Να λυθεί το αδιέξοδο των αποφοίτων Ψυχολογίας Πανεπιστημίων του εξωτερικού ως προς την Πρακτική τους Άσκηση στην Ελλάδα

Να λυθεί το αδιέξοδο των αποφοίτων Ψυχολογίας Πανεπιστημίων του εξωτερικού ως προς την Πρακτική τους Άσκηση στην Ελλάδα

Η Παιδεία στη Βουλή: Κατατέθηκε ερώτηση στη Βουλή, με αποδέκτη την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, με ΘΕΜΑ: «Σε τέλμα εξακολουθούν να βρίσκονται οι απόφοιτοι Ψυχολογίας Πανεπιστημίων του εξωτερικού σχετικά με την Πρακτική τους Άσκηση στην Ελλάδα όσον αφορά στην αναγνώριση της ισοτιμίας και της αντιστοιχίας του πτυχίου τους».

Αναλυτικά το κείμενο της Ερώτησης:


Κυρία Υπουργέ,

Λόγω της παρελεύσεως του χρονικού διαστήματος των εικοσιπέντε (25) ημερών από την κατάθεση όμοιας θεματολογίας αναπάντητης Ερώτησής μας ενώπιόν σας (ημ/νία κατάθεσης 22.09.2022 με αρ. πρωτοκόλλου 7596), επειδή, βάσει των άρθρων 126 - 128Β του Κανονισμού της Βουλής (Μέρος Κοινοβουλευτικό), οφείλατε να απαντήσετε στα παραπάνω χρονικά πλαίσια, επανακατατίθεται η εν λόγω Ερώτηση και επανατίθενται ενώπιόν σας τα εξής ζητήματα:

Σύμφωνα με σχετική απόφαση του φορέα αναγνώρισης πτυχίων του εξωτερικού, Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π., όσον αφορά στα πτυχία Ψυχολογίας, οι σχετικοί πτυχιούχοι, προκειμένου για την αναγνώριση της ισοτιμίας και της αντιστοίχισης του πτυχίου τους προς το αντίστοιχο της Ψυχολογίας των ελληνικών ΑΕΙ, θα πρέπει να προσκομίζουν αναλυτική περιγραφή εκπόνησης Πρακτικής Άσκησης στην Ψυχολογία. Όπως αναφέρεται, μάλιστα, στην σχετική απόφαση: «Σύμφωνα με απόφαση των αρμοδίων Οργάνων Διοίκησης του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. (Πρακτικό Α’Α Τμήματος της συνεδρίασης της 4ης Οκτωβρίου 2019), οι κάτοχοι τίτλων που αιτούνται από τον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. την αυτοτελή ή μετά από συνεκτίμηση αναγνώριση ισοτιμίας και αντιστοιχίας προς Πτυχίο Ψυχολογίας Ελληνικού Α.Ε.Ι., θα πρέπει – μεταξύ των απαραίτητων δικαιολογητικών του φακέλου τους – να μεριμνούν και για την προσκόμιση αναλυτικής περιγραφής εκπόνησης Πρακτικής Άσκησης στην Ψυχολογία, επειδή για την απόκτηση του βασικού τίτλου Ψυχολογίας της ημεδαπής απαιτείται συγκεκριμένος αριθμός ωρών Πρακτικής Άσκησης (τουλάχιστον 120) υπό εποπτεία ψυχολόγου». Στην δε επίσημη ιστοσελίδα του Παντείου Πανεπιστημίου αναφέρεται ότι: «Η Πρακτική Άσκηση στην Ψυχολογία αποτελεί υποχρεωτικό μάθημα για τους φοιτητές και τις φοιτήτριες του τμήματος που βρίσκονται στο τέταρτο έτος των σπουδών τους ή είναι επί πτυχίω».

Στο πλαίσιο του παραπάνω προγράμματος παρέχεται η δυνατότητα πρακτικής άσκησης σε περίπου 80 διαφορετικούς φορείς, κυρίως, του δημοσίου τομέα. Κάθε νέο ακαδημαϊκό έτος, η λίστα των συνεργαζόμενων φορέων επικαιροποιείται και τα διαθέσιμα πλαίσια πρακτικής άσκησης εμπλουτίζονται, ώστε οι ακαδημαϊκές γνώσεις των φοιτητών να συναντούν και: «να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες επαγγελματικές συνθήκες και προοπτικές».

Σύμφωνα, όμως, με σχετικές καταγγελίες από αποφοίτους Ψυχολογίας πανεπιστημίων του εξωτερικού, που επιθυμούν να πραγματοποιήσουν την πρακτική τους άσκηση στην Ελλάδα, προκειμένου να υπάρξει αναγνώριση της σχετικής αντιστοίχισης και ισοτιμίας του πτυχίου τους, η απάντηση του Παντείου Πανεπιστημίου είναι ότι, οι αιτήσεις αυτές δεν προχωρούν, με αποτέλεσμα, οι απόφοιτοι αυτοί να βρίσκονται σε τέλμα. Υποστηρίζουν οι ως άνω κάτοχοι πτυχίων Ψυχολογίας του εξωτερικού, επίσης ότι, όσοι φοιτητές σπουδάζουν στο αντίστοιχο Τμήμα Ψυχολογίας, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, πραγματοποιούν, άμεσα, την πρακτική τους άσκηση, μέσω της επί τούτου πλατφόρμας του λογισμικού «Άτλας», ενώ, δεν ισχύει κάτι τέτοιο και για όσους έχουν αποφοιτήσει από πανεπιστήμια του εξωτερικού, με αποτέλεσμα, όχι μόνο να μη μπορούν να πραγματοποιήσουν την πρακτική τους και να αναγνωρίσουν το πτυχίο τους οι κάτοχοι πτυχίων Ψυχολογίας του εξωτερικού, αλλά συνακολούθως, να μη μπορούν να ασκήσουν το επάγγελμα που σπούδασαν στην χώρα μας.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται η κ. Υπουργός:

  1. Σκοπεύετε να επιλύσετε άμεσα το ανωτέρω περιγραφόμενο αδιέξοδο της μη δυνατότητας πραγματοποίησης πρακτικής άσκησης, που ταλαιπωρεί τους απόφοιτους Ψυχολογίας από πανεπιστήμια του εξωτερικού, λαμβάνοντας την κατάλληλη πρόνοια, ούτως ώστε να μην βρίσκονται οι εν λόγω μετέωροι και «όμηροι» των διοικήσεων των ελληνικών ΑΕΙ, όσον αφορά στην αναγνώριση της ισοτιμίας και της αντιστοίχισης του πτυχίου τους προς τα πτυχία Ψυχολογίας που χορηγούνται στα ελληνικά ΑΕΙ, μη εντασσόμενοι στο επί τούτου λογισμικό «Άτλας» προς εκτέλεση πρακτικής άσκησης, με τους ίδιους όρους υπό τους οποίους εξυπηρετούνται σχετικά οι εντός Ελλάδος συνάδελφοί τους;
  2. Για ποιους λόγους δεν απαντήσατε στην παραπάνω αναφερόμενη από 22.09.2022 με αρ. πρωτοκόλλου κατάθεσης «7596» Ερώτησή μας, ως οφείλατε;

Η Ερωτώσα Βουλευτής
ΣΟΦΙΑ – ΧΑΪΔΩ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr