Να διευκολυνθούν οι φοιτητές για να ψηφίσουν εν μέσω εξεταστικής

Να διευκολυνθούν οι φοιτητές για να ψηφίσουν εν μέσω εξεταστικής

Μετά τους εποχικούς εργαζόμενους, χιλιάδες φοιτητές βρίσκονται και αυτοί αντιμέτωποι με τον κίνδυνο να αποκλειστούν από την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος, καθώς οι εκλογές στις 25 Ιούνη θα διεξαχθούν εν μέσω της εξεταστικής περιόδου όλων των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της χώρας.

Η εξεταστική περίοδος απαιτεί διά ζώσης παρουσία των φοιτητών και έτσι χιλιάδες απ' αυτούς, που φοιτούν μακριά από τον τόπο κατοικίας τους, θα αντιμετωπίσουν τεράστιες δυσκολίες να μετακινηθούν για να ψηφίσουν και μετά να επιστρέψουν για να συνεχίσουν την εξεταστική τους.


Η ανησυχία είναι μεγάλη, καθώς πολλοί φοιτητές προβληματίζονται για τη μετακίνηση στον τόπο κατοικίας, εξαιτίας, από τη μια, του υπέρογκου κόστους και, από την άλλη, του προγράμματος της εξεταστικής, που δεν προβλέπει παντού ένα εύλογο χρονικό διάστημα για το ταξίδι, την προσαρμογή και την προετοιμασία των φοιτητών. Πόσο μάλλον που για χιλιάδες φοιτητές η εξεταστική αυτή είναι η τελευταία πριν από το πτυχίο και δεν υπάρχουν περιθώρια να μην την ολοκληρώσουν.

Σε δήλωσή της για το ζήτημα αυτό, η Στέλα Παπαοικονόμου, μέλος της Νομικής Επιτροπής του ΚΚΕ για τις εκλογές και υποψήφια βουλευτής, τόνισε: «Η κατάσταση είναι απαράδεκτη και πρέπει να ληφθούν άμεσα όλα τα μέτρα ώστε οι χιλιάδες φοιτητές που σπουδάζουν μακριά από τον τόπο τους να συμμετάσχουν στις εκλογές. Δεν μπορεί το δικαίωμα στην ψήφο των νέων να έρχεται σε αντιπαράθεση με την προσπάθειά τους στις σπουδές ούτε βέβαια να επιβαρύνονται με υπέρογκα έξοδα μετακίνησης για να ψηφίσουν.

Το ΚΚΕ θα παρέμβει ώστε το κράτος να πάρει άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα διευκόλυνσης των φοιτητών.

Οι χιλιάδες φοιτητές δεν πρέπει να "κάνουν τη χάρη" στη ΝΔ και στα άλλα κόμματα του συστήματος: Μπορούν να ξεπεράσουν τα εμπόδια και να φτάσουν στην κάλπη στις 25 Ιούνη. Για να ψηφίσουν όπως αγωνίστηκαν! Εκαναν το βήμα με την ανάδειξη της ΠΚΣ σε πρώτη δύναμη πανελλαδικά και την ισχυροποίηση του ΚΚΕ στις εκλογές της 21ης Μάη. Ηρθε η ώρα για τα επόμενα, με ακόμα πιο δυνατό ΚΚΕ!».

Για το σοβαρό αυτό ζήτημα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές, το ΚΚΕ θα παρέμβει με υπόμνημα στο υπουργείο Εσωτερικών, με το οποίο ζητάει:

  • Να εξασφαλιστεί η δωρεάν μετακίνηση όλων των φοιτητών για τη μετάβαση στον τόπο άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος, αλλά και την επιστροφή τους στην πόλη όπου φοιτούν.
  • Να προσαρμοστεί έγκαιρα το πρόγραμμα διεξαγωγής της εξεταστικής με βάση τον προγραμματισμό κάθε ιδρύματος έτσι ώστε να δίνεται η δυνατότητα οι φοιτητές να μεταβούν και να επιστρέψουν από τον τόπο άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος. Να μη διεξάγεται εξεταστική διαδικασία τρεις μέρες πριν και δύο μέρες μετά την 25η Ιούνη, μέρα διεξαγωγής των εκλογών. Οι αλλαγές να ανακοινωθούν έγκαιρα ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε όλους τους φοιτητές να προγραμματίσουν τη μετάβαση στον τόπο τους καθώς και την προετοιμασία τους για τις εξετάσεις.
  • Να εξασφαλιστεί η ειδική άδεια για τους φοιτητές που πραγματοποιούν την πρακτική τους άσκηση την περίοδο των εκλογών.
  • Να υπάρξει συγκεκριμένη παράταση για την υποβολή εξαμηνιαίων και διπλωματικών εργασιών.
  • Να αναπροσαρμοστεί το πρόγραμμα για συγκεκριμένα εργαστήρια ή ασκήσεις υπαίθρου που πιθανόν έχουν προγραμματιστεί.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr