Παρέμβαση για το πρόβλημα συνταγογράφησης φαρμάκων στους Κύπριους φοιτητές στην Ελλάδα

Παρέμβαση για το πρόβλημα συνταγογράφησης φαρμάκων στους Κύπριους φοιτητές στην Ελλάδα

Μεγάλη ταλαιπωρία αντιμετωπίζουν οι Κύπριοι φοιτητές στην Ελλάδα σε σχέση με τη συνταγογράφηση φαρμάκων. Συγκεκριμένα, προϋπόθεση για να λάβουν φάρμακα μέσω του συστήματος υγείας της Ελλάδας οι Κύπριοι φοιτητές αποτελεί η εγγραφή στο Μητρώο Κοινωνικών Ασφαλίσεων της χώρας και η εξασφάλιση αριθμού μητρώου κοινωνικών ασφαλίσεων (ΑΜΚΑ). Κάτι το οποίο δεν είναι εφικτό, καθώς οι Κύπριοι φοιτητές δεν είναι οικονομικά δραστηριοποιημένοι.

Λόγω των συγκεκριμένων σκοπέλων, πολλοί Κύπριοι φοιτητές αδυνατούν να προμηθευτούν συγκεκριμένα σκευάσματα. Γονείς και φοιτητές προχώρησαν σε παραστάσεις στη Βουλή, ζητώντας τη συμβολή της για να επιλυθεί το πρόβλημα. Παρέμβαση στο θέμα έκανε η Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής Αννίτα Δημητρίου, η οποία απέστειλε επιστολή στον υπουργό Παιδείας Πρόδρομο Προδρόμου, όπως μεταδίδει ο "Φιλελεύθερος" καλώντας τον να προχωρήσει σε ενέργειες για διευθέτηση του θέματος. Η κ. Δημητρίου υποστηρίζει πως πρόκειται για σοβαρό πρόβλημα που ταλαιπωρεί πολλούς Κύπριους φοιτητές. Παράλληλα, σημειώνει πως οι φοιτητές που δεν δραστηριοποιούνται οικονομικά στην Ελλάδα δεν μπορούν να προμηθευτούν συγκεκριμένα φάρμακα, ακόμη και εάν επωμισθούν οι ίδιοι το κόστος.


Την ενημερωτική σελίδα «Κύπριοι φοιτητές στην Ελλάδα» μπορείτε να την δείτε εδώ.

Η Πρόεδρος της Βουλής διερωτάται κατά πόσο υπάρχουν περιθώρια για να διευθετηθεί το πρόβλημα σε συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία Κύπρου και Ελλάδας. Σύμφωνα με την κ. Δημητρίου, οι Κύπριοι φοιτητές ταλαιπωρούνται επί καθημερινής βάσης, καθώς η εξασφάλιση αριθμού μητρώου κοινωνικών ασφαλίσεων είναι αναγκαία και για σειρά άλλων ενεργειών, όπως είναι η διενέργεια εξετάσεων για σκοπούς της πανδημίας του κορωνοϊού. Η Πρόεδρος της Βουλής, σύμφωνα με τα Κυπριακά Μέσα, ζητά από τον υπουργό Παιδείας της Κύπρου να την ενημερώσει για τις ενέργειες που γίνονται σε συνεννόηση με την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας, Νίκη Κεραμέως.

Καταλήγοντας, εκφράζει την ετοιμότητα της για την παραχώρηση περαιτέρω διευκρινίσεων για την καθημερινή ταλαιπωρία που υφίστανται οι φοιτητές από την Κύπρο στην Ελλάδα και για την περαιτέρω συζήτηση του θέματος. Αξίζει να σημειωθεί πως για το θέμα έγιναν παραστάσεις στο υπουργείο Παιδείας της Κύπρου και τον περασμένο Φεβρουάριο, μέσω επιστολής που απέστειλε η διευθύντρια του Κοινοβουλίου Τασούλα Ιερωνυμίδου.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr