Υπουργείο Παιδείας: Τα περισσότερα συγγράμματα έχουν παραδοθεί -Άλλη άποψη έχουν οι φοιτητές

Υπουργείο Παιδείας: Τα περισσότερα συγγράμματα έχουν παραδοθεί -Άλλη άποψη έχουν οι φοιτητές

"Πώς θα εξεταστούν οι φοιτητές των Πανεπιστημίων χωρίς να έχουν στη διάθεσή τους τα προβλεπόμενα ακαδημαϊκά συγγράμματα;"

Σύμφωνα με ενημέρωση του υπουργείου Παιδείας, ο μεγαλύτερος όγκος των συγγραμμάτων παραδόθηκε στους φοιτητές - Συνεχίζεται η διανομή.


Παραδόθηκε στους φοιτητές ο μεγαλύτερος όγκος των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, καθώς η διανομή από τις εταιρείες ταχυμεταφορών συνεχίζεται. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση, οι εκδότες έχουν παραδώσει ήδη το 99,5% των συγγραμμάτων.

Από την πλευρά τους, 36 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία καταγγέλλουν τις διαρκείς παλινωδίες και καθυστερήσεις στη διανομή των ακαδημαϊκών συγγραμμάτων, κάνοντας λόγο για πρωτοφανή φαινόμενα σε βάρος της δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και των φοιτητών, οι οποίοι ενδέχεται να εξεταστούν χωρίς να έχουν παραλάβει τα προβλεπόμενα συγγράμματα.

Σχετική ερώτηση κατατέθηκε και από την βουλευτή του ΜέΡΑ25, Σοφία Σακοράφα.

Η Ενημέρωση του Υπουργείου Παιδείας για την πορεία διανομής των διδακτικών συγγραμμάτων:

Οι δηλώσεις των διδακτικών συγγραμμάτων του χειμερινού εξαμήνου του ακαδημαϊκού έτους 2020-2021 ολοκληρώθηκαν φέτος νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, την Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2020. Υπενθυμίζεται ότι οι δηλώσεις για το χειμερινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2020-2021, ανήλθαν σε 251.825 και το πλήθος των δηλωθέντων συγγραμμάτων σε 1.377.788, όντας περισσότερα από τα αντίστοιχα των προηγούμενων ετών. Αμέσως μετά, ξεκίνησε η διαδικασία της κατ’ οίκον διανομής τους στους φοιτητές των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.) και Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών (Α.Ε.Α.), με ευθύνη και δαπάνη των εκδοτικών οίκων και τελικούς διεκπεραιωτές τις συνεργαζόμενες εταιρείες ταχυμεταφορών. Ως προθεσμία ολοκλήρωσης της κατ’ οίκον διανομής των διδακτικών συγγραμμάτων ορίστηκε η 11η Ιανουαρίου 2021, επίσης νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά: για παράδειγμα, το χειμερινό εξάμηνο 2018-19, η προθεσμία ολοκλήρωσης της διανομής είχε οριστεί από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία, μετά από τρεις παρατάσεις, στις 8 Φεβρουαρίου 2019! Αυτό, ως απάντηση στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επειδή αναρωτάται για την ως άνω καταληκτική ημερομηνία παράδοσης των συγγραμμάτων, και δυστυχώς ανάμεσα στους βουλευτές που αναρωτώνται είναι και βουλευτές που έχουν διατελέσει στην ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας.

Με στόχο τη βελτιστοποίηση της διαδικασίας διανομής των συγγραμμάτων και έχοντας υπόψη το ιδιαίτερα σύνθετο και απαιτητικό όλο εγχείρημα, το οποίο υλοποιείται σε μία έντονα επιβαρυμένη περίοδο για τις εταιρείες ταχυμεταφορών, λόγω του μεγάλου όγκου των αποστολών από τα τέλη Νοεμβρίου μέχρι σήμερα (lockdown και εορταστική περίοδος), το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων (Υ.ΠΑΙ.Θ.) είναι σε διαρκή επικοινωνία με τους εκπροσώπους των εκδοτών και των εταιρειών ταχυμεταφορών, παρακολουθώντας την πορεία παράδοσής τους προς τους φοιτητές. Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία (24 Δεκεμβρίου 2020), τα οποία προέρχονται από δεδομένα τα οποία απέστειλαν στο Υ.ΠΑΙ.Θ. μέλη του Συλλόγου Εκδοτών Επιστημονικών Βιβλίων (Σ.Ε.Ε.ΒΙ.), έχει παραδοθεί προς τις εταιρείες ταχυμεταφορών το 99,5% των συγγραμμάτων, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η παράδοση των συγγραμμάτων από τις εταιρείες ταχυμεταφορών στους φοιτητές, με τον μεγαλύτερο όγκο να έχει ήδη διεκπεραιωθεί.

Ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Βασίλης Διγαλάκης έχει επικοινωνήσει τόσο με τις εταιρείες ταχυμεταφορών, ζητώντας τους να θέσουν σε απόλυτη προτεραιότητα τις παραδόσεις των συγγραμμάτων στους φοιτητές, όσο και με τους Πρυτάνεις των Πανεπιστημίων της χώρας, ζητώντας τους να λάβουν υπόψη τους τις ιδιαίτερες συνθήκες της πανδημίας και της παράδοσης των συγγραμμάτων στον προγραμματισμό της επερχόμενης εξεταστικής περιόδου.

Για το ζήτημα της ολοκλήρωσης της διανομής των διδακτικών συγγραμμάτων, ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Βασίλης Διγαλάκης δήλωσε: «Η κατ’ οίκον διανομή των διδακτικών συγγραμμάτων ήταν η μόνη δυνατή και ρεαλιστική επιλογή προκειμένου οι φοιτητές να λάβουν τα συγγράμματά τους στο χειμερινό εξάμηνο εν μέσω ειδικών συνθηκών εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19. Γνωρίζαμε εξαρχής τη δυσκολία του όλου εγχειρήματος, καθώς οι εταιρείες ταχυμεταφορών αναμενόταν να έλθουν αντιμέτωπες με έναν πρωτόγνωρο φόρτο εργασίας, γι’ αυτό και υπήρξε έγκαιρος ορισμός του πλαισίου και της διαδικασίας διεξαγωγής, καθώς και διαρκής παρακολούθηση και επικοινωνία με τους εμπλεκόμενους φορείς. Επειδή το δικαίωμα των φοιτητών στο σύγγραμμα είναι αδιαπραγμάτευτο, όλοι οι εμπλεκόμενοι θα συνεχίσουν να καταβάλουν τις μέγιστες προσπάθειες και τις επόμενες ημέρες προκειμένου να ολοκληρωθεί στο ακέραιο και έγκαιρα η διανομή των διδακτικών συγγραμμάτων, όπως άλλωστε έγινε και στο εαρινό εξάμηνο».

Άλλη άποψη έχουν οι φοιτητές

Μεγάλη καθυστέρηση στην παράδοση των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων παρατηρείται στο τρέχον εξάμηνο, με τους φοιτητές να είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι καθώς σε λίγες εβδομάδες αρχίζει η εξεταστική περίοδος.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό οι δηλώσεις συγγραμμάτων των φοιτητών στο πληροφοριακό σύστημα “Εύδοξος” για το χειμερινό εξάμηνο ολοκληρώθηκαν στις 22 Νοεμβρίου και η διανομή τους ξεκίνησε την επόμενη μέρα.

Έχοντας περάσει ήδη ένα μήνα αναμονής, φοιτητές μοιράστηκαν την αγωνία τους για τις μεγάλες καθυστερήσεις στην παράδοση των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων ενώ αναφέρουν πως η πλειοψηφία των καθηγητών δείχνει κατανόηση και διευκολύνει την κατάσταση, χρησιμοποιώντας διάφορα μέσα αναφορικά με την προς εξέταση ύλη.

“Ήμουν από τους τελευταίους που έκανα τη δήλωση των συγγραμμάτων στις 20 Νοεμβρίου. Περιμένω δώδεκα βιβλία για αυτό το εξάμηνο αλλά μέχρι στιγμής έχουν έρθει μόνο τρία. Αυτό δημιουργεί πρόβλημα για την επερχόμενη εξεταστική, καθώς δεν μπορώ να κάνω ένα ολοκληρωμένο διάβασμα. Πάντως, οι καθηγητές δείχνουν μεγάλη κατανόηση, ρωτώντας συχνά για το θέμα των βιβλίων ενώ κάποιοι προσπάθησαν να επικοινωνήσουν και με εκδοτικούς οίκους. Για να μας βοηθήσουν, ανεβάζουν κάποια κεφάλαια στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Πανεπιστημίου ή μας βοηθάνε, παραθέτοντας πρόσθετο διδακτικό υλικό”, ανέφερε χαρακτηριστικά η φοιτήτρια του Τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Ελεάννα Δημανίδου.

Από την πλευρά του, ο φοιτητής της Νομικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Κωστής Μυλωνάς, σημείωσε πως η καθυστέρηση παραλαβής των συγγραμμάτων έχει αντίκτυπο στην προετοιμασία των φοιτητών για την εξεταστική: “Δυστυχώς μέχρι στιγμής δεν έχω παραλάβει ακόμα κανένα σύγγραμμα κι ενώ βρισκόμαστε ένα πριν πριν την έναρξη των εξετάσεων. Λόγω της ιδιομορφίας του τέταρτου έτους στη σχολή μας τα συγγράμματα χρειάζονται κυρίως στα μαθήματα επιλογής, όμως οι συμφοιτητές μας των μικρότερων ετών στερούνται βασικών συγγραμμάτων με αποτέλεσμα αδυναμία τους να αποκτήσουν τις αναγκαίες γνώσεις και να προετοιμαστούν κατάλληλα για την εξεταστική. Οι περισσότεροι καθηγητές ανταποκρίνονται στις δυσκολίες των καιρών, με την ανάρτηση βοηθητικού υλικού στο e-learning, πλην όμως η οργάνωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας από τους αρμόδιους φορείς ως προς την παράδοση των συγγραμμάτων και τους όρους ομαλής και δίκαιης διεξαγωγής της εξεταστικής είναι το λιγότερο ανεπαρκής”, είπε.

Η φοιτήτρια της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Ζ. Σ., ανέφερε πως περιμένει μόλις δύο συγγράμματα, τα οποία όμως είναι απαραίτητα στο διάβασμα της καθώς βρίσκεται κοντά στην κτήση του πτυχίου: “Έκανα δήλωση συγγραμμάτων 20 Νοεμβρίου και περιμένω δύο βιβλία. Δεν είναι μεγάλος ο αριθμός των συγγραμμάτων που περιμένω αλλά είναι βασικά για το πτυχίο μου. Έχει περάσει ένας μήνας από την υποβολή της δήλωσης και δεν έχουν στείλει κάποιο email να μας ενημερώσουν για το πότε θα μπορούμε να έχουμε τα βιβλία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορούμε να προετοιμαστούμε κατάλληλα για την εξεταστική του Ιανουαρίου. Αφού τα περισσότερα μαθήματα απαιτούν τη μελέτη των συγγραμμάτων, οι σημειώσεις δεν αρκούν. Πολλοί είναι οι καθηγητές που δεν προσφέρουν υλικό για διάβασμα και αρκούνται μόνο στις τυπικές παραδόσεις και τονίζουν ότι πολλά πράγματα θα τα δείτε στο βιβλίο. Από τη στιγμή όμως που δεν έχουμε κάτι νεότερο για την εξέλιξη των συγγραμμάτων, δεν μπορούμε και να διαβάσουμε. Εξαίρεση αποτελούν ελάχιστοι καθηγητές, οι οποίοι ανεβάζουν χρήσιμες σημειώσεις στην πλατφόρμα, ώστε να διευκολύνουν και το δικό μας έργο. Προσωπικά είμαι σε μεγαλύτερο έτος, οπότε ένας μεγάλος αριθμός βιβλίων που χρειάζομαι έχει καλυφθεί αλλά μπορώ να καταλάβω το άγχος που μπορεί να έχουν οι συμφοιτητές μου από μικρότερα έτη και ειδικότερα φοιτητές του πρώτου έτους. Ελπίζω τουλάχιστον μέσα στην εβδομάδα να έχουμε κάποιο νέο, αν και είναι μία πολύ αισιόδοξη σκέψη”, τόνισε.

Τέλος, η φοιτήτρια του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Ηλιάνα Τσαβδαρίδου, ανέφερε πως οι καθηγητές προσπαθούν να βοηθήσουν τους φοιτητές με διάφορα μέσα: “‘Έκανα την αίτηση για τα συγγράμματα την προτελευταία μέρα πριν το κλείσιμο της πλατφόρμας. Έχουν έρθει μόλις τα δύο συγγράμματα από αυτά που περίμενα, με μία εβδομάδα απόκλιση στα τέλη Νοέμβρη. Οι καθηγητές μας βοηθάνε, είτε παρέχοντας υποστηρικτικό υλικό στις πλατφόρμες του Πανεπιστημίου είτε ανεβάζοντας διαδικτυακά διάφορα ‘κομμάτια’ από το βιβλίο”, σημείωσε.

“Οι παραδόσεις των συγγραμμάτων είναι στο 40-45%”

Από την πλευρά του, το μέλος του Συλλόγου Εκδοτών Επιστημονικών Βιβλίων, Γεώργιος Πασχαλίδης, ανέφερε πως οι εκδότες έχουν κάνει ό,τι μπορούν αλλά το πρόβλημα εντοπίζεται στις εταιρείες ταχυμεταφορών: “Το ουσιαστικό πρόβλημα είναι ότι άργησε να ξεκινήσει η διαδικασία. Εμείς λάβαμε τις λίστες περίπου στις 25 Νοεμβρίου, όταν και ξεκινήσαμε να στέλνουμε τα βιβλία. Οι παραδόσεις των συγγραμμάτων είναι στο 40-45%.  Οι εκδότες έχουν παραδώσει το 99,8 % των βιβλίων στις εταιρείες ταχυμεταφορών. Υπάρχει μία αισθητή καθυστέρηση με τα ΕΛΤΑ, η οποία δείχνει τις τελευταίες ημέρες να εξομαλύνεται. Μέσα σε λιγότερα από ένα μήνα από τη διαδικασία είμαστε στο 45% δεδομένης και της κατάστασης με την πανδημία, που προκαλεί μεγάλο φόρτο στις εταιρείες. Εμείς ζητήσαμε να δώσουν προτεραιότητα στα βιβλία αλλά θεωρώ πως δεν εισακουστήκαμε. Ελπίζω μέχρι τις αρχές του χρόνου η παράδοση να φτάσει κοντά στο 80%. Από την πλευρά των εκδοτών έχει γίνει τεράστια προσπάθεια με τεράστιο οικονομικό κόστος. Μέσα σε 15 μέρες έχουν σταλεί στις εταιρείες 1.200.000 συγγράμματα. Πιέζουμε τις εταιρείες για να εξομαλυνθεί η κατάσταση”, σημείωσε χαρακτηριστικά στο thesstoday.

 

Η ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ:

Ερώτηση

Προς την κ. Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

Θέμα: Πώς θα εξεταστούν οι φοιτητές των Πανεπιστημίων της χώρας χωρίς να έχουν στη διάθεσή τους τα προβλεπόμενα ακαδημαϊκά συγγράμματα;

Διανύοντας τον τελευταίο μήνα πριν την εξεταστική του χειμερινού εξαμήνου, οι φοιτητές στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας βρίσκονται μπροστά στο ενδεχόμενο να δώσουν εξετάσεις χωρίς να έχουν παραλάβει τα προβλεπόμενα συγγράμματα. Τα επιστημονικά συγγράμματα αποτελούν, όμως, αυτονόητα μια εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση της ακαδημαϊκής διαδικασίας, ώστε να αποτελεί σημαντικό ρήγμα στην ομαλή εξέλιξή της η μη διάθεσή τους. Επιπλέον αποτελεί και σημαντικό πλήγμα για το δημόσιο χαρακτήρα των Πανεπιστημίων, αφού υποβαθμίζεται έτσι η ποιότητα σπουδών και περιστέλλεται σημαντικά η μετάδοση της ακαδημαϊκής γνώσης, που αποτελεί και τον ιδρυτικό σκοπό των ιδρυμάτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Ενδεικτικές της κατάστασης που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές είναι οι επιστολές της Πρωτοβουλίας Νέων και των Φοιτητών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης προς την Υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, καθώς και δηλώσεις φοιτητών σε διάφορα επαρχιακά μέσα ενημέρωσης. Οι φοιτητές αναφέρουν πως εξαρχής υπήρξε καθυστέρηση όσον αφορά στη διαδικασία παράδοσης των συγγραμμάτων αφού ως καταληκτική ημερομηνία δήλωσης ορίστηκε η 22α Νοεμβρίου, ενώ ως καταληκτική ημερομηνία παράδοσης ορίστηκε η 11η Ιανουαρίου, ημερομηνία κατά την οποία ξεκινάει η εξεταστική περίοδος σε αρκετά πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Ως εκ τούτου, οι φοιτητές κάνουν λόγο για την ανάγκη άμεσης παράδοσης των συγγραμμάτων, καθώς αυτή αποτελεί τη μόνη δυνατότητα του μέσου σπουδαστή να

επιτύχει στις εξετάσεις, λόγω της αναστολής λειτουργίας των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων εξαιτίας του covid – 19, γεγονός που δυσκόλεψε ιδιαίτερα την παρακολούθηση των μαθημάτων και την πρόσβαση στη διδακτέα ύλη. Χωρίς συγγράμματα είναι αναγκασμένοι, δηλαδή, οι φοιτητές να προετοιμαστούν μόνο από τις σημειώσεις που μπορεί να έχουν διαθέσιμες για κάθε μάθημα ή ακόμη να αγοράσουν τα συγγράμματα.

Κάνουν λόγο εν συνεχεία οι φοιτητές για μία κατάσταση που δεν είναι πρωτόγνωρη, αλλά είχε επαναληφθεί και στο εαρινό εξάμηνο, γεγονός που έπρεπε να καθιστά πλέον ευχερέστερη την αντιμετώπισή του. Όμως, ούτε και κατά το εαρινό εξάμηνο δόθηκε λύση από την Κυβέρνηση και το βάρος της παράδοσης σήκωσαν οι εκδοτικοί οίκοι αναλαμβάνοντας το κόστος της αποστολής των συγγραμμάτων στους μαθητές, χωρίς να αποζημιωθούν για αυτό τελικά.

Για μία ακόμη φορά η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας φαίνεται να αδιαφορεί για έναν από τους πυλώνες του κοινωνικού κράτους, που είναι η δημόσια και δωρεάν πρόσβαση σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, περιλαμβάνουσα και την χορήγηση των προβλεπόμενων επιστημονικών συγγραμμάτων. Η μη έγκαιρη χορήγησή τους αποτελεί αδιαμφισβήτητα προσβολή αυτού του με συνταγματική διάσταση δικαιώματος, υποβαθμίζοντας την διαδικασία παραγωγής επιστημονικής γνώσης, επιβαρύνοντας με επιπλέον κόστη την ελληνική οικογένεια που αντιμετωπίζει την δύσκολη αυτή οικονομική συγκυρία και οδηγώντας τους νέους που έχουν την οικονομική δυνατότητα στο δρόμο της επιλογής ενός πανεπιστημίου του εξωτερικού. Για μία ακόμη φορά η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας φαίνεται να αδιαφορεί για την νεολαία της χώρας μας, καθώς η αρμόδια Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, δεν μπήκε καν στον κόπο να απαντήσει στις επιστολές των φοιτητών και να δρομολογήσει τη λύση ενός σημαντικού προβλήματος άμεσα. Εξάλλου μια πρωτοβουλία ευθύνης από εκατοντάδες φοιτητές δεν συνάδει με το κυβερνητικό αφήγημα για τους απείθαρχους και ανεύθυνους νέους.

ΕΠΕΙΔΗ το χρονοδιάγραμμα της Κυβέρνησης για παράδοση των συγγραμμάτων στους φοιτητές συμπίπτει ως προς την καταληκτική ημερομηνία παράδοσης με την έναρξη της εξεταστικής περιόδου σε πολλά τμήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. ΕΠΕΙΔΗ είναι sine qua non προϋπόθεση της ορθής προετοιμασίας του φοιτητή ως προς την συμμετοχή του στην ακαδημαϊκή διαδικασία και την εξεταστική περίοδο η διάθεση των προβλεπόμενων επιστημονικών συγγραμμάτων.

ΕΠΕΙΔΗ βρίσκεται στον πυρήνα του συνταγματικού δικαιώματος που απορρέει από το αρ 16 του Συντάγματος η δωρεάν διανομή συγγραμμάτων στους φοιτητές προς

διασφάλιση της απρόσκοπτης και ολοκληρωμένης συμμετοχής τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

ΕΠΕΙΔΗ η κατάσταση αυτή επαναλήφθηκε και στο εαρινό εξάμηνο χωρίς να διευθετηθεί και τότε από το Υπουργείο Παιδείας, μετακυλίοντας το κόστος της διανομής κατά τρόπο απαράδεκτο στους εκδοτικούς οίκους, χωρίς τη μέχρι σήμερα αποζημίωση αυτών.

ΕΠΕΙΔΗ ήδη έχει καθυστερήσει πολύ η διανομή των συγγραμμάτων, ενώ και η αναστολή λειτουργίας των πανεπιστημιακών τμημάτων καθιστά ακόμη πιο δυσχερή την πρόσβαση των φοιτητών στην διδακτέα ύλη

Ερωτάται ο κ Υπουργός:

  1. Σε ποιες άμεσες ενέργειες πρόκειται να προβεί η Υπουργός ώστε χωρίς άλλη καθυστέρηση να γίνει η παράδοση των συγγραμμάτων στους φοιτητές;
  2. Έχει μετακυλήσει ξανά η Υπουργός το βάρος της παράδοσης στους εκδοτικούς οίκους, που ήδη φορτώθηκαν ένα τεράστιο κόστος κατά την παράδοση των συγγραμμάτων κατά το προηγούμενο (εαρινό) εξάμηνο;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Η ερώτηση της βουλευτού του ΜέΡΑ25

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Νίκη Κεραμέως.

Θέμα: Καθυστέρηση παράδοσης ακαδημαϊκών συγγραμμάτων στους φοιτητές.

Τρεις μήνες μετά την έναρξη τον Χειμερινού Εξαμήνου στα Α.Ε.Ι., και ενώ επίκειται η εξεταστική του Ιανουαρίου, καταγγέλλεται βάσιμα ότι η συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών δεν έχει λάβει ακόμα ούτε ένα σύγγραμμα.

Σε πολλές περιπτώσεις, προσδιορίζεται ως ημερομηνία παράδοσης η 11η Ιανουαρίου, που, σε πολλές σχολές, συμπίπτει με την έναρξη της εξεταστικής περιόδου.

Επειδή είναι αυτονόητο ότι η κατά τα παραπάνω καθυστέρηση δεν είναι εύλογη και ανατρέπει την ομαλότητα της εκπαιδευτικής διαδικασίας, αφού δυσχεραίνει δραστικά το έργο των διδασκόντων αλλά και τη δυνατότητα των φοιτητών να αντεπεξέλθούν στις υποχρεώσεις τους.

Ερωτάταιη κ. Υπουργός

Υπήρξε αιτία ουσιαστική, έκτακτη και μη δυνάμενη να προβλεφθεί, που οδήγησε στην καθυστέρηση της διαδικασίας δήλωσης των συγγραμμάτων στην πλατφόρμα "Εύδοξος";

Με ποιον τρόπο σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε άμεσα το σοβαρό αυτό πρόβλημα και πως θα εξασφαλίσετε την αποτροπή επανάληψής του στο μέλλον;

Η Ερωτώσα Βουλευτής
Σοφία Σακοράφα

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

 


https://www.foititikanea.gr