ΕΠΙΣΗΜΟ: Τέλος το ERASMUS στη Μεγάλη Βρετανία

Τέλος η ανταλλαγή φοιτητών με Βρετανία - Αποχωρεί από το Erasmus

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε την αποχώρηση της χώρας του από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών Erasmus, στο πλαίσιο της συμφωνίας που επιτεύχθηκε σήμερα με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Τζόνσον επικαλέστηκε ως αιτιολογία το «κόστος» του προγράμματος, το οποίο θα αντικατασταθεί, όπως είπε από ένα «διεθνές» βρετανικό.


Επρόκειτο για μια «δύσκολη» απόφαση, πρόσθεσε ο Βρετανός πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι, αν και ήταν «υπέροχο» να φιλοξενεί η χώρα του τόσους πολλούς Ευρωπαίους φοιτητές, το Erasmus ήταν «υπερβολικά ακριβό» για το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η βρετανική κυβέρνηση θα αντικαταστήσει το Erasmus από το εθνικό πρόγραμμα Alan Turing (από το όνομα του γνωστού Βρετανού μαθηματικού), που θα βοηθά τους Βρετανούς φοιτητές να σπουδάζουν «στα καλύτερα πανεπιστήμια» παντού στον κόσμο και όχι μόνο στην Ευρώπη.

Ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής Μισέλ Μπαρνιέ εξέφρασε τη λύπη του για την αποχώρηση της Βρετανίας από το Erasmus, στο οποίο συμμετείχε από το 1987.

Μετά το Brexit, για τους Ευρωπαίους φοιτητές που θέλουν να σπουδάσουν στη Βρετανία (σήμερα εκτιμάται ότι είναι περίπου 150.000) εκτιμάται ότι τα δίδακτρα θα ακριβύνουν ενώ και η εγγραφή θα γίνει πιο περίπλοκη.

Αλλαγές σε δίδακτρα για σπουδές

Συγκεκριμένα όσοι φοιτητές εγγραφούν σε βρετανικά πανεπιστήμια από το επόμενο ακαδημαϊκός έτος θα πρέπει να πληρώσουν περίπου 16.500 ευρώ το χρόνο σε δίδακτρα καθώς θα λογίζονται πλέον ως διεθνείς φοιτητές.

Ωστόσο, όσοι φοιτητές είναι ήδη εγγεγραμμένοι στα πανεπιστήμια θα πληρώνουν το ίδιο ποσό με τους Βρετανούς συμφοιτητές τους καθόλη τη διάρκεια των σπουδών τους. «Από τον Σεπτέμβριο του 2021 ένα Ευρωπαίος φοιτητής θα πληρώνει όσα και ένας διαθνής φοιτητής. Αυτό σημαίνει ότι αναδιαμορφώνεται ο ακαδημαϊκός χάρτης της εκπαίδευσης, καθώς πολλά ευρωπαϊκά πανεπιστήμια θα προσελκύσουν Ευρωπαίους φοιτητές με χαμηλότερα δίδακτρα», σημείωσε στο Open Tv και στη Γεωργία Γαρατζιώτη ο επίκουρος καθηγητής Μάρκετινγκ στο πανεπιστήμιο του York, Κάρολος Παπαδάς.

Παράλληλα, οι Έλληνες φοιτητές χάνουν και τα κρατικά βρετανικά φοιτητικά δάνεια για την πληρωμή των διδάκτρων τους, ενώ από 1η Ιανουαρίου προκύπτει και το θέμα της φοιτητικής visa. «Από 1/1 του 2021 οι φοιτητές δεν θα μπορούν να έρχονται πλέον χωρίς φοιτητική βίζα στο Ηνωμένο Βασίλειο», τόνισε ο καθηγητής και ξεκαθάρισε ότι «θα υπάρχει ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα για τους φοιτητές ώστε να βρουν εργασία στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά την αποφοίτησή τους».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open, δεν είναι λίγοι οι Έλληνες φοιτητές που προσπαθούν την τελευταία στιγμή να προλάβουν την προθεσμία. «Θέλουν να εγγραφούν την τελευταία στιγμή σε νέα μεταπτυχιακά προγράμματα προκειμένου να προλάβουν τα χαμηλά δίδακτρα και τη διαδικασία της visa», ανέφερε ο κ. Παπαδάς.

Θέλεις να μείνεις ενημερωμένος/η για όλα τα νέα και συμβουλές που αφορούν το Erasmus+ (ΠΑΤΗΣΕ ΕΔΩ).

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

 


https://www.foititikanea.gr