Πανεπιστήμια: Λιποθυμίες, ακυρώσεις εξετάσεων και εστίες «θερμοκήπια» εν μέσω καύσωνα...

 

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

Λιποθυμίες, ακυρώσεις εξετάσεων και εστίες «θερμοκήπια» εν μέσω καύσωνα...

Λιποθυμίες, ακυρώσεις εξετάσεων και εστίες-«θερμοκήπια» εν μέσω καύσωνα... Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών ζητά "από το Υπουργείο Παιδείας να παρθούν εδώ και τώρα μέτρα σε όλα τα πανεπιστήμια". Ανυπόφορη είναι και η κατάσταση για χιλιάδες εστιακούς φοιτητές σε όλη την χώρα που βρίσκουν μπροστά τους -για ένα ακόμη καλοκαίρι- τις τραγικές ελλείψεις στις υποδομές και στην συντήρηση των εστιών με τα συστήματα ψύξης να έχουν χαλάσει σε ολόκληρα κτήρια, αναφέρουν μεταξύ άλλων.

Σημειώνουν πως η εξεταστική έχει ξεκινήσει σε πολλές σχολές της χώρας και διεξάγεται σε αίθουσες ακόμα και χωρίς κλιματισμό και σε αμφιθέατρα που «βράζουν». Επισημαίνουν ότι μόλις χθες φοιτητής λιποθύμησε εν ώρα εξέτασης στη Νομική του Α.Π.Θ. που όπως τονίζουν οι φοιτητές επικρατεί «ανεπάρκεια κλιματισμού και εξαερισμού» σε αμφιθέατρα που είναι ασφυκτικά γεμάτα λόγω των εξετάσεων.

Ολόκληρη η ανακοίνωση

"Το Υπουργείο Παιδείας να πάρει τώρα, όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας από τον καύσωνα, αφού οι προβλέψεις υποστηρίζουν ότι μέχρι την Παρασκευή θα επικρατήσουν πολύ υψηλές θερμοκρασίες έως και πάνω από 40 βαθμούς κελσίου.

Την ίδια στιγμή η εξεταστική έχει ξεκινήσει σε πολλές σχολές της χώρας και διεξάγεται σε αίθουσες ακόμα και χωρίς κλιματισμό και σε αμφιθέατρα που «βράζουν». Μόλις χθες φοιτητής λιποθύμησε εν ώρα εξέτασης στη Νομική του Α.Π.Θ. που όπως τονίζουν οι φοιτητές επικρατεί «ανεπάρκεια κλιματισμού και εξαερισμού» σε αμφιθέατρα που είναι ασφυκτικά γεμάτα λόγω των εξετάσεων.

Τα όμορφα λόγια για δήθεν «εκσυγχρονισμό» και «καινοτομίες τεχνητής νοημοσύνης» του Υπουργείου καταρρέουν με το πιο χαρακτηριστικό τρόπο, όταν σε μια από τις μεγαλύτερες σχολές της χώρας, στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών, η Κοσμητεία ανακοίνωσε την εξ αποστάσεως διεξαγωγή των εξετάσεων τις επόμενες τρεις μέρες λόγω «έκτακτων καιρικών συνθηκών» (δηλαδή… καύσωνα το καλοκαίρι) και «βλάβης στο σύστημα ψύξης» του ιδρύματος!

Ανυπόφορη είναι και η κατάσταση για χιλιάδες εστιακούς φοιτητές σε όλη την χώρα που βρίσκουν μπροστά τους -για ένα ακόμη καλοκαίρι- τις τραγικές ελλείψεις στις υποδομές και στην συντήρηση των εστιών με τα συστήματα ψύξης να έχουν χαλάσει σε ολόκληρα κτήρια και τους φοιτητές να ψήνονται μέσα στα δωμάτια τους εν μέσω εξεταστικής όπως στις Νέες Εστίες του ΕΜΠ. Θυμίζουμε ότι εδώ και μήνες οι Σύλλογοι Εστιών διεκδικούν την επιδιόρθωση και την ανάπτυξη του συστήματος κλιματισμού τη στιγμή που το υπουργείο είχε ανακοινώσει μείωση κατά 50% του προϋπολογισμού για εξοπλισμό εστιών.

Εν έτη 2024 φοιτητές λιποθυμούν, μαθήματα ακυρώνονται, οι εστιακοί φοιτητές δεν μπορούν να μείνουν στα δωμάτιά τους. Από ότι φαίνεται η ψηφιοποίηση του υπουργείου δεν αφορά αυτές τις ανάγκες αλλά μόνο την ταχύτητα στις μπίζνες και το πετσόκομμα των προϋπολογισμών για τη λειτουργία των ιδρυμάτων.

Ας συνεχίσει η κυβέρνηση να πανηγυρίζει για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και τους ιδιώτες που έρχονται με ενοίκια στις εστίες (ΣΔΙΤ)… Μάλλον ο κ. Πιερρακάκης έχει κλιματισμό στο γραφείο του γιατί δεν βλέπουμε να ιδρώνει το αυτί του. Όμως έχει λάβει το μήνυμα ότι με τους φοιτητές θα τα βρίσκει σκούρα!

Η κυβέρνηση ΑΜΕΣΑ να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Απαιτούμε:

  • Να αποκατασταθούν ΤΩΡΑ έκτακτα όλες οι βλάβες στα συστήματα ψύξης των Πανεπιστημίων.
  • Να εξασφαλιστούν φορητά κλιματιστικά και να αξιοποιηθούν περισσότερες αίθουσες για τα μαθήματα και τις εξετάσεις.
  • Να αγοραστούν ειδικά σώματα κλιματισμού, για τους εστιακούς φοιτητές που τα κτήρια τους έχουν μείνει χωρίς κλιματισμό.
  • Να μπορούν να εξεταστούν σε διαφορετική ημερομηνία οι συνάδελφοι που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.
  • Να πυκνώσουν τα δρομολόγια των λεωφορείων που εξυπηρετούν τις μετακινήσεις των φοιτητών από και προς τα πανεπιστήμια, ώστε να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός, να διασφαλιστεί στα λεωφορεία ο κλιματισμός."

Σχετικό άρθρο: Φοιτητής στο ΑΠΘ λιποθύμησε την ώρα που έδινε εξετάσεις!

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.