά σας είναι < 5000 ευρώ (σύμφωνα με την με αρ. πρωτ. 142413 Υ.Α.(ΦΕΚ 4617/Β'/2020) και μόνο αν ικανοποιούνται τα κριτήρια βάσης μετεγγραφής ή μετακίνησης και για τους δύο, μπορείτε να υποβάλετε αίτηση για από κοινού με τον αδελφό σας μετεγγραφή ή μετακίνηση ή συνδυασμό τους, στην Περιφερειακή Ενότητα όπου κατοικούν οι γονείς σας ή που υπάρχει πλήρη κυριότητα ή επικαρπία ακινήτου.

12. Εγώ και ο αδελφός μου επιθυμούμε την μετεγγραφή μας σε άλλη Περιφερειακή Ενότητα. Πρέπει να κάνουμε και οι δύο αίτηση ή αρκεί η αίτηση του ενός μόνο;

Εφόσον δεν υπάρχουν αντίστοιχα τμήματα, τόσο για εσάς στην Περιφερειακή Ενότητα σπουδών του αδελφού σας, αλλά ούτε και για τον αδελφό σας στην δική σας, έχετε δικαίωμα να υποβάλετε αίτηση από κοινού για μετεγγραφή ή μετεγγραφή και μετακίνηση συνδυαστικά, προς Τμήματα που εδρεύουν στην ίδια Περιφερειακή Ενότητα.

13. Συμπλήρωσα και υπέβαλα την αίτηση μου στο Πληροφοριακό Σύστημα. Τι πρέπει να κάνω στη συνέχεια;

Το Πληροφοριακό Σύστημα σας ενημερώνει, αν ο αδελφός σας χρειάζεται να υποβάλει αίτηση ή δήλωση αποποίησης. Επιβεβαιώστε ότι ο αδελφός σας έχει προβεί ή πρόκειται να προβεί στην απαιτούμενη ενέργεια. Αιτήσεις για τις οποίες δεν θα βρεθεί αντίστοιχη ενέργεια από το χρήστη που δηλώνεται ως αδελφός, δεν θα θεωρηθούν έγκυρες και θα απορριφθούν. Συστήνουμε να αποθηκεύσετε και να εκτυπώσετε το pdf αρχείο της οριστικής αίτησης μετεγγραφής ή της δήλωσης αποποίησης του δικαιώματος μετεγγραφής, γιατί θα κληθείτε να το προσκομίσετε στη γραμματεία του Τμήματος υποδοχής σας ή, αν πρόκειται για δήλωση αποποίησης, του Τμήματος υποδοχής του αδελφού σας. Αν δεν το αποθηκεύσατε την στιγμή της οριστικής υποβολής της αίτησης/δήλωσής σας, μπορείτε το κάνετε οποιαδήποτε στιγμή με τη σύνδεσή σας στο Σύστημα.

14. Πώς είμαι σίγουρος ότι έχει υποβληθεί η αίτησή μου;

Η οριστική αίτηση μετεγγραφής ή η οριστική δήλωση αποποίησης του δικαιώματος μετεγγραφής φέρουν μοναδικό αριθμό πρωτοκόλλου. Ελέγξτε ότι στο pdf αρχείο που θα εμφανιστεί, αναγράφεται ο Αριθμός Πρωτοκόλλου. Αν το αρχείο δεν εμφανιστεί με το πάτημα του κουμπιού ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΥΠΟΒΟΛΗ ή αν δεν έχει Αριθμό Πρωτοκόλλου, τότε δεν έχει καταχωρηθεί οριστικά η αίτηση. Δοκιμάστε να αποσυνδεθείτε από το Π.Σ και να εισέλθετε από την αρχή στην Εφαρμογή. Αν με την είσοδο σας εμφανίζεται απευθείας το pdf αρχείο της αίτησής σας ή της δήλωσης αποποίησης και αναγράφεται ο Αριθμός Πρωτοκόλλου, τότε η οριστική υποβολή έχει γίνει επιτυχώς. Αντίθετα, αν σας επιτρέπει να ακολουθήσετε όλα τα βήματα που ακολουθήσατε κατά την συμπλήρωση της αίτησης, τότε πρέπει να επαναλάβετε τη διαδικασία οριστικής υποβολής. Υπενθυμίζουμε ότι ο επιτρεπόμενος χρόνος περιήγησης στην εφαρμογή δεν ξεπερνάει τα 20 λεπτά. Με την παρέλευση αυτού του χρονικού διαστήματος οι ενέργειες σας δεν καταχωρούνται.

15. Υπέβαλα την αίτηση μου, αλλά θέλω να την αλλάξω (ακυρώσω ή τροποποιήσω). Έχω το δικαίωμα και αν ναι με ποιόν τρόπο;

Εφόσον δεν έχει παρέλθει η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων, μπορείτε να εισέλθετε με τα στοιχεία σας στο Πληροφοριακό Σύστημα και να αναιρέσετε την οριστική αίτηση μετεγγραφής ή την οριστική δήλωση αποποίησης για μία μόνο φορά. Για να κάνει άρση οριστικοποίησης, ο χρήστης πρέπει να εισαχθεί εκ νέου στο Πληροφοριακό Σύστημα με τα προσωπικά του διαπιστευτήρια. Εφόσον έχει υποβάλει οριστική αίτηση, θα μεταφερθεί κατευθείαν σε σελίδα με συνοπτικά ενημερωτικά στοιχεία σχετικά με την αίτησή του, στο κάτω αριστερό μέρος της οποίας εμφανίζεται σύνδεσμος με τίτλο Διαπιστώσατε κάποιο σοβαρό λάθος στην αίτηση μετεγγραφής? . Πατώντας ο χρήστης εκεί, εμφανίζεται ενημερωτικό κείμενο για τη δυνατότητα αποριστικοποίησης της αίτησης (τα στοιχεία της οποίας παρουσιάζονται συνοπτικά στο επάνω τμήμα της σελίδας), μέσω του συνδέσμου Άρση Οριστικοποίησης. Απαραίτητη προϋπόθεση για να γίνει η άρση, είναι η συμπλήρωση του κωδικού εξετάσεων του αιτούντα. Αφού ο χρήστης συμπληρώσει ορθά τον προσωπικό του κωδικό εξετάσεων, μεταφέρεται σε νέα σελίδα στην οποία ενημερώνεται για τη δυνατότητα υποβολής νέας αίτησης. ΠΡΟΣΟΧΗ μετά την άρση της αρχικής οριστικής αίτησης, απαιτείται εκ νέου οριστική υποβολή της νέας αίτησης για να λάβει αρ. Πρωτοκόλλου.

16. Προχώρησα σε οριστική υποβολή της αίτησης μου με την κατηγορία δικαιούχων των αδελφών. Όταν δοκιμάζω να εισαχθώ σε άλλη κατηγορία δικαιούχων και να υποβάλω αίτηση, μου εμφανίζεται μήνυμα ότι έχω ήδη υποβάλει αίτηση με άλλη κατηγορία. Πως μπορώ να προχωρήσω;

Έχετε δικαίωμα να υποβάλετε οριστική αίτηση μετεγγραφής μόνο με μία κατηγορία δικαιούχων. Από τη στιγμή που υποβάλατε οριστική αίτηση με την κατηγορία δικαιούχων αδελφών φοιτητών, δεν έχετε δικαίωμα να υποβάλετε άλλη αίτηση μέσω άλλης κατηγορίας δικαιούχων, ακόμα και αν είχατε αποθηκεύσει προσωρινή αίτηση με αυτήν την κατηγορία δικαιούχων.

17. Διαπίστωσα ότι έχω υποβάλει οριστική αίτηση μετεγγραφής με κατηγορία δικαιούχων που δεν ανήκω ή δεν επιθυμώ . Πως μπορώ να το διορθώσω;

Για την εξαιρετική περίπτωση που κάποιος υποψήφιος έχει υποβάλει οριστική αίτηση με μία κατηγορία δικαιούχων και αναθεωρήσει την απόφαση του, έχει δικαίωμα να προχωρήσει σε άρση της οριστικοποιημένης αίτησής του για μία μόνο φορά ανά κατηγορία δικαιούχων. Εφοσον ολοκήρώσει την άρση της αίτησης με τη κατηγορία που δεν επιθυμεί, μπορεί να προχωρήσει σε αίτηση με άλλη κατηγορία δικαιούχων.

18. Πότε θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα και με ποιόν τρόπο θα ενημερωθώ σχετικά;

Τα αποτελέσματα των αιτήσεων θα ανακοινωθούν σε σύντομο διάστημα, μετά την ολοκλήρωση της επεξεργασίας και της διασταύρωσης των δηλωθέντων στοιχείων. Η ακριβής ημερομηνία ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων θα γνωστοποιηθεί με Δελτίου Τύπου. Τα αποτελέσματα θα είστε σε θέση να τα πληροφορηθείτε μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος.

19. Πού στέλνω τα δικαιολογητικά που αναφέρει η αίτησή μου ότι πρέπει να προσκομίσω;

Τα δικαιολογητικά θα κληθείτε να τα προσκομίσετε στη Γραμματεία του Τμήματος Υποδοχής, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων Μετεγγραφών και μόνο στην περίπτωση που είστε ανάμεσα στους επιτυχόντες.

Μετεγγραφές Αδελφών Φοιτητών: Το "Εγχειρίδιο Χρήσης" για την υποβολή αίτησης

Σε ποια Τμήματα μπορούν οι φοιτητές να πάρουν Μετεγγραφή!

Μετεγγραφές 2019-2020: Δικαιούχοι, Κριτήρια, Διαδικασία & Δικαιολογητικά – ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία νέα των Μετεγγραφών.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr