Εμπειρία προγράμματος κινητικότητας Erasmus+

Εμπειρία προγράμματος κινητικότητας Erasmus+

Εμπειρίες Erasmus: Ο Βαγγέλης Τσαλαφούτας είναι πλέον μέλος του υπέροχου κόσμου του Erasmus+ και μοιράζεται τις πλούσιες εμπειρίες που απέκτησε.

Πέρασε μια βδομάδα αλλά το μυαλό μου βρίσκεται ακόμα στη Θεσσαλονίκη! Εκεί συμμετείχα για πρώτη φορά, σε ένα Ευρωπαϊκό πρόγραμμα ανταλλαγής νέων (Youth Exchange), χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του Erasmus+. Το θέμα; «Cigarette? – No, Thanks». Ποιοι συμμετείχαν; Νέοι από 6 διαφορετικές χώρες (Μάλτα, Ιταλία, Ρουμανία, Κύπρος, Τουρκία) συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας! Τόπος και ημερομηνία; Θεσσαλονίκη, Ελλάδα 15-22/7/17. Σκοπός και προσδοκίες; Χμμ, αυτή είναι δύσκολη ερώτηση. Το ίδιο σκέφτηκα και όταν δήλωνα συμμετοχή. Οπότε σκέφτομαι να σας απαντήσω στη συνέχεια. Υπομονή!


Μέσα από το κείμενο αυτό θα προσπαθήσω να περιγράψω όσο συντομότερα μπορώ τα όσα έζησα και βίωσα τις εφτά μέρες που έμεινα στη Θεσσαλονίκη αλλά και τα συναισθήματα μου πριν και μετά.

Για το πρόγραμμα έμαθα μέσω μιας δημοσίευσης στο Facebook, καθώς το Facebook αποτελεί κύριο μέσο ενημέρωσης για μένα, αλλά και έναν εύκολο τρόπο να βρείτε παρόμοιες ευκαιρίες για συμμετοχή σε αντίστοιχα προγράμματα, παρακολουθώντας δημοσιεύσεις από συγκεκριμένες σελίδες και γκρουπ. Ποτέ δεν υπήρξα καπνιστής αλλά ούτε και αντικαπνιστής, παρότι πάντα με ενοχλούσε ο έντονος καπνός του τσιγάρου. Αποφάσισα να δηλώσω συμμετοχή, από περιέργεια για το τι είναι αυτά τα προγράμματα και τι πετυχαίνεις μέσω της συμμετοχής σε αυτά. Ταυτόχρονα, το θέμα του καπνίσματος αλλά και της εξάρτησης από αυτό, αποτελεί ένα ενδιαφέρον θέμα για το οποίο φυσικά έχω άποψη και με χαρά θα συζητούσα.

Χωρίς να το καταλάβω ιδιαίτερα, βρέθηκα στη Θεσσαλονίκη όντας ένα από τα μέλη της Ελληνικής ομάδας. Ήμουν εκεί για ένα συγκεκριμένο σκοπό και προφανώς έπρεπε να συνεργαστώ με άτομα άλλων χωρών για να πέτυχουμε κάτι όλοι μαζί, με την επικοινωνία στα αγγλικά να αποτελεί το πρώτο εμπόδιο, το οποίο ξεπεράστηκε εύκολα μέσω της καθημερινής εξάσκησης. Η συγκατοίκηση και η συμβίωση με άγνωστα άτομα καθώς και η συνεργασία με άτομα με διαφορετικές απόψεις και θέλω ήταν επίσης μια πρόκληση για όλους μας. Εγώ δεν είχα κανένα θέμα με την συγκατοίκηση και είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που έτυχε να μείνω με τα συγκεκριμένα άτομα. Πραγματικά ταιριάξαμε και έχουμε πολλά να θυμόμαστε. Η συνεργασία όμως δεν ήταν πάντα εξίσου εύκολη και εφικτή στις δραστηριότητες.

Σε αυτά τα εκπαιδευτικά προγράμματα εφαρμόζεται μη-τυπική μάθηση, ένας όρος εξίσου ξένος για μένα τότε. Εδώ, η εκπαίδευση γίνεται με έναν διαφορετικό τρόπο από τον συνηθισμένο, χωρίς την παρουσία κάποιου καθηγητή, αλλά μέσω ομαδικών παιχνιδιών και δραστηριοτήτων. Αυτές οι δραστηριότητες βοήθησαν πολύ στο να γνωριστούμε καλύτερα μεταξύ μας, καθώς και να ενταχθούν στο σύνολο άτομα λιγότερο κοινωνικά.

Συγκεκριμένα, έγιναν διάφορα παιχνίδια για να γνωριστούμε και να έχουμε ενέργεια για τις δραστηριότητες. Έγιναν παρουσιάσεις σε θέματα όπως γιατί ξεκινάει να καπνίζει ή καπνίζει κάποιος, η επιρροή που δέχεται κάποιος μέσω του κινηματογράφου, φίλων, κοινωνίας, και διαφήμισης και πώς η στάση της οικογένειας επηρεάζει τα παιδιά στο θέμα του καπνίσματος. Μελετήσαμε επίσης πως επιδρά στον εγκέφαλο η εξάρτηση στο κάπνισμα και τα προβλήματα υγείας που προκαλούνται από αυτό, τι νόμοι υπάρχουν κατά του καπνίσματος και κατά ποσό εφαρμόζονται. Έπειτα έγιναν ομαδικές συζητήσεις, ζωγραφική, παιχνίδια ρόλων με δημιουργία σεναρίου και αυτοσχεδιασμού, συνεντεύξεις στους δρόμους και στο τέλος παρουσίαση αποτελεσμάτων για κάθε θέμα από τα παραπάνω τόσο στο χώρο που εργαζόμασταν όσο και σε μια ανοιχτή εκδήλωση προς όλους στο Αριστοτέλειο πανεπιστήμιο.

Οι δραστηριότητες αυτές συμβάλουν στην ανάπτυξη κριτικής σκέψης, δημιουργικότητας, ανάδειξη δεξιοτήτων, έκφραση με διάφορους τρόπους και μέσα, μετάδοση γνώσης, αυτοβελτίωση, κοινωνικοποίηση των ατόμων, ομιλία σε πλήθος, βελτίωση ομιλίας στην αγγλική γλώσσα και σε πολλούς άλλους τομείς.

Τέλος, κάθε βράδυ γινόταν μια διαπολιτισμική βραδιά  όπου παρουσιαζόταν μια χώρα με ειδικές παρουσιάσεις, quiz και βίντεο και είχαμε την ευκαιρία να μάθουμε και να ανακαλύψουμε πράγματα για τον πολιτισμό και την κουλτούρα της κάθε χώρας που συμμετείχε στο πρόγραμμα, να δοκιμάσουμε παραδοσιακά προϊόντα και να χορέψουμε παραδοσιακούς χορούς.

Σαν άτομο νιώθω πολύ κερδισμένος και επηρεασμένος από τη συμμετοχή μου στο πρόγραμμα αυτό. Όταν πήγα στη Θεσσαλονίκη πίστευα ότι θα κάνω απλά δωρεάν διακοπές αλλά έκανα τόσο μα τόσο λάθος. Συμμετείχα πραγματικά ενεργά στο πρόγραμμα και ενθουσιάστηκα από τις δραστηριότητες και τα παιχνίδια που κάναμε. Μου δόθηκε η ευκαιρία να εκφραστώ με διάφορους τρόπους και μέσα, όπως τα σκετσάκια και το μικρό θεατρικό που εμπνεύστηκα και παρουσιάσαμε στην ανοιχτή εκδήλωση. Οι συνεντεύξεις στους δρόμους ήταν επίσης μια πρόκληση, γιατί μας έφεραν σε επαφή με κόσμο που δεν είχε λόγο να μας βοηθήσει και να συνεργαστεί με εμάς αν και προβληματίστηκα από το γεγονός ότι ο κόσμος φοβάται να αντιδράσει.

Η συνεργασία δεν ήταν όμως πάντα εύκολη. Γνώρισα πολλά άτομα που ταιριάξαμε και χαιρόμουν να συνεργάζομαι και να είμαστε στην ίδια ομάδα στις δραστηριότητες. Υπήρχαν αντίστοιχα και άτομα με τα οποία διαφώνησα έντονα λόγω διαφορετικών απόψεων. Οι διαφωνίες με βοήθησαν να εξελίξω μια ιδέα καθώς και να βγω κερδισμένος σε άλλους τομείς, όπως να μάθω να ακούω ενεργά και συνεργάζομαι με άτομα που δεν διαλέγω και δεν ταιριάζω.

Δεν ξέρω ακόμα αν πετύχαμε όλες τις αρχικές προσδοκίες που είχα για το πρόγραμμα όπως π.χ. διάδοση των κίνδυνων του καπνίσματος, μείωση καπνιστών, συμβολή στο να περιοριστεί το κάπνισμα σε μαγαζιά , να σταματήσει ο κόσμος να φοβάται και να ντρέπεται να αντιδράσει κλπ. Με εξέπληξαν όμως οι προσδοκίες που είχαν κάποια άλλα άτομα με κύριο θέμα την γνωριμία και την φίλια μεταξύ μας. Προσδοκίες που σίγουρα επιτεύχθηκαν.

Χαίρομαι που γνώρισα όλα αυτά άτομα και φίλους, κάποιοι με βοήθησαν και με ενέπνευσαν όπως το ίδιο έκανα και εγώ σε κάποιους άλλους. Πλέον επέστρεψα στο σπίτι μου και ήδη αναζητώ το επόμενο πρόγραμμα ανταλλαγής νέων που θα συμμετάσχω όντας πλέον πιο έμπειρος και ελπίζοντας να πετύχω κάποιους από εσάς εκεί. Κρατάω στο μυαλό μου τις καλές αναμνήσεις και την μπλούζα με τις ευχές και παροτρύνσεις σας για να πραγματοποιήσω τα όνειρα μου.

Για να μείνετε ενημερωμένοι για όλα τα νέα προγράμματα κινητικότητας Erasmus+ πατήστε .

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr