Απόψεις Φοιτητών: Περί αλλαγών στα ΤΕΙ

Απόψεις Φοιτητών: Περί αλλαγών στα ΤΕΙ

Σύμφωνα με δηλώσεις του, ο Υπουργός Παιδείας,  δεσμεύθηκε ότι θα αλλάξει η ονομασία των οργάνων των ΤΕΙ.  Θα είναι ίδια με την ονομασία των Πανεπιστημίων. Έτσι, η συνέλευση θα μετονομαστεί σε σύγκλητο, ο πρόεδρος σε πρύτανη, το συμβούλιο του ΤΕΙ σε πρυτανικό συμβούλιο και ο διευθυντής της κάθε σχολής σε κοσμήτορα.

Επιπλέον, σύμφωνα με δημοσιεύματα, το υπουργείο Παιδείας κάνει σκέψεις για συγχώνευση τεσσάρων Τεχνολογικών Ιδρυμάτων (Λαμίας, Θεσσαλίας, Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας). Ενώ, εξετάζονται και τα ενδεχόμενα, να ενοποιηθούν το ΤΕΙ Ηπείρου με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το ΤΕΙ Πρέβεζας με το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων.


Το θέμα, όμως δεν είναι οι ορολογίες και η μετονομασία των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων σε Πανεπιστήμια Εφαρμοσμένων Επιστημών. Είναι ανούσιο, να ασχολούμαστε με τίτλους! Πιστεύω, ότι η συνένωση δεν είναι λύση! Ίσως είναι προσωρινή λύση, για Χ λόγους. Εκτός των άλλων, δε γίνεται όλο το προσωπικό να παραμείνει ως έχει, σε περίπτωση συγχώνευσης. Το θέμα είναι να γίνει μια ουσιαστική αναβάθμιση. Πρέπει να γίνουν αλλαγές, οι οποίες να είναι υπέρ των ατόμων που αποτελούν την ακαδημαϊκή κοινότητα (προσωπικό & φοιτητές).

Όλες τις αλλαγές που έρχονται στα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ μπορείτε να τις δείτε εδώ.

Ο κάθε υπουργός της εκάστοτε κυβέρνησης,  οραματίζεται και ένα (δικό του) σχέδιο νόμου, με αποτέλεσμα να υπάρχει σύγχυση. Θα έπρεπε να υπάρχει μια πλατφόρμα και πάνω σε αυτή την πλατφόρμα, να βασίζεται η ανώτατη εκπαίδευση. Αν θες, σαν Υπουργός Παιδείας, να βελτιώσεις αυτή τη βαθμίδα, ξεκινάς από τα βασικά. Αναβαθμίζεις τις κτιριακές υποδομές (Κτίριο διδασκαλίας, Εστία, Φοιτητικό εστιατόριο). Προχωράς σε προσλήψεις (Διοικητικό, Εκπαιδευτικό και άλλο προσωπικό). Δεν προχωράς σε συγχωνεύσεις. Τα ίδια προβλήματα θα αντιμετωπίσεις, ίσως και μεγαλύτερα! Κάνεις κινήσεις που θα βοηθήσουν ουσιαστικά, στην αναβάθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Τέλος, δε μένει παρά να δούμε τι θα γίνει,σε πρώτη φάση, στην Ολομέλεια την 31η Ιουλίου, όπου το σχετικό νομοσχέδιο θα εισαχθεί προς συζήτηση.

Γράφει ο φοιτητής Νίκος Παπαναγιώτου,
για τα Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

Φοιτητή, στείλε και εσύ την δική σου άποψη για το Φοιτητικό Θέμα που σε αφορά και δες την δημοσιευμένη στα Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr