Erasmus+: Το ΠΑΜΑΚ μοιράζεται την εμπειρία του για το πως προσαρμόστηκε στις νέες συνθήκες

Το ΠΑΜΑΚ μοιράζεται την εμπειρία του για το πως προσαρμόστηκε στις νέες συνθήκες

Κατά τη διάρκεια της καραντίνας, τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας ανταποκρίθηκαν στις έκτακτες ανάγκες και προσέφεραν στους φοιτητές τους ποιοτική εκπαίδευση online.

Με αφορμή την Ημέρα Ανώτατης Εκπαίδευσης στις 6 Ιουνίου, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας μοιράζεται την εμπειρία του για το πως προσαρμόστηκε στις νέες συνθήκες, θέτοντας ως πρωταρχικό του στόχο την ασφάλεια καθηγητών, φοιτητών και υπαλλήλων:


«Σχεδόν στο 100% έχει φτάσει στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας το ποσοστό διδασκαλίας μαθημάτων με μεθόδους σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, τόσο σε προπτυχιακό όσο και σε μεταπτυχιακό επίπεδο και όλοι οι ενεργοί φοιτητές του Πανεπιστημίου Μακεδονίας συμπεριλαμβανομένων των εισερχόμενων φοιτητών Erasmus, οι οποίοι είτε βρίσκονται στην πόλη της Θεσσαλονίκης, είτε έχουν επιστρέψει στη χώρα τους, τη χρησιμοποιούν.

"Όταν είσαι ακαδημαϊκός συντονιστής τους προγράμματος Εrasmus δεν περιμένεις ποτέ να βρεθείς στη συνθήκη να χρειαστεί να ενημερώσεις φοιτήτριες και φοιτητές (εισερχόμενους και εξερχόμενους) για το κλείσιμο εθνικών συνόρων. Πρώτο αίσθημα: σφίξιμο στο στομάχι. Ταυτόχρονα όμως στενά συνδεδεμένη με τη φιλοσοφία του προγράμματος η αντίδραση:
ανοιχτότητα, συμπερίληψη, ευελιξία. Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και το Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών μετέφερε σχεδόν το σύνολο του προγράμματος σπουδών του σε ψηφιακές πλατφόρμες ώστε όλοι οι φοιτητές, όπου και εάν τους βρήκε η καραντίνα, να συνεχίσουν απρόσκοπτα τις παρακολουθήσεις των μαθημάτων τους. Παράλληλα, συνεχίστηκαν επίσης ψηφιακά και οι δράσεις εκτός τάξης, όπως για παράδειγμα διαλέξεις με εξωτερικούς ομιλητές ή συμμετοχές σε ψηφιακά συνέδρια".

Ε. Σιδέρη, Επίκουρη Καθηγήτρια

"Οι ετήσιες ενημερωτικές εκδηλώσεις ήταν, από την πρώτη χρονιά όταν ξεκίνησα να εργάζομαι στο Γραφείο Erasmus τo 2009, οι πιο έντονες και μεγαλύτερες προκλήσεις! Φέτος, επειδή η περίοδος αιτήσεων έπεσε μέσα στην καραντίνα και καθώς δεν θα μπορούσαμε να συγκεντρωθούμε σε αίθουσα σκέφτηκα να τους καλέσω μέσα από τη σελίδα του γραφείου στο facebook για να ενημερωθούν και να μου κάνουν τις ερωτήσεις τους live. Η συμμετοχή των φοιτητών ξεπέρασε κάθε προσδοκία! Στην πρώτη παρουσίαση, υπήρχε στιγμή που έβλεπα πως με παρακολουθούσαν κοντά στους 2000 φοιτητές και σκεφτόμουν ότι τόσα παιδιά δεν θα χωρούσαν σε καμία αίθουσα. Μπορεί να μην είχαμε το κλίμα που δημιουργεί η εγγύτητα, αλλά πιστεύω πως εκμεταλλευτήκαμε τις δυνατότητες της τεχνολογίας προς όφελος όλων. Στη δεύτερη παρουσίαση, η συμμετοχή ξεπέρασε τους 3000 συμμετέχοντες. Έχω μάθει πολλά από τους φοιτητές όλα αυτά τα χρόνια, έχω μάθει πάρα πολλά και από το πρόγραμμα Erasmus και έχω καταλάβει πως με καλή διάθεση και συνεργασία μπορούμε να τα καταφέρουμε ακόμα και σε δυσμενείς συνθήκες"».

Α. Κυριακίδου, Διοικητικός Υπάλληλος

Θέλεις να μείνεις ενημερωμένος/η για όλα τα νέα και συμβουλές που αφορούν το Erasmus+ (ΠΑΤΗΣΕ ΕΔΩ).

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία νέα για το Erasmus+.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr