Ο Κανονισμός Λειτουργίας των νεοσύστατων Επαγγελματικών Σχολών Κατάρτισης

Ο Κανονισμός Λειτουργίας των νεοσύστατων Επαγγελματικών Σχολών Κατάρτισης

Επαγγελματικές Σχολές Κατάρτισης: Δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ με τον κανονισμό λειτουργίας των νεοσύστατων Επαγγελματικών Σχολών Κατάρτισης (ΕΣΚ).

Υπενθυμίζεται ότι η φοίτηση στις ΕΣΚ είναι διετής με παρακολούθηση θεωρητικών και εργαστηριακών μαθημάτων, καθώς και αμειβόμενη πρακτική άσκηση/μαθητεία που πραγματοποιείται σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, σε θέσεις συναφείς με την ειδικότητα.


Στους απόφοιτους των ΕΣΚ χορηγείται πτυχίο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης επιπέδου 3 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων, ύστερα από επιτυχή συμμετοχή σε εξετάσεις πιστοποίησης που διενεργούνται από τον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων & Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ).

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση εγγραφής  μέχρι σήμερα 10 Νοεμβρίου 2022 ηλεκτρονικά ή διά ζώσης.

Σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας, το εκπαιδευτικό έτος στις Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ε.Σ.Κ.) αρχίζει την 1η Σεπτεμβρίου και λήγει την 31η Αυγούστου του επόμενου έτους. Η επαγγελματική κατάρτιση στις Ε.Σ.Κ. διαρκεί δύο έτη που περιλαμβάνουν τις τάξεις Α’ και Β’ που διαιρούνται σε τέσσερα (4) εξάμηνα (Α’ , Β’, Γ’ και Δ’) και οργανώνονται σε τμήματα ειδικότητας, συμπεριλαμβανομένης σε αυτά της περιόδου πρακτικής άσκησης ή προγράμματος μάθησης σε εργασιακό χώρο σύμφωνα με τον οδηγό κατάρτισης της ειδικότητας και η επιτυχής ολοκλήρωσή της οδηγεί στη χορήγηση Βεβαίωσης Επαγγελματικής Κατάρτισης.

Η βεβαίωση επαγγελματικής κατάρτισης επιτρέπει στον κάτοχό της να συμμετάσχει σε εξετάσεις πιστοποίησης που διενεργούνται από τον ΕΟΠΠΕΠ, για την απόκτηση πτυχίου επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης επιπέδου τρία (3) του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων. Τα εξάμηνα κατάρτισης διαρκούν από την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου κάθε έτους μέχρι την 14η Φεβρουαρίου του επόμενου έτους και από τη 16η Φεβρουαρίου κάθε έτους ή την αμέσως επόμενη εργάσιμη ημέρα μέχρι την 30η Ιουνίου του ίδιου έτους. Η επαγγελματική κατάρτιση στις Ε.Σ.Κ. δύναται να ξεκινά κατά την έναρξη των προηγούμενων εξαμήνων.

Κάθε εξάμηνο κατάρτισης περιλαμβάνει την περίοδο διεξαγωγής των μαθημάτων, την περίοδο διεξαγωγής των εξετάσεων εξαμήνου και την περίοδο διεξαγωγής της πρακτικής άσκησης ή του προγράμματος μάθησης σε εργασιακό χώρο όπως αυτές περιγράφονται στον οδηγό κατάρτισης κάθε ειδικότητας. Η κατάρτιση κάθε εξαμήνου είναι πλήρης, όταν έχουν συμπληρωθεί όλες οι προβλεπόμενες διδακτικές ώρες, όπως αυτές περιγράφονται στον Οδηγό Κατάρτισης κάθε ειδικότητας.

Σε περίπτωση κατά την οποία, σε μία ή περισσότερες Ε.Σ.Κ. δεν πραγματοποιηθεί μέρος ή το σύνολο των προβλεπόμενων διδακτικών ωρών: α) Πραγματοποιείται, με ευθύνη της Διοίκησης της Ε.Σ.Κ. αναπλήρωση των διδακτικών ωρών, με αντίστοιχη αύξηση των ωρών του εβδομαδιαίου προγράμματος. β) Δύναται να παραταθεί το εξάμηνο κατάρτισης με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Ε.Ε.Κ.Δ.Β.Μ. και Ν. Η περίοδος της πρακτικής άσκησης/προγράμματος μάθησης σε εργασιακό χώρο διεξάγεται όπως περιγράφεται στον οδηγό κατάρτισης κάθε ειδικότητας.  Για τις Ε.Σ.Κ. εντός Καταστημάτων Κράτησης, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών λειτουργίας τους, δύναται να εφαρμόζονται ειδικότερες ρυθμίσεις, κατά παρέκκλιση, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 75 του ν. 4763/2020

Δείτε όλο το ΦΕΚ

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr