Διαμαρτυρία φοιτητών στο Υπουργείο Οικονομικών για τα ακριβά φοιτητικά ενοίκια

Διαμαρτυρία φοιτητών στο Υπουργείο Οικονομικών για τα ακριβά φοιτητικά ενοίκια

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Οικονομικών, με σκηνές και πανό, πραγματοποίησαν μέλη φοιτητικών συλλόγων για το ζήτημα της φοιτητικής στέγης.

Οι φοιτητές αναφέρουν χαρακτηριστικά πως είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι με ευθύνη της σημερινής κυβέρνησης, αλλά και όλων των προηγούμενων, τα δεκάδες ακίνητα που βρίσκονται στην ιδιοκτησία των ΑΕΙ ή των δήμων, δεν αξιοποιούνται για τις ανάγκες των φοιτητών, αλλά νοικιάζονται για επιχειρηματική χρήση ή παραμένουν αδιάθετα.  


Ειδικά φέτος που τα ενοίκια έχουν αυξηθεί δραματικά, οι φοιτητές ζητούν από την κυβέρνηση να δώσει λύση στο μεγάλο πρόβλημα της στέγης τους.

Στην κινητοποίηση συμμετέχουν 14 φοιτητικοί σύλλογοι ενώ σε ανακοίνωση τους διεκδικούν:

• 300 ευρώ μηνιαία επιδότηση για όλους τους φοιτητές που νοικιάζουν. Να καταβληθεί άμεσα το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022, να αυξηθεί στα 2.000€ με διεύρυνση των δικαιούχων. Πλαφόν στις τιμές των ενοικίων.

• Να ανοίξουν τώρα οι αιτήσεις για τα κενά δωμάτια στις εστίες ώστε να ξεκινήσουν οι εισδοχές πριν την έναρξη του εξαμήνου!

• Αξιοποίηση αδιάθετων διαμερισμάτων, υποδομών στην ιδιοκτησία των ΑΕΙ, των Δήμων, του ΕΦΚΑ ,αλλά και ενοικίαση ξενοδοχείων για να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες. Κανένας φοιτητής να μη μείνει χωρίς σπίτι! Κατάργηση των δημοτικών τελών, μείωση και πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, ένταξη των φοιτητών στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ. Δωρεάν σίτιση, μετακίνηση, ίντερνετ για όλους τους φοιτητές.

• Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ σε πετρέλαιο, βενζίνη, φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια. Καμία διακοπή ρεύματος σε όσους δεν μπορούν να ανταποκριθούν στους υπέρογκους λογαριασμούς.

• Να καλυφθούν με ευθύνη του κράτους τα έξοδα για τη μετακίνηση των φοιτητών προς τον τόπο σπουδών τους.

• Άμεσα να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες διαδικασίες για να εισαχθούν στις εστίες οι πυρόπληκτοι φοιτητές χωρίς άλλα κριτήρια και κόφτες.

• Να ολοκληρωθεί άμεσα η ανακαίνιση των εστιών. Να αξιοποιηθεί η περιουσία των Ιδρυμάτων αλλά και αχρησιμοποίητων κτηρίων του Δημοσίου, των δήμων και περιφερειών για δημιουργία νέων εστιών στην ευθύνη του κράτους, χωρίς ΣΔΙΤ και ενοίκια.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr