Ένταση μεταξύ φοιτητών και ΜΑΤ για την Πανεπιστημιακή Αστυνομία

Ένταση μεταξύ φοιτητών και ΜΑΤ για την Πανεπιστημιακή Αστυνομία

Ένταση σημειώθηκε πριν από λίγο έξω από την Πανεπιστημιούπολη στου Ζωγράφου μεταξύ φοιτητών και δυνάμεων της Αστυνομίας.

Συγκεκριμένα, περίπου 1000 φοιτητές είχαν συγκεντρωθεί στην είσοδο του ΕΚΠΑ στην Ούλοφ Πάλμε διαμαρτυρόμενοι για την έναρξη της λειτουργίας της πανεπιστημιακής αστυνομίας, καθώς σήμερα έκαναν την πρώτη τους εμφάνιση οι Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ).


Οι φοιτητές κατήγγειλαν τη ρίψη χημικών από τις αστυνομικές δυνάμεις επιχειρώντας να καταστείλουν την κινητοποίηση των φοιτητικών συλλόγων.

Η ΕΛΑΣ από την πλευρά της αναφέρει πως λίγο μετά τις 8 το βράδυ μια ομάδα 50 ατόμων βγήκε από την οδό Τσάφου, που είναι κάθετη της Ούλοφ Πάλμε, και άρχισαν να πετάνε πέτρες και διάφορα αντικείμενα στις αστυνομικές δυνάμεις, που απάντησαν με περιορισμένη χρήση χημικών.

Η κατάσταση ήταν εξαρχής έκρυθμη με τις πληροφορίες να αναφέρουν ωστόσο ότι οι κινητοποιήσεις θα γίνουν πιο έντονες το πρωί της Τρίτης (6/9).

«Δεν θέλουμε την αστυνομία στο Πανεπιστήμιο»

«Είμαστε εδώ φοιτητές από όλες τις σχολές της Αθήνας για να αποτρέψουμε την αιφνίδια είσοδο της αστυνομίας που θέλει να κάνει έλεγχο στις σχολές μας. Προσπαθούν να καταστείλουν κάθε αγώνα για τις ζωές και τις σπουδές μας. Δεν λένε τίποτα για τις ανάγκες μας, τα πτυχία μας έχουν γίνει κουρελόχαρτα και θέλουν να μας βάλουν αστυνομικούς», ανέφερε ο Δημήτρης Χρόνης, πρόεδρος Φοιτητικού Συλλόγου Οδοντιατρικής Σχολής Αθηνών. 

«Πληρώνουμε 3.000 ευρώ το εξάμηνο για τα μεταπτυχιακά, και την ίδια στιγμή γίνεται όργιο καταστολής. Δεν θα το επιτρέψουμε. Θα παλέψουμε για να έχουμε εστίες, ρεύμα, νερό και να μπορέσουμε να σπουδάσουμε», πρόσθεσε.

Σε σχετικό κάλεσμα, η ομάδα Μένουμε Ενεργοί - υγεία, συλλογικότητα, αλληλεγγύη αναφέρει:

Ούτε τα χημικά και οι επιθέσεις της αστυνομίας δεν λύγισαν τη νεολαία έξω από το ΕΚΠΑ!

Το σθένος των αποφασισμένων φοιτητών, των εργαζομένων των πανεπιστημίων, των κατοίκων των γειτονιών ήταν μεγαλύτερο από τον βαρύ οπλισμό των μπράβων της κυβέρνησης και του κράτους που αποφάσισαν να "εγκαινιάσουν" τη δράση της πανεπιστημιακής αστυνομίας σήμερα στο ΕΚΠΑ και το ΕΜΠ.

Η συγκέντρωση έξω από τις πύλες των ιδρυμάτων μεγάλη και ατρόμητη, με τους φοιτητικούς συλλόγους και τον πολιτικό αγώνα που δίνουν μήνες τώρα για την παιδεία των κοινωνικών αναγκών να αποτελεί την ασπίδα και το δικό τους "όπλο".

Το μήνυμα δόθηκε από όλες τις πλευρές!

Εμείς από την πλευρά μας υπερασπίζουμε το κάλεσμα των φοιτητικών συλλόγων να δοθούν χρήματα για τους φοιτητές και τη λειτουργία της δημόσιας δωρεάν παιδείας και να μην πατήσουν ποτέ πόδι δυνάμεις καταστολής κάνοντας ακόμη και τα πανεπιστήμια μία ακόμη φυλακή!

Καλούμε τους μαζικούς φορείς του εργατικού κινήματος, το μαθητικό κίνημα, τις συλλογικότητες γειτονιάς, τις δημοτικές παρατάξεις και κάθε έναν και μία από εμάς να στηρίξουμε έμπρακτα τα πανεπιστήμια μας και τη μάχη των φοιτητικών συλλόγων με κάθε τρόπο!

Επίσημο δημόσιο κάλεσμα για αύριο στις πύλες του ΕΚΠΑ (Ούλωφ Πάλμε - Ζωγράφου) και του ΕΜΠ (Κοκκινοπούλου) στις 7.00 π.μ.!

Οι Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ), θα τοποθετηθούν αρχικά σε 4 campus: ΑΠΘ, ΕΚΠΑ, ΑΣΟΕΕ, Πολυτεχνούπολη ΕΜΠ. Στα ΑΠΘ, ΑΣΟΕΕ και Πολυτεχνούπολη ΕΜΠ θα ξεκινήσουν περιπολίες σε δεύτερη φάση.

Η Πανεπιστημιακή Αστυνομία θα αναλάβει την προστασία των εγκαταστάσεων των πανεπιστημίων, όπου τους υποδειχθεί από τις πρυτανικές αρχές.

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, υπάρχει κλίμα θετικής συνεργασίας με τις πρυτανικές αρχές.

Δείτε εικόνες από την πρώτη περιπολία στο ΕΚΠΑ (ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ).

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr