«Κόφτης» στον αριθμό μετεγγραφομένων φοιτητών

«Κόφτης» στις μετεγγραφές των φοιτητών

Μετεγγραφές Φοιτητών: Εκδόθηκε η εγκύκλιος των μετεγγραφών με την προθεσμία των αιτήσεων να είναι από 5 έως 18 Νοεμβρίου. Η προσπάθεια που έγινε φέτος από το Υπουργείο Παιδείας ήταν να μειωθεί δραστικά ο αριθμός των μετεγγραφών γιατί προκαλούσε ασφυξία κυρίως στα τμήματα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, δημιουργώντας πρόβλημα στην εκπαίδευση όλων των φοιτητών και όχι μόνο όσων παίρνουν μετεγγραφή.

Του Στράτου Στρατηγάκη


Το πρόβλημα δεν είναι μόνο ποσοτικό αλλά και ποιοτικό. Όταν παίρνει μετεγγραφή ένας φοιτητής που συγκέντρωσε 5000 μόρια σε ένα τμήμα που έχει βάση 15.000 μόρια, τότε δημιουργούνται φοιτητές δύο ταχυτήτων και βέβαια ο μετεγγραφόμενος έχει προβλήματα παρακολούθησης.

Στον πίνακα βλέπουμε τον αριθμό των αιτήσεων το 2019 και τον αριθμό των φοιτητών που πήραν μετεγγραφή. Περίπου οι μισοί φοιτητές πήραν μετεγγραφή με μοριοδότηση, αφού ο αριθμός των μετεγγραφομένων είναι το 15% των θέσεων των εισακτέων σε κάθε τμήμα και σχεδόν όλοι οι αδελφοί φοιτητών.

Το Υπουργείο Παιδείας πήρε σειρά μέτρων για να περιορίσει τον αριθμό των μετεγγραφών, αναζητώντας την ισορροπία μεταξύ των οικογενειών που πρέπει να εξυπηρετηθούν για οικονομικούς λόγους και των Πανεπιστημιακών Δασκάλων που διαμαρτύρονται για τον πολύ μεγάλο αριθμό των μετεγγραφομένων φοιτητών.

Άλλαξε τις αντιστοιχίες των τμημάτων ώστε να μην μπορούν οι φοιτητές να υποβάλλουν αίτηση μετεγγραφής. Τα νέα τμήματα που προέκυψαν από την κατάργηση των ΤΕΙ έγιναν μη αντίστοιχα με τα παλαιά, ώστε να μειωθεί δραστικά ο αριθμός των αιτήσεων μετεγγραφής.

Καθιέρωσε τη βάση της μετεγγραφής, που είναι ο ελάχιστος αριθμός μορίων που πρέπει να έχει ένας φοιτητής για να μπορεί να διεκδικήσει μετεγγραφή και ισούται με τη βάση του τμήματος προορισμού μείον 2750 μόρια. Το όριο των 2750 μορίων είναι αυθαίρετο, αλλά υποθέτουμε ότι μ’ αυτό το όριο κόβονται πάρα πολλοί υποψήφιοι για μετεγγραφή.

Πέρα από αυτά τα εμφανή μέτρα είχαμε και μικροαλλαγές στις διατυπώσεις που φέρνουν μεγάλες αλλαγές στην κατηγορία των αδελφών φοιτητών επιτυγχάνοντας και εδώ μεγάλη μείωση του αριθμού των μετεγγραφομένων. Η πρώτη αλλαγή είναι ότι όταν σπουδάζει το ένα παιδί εκτός οικογενειακής εστίας και πετύχει και το δεύτερο παιδί σε άλλη πόλη τότε μπορεί να μετακινηθεί μόνο το δεύτερο παιδί στην προσπάθεια να μην συντηρεί η οικογένεια τρία σπίτια. Ας δούμε ένα παράδειγμα για να το καταλάβουμε. Μία οικογένεια ζει στην Πάτρα. Το πρώτο παιδί πέρασε το 2019 στην Ψυχολογία στα Ιωάννινα και το δεύτερο παιδί περνά στη Νομική Αθήνας το 2020.

  • Την ενημερωτική σελίδα των Μετεγγραφών μπορείτε να την δείτε εδώ.

Με τον προηγούμενο νόμο αφού δεν υπάρχει Νομική στα Ιωάννινα το παιδί που πέρασε στα Ιωάννινα μετακινείται στην Αθήνα και έτσι η οικογένεια δεν συντηρεί τρία σπίτια. Με τον φετινό νόμο δεν μπορεί να γίνει αυτό. Οι επιλογές που δίνει ο νόμος είναι να πάρει μετεγγραφή ο επιτυχών στη Νομική στα Ιωάννινα που είναι αδύνατο γιατί δεν υπάρχει Νομική, στην Πάτρα, που είναι αδύνατο γιατί δεν υπάρχει Νομική και η τρίτη επιλογή είναι να πάρουν και τα δύο αδέλφια μετεγγραφή για μία πόλη που υπάρχουν και οι δύο σχολές εκτός Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

Αυτό είναι αδύνατο γιατί Νομική υπάρχει μόνο στην Κομοτηνή όπου δεν υπάρχει τμήμα Ψυχολογίας. Συνεπώς τα τρία σπίτια παραμένουν, δημιουργώντας μεγάλα οικονομικά προβλήματα, ειδικά τώρα με την κρίση του κορονοϊού να ξαναφουντώνει και τις οικονομικές της συνέπειες να είναι απροσδιόριστες ακόμη. Αν ήθελαν να περιορίσουν αυτή την κατηγορία μετεγγραφών θα μπορούσαν να μειώσουν το μέγιστο κατά κεφαλήν εισόδημα από 12.500€.

Αν η οικογένεια των αδελφών φοιτητών είχε κάτω από 5.000€ κατακεφαλήν εισόδημα τότε μέχρι πέρυσι έφερνε όλα τα παιδιά της στην οικογενειακή εστία αναγνωρίζοντας ο νομοθέτης ότι με τέτοια εισοδήματα δεν μπορεί να συντηρεί ούτε δύο σπίτια. Με το φετινό νόμο αυτό καταργείται. Αν ο ένας αδελφός σπουδάζει στην πόλη της οικογενειακής εστίας και ο άλλος περάσει σε άλλη πόλη τότε δεν έχει δικαίωμα μετεγγραφής και η οικογένεια θα συντηρεί δύο σπίτια. Μία τετραμελής οικογένεια με 4.000 κατά κεφαλήν εισόδημα, δηλαδή με 16.000 ευρώ το χρόνο μπορεί να συντηρεί δύο σπίτια; Νομίζω πως όχι. Αν είναι άνεργος ο ένας ή οι και οι δύο γονείς και πάλι δεν έρχεται ο φοιτητής στην οικογενειακή εστία. Και τα εισοδήματα υπολογίζονται με το μέσο όρο της τελευταίας τριετίας, που σημαίνει ότι γίνεται ακόμα πιο δύσκολο να πάρει μετεγγραφή αδελφός φοιτητή.

Θα δούμε πως θα εξελιχθεί φέτος ο αριθμός των μετεγγραφών και πόσο πολύ θα μειωθούν οι μετεγγραφές. Προφανώς στο Υπουργείο Παιδείας έχουν όλα τα στοιχεία των προηγούμενων ετών και μπορούν περίπου να γνωρίζουν τι επιπτώσεις θα έχει κάθε μέτρο που πήραν για τη μείωση των μετεγγραφών. Νομίζω, όμως, ότι οι ρυθμίσεις για τα αδέλφια είναι υπερβολικές και θα δημιουργήσουν πολλά προβλήματα, οδηγώντας πολλές οικογένειες σε αδιέξοδο.

Μετεγγραφές 2019

 

Αριθμός αιτήσεων

Αριθμός Μετεγγραφομένων

Με μοριοδότηση

10.753

5.434

Αδέλφια φοιτητών

3.883

3.868

Σύνολα

14.636

9.302

Πηγή: Υ.ΠΑΙ.Θ.


Του Στράτου Στρατηγάκη Μαθηματικού - Ερευνητή στην Ναυτεμπορική

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr