Συνελήφθησαν 4 φοιτητές που κατασκεύαζαν όπλα με 3D printer! Τα έκρυβαν σε τάπερ, τους έπιασε η ΕΥΠ

 

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

Συνελήφθησαν 4 φοιτητές που κατασκεύαζαν όπλα με 3D printer! Τα έκρυβαν σε τάπερ, τους έπιασε η ΕΥΠ

Στη σύλληψη τεσσάρων φοιτητών που κατασκεύαζαν όπλα με τη χρήση 3D printer και τα διακινούσαν στη Σάμο προχώρησαν οι Αρχές.

Στο στόχαστρο της ΕΥΠ είχε μπει η τετραμελής ομάδα των φοιτητών που δρούσε στη Σάμο και κατασκεύαζε όπλα με τη χρήση τρισδιάστατου εκτυπωτή (3D printer) ήδη από τον περασμένο Οκτώβριο. Αφορμή για την εκκίνηση της έρευνας αποτέλεσε η επαφή μέσω διαδικτύου ενός εκ των συλληφθέντων με έναν άνδρα που είχε σχετικές γνώσεις.

Ειδικότερα, ο φοιτητής φέρεται να ήρθε σε επαφή με τον άνδρα μέσω του Dark Web και να του ζήτησε πληροφορίες για το πώς θα καταφέρει να κατασκευάσει όπλα με έναν 3D εκτυπωτή. Εκείνος του απάντησε σχετικά και του έστειλε συγκεκριμένα βίντεο αλλά και πληροφορίες. Στη συνέχεια ο φοιτητής παρήγγειλε έναν 3D εκτυπωτή από την Γερμανία καθώς και ποσότητα συγκεκριμένης πλαστικής ύλης και άρχισε να επικοινωνεί με τους υπόλοιπους κατηγορουμένους.

Από εκείνη τη στιγμή και μετά σήμανε συναγερμός στις Αρχές με πληροφορίες να αναφέρουν πως ο άνδρας με τον οποίο επικοινώνησε ο φοιτητής είναι υπήκοος τρίτης χώρας και είχε κατηγορηθεί στη χώρα του για διάδοση μέσω διαδικτύου εγχειριδίου κατασκευής αυτοσχέδιων εκρηκτικών όπλων και μηχανισμών.

Όπως διαπιστώθηκε από την αστυνομική έρευνα, η ομάδα των τεσσάρων άρχισε να κατασκευάζει όπλα και εξαρτήματα τα οποία στη συνέχεια «έθαβε» στο έδαφος ή τα έκρυβε σε τάπερ ή κούκλες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα σε έναν μήνα δημιούργησαν απλά όπλα τύπου γκλοκ, επαναληπτικό και ημιαυτόματο τύπου scorpion.

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι τα μέλη της συμμορίας, με τη χρήση του εξοπλισμού αυτού, είχαν κατασκευάσει τρισδιάστατη εκτυπωμένη ημιαυτόματη καραμπίνα, η οποία αποτελεί νέα μορφή οπλισμού.

Οι τιμές των όπλων

Σύμφωνα με πληροφορίες, σκόπευαν να πουλήσουν έναντι 350 ευρώ τα πιο μικρά όπλα και 800 ευρώ τα μεγαλύτερα. Πρόκειται για όπλα «αχαρτογράφητα», τα οποία θα ήταν ιδιαίτερα δύσκολο να εντοπιστούν.

Ωστόσο, έπειτα από αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου, συνελήφθησαν και οι τέσσερις και με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους οδηγήθηκαν στη αρμόδια εισαγγελική Αρχή. 

Να σημειωθεί ότι ένας εκ των φοιτητών είχε συλληφθεί το Μάρτιο του 2023 για όπλα και ναρκωτικά στην Κοζάνη, καθώς είχε στην κατοχή του όπλο 9 χιλιοστών και ποσότητα κάνναβης.

Ο φοιτητής φέρεται να ξεκίνησε να τον ρωτά πώς θα μπορούσε να προχωρήσει στη δημιουργία τους. Τότε, εκείνος του έστειλε σχετικό υλικό για τα βήματα που θα έπρεπε να ακολουθήσει.

Το δεύτερο «καμπανάκι» στην ΕΥΠ χτύπησε στα τέλη Οκτωβρίου. Τότε, ο φοιτητής παρήγγειλε 3D εκτυπωτή και ποσότητα πλαστικής πρώτης ύλης από τη Γερμανό για να φτιάξει όπλα. Ο νεαρός φέρεται να συζήτησε με τους υπόλοιπους φοιτητές, που εμπλέκονται στην υπόθεση, και φέρεται να αποφάσισαν να φτιάξουν όπλα γκλοκ και τύπου UZI.

Δείτε Φωτογραφίες 

Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στις οικίες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

• εκτυπωτής τρισδιάστατων εκτυπώσεων (3Dprinter) με το τροφοδοτικό καλωδίου και των εξαρτημάτων του,

• 5 φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές,

• 4 καρούλια που περιείχαν αναλώσιμο υλικό - πρώτη ύλη του εκτυπωτή τρισδιάστατων εκτυπώσεων (3D printer),

• πλαστική πιστολοειδής λαβή ημιαυτόματου όπλου,

• πλαστικός γεμιστήρας για ημιαυτόματο όπλο,

• 6 φορητά μέσα αποθήκευσης, το ένα εκ των οποίων συνδεδεμένο με τον εκτυπωτή τρισδιάστατων εκτυπώσεων (3D printer),

• 2 αναδιπλούμενοι σουγιάδες,

• 6 κινητά τηλέφωνα,

• 5 σκληροί δίσκοι,

• 2 πιστόλια κρότου με 2 γεμιστήρες, εκ των οποίων το ένα χωρίς το πλαστικό μέρος της λαβής του,

• 4 πλαστικά μέρη λαβής όπλου,

• ηλεκτρονική ζυγαριά ακριβείας,

• 2 μεταλλικοί τρίφτες κάνναβης,

• πλαστικός κορμός με μηχανισμό σκανδάλης ημιαυτόματου όπλου και

• πλαστικό κλείστρο με κάννη ημιαυτόματου όπλου.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στη αρμόδια εισαγγελική αρχή.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.