Τι αλλάζει για μετεγγραφές, φοιτητικό επίδομα και φοιτητικές εστίες

Τι αλλάζει για μετεγγραφές, φοιτητικό επίδομα και φοιτητικές εστίες

Θεσπίζεται η δυνατότητα σε εξουσιοδοτημένο προσωπικό της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Παιδείας, και σε εξουσιοδοτημένο προσωπικό των Ειδικών Λογαριασμών Κονδυλίων Έρευνας των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της Χώρας, να έχει πρόσβαση σε στοιχεία και πληροφορίες φορολογουμένων για την παροχή του φοιτητικού επιδόματος την σίτιση καθώς και των φοιτητικών εστιών ενώ προστίθενται νέες κατηγορίες φοιτητών στις προβλεπόμενες εξαιρέσεις από τους περιορισμούς που ισχύουν ως προς τον αριθμό των μετεγγραφομένων φοιτητών

Τα παραπάνω προβλέπει τροπολογία του υπουργού Παιδείας κ. Φίλη που κατατέθηκε στην Βουλή και εντάχθηκε στο νομοσχέδιο για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση.


Σύμφωνα με την τροπολογία η πρώτη απο τις παραπάνω ρυθμίσεις που αφορά την πρόσβαση σε φορολογικά στοιχεία των έχει ως σκοπό την αποτελεσματική εφαρμογή των κειμένων διατάξεων και την υλοποίηση των διαδικασιών αρμοδιότητας του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και ειδικότερα επί των θεμάτων που αφορούν, ενδεικτικά, τη διαδικασία των μετεγγραφόμενων φοιτητών στα Α.Ε.Ι., θέματα φοιτητικής μέριμνας (χορήγηση του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος, σίτιση των φοιτητών, στέγαση κ.λπ.), καθώς και την παροχή δυνατότητας στους Ειδικούς Λογαριασμούς Κονδυλίων Έρευνας των Α.Ε.Ι. να λαμβάνουν γνώση στοιχείων που εμπίπτουν στις διατάξεις για το φορολογικό απόρρητο, των υπόχρεων για την καταβολή των προβλεπόμενων από τις διατάξεις για τη λειτουργία των Ειδικών Λογαριασμών Κονδυλίων Έρευνας των Α.Ε.Ι. ποσών Καθηγητών και υπηρετούντων Λεκτόρων των Ιδρυμάτων της Χώρας.

Όλα τα τελευταία νέα που αφορούν τις Μετεγγραφές 2016-2017 (ΕΔΩ)

Παράλληλα με την τροπολογία εισάγεται ρύθμιση για τη διαδικασία της αντιστοιχίας των Τμημάτων, των Εισαγωγικών Κατευθύνσεων και των Προγραμμάτων Σπουδών των ΑΕΙ και των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών .
Η συγκεκριμένη ρύθμιση σύμφωνα με το υπουργείο κρίνεται απολύτως αναγκαία καθώς δεν υπάρχει επαρκές νομικό πλαίσιο με το οποίο να ρυθμίζεται με πάγιο τρόπο η διαδικασία καθορισμού των αντιστοιχιών των Σχολών και των Τμημάτων των Α.Ε.Ι..

Οι ισχύουσες διατάξεις που ρυθμίζουν με όμοιο τρόπο τη διαδικασία καθορισμού των αντιστοιχιών των Σχολών και των Τμημάτων των Α.Ε.Ι., δεν έχουν μεν καταργηθεί ρητά, πλην όμως λειτουργούσαν συμπληρωματικά.
Κατά συνέπεια, η προτεινόμενη διάταξη κρίνεται αναγκαία για λόγους ασφάλειας δικαίου, δεδομένου ότι τίθεται εν αμφιβάλω η ύπαρξη νόμιμου ερείσματος αλλά και η ισχύς της νομοθετικής εξουσιοδότησης για την έκδοση της απαιτούμενης απόφασης καθορισμού των αντιστοιχιών των Σχολών και των Τμημάτων των Α.Ε.Ι..

Με την νέα ρύθμιση για θέματα μετεγγραφών ρύθμιση υλοποιείται η δυνατότητα του δικαιώματος της μετεγγραφής των φοιτητών που κρατούνται σε καταστήματα κράτησης της Χώρας με σκοπό την ουσιαστική εξασφάλιση του δικαιώματος στην εκπαίδευση των κρατουμένων. Είναι γνωστό ότι αρκετοί κρατούμενοι παρακολουθούν μαθήματα σε σχολικές μονάδες - τυπικής ή εκπαίδευσης ενηλίκων - που λειτουργούν σε Καταστήματα Κράτησης, όπου αυτές υπάρχουν. Ένας μικρός αριθμός από αυτούς παρακολουθεί μαθήματα της Γ Λυκείου στο Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Αυλώνα ή μελετά με την εθελοντική υποστήριξη εκπαιδευτικών σε άλλα καταστήματα, όπου είναι δυνατόν, και συμμετέχει στις Πανελλαδικές Εξετάσεις για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Έτσι τα τελευταία χρόνια υπάρχουν κρατούμενοι - φοιτητές σε Α.Ε.Ι. της χώρας. Όμως παρά το γεγονός ότι η επιτυχής προσπάθειά τους αποτελεί παράδειγμα για τους υπόλοιπους και ελπίδα για το μέλλον τους, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών και προβλημάτων, η συνέχιση των σπουδών τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση δεν είναι χωρίς προβλήματα. Οι παρακολουθήσεις των μαθημάτων των σχολών προϋποθέτουν την χορήγηση αδειών εξόδου στους κρατούμενους από το Συμβούλιο Φυλακής του Καταστήματος Κράτησης, το οποίο πρέπει, βάσει των κείμενων διατάξεων να βρίσκεται στον ίδιο νομό με το Α.Ε.Ι. στο οποίο έχουν εισαχθεί. Έτσι με την προτεινόμενη διάταξη χορηγείται η δυνατότητα στην κατηγορία αυτή των φοιτητών να επυ\έγει το Α.Ε.Ι. που θα του επιτρέπει την παρακολούθηση και την ολοκλήρωση των σπουδών του, υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχει η αντιστοιχία του γνωστικού αντικειμένου και του Τμήματος στο οποίο έχει εισαχθεί.

Με άλλη προτεινόμενη διάταξη παρέχεται η δυνατότητα μετεγγραφής σε φοιτητές κυπριακής καταγωγής και σε Έλληνες πολίτες της Μουσουλμανικής Μειονότητας της Θράκης, που εισήχθησαν σε ποσοστό θέσεων καθ' υπέρβαση του αριθμού εισακτέων.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr