ΑΠΟΦΑΣΗ: Αλλαγές στις απουσίες των φοιτητών της ΑΣΤΕ

Τι αλλάζει στις απουσίες των φοιτητών της ΑΣΤΕ

Με κοινή απόφαση (ΚΥΑ) των Υπουργείων Παιδείας και Τουρισμού:

1. Το άρθρο 5 της υπ’ αρ. 5981/11-12-2007 (Β’ 2340) απόφασης, τροποποιείται η παράγραφος 4 και προστίθενται νέες παράγραφοι 5 και 6 και το άρθρο 5 διαμορφώνεται ως εξής:


1. Σπουδαστής που κατά τη διάρκεια εξαμήνου απουσιάζει για οιονδήποτε λόγο από τα μαθήματα και υπερβεί το όριο του 15% των ωρών διδασκαλίας που προβλέπονται από το πρόγραμμα σπουδών θεωρείται ότι δεν έχει διδαχθεί επαρκώς τα μαθήματα αυτού του εξαμήνου και απορρίπτεται. Σπουδαστής που έχει εγγραφεί για πρώτη φορά στο εξάμηνο έχει δικαίωμα να υποβάλλει αίτηση επαναφοίτησης στο ίδιο εξάμηνο στο αμέσως επόμενο ακαδημαϊκό έτος. Αν έχει επαναφοιτήσει στο ίδιο εξά- μηνο για οποιοδήποτε λόγο, διαγράφεται από τη Σχολή.

2. Η απόρριψη ή διαγραφή σπουδαστή γίνεται αμέσως μετά την συμπλήρωση του ανώτατου επιτρεπομένου ορίου απουσιών με ευθύνη του Διευθυντή Σχολής και μετά από πρόταση του Προϊσταμένου του Τμήματος.

3. Με την έκδοση της απόφασης απόρριψης ή διαγραφής διακόπτεται η φοίτηση του σπουδαστή.

4. Απουσίες σπουδαστών που πραγματοποιούνται κατά την διάρκεια ειδικών εκδηλώσεων του Υπουργείου Τουρισμού ή συμμετοχής του Υπουργείου Τουρισμού σε ειδικές εκδηλώσεις άλλων φορέων, στα πλαίσια πάντα του προγράμματος σπουδών, δεν υπολογίζονται. Για αυτές τις περιπτώσεις απαιτείται σχετική πρόταση του Προϊστάμενου του τμήματος, η οποία εγκρίνεται με απόφαση του Συντονιστικού Συμβουλίου.

5. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις απουσίας, όπως λόγω ασθένειας που αποδεικνύεται από βεβαίωση δημόσιου ή ιδιωτικού νοσηλευτικού ιδρύματος, ή ιδιαιτέρως σο- βαρών οικογενειακών λόγων που αποδεικνύονται από δημόσια έγγραφα, δύναται να μην προσμετρώνται στο όριο της παρ. 1, οι ημέρες απουσίας που αφορούν τους λόγους αυτούς και μέχρι το 25% των ωρών διδασκαλίας που προβλέπονται από το πρόγραμμα σπουδών του εξαμήνου, με αιτιολογημένη απόφαση του/της Διευθυντή/ Διευθύντριας της Σχολής που εκδίδεται μετά από σχετική αίτηση σπουδαστή/στριας. Επί τυχόν απορριπτικής απόφασης του/της Διευθυντή/Διευθύντριας της Σχολής, επιτρέπεται ένσταση επανεξέτασης ενώπιον του αρμοδίου οργάνου του Υπουργείου Τουρισμού.

6. Σε περίπτωση έξαρσης εποχικών επιδημικών ασθενειών με μεγάλο αριθμό κρουσμάτων, οι σπουδαστές δύνανται να απουσιάζουν χωρίς να προσμετρώνται οι ημέρες αυτές στο όριο της παρ. 1, έως πέντε (5) συνεχόμενες εργάσιμες ημέρες κατά τους μήνες Νοέμβριο έως και Μάρτιο εκάστου έτους, με απόφαση του/της Διευθυντή/Διευθύντριας της Σχολής, μετά από σχετική αίτηση των σπουδαστών/τριών και προσκόμιση πρόσφατης βεβαίωσης δημόσιου ή ιδιωτικού νοσηλευτικού ιδρύματος ή ιδιώτη ιατρού, η οποία να πιστοποιεί το είδος και τη διάρκεια της νόσου.».

2. Στο στοιχείο α) του άρθρου 6 προστίθεται εδάφιο και το άρθρο 6 διαμορφώνεται ως εξής:

«Άρθρο 6

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ - ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ - ΥΛΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ

Το πρόγραμμα σπουδών των ΑΣΤΕ περιλαμβάνει τρεις τομείς και συγκεκριμένα:

- Τομέας γενικής και ειδικής υποδομής
- Τομέας επιστημονικού τουρισμού
- Τομέας Ξενοδοχειακής τεχνικής

Η οργάνωση των σπουδών των Α.Σ.Τ.Ε. βασίζεται στο εξαμηνιαίο μάθημα. Τα μαθήματα διακρίνονται σε «υποχρεωτικά» και σε «επιλογής υποχρεωτικά», η δε παρακολούθηση των μαθημάτων του προγράμματος σπουδών κάθε σχολής είναι υποχρεωτική για τους σπουδαστές.

α) Τα «υποχρεωτικά» μαθήματα είναι τα μαθήματα υποδομής και τα μαθήματα που ανήκουν στους τομείς γενικής και ειδικής υποδομής, επιστημονικού τουρισμού και Ξενοδοχειακής τεχνικής, η παρακολούθηση των οποίων είναι υποχρεωτική. Στον τομέα γενικής και ειδικής υποδομής περιλαμβάνεται θεματική ενότητα σχετική με την αναπηρία και την προσβασιμότητα ατόμων με αναπηρία στις τουριστικές υπηρεσίες, σκοπός της οποίας είναι οι σπουδαστές να αποκτήσουν γνώσεις σχετικά με την εξυπηρέτηση ατόμων με αναπηρία ή/και χρόνιες παθήσεις (ενδεικτικά: προσδιορισμός ιδιαιτεροτήτων, αξιολόγηση εγκαταστάσεων, διαδικασία άφιξης και αναχώρησης, παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών και διευκολύνσεων).

β) Τα «επιλογής υποχρεωτικά» είναι μαθήματα που επιλέγονται από τους σπουδαστές από πίνακα περισσότερων μαθημάτων.

Επίσης τα μαθήματα ανάλογα με τη φύση τους δια- κρίνονται σε θεωρητικά, πρακτικά ή μικτά μαθήματα, σύμφωνα με το αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών.

Με απόφαση του αρμοδίου οργάνου του Υπουργείου Τουρισμού μετά από εισήγηση του Διευθυντή της Σχολής μπορεί να διενεργούνται μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας.

Στη σύνταξη του εβδομαδιαίου προγράμματος διδασκαλίας ο Προϊστάμενος του Τμήματος πρέπει να καταμερίζει τις ώρες διδασκαλίας κάθε μαθήματος σε περισσότερες της μίας ημέρες, με εξαίρεση τα μαθήματα που δεν υπερβαίνουν τις δύο ώρες εβδομαδιαίως και τα εργαστηριακά.

Στις εργαστηριακές ασκήσεις και στις πρακτικές εφαρμογές οι σπουδαστές κατανέμονται με μέριμνα του Προϊσταμένου του Τμήματος σε μικρότερες ομάδες των 10 έως 20 ατόμων ανάλογα με τις θέσεις εργασίας και τη φύση του εργαστηρίου και γενικότερα της πρακτικής εφαρμογής.».

Η παρ. 1 της απόφασης αυτής ισχύει από το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023.

Η παρ. 2 της απόφασης αυτής ισχύει από το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr