Κυρία Υπουργέ γιατί καθυστερούν τα φοιτητικά συγγράμματα;

Κυρία Υπουργέ γιατί καθυστερούν τα φοιτητικά συγγράμματα;

Φοιτητικά Συγγράμματα: Ερώτηση υπέβαλε σήμερα η Πρωτοβουλία Νέων στην Υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως αλλά και σε βουλευτές όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων σχετικά με την καθυστέρηση της παράδοσης των ακαδημαϊκών συγγραμμάτων.

Ενώ τα μαθήματα προχωρούν κανονικά, οι φοιτητές έχουν ως  μοναδικό υλικό μελέτης τις σημειώσεις τους, καταγγέλει η Πρωτοβουλία Νέων, οργάνωση με εκατοντάδες μέλη (αποτελούμενη από φοιτητές και μαθητές) και ζητά να συντομευθεί η διαδικασία παράδοσης ακαδημαϊκών συγγραμμάτων.


ΘΕΜΑ: «Καθυστέρηση της διαδικασίας παράδοσης των ακαδημαϊκών συγγραμμάτων» 

Κυρία Υπουργέ/ Κύριε Υπουργέ/
Κύριε Βουλευτή/ Κυρία Βουλευτή, 

Επικοινωνούμε μαζί σας για ένα ζήτημα το οποίο αφορά και προβληματίζει ολόκληρη την ακαδημαϊκή κοινότητα της χώρας. 

Πάνω από δυο μήνες έχουν περάσει από την έναρξη του χειμερινού εξαμήνου, και η συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών δεν έχει λάβει κανένα ακαδημαϊκό σύγγραμμα.

Η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων, άργησε να ξεκινήσει έναν περίπου μήνα με πάνω από δυο αναβολές να λαμβάνουν χώρα.

Η ημερομηνία λήξης της: 22 Νοεμβρίου.

Η δε προθεσμία παράδοσης: 11 Ιανουαρίου. Για κάποια Πανεπιστήμια η 11η Ιανουαρίου είναι και η ημερομηνία έναρξης της εξεταστικής περιόδου. 

Ενώ τα μαθήματα προχωρούν κανονικά, οι φοιτητές έχουν ως μοναδικό υλικό μελέτης τις σημειώσεις τους.

Καταλαβαίνετε πως κάτι τέτοιο όχι μόνο δεν είναι εύκολο για αυτούς, αλλά εναντιώνεται και στην νοοτροπία και τους στόχους της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, που βασίζονται στην έρευνα και την τεκμηρίωση, την χρήση πηγών και πληροφοριών από ακαδημαϊκά συγγράμματα, άρθρα, έντυπα. 

Πως να μπορέσει, άραγε, ο φοιτητής να αφοσιωθεί στις σπουδές και το γνωστικό του αντικείμενο, χωρίς να έχει στα χέρια του το αντίστοιχο κατάλληλο υλικό; 

Είναι φανερό πως η καθυστέρηση παράδοσης των συγγραμμάτων δυσχαιρένει την εκπαιδευτική διαδικασία τόσο για τους φοιτητές όσο και για τους εκπαιδευτικούς που καλούνται να δουλέψουν με μισά εργαλεία.

Απευθύνουμε, λοιπόν, τις εξής ερωτήσεις: 

  1. Για ποιο λόγο καθυστερεί τόσο η διαδικασία δήλωσης των συγγραμμάτων στην πλατφόρμα «Εύδοξος»; 
  2. Σκοπεύετε να ασκήσετε πίεση για την επιτάχυνση της διαδικασίας τόσο φέτος όσο και τα επόμενα χρόνια;
  3. Σκοπεύετε να επιβάλλετε μία πλησιέστερη προθεσμία παράδοσης στους εκδοτικούς οίκους ή να ασκήσετε πίεση για την επιβολή αυτής;

Σε μία περίοδο που οι συζητήσεις για το φαινόμενο του “Brain Drain” λαμβάνουν καθημερινά χώρα στον δημόσιο διάλογο, δεν πιστεύετε πως ο παραγκωνισμός της παιδείας και της εκπαίδευσης λειτουργούν ως μία από τις αιτίες του φαινομένου αυτού; 

Ως μια οργάνωση με εκατοντάδες μέλη Πανελλαδικώς, τα ζητήματα της Παιδείας αποτελούν κεντρικό κομμάτι της ατζέντας μας. Και αυτό γιατί τα προβλήματα αυτά είναι πάρα πολλά. Μας στενοχωρεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι τα ζητήματα αυτά δεν αναδεικνύονται τόσο όσο θα έπρεπε. 

Είμαστε εδώ, όμως, για να σας τα μεταφέρουμε με στόχο την αντιμετώπισή τους και σας καλούμε σε έναν διαρκή διάλογο για τα προβλήματα της παιδείας. 

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr