ΠΑΣΠ: Το Νομοσχέδιο καταστρέφει την Δημόσια Δωρεάν Υγεία και το ΕΣΥ

ΠΑΣΠ: Το Νομοσχέδιο καταστρέφει την Δημόσια Δωρεάν Υγεία και το ΕΣΥ

"Σήμερα ψηφίστηκε στην Βουλή ένα ακόμη Νομοσχέδιο έκτρωμα από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Ο ακροδεξιός υπουργός της Κυβέρνησης, Θάνος Πλεύρης, γνωστός για την ακραία ρητορική και τις θέσεις του, από τότε που ανέλαβε το χαρτοφυλάκειο του Υπουργείου Υγείας , δεν έχει δώσει ουδεμία ουσιαστική λύση στο ήδη υποστελεχωμένο και καταβαραρθρωμένο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Αντιθέτως, θέτει προς ψήφιση ένα σχέδιο νόμου, το οποίο καταλύει κάθε πυλώνα του κοινωνικού κράτους, το οποίο καθόρισε την χώρα μας απο την εποχή που ο Γιώργος Γεννηματάς θεμελίωσε ένα δωρεάν σύστημα υγείας για όλους τους πολίτες, προνομιούχους και μη. Γιατί, όπως και τότε, έτσι και σήμερα, "μπροστά στην αρρώστια και στον θάνατο δεν υπάρχουν πλούσιοι και φτωχοί".

Η «εμβληματική» αυτή έμπνευση της Κυβέρνησης των αρίστων καταργεί την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των νοσοκομειακών γιατρών δίνοντας τους την δυνατότητα να απασχολούνται παράλληλα και στον ιδιωτικό τομέα. Το νομοσχέδιο Πλεύρη-Γκάγκα ανοίγει την ψαλίδα ώστε η υγεία να αντιμετωπίζεται στο εξής ως προϊόν προς πώληση και όχι ως κοινωνικό αγαθό, ενισχύοντας την λογική που θέλει όσους χρήζουν ιατρικής περίθαλψης να σπεύδουν στον ιδιωτικό τομέα. Είναι πλέον ολοφάνερο ότι η κυβέρνηση νομιμοποιεί το «ΦΑΚΕΛΆΚΙ» από την πίσω πόρτα, δίνοντας την δυνατότητα στον εκάστοτε ιατρό να στέλνει τον ασθενή από το Νοσοκομείο στην Ιδιωτική Κλινική και το Ιδιωτικό Ιατρείο. Με την ψήφιση του νέου νομοσχεδίου δημιουργούνται εργαζόμενοι δύο ταχυτήτων με μισθολογικούς αποκλεισμούς. Αυξάνεται αναδρομικά κατά 10% ο μισθός των Ιατρών αλλά κρατείται σε ομηρία το Νοσηλευτικό, Διοικητικό και λοιπό προσωπικό σε ένα ενιαίο σύστημα όπως είναι αυτό του Νοσοκομείου!! Κρατούν  σε εργασιακή ομήρεια και εργασιακή ανασφάλεια 10.000 επικουρικό προσωπικό, 4.000 εργαζόμενους στην υγεία από προγράμματα του ΟΑΕΔ και 3.000 εργαζόμενους στις ΤΟΜΥ, δίχώς να συμμορφώνονται με τις Ευρωπαικές Αποφάσεις των Δικαστηρίων που αναφέρουν ότι οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στα Νοσοκόμεια οφείλουν να ενταχθούν μόνιμα στο Συστήμα Υγείας καθώς καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Αντί  λοιπόν η κυβέρνηση της ΝΔ να βοηθήσει ουσιαστικά τα Δημόσια Νοσοκομεία, τα οποία παρά τις άθλιες συνθήκες που επικρατούσαν κράτησαν την χώρα όρθια εν μέσω πανδημίας, μετατρέπει το ΕΣΥ σε ένα σύστημα παρόμοιο με εκείνο των άλλων χωρών, αυτό της αισχροκέρδειας και της διαφθοράς. Δεν είναι φυσικά τυχαίο το γεγονός ότι από την ημέρα που το Νομοσχέδιο τέθηκε σε διαβούλευση οι υγειονομικοί, οι γιατροί, αλλά ακόμα και σύσσωμοι οι Ιατρικοί Σύλλογοι της χώρας έδειξαν την έντονη διαφωνία τους. Καταδικάζοντας το άρθρο προς άρθρο και ζητώντας την απόσυρσή του.


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αναδείξει την λατρεία του για την «πολιτική του λουκέτου» σε καθετί δημόσιο, κάνοντας συχνά λόγο για συγχωνεύσεις και ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων νοσοκομείων από τις πρώτες κιόλας μέρες που ανέλαβε την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας. Ο ίδιος άλλωστε έχει αναφερθεί επανειλημμένα στα περιθώρια εξοικονόμησης πόρων που μπορούν να προέλθουν απο την μείωση κρατικών δαπανών για την υγεία, αλλά και γενικότερα για την άρση της μονιμότητας στο Δημόσιο από το 2014. Εν συνεχεία, έχει αποδείξει οτι είναι ένας πολιτικός νάνος και ουδεμία επαφή έχει με την ελληνική πραγματικότητα και τις ανάγκες των πολιτών, όταν εν μέσω πανδημίας, όχι μόνο δεν στήριξε το ΕΣΥ, αλλά έκανε και λόγο για την ύπαρξη περισσότερων δημοσίων νοσοκομείων απο όσα χρειάζεται η χώρα, μειώνοντας παράλληλα και τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας στο μισό σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Το αποτέλεσμα είναι γνωστό σε όλους, η χώρα μας να κατακτά την πιο θλιβερή πρώτη θέση στην Ευρώπη, αυτή της θνησιμότητας λόγω κορωνοϊού. 

Ως ΠΑΣΠ καταδικάζουμε την προώθηση και την ψήφιση αυτού του κατάπτυστου και ανήθικου Νομοσχεδίου, το οποίο όχι μόνο θα υπονομεύσει το δημόσιο σύστημα υγείας, αλλά θα θέσει τα θεμέλια για την επαναφορά των πελατειακών σχέσεων και του παραγκωνισμού των αδυνάμων συνανθρώπων μας, γέρνοντας την πλάστιγγα στην ιδιωτικοποίηση ενός εκ των βασικότερων και θεμελιωδών δικαιωμάτων στην χώρα μας. Η Νέα Δημοκρατία άλλωστε είχε επιχειρήσει ξανά 30 χρόνια πριν, την έμμεση ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ με την μετατροπή των εργασιακών σχέσεων σε μερικής απασχόλησης πράγμα που καταδεικνύει το μένος και την απέχθειά τους προς καθετί δημόσιο. 

Η ιστορία επαναλαμβάνεται...

Η υγεία είναι αγαθό και ανήκει σε όλους!  

Η υγεία είναι Δωρεάν και δεν πωλείται!

Να αποσυρθεί άμεσα το Νομοσχέδιο για το ΕΣΥ!"

  1. ΠΑΣΠ ΑΕΙ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
  2. ΠΑΣΠ ΑΕΙ ΠΑΤΡΑΣ
  3. ΠΑΣΠ ΑΣ.ΠΑΙ.ΤΕ.
  4. ΠΑΣΠ Ε.Μ.Π.
  5. ΠΑΣΠ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
  6. ΠΑΣΠ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ
  7. ΠΑΣΠ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
  8. ΠΑΣΠ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ
  9. ΠΑΣΠ ΚΟΡΙΝΘΟΥ
  10. ΠΑΣΠ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΝΟΜΙΚΗΣ
  11. ΠΑΣΠ ΠΑ.Δ.Α.
  12. ΠΑΣΠ ΠΑΝΤΕΙΟΥ
  13. ΠΑΣΠ ΠΑ.ΠΕΙ.
  14. ΠΑΣΠ ΠΕ.Δ.Δ.
  15. ΠΑΣΠ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
  16. ΠΑΣΠ ΤΡΙΠΟΛΗΣ

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr