ΕΥΔΟΞΟΣ: Επιτροπή ελέγχου κοστολόγησης φοιτητικών συγγραμμάτων

ΕΥΔΟΞΟΣ: Επιτροπή ελέγχου κοστολόγησης φοιτητικών συγγραμμάτων

Εύδοξος - Φοιτητικά Συγγράμματα: Σύσταση και λειτουργία Επιτροπής Ελέγχου Κοστολόγησης Διδακτικών Συγγραμμάτων και Επιτροπής Δειγματοληπτικού Ελέγχου και Ενστάσεων Διδακτικών Συγγραμμάτων. Τι ορίζει η Υπουργική Απόφαση:

Η Επιτροπή Δειγματοληπτικού Ελέγχου και Ενστάσεων Διδακτικών Συγγραμμάτων:


  • Καθορίζει τις τιμές των συγγραμμάτων μετά από σχετική παραπομπή της Επιτροπής Ελέγχου Κοστολόγησης Διδακτικών Συγγραμμάτων.
  • Εξετάζει τυχόν ενστάσεις των εκδοτικών οίκων που έχουν δικαίωμα διανομής ή άδεια εκμετάλλευσης διδακτικών συγγραμμάτων επί των τιμών που καθόρισε η Επιτροπή Ελέγχου Κοστολόγησης Διδακτικών Συγγραμμάτων και εφόσον προκύπτει λόγος τις επαναπροσδιορίζει. Οι ενστάσεις κρίνονται εντός ενενήντα (90) ημερών από την υποβολή τους.
  • Ελέγχει τη συνδρομή της παρ. 6 του άρθρου 22 του ν. 1599/1986 (Α’ 75), σε περίπτωση ανακριβούς καταχώρισης στον «ΕΥΔΟΞΟ» των κρίσιμων στοιχείων για την κοστολόγηση του συγγράμματος, όπως προκύπτει από την εφαρμογή των ισχυουσών διατάξεων κοστολόγησης και δύναται να επιβάλλει διοικητικά πρόστιμα και ποινές στις περιπτώσεις υπέρβασης του κόστους.

Ποινές

Πέραν της ενδεχόμενης ποινικής ευθύνης και ανάλογα με τη βαρύτητα και τη συχνότητα των παραβάσεων, η Επιτροπή με ομόφωνη απόφαση μπορεί:

α) να επιβάλει ποινή μείωσης έως 50% επί της τιμής κοστολόγησης συγγράμματος για το τρέχον έτος ελέγχου, ή/και

β) να εισηγηθεί προς τον υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων την προσωρινή απενεργοποίηση ή οριστική διαγραφή του συγγράμματος ή του εκδότη από το πληροφοριακό σύστημα «ΕΥΔΟΞΟΣ», αφού προηγουμένως καλέσει τον ενδιαφερόμενο εκδότη να εκφράσει τις απόψεις του εγγράφως.

Οριστική διαγραφή του συγγράμματος ή του εκδότη

Επιπρόσθετα, δύναται να διενεργεί δειγματοληπτικούς ελέγχους με δική της πρωτοβουλία, ή κατόπιν καταγγελίας, ή εντολής από τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, ή μετά από έγγραφο αίτημα από τη Διεύθυνση Οικονομικής Διαχείρισης ή τη Διεύθυνση Οργανωτικής και Ακαδημαϊκής Ανάπτυξης του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

O δειγματοληπτικός έλεγχος συνίσταται στον έλεγχο της τήρησης των κείμενων διατάξεων κατά τη διαδικασία επιλογής, διανομής και προμήθειας, κοστολόγησης των διδακτικών συγγραμμάτων και πληρωμής των δικαιούχων εκδοτών σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο.

Σε περίπτωση μη τήρησης των ως άνω διατάξεων δύναται με απόφασή της να εισηγηθεί προς τον υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων την προσωρινή απενεργοποίηση ή οριστική διαγραφή του συγγράμματος ή του εκδότη από το πληροφοριακό σύστημα «ΕΥΔΟΞΟΣ», αφού προηγουμένως καλέσει τον ενδιαφερόμενο εκδότη να εκφράσει τις απόψεις του εγγράφως.

Πρόσβαση σε κάθε σύγγραμμα

Ο «ΕΥΔΟΞΟΣ», τα Α.Ε.Ι., οι Α.Ε.Α., τα σημεία διανομής και οι εκδοτικοί οίκοι που διαθέτουν δικαίωμα διανομής ή άδεια εκμετάλλευσης διδακτικού συγγράμματος υποχρεούνται να εξασφαλίζουν στην Επιτροπή την πρόσβαση σε κάθε σύγγραμμα, πληροφορία ή στοιχείο που είναι χρήσιμο για την άσκηση του έργου της.

Αξιολόγηση από φοιτητές

Η Επιτροπή δύναται να λάβει υπόψη της τυχόν αξιολόγηση συγγραμμάτων από φοιτητές.

Σύσταση και Λειτουργία της Επιτροπής Ελέγχου Κοστολόγησης Διδακτικών Συγγραμμάτων

Επίσης στο υπουργείο Παιδείας συστήνεται πενταμελές συλλογικό όργανο με την ονομασία «Επιτροπή Ελέγχου Κοστολόγησης Διδακτικών Συγγραμμάτων».

Η Επιτροπή Ελέγχου Κοστολόγησης Διδακτικών Συγγραμμάτων αποτελείται από τα ακόλουθα μέλη:

α) Τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Οργανωτικής και Ακαδημαϊκής Ανάπτυξης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων με αναπληρωτή του Προϊστάμενο Τμήματος της ίδιας Διεύθυνσης, ως Πρόεδρο.

β) Έναν Προϊστάμενο Τμήματος της Διεύθυνσης Ανάπτυξης Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων με αναπληρωτή του υπάλληλο Π.Ε. της ίδιας Διεύθυνσης, ως μέλος.

γ) Έναν εκπρόσωπο του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων (Ι.Τ.Υ.Ε.) «Διόφαντος», που ορίζεται με τον αναπληρωτή του από τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου, ως μέλος.

δ) Έναν εκπρόσωπο του Εθνικού Τυπογραφείου, τεχνικού κλάδου, που ορίζεται με τον αναπληρωτή του από τον Ειδικό Γραμματέα του Εθνικού Τυπογραφείου, ως μέλος.

ΕΥΔΟΞΟΣ: Συνεχίζονται οι δηλώσεις και η διανομή των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων

ε) Έναν εκπρόσωπο του Συλλόγου Εκδοτών Επιστημονικών Βιβλίων (Σ.Ε.Ε.ΒΙ.), που ορίζεται με τον αναπληρωτή του από τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου, ως μέλος.

Τα μέλη που αναφέρονται στα στοιχεία γ), δ) και ε) , ορίζονται εγγράφως από τους αρμόδιους φορείς εντός δέκα (10) ημερών από τη λήψη του σχετικού αιτήματος.

Τα μέλη των στοιχείων α) και β) καθώς και ο Γραμματέας της Επιτροπής με τον αναπληρωτή του και μέχρι δύο (2) βοηθοί Γραμματέα ορίζονται από τον υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Μέλος της Επιτροπής ή της Γραμματείας δεν έχει δικαίωμα να παρίσταται κατά την κοστολόγηση ενός διδακτικού συγγράμματος, εφόσον ο ίδιος ή ο/η σύζυγός του ή άλλο συγγενικό του πρόσωπο μέχρι τρίτου βαθμού συγγένειας εξ αίματος ή εξ αγχιστείας είναι εκδότης ή συγγραφέας του συγκεκριμένου διδακτικού συγγράμματος.

Αρμοδιότητες της Επιτροπής Ελέγχου Κοστολόγησης Διδακτικών Συγγραμμάτων

1. Αρμοδιότητα της Επιτροπής είναι ο έλεγχος της κοστολόγησης των Διδακτικών Συγγραμμάτων που διανέμονται στους φοιτητές των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.) και των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών (Α.Ε.Α.) μέσω του πληροφοριακού συστήματος «ΕΥΔΟΞΟΣ» (στο εξής «ΕΥΔΟΞΟΣ») σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

Η Επιτροπή, με δική της πρωτοβουλία ή μετά από σχετικό αίτημα οποιουδήποτε θεσμικά εμπλεκόμενου στη διαδικασία δωρεάν διανομής διδακτικών συγγραμμάτων ή κατόπιν καταγγελίας, καθορίζει τα συγγράμματα για τα οποία θα διενεργήσει έλεγχο και προσδιορίζει την τιμή κάθε ελεγχόμενου συγγράμματος, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.

2. Η Επιτροπή Ελέγχου Κοστολόγησης Διδακτικών Συγγραμμάτων προβαίνει σε τακτικό έλεγχο κοστολόγησης επί του συνολικού καταλόγου διδακτικών συγγραμμάτων, σε ποσοστό που δεν μπορεί να είναι μικρότερο από το 5% των διανεμηθέντων συγγραμμάτων εκάστου ακαδημαϊκού έτους. Καθορίζει τα συγγράμματα προς έλεγχο με αντιπροσωπευτικά κριτήρια, κυρίως κατά φθίνουσα κλίμακα κόστους, λαμβάνοντας υπόψη τη συνέπεια των εκδοτικών οίκων όπως έχει προκύψει κατά τους προηγούμενους ελέγχους των Επιτροπών, και συμπεριλαμβάνοντας ενδεικτικά:

i. Διανομές μεγάλου κόστους.
ii. Συγγράμματα υψηλού κόστους.
iii. Νέα συγγράμματα ή/και συγγράμματα νέων εκδοτικών οίκων.

3. Η εν λόγω Επιτροπή δύναται να διενεργεί έκτακτους ελέγχους επί του γενικού καταλόγου διδακτικών συγγραμμάτων του «ΕΥΔΟΞΟΥ».

4. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου Κοστολόγησης Διδακτικών Συγγραμμάτων καλεί τους εκδότες που έχουν δικαίωμα διανομής διδακτικού συγγράμματος ή άδεια εκμετάλλευσής του να θέσουν στη διάθεση της Επιτροπής τα επιλεχθέντα προς έλεγχο διδακτικά συγγράμματα που έχουν καταχωρίσει και κοστολογήσει στον «ΕΥΔΟΞΟ».

5. Στον έλεγχο κοστολόγησης της Επιτροπής περιλαμβάνονται:

α) Η διόρθωση ή η απόρριψη ανακριβών στοιχείων κοστολόγησης συγγράμματος ανάλογα με τη συχνότητα και την έκταση της ανακρίβειας.

β) O έλεγχος της ποιότητας της έκδοσης και της μορφής του συγγράμματος.

γ) Η επιβολή τυχόν πρόσθετων μειώσεων επί της τιμής κοστολόγησης:

i) Στην περίπτωση που αυτές προκύπτουν κατά τον ανωτέρω αναφερόμενο έλεγχο της ποιότητας της έκδοσης και της μορφής.
ii) Στην περίπτωση που η Επιτροπή έχει απορρίψει κοστολόγηση συγγράμματος λόγω ανακρίβειας στοιχείων και ο εκδοτικός οίκος δεν ολοκληρώσει εντός 60 ημερών από την ημερομηνία γνωστοποίησης της απόρριψης την εκ νέου καταχώριση των στοιχείων του συγγράμματος.

Στην ανωτέρω περίπτωση η Επιτροπή υποχρεούται να διορθώσει τα στοιχεία του συγγράμματος και να προβεί σε περαιτέρω έλεγχο, μειώνοντας επιπλέον την τιμή κοστολόγησης τουλάχιστον κατά 5% λόγω ανακριβούς καταχώρισης, πέραν των τυχόν μειώσεων που προκύπτουν κατά τη διαδικασία του ανωτέρω αναφερόμενου ελέγχου.

δ) Ο καθορισμός της τιμής κοστολόγησης σύμφωνα με τα ανωτέρω.

ε) Η κατά την κρίση της παραπομπή συγγράμματος με ειδική αιτιολόγηση στην Επιτροπή Δειγματοληπτικού Ελέγχου και Ενστάσεων Διδακτικών Συγγραμμάτων, εξετάζοντας το ενδεχόμενο συνδρομής της παρ. 6 του άρθρου 22 του ν. 1599/1986 (Α’ 75):

i) των περιπτώσεων με ανακρίβεια μεγάλης έκτασης ή με επαναλαμβανόμενη ανακρίβεια στα δηλωθέντα στοιχεία συγγράμματος, εφόσον διαπιστώνει σημαντικές παραβάσεις κατά την ηλεκτρονική κοστολόγηση,

ii) των περιπτώσεων με ιδιαίτερα χαμηλή ποιότητα έκδοσης ή συστηματικά αλόγιστη οργάνωση περιεχομένου κατά τη σελιδοποίηση (όπως ενδεικτικά η χρήση μεγεθυμένων σχημάτων ή γραμματοσειράς, η άσκοπη χρήση χρώματος, η συστηματική παράθεση φωτογραφιών/εικονογραφήσεων/γραφιστικών στοιχείων που δεν σχετίζονται με το περιεχόμενο του συγγράμματος ή η υπερβολική χρήση αραιών τυπογραφικών στοιχείων και κενών),

iii) των περιπτώσεων με προσαύξηση του αριθμού των σελίδων συγγράμματος: επαναλήψεις κειμένων, κοινό περιεχόμενο μεταξύ συγγραμμάτων, χρήση μη πρωτότυπου περιεχομένου (όπως αποσπάσματα από άλλες πηγές, διατάξεις νόμου, στιγμιότυπα οθόνης, διαφημίσεις),

iv) λοιπές περιπτώσεις υπέρβασης κοστολόγησης.

Τα ανωτέρω ισχύουν ακόμα και στην περίπτωση που το σύγγραμμα ελέγχεται κατόπιν αιτήματος του εκδότη λόγω εκ παραδρομής εισαγωγής εσφαλμένων στοιχείων.

6. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις η Επιτροπή δύναται να ελέγχει κατά προτεραιότητα συγγράμματα με ειδική αιτιολόγηση, όπως λόγω διακοπής εργασιών εκδοτικής επιχείρησης, ύπαρξης κοινού ISBN μεταξύ συγγραμμάτων κ.τ.λ.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr