Κινητοποίηση, σπουδαστών, Υπουργείο, υποβάθμιση, φοιτητικών, εστιών Κινητοποίηση σπουδαστών στο Υπουργείο για την υποβάθμιση των φοιτητικών εστιών

Κινητοποίηση σπουδαστών στο Υπουργείο για την υποβάθμιση των φοιτητικών εστιών

Σε κινητοποίηση μπροστά από το Υπουργείο Παιδείας την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου καλούν τους πολίτες οικότροφοι των φοιτητικών εστιών Αθηνών, Χανίων, του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και του ΤΕΙ Χαλκίδας.

Σε γραπτή τους δήλωση οι σπουδαστές εκφράζουν την αγανάκτησή τους για τον «οικονομικό στραγγαλισμό» που, σύμφωνα με τους ίδιους, ασκεί η κυβέρνηση, το Υπουργείο Παιδείας, οι διοικήσεις των Σχολών και το ΙΝΕΒΙΔΙΜ στις εστίες.


Οι χώροι στους οποίους στεγάζονται οι φοιτητές έχουν υποβαθμιστεί, κινδυνεύοντας να κλείσουν. Σύμφωνα με την ανακοίνωση των φοιτητών, το ΙΝΕΒΙΔΙΜ λειτουργεί φέτος με μόλις 2,5 εκατομμύρια ευρώ, την στιγμή που μόνο οι ανάγκες των εστιών χρειάζονται 10 εκατομμύρια.

Όπως καταγγέλλουν οι σπουδαστές, στην Φοιτητική Εστία Αθηνών σιτίζονται μόνο 30 από τους 200 φοιτητές, υπάρχει μούχλα στους τοίχους και το ζεστό νερό βγάζει σκουριά. Στην παλιά εστία του ΕΜΠ δεν υπάρχει θέρμανση ή ζεστό νερό, ενώ υπάρχει πρόβλημα με την υγρασία. Οι φοιτητές της εστίας του ΑΠΘ πληρώνουν 150 ευρώ για να ζουν σε ένα κτίριο όπου δεν έχει πλυντήριο και πέφτουν οι σοβάδες. Στον Βόλο οι φοιτητές στεγάζονται στις εστίες μόνο κατά την διάρκεια του πρώτου έτους και πληρώνουν νοίκι 60 ευρώ. Στο ΤΕΙ Θεσσαλίας τα δωμάτια έχουν υγρασία και ζεστό νερό υπάρχει μόνο για πέντε ώρες. Στην Χαλκίδα οι φοιτητές πληρώνουν 200 ευρώ νοίκι.

Οι οικότροφοι των εστιών κατηγορούν την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και τις προηγούμενες κυβερνήσεις για το συγκεκριμένο πρόβλημα και απαιτούν:

Την επισκευή και ανακαίνιση των παλιών εστιών, την κατάργηση των ενοικίων, την δωρεάν σίτιση, την απαγόρευση της διακοπής ρεύματος και νερού, την χορήγηση επιδομάτων σε φοιτητές που μένουν μακριά από τις πόλεις τους και την αξιοποίηση της περιουσίας των ιδρυμάτων και εγκαταλελειμμένων ξενοδοχείων για την ανέγερση νέων εστιών.

Η κινητοποίηση για τις εστίες θα λάβει χώρα την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου, έξω από το Υπουργείο Παιδείας.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr