ERASMUS+ Πρόγραμμα Trip to Tolerance: 58 συμμετέχοντες από 6 διαφορετικές χώρες  στην Αθήνα

ERASMUS+ Πρόγραμμα Trip to Tolerance: 58 συμμετέχοντες από 6 διαφορετικές χώρες στην Αθήνα

Από τη Δευτέρα 9 έως τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2017, 58 συμμετέχοντες από 6 διαφορετικές χώρες ταξίδεψαν στην Αθήνα και συμμετείχαν ενεργά στο χρηματοδοτούμενο από το ERASMUS+ Πρόγραμμα Trip to Tolerance.

Οι συμμετέχοντες κατέφτασαν τη Δευτέρα από τη Λετονία, την Ιταλία, το Βελγιο, την Τουρκία, την ΠΓΔΜ, και από τις περιοχές της Ελλάδας Άγραφα, Λέρος και Κάρπαθος και ξεκίνησαν το ταξίδι τους στην ανοχή, της κοινωνικής ένταξης και της μη διάκρισης. Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας δημιουργήθηκαν δυνατοί δεσμοί φιλίας, έμαθαν ο ένας από τον άλλο μέσω ισότιμων σχέσεων, ανακάλυψαν καινούργιες κουλτούρες, ιδέες και αξίες.


Θέλεις να μείνεις ενημερωμένος/η για όλα τα νέα και συμβουλές που αφορούν το Erasmus+ (ΠΑΤΗΣΕ ΕΔΩ)

Στο ξεκίνημα της εβδομάδας του Προγράμματος, την Τρίτη 10 Ιανουαρίου, οι συμμετέχοντες επισκέφτηκαν το Γραφείο Ενημέρωησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθηνα όπου είχαν μια εποικοδομητική συζήτηση με τον Αντιπρόσωπο του Γραφείου, γνώρισαν τις λειτουργίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τις Ευρωπαϊκές πολιτικές και αξίες. Ακολούθησε η εκπαιδευτική επίσκεψη στη Βουλή των Ελλήνων, όπου οι συμμετέχοντες ξαναγήθηκαν στο κτήριο του Κοινοβουλίου, έμαθαν για την ιστορία τόσο του κτηρίου, όσο και των εμβληματικών πολιτικών προσωπικοτήτων της Ελληνικής Πολιτικής σκηνής και συζήτησαν με τον ξεναγό σχετικά με το καθεστώς της Ελληνικής Δημοκρατίας. Η πρώτη ημέρα τελείωσε με μια εντατική συζήτηση με τον Αντιδήμαρχο του Δήμου Αθηναίων για θέματα μετανάστευσης, τον κύριο Παπαγιαννάκη, σχετικά με το ζήτημα της μετανάστευσης και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η τοπική κοινωνία, καθώς επίσης και σχετικά με τις Ευρωπαϊκές προοπτικές και αξίες. Στη συνέχεια, ακολούθησε μια διαδραστική εκπαίδευση από τους Εκπαιδευτές του Προγράμματος, όπου οι συμμετέχοντες εκοικιώθηκαν με το Πρόγραμμα “Trip to Tolerance” και συστήθηκαν μεταξύ τους μέσω δραστηριοτήτων ice-breaking .

Την Τετάρτη 11 του μήνα, οι συμμετέχοντες ξεκίνησαν τις προγραμματισμένες δραστηριότητες γνωριμίας και αξοικίωσης στο κτήριο του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Μετά το διάλειμμα, οι συμμετέχοντες εισήχθησαν στη διαδικασία του παιχνιδιού της Προσομοίωσης, πήραν τους Οδηγούς Μελέτης και τους Κανόνες Διαδικασίας της Προσομοίωσης σχετικά με το θέμα «Καταπολέμηση των διακρίσεων, αύξηση ανοχής στην Ευρωπαϊκή Ένωση», έλαβαν του ρόλους τους στην Προσομοίωση της υπο-επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και ξεκίνησαν μια διαδραστική συζήτηση με στόχο να κατανοήσουν τη διαδικασία λήψης αποφάσεων και της διαπραγμάτευσης εντός του Προσομοιούμενου Θεσμικού Οργάνου. 

Την Πέμπτη 12 Ιανουαρίου, η ημέρα ξεκίνησε με δραστηριότητες εξοικίωσης σχετικά με το παιχνίδι της Προσομοίωσης και αμέσως μετά το διάλειμμα για καφέ, συνέχισαν τη διαπραγμάτευση στα πλαίσια της προσομοίωσης. Στο τέλος της ημέρας είχαν διαμορφώσει ένα κοινό Προσχέδιο Έκθεσης της Επιτροπής, το οποίο εγκρίθηκε από την πλειοψηφία των «Μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Την Παρασκευή 13 του μήνα, οι δρατηριότητες ξεκίνησαν με την προβολή ενός βίντεο κινουμένων σχεδίων σχετικά με την αύξηση της ανοχής, της κοινωνικής αποδοχής και της ενεργούς κοινωνικής συμμετοχής από τους Διοργανωτές.

Το Σάββατο 14 και Κυριακή 15 του μήνα, οι συμμετέχοντες δημιούργησαν το δικό τους βίντεο κινουμένων σχεδίων και ενημερώθηκαν σχετικά με το πιστοποιητικό Youth Pass, το Πρόγραμμα Erasmus+ και συμπλήρωσαν τη φόρμα αξιολόγησης του Προγράμματος.

Κατά τη διάρκεια όλης της εβδομάδας, οι συμμετέχοντες κατά τη διάρκεια του δείπνου συμμετείχαν στις δραστηριότητες κοινωνικοποίησης του Προγράμματος, ενώ την αποκορύφωση των δραστηριοτήτων αποτελεί η Διαπολιτισμική Βραδιά, όπου οι συμμετέχοντες είχαν τν ευκαιρία να παρουσιάσουν στους υπόλοιπους συμμετέχοντες τον πολιτισμό τους, παραδοσιακά εδέσματα, μουσική και χορούς, μια δραστηριότητα την οποία οι συμμετέχοντες διασκέδασαν στο μέγιστο.

Το Πρόγραμμα ανταλλαγής δομήθηκε και υλοποιήθηκε σε συνεργασία με τους συνεργάτες Sistema un G Latvija, VoteWatch Europe, Cooperazione Paesi Emergenti, European Movement in the FYROM, International Youth Activities Center Association, καθώς και με τους Δήμου Λέρου, Καρπάθου και Αγράφων, ενώ το Ινστιτούτο Έρευνας & Κατάρτισης Ευρωπαϊκών Θεμάτων ήταν ο Επικεφαλής Οργανισμός της διοργάνωσης.

Ο σκοπός και οι στόχοι του Προγράμματος ήταν η προώθηση των αξιών πάνω στις οποίες έχει δομηθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, να προσφέρει μια σπουδαία ευκαιρία κοινωνικοποίησης μεταξύ νέων ανθρώπων με στόχο τη μελλοντική συνεργασία, ενώ καποιες βάσικές δραστηριότητες όπως η Προσομοίωση και η δημιουργία βίντεο βασίστηκαν στην ανταλλαγή καλών πρακτικών. Συνολικά, οι κύριες δραστηριότητες του Προγράμματος περιελάμβαναν εκπαιδευτικές επισκέψεις, δραστηριότηες εξοικείωσης, δραστηριότηες δόμησης ομαδικού πνεύματος, το παιχνίδι της Προσομοίωσης της υποεπιτροπής DROI του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το Εργαστήριο Διαπολιτισμικών Δραστηριοτήτων και Παραγωγής Βίντεο με την εφαρμογή λογισμικού κινουμένων σχεδίων.

Διαβάστε ακόμη για το Erasmus+

Πείτε ναι στο Erasmus+!

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr