Δωρεάν Στέγαση για Φοιτήτριες μέσω του προγράμματος "ΑΘΗΝΑ" / ΑΙΤΗΣΕΙΣ

Δωρεάν Στέγαση για Φοιτήτριες μέσω του προγράμματος "ΑΘΗΝΑ"

Φοιτητικές Ειδήσεις: Δωρεάν στέγαση φοιτητριών στην Αθήνα – Πρόγραμμα «Αθηνά». Το δικαίωμα πρόσβασης της νέας γυναίκας στην εκπαίδευση. Τα «Φοιτητικά Νέα» σας παρουσιάζουν όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε.

Η ΧΕΝ Ελλάδος συνεχίζει να ανταποκρίνεται στην οικονομική κρίση και προετοιμάζεται να υλοποιήσει για 10η συνεχή χρονιά (ακαδημαϊκό έτος 2022-2023) το Πρόγραμμα δωρεάν στέγασης "ΑΘΗΝΑ".


Το πρόγραμμα «Αθηνά» αφορά φοιτήτριες ΑΕΙ και πρώην ΤΕΙ που προέρχονται από περιοχές εκτός Αττικής και υλοποιείται στο ομώνυμο κτίριο της ΧΕΝ Ελλάδος στην Ηλιούπολη. Στόχος του είναι η προώθηση και προστασία του δικαιώματος πρόσβασής τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, δίχως περιορισμούς που αντιμετωπίζουν εξαιτίας κοινωνικών και οικονομικών παραγόντων.

Τι παρέχει το πρόγραμμα

Στις εξυπηρετούμενες:

• Δωρεάν και ασφαλή διαμονή σε μονόκλινα studios. Κάθε studio διαθέτει τη βασική επίπλωση και αυτόνομο μπάνιο. Οι φιλοξενούμενες έχουν στη διάθεσή τους χώρους για μελέτη και τον ελεύθερο χρόνο τους, ενώ έχουν δωρεάν πρόσβαση στο ίντερνετ σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους και τα δωμάτιά τους. Μπορούν να κάνουν χρήση της πλήρως εξοπλισμένης κουζίνας του κτιρίου για την παρασκευή ζεστού φαγητού και των πλυντηρίων Το κτίριο φυλάσσεται 24 ώρες επί 7 ημέρες την εβδομάδα. Δείτε σχετικό video:  

• Ολιστική προσέγγιση των αναγκών τους ως νέες γυναίκες που πιθανόν αφήνουν για πρώτη φορά τον τόπο και την οικογένειά τους, με τη στήριξη εξειδικευμένων στελεχών.

Την ενημερωτική σελίδα των Πρωτοετών Φοιτητών 2022-2023 μπορείτε να την δείτε ΕΔΩ.

Στο πλαίσιο αυτό, υπάρχει η δυνατότητα διασύνδεσης και με τις εξειδικευμένες υπηρεσίες της ΧΕΝ Ελλάδος:

Tο Femina Support Lab – Κοινωνική Υπηρεσία
Tο Femina Career Lab – Διαχείριση Σταδιοδρομίας

• Ενδυνάμωση, πληροφόρηση, ευαισθητοποίηση σε ζητήματα που τις αφορούν και τις ενδιαφέρουν

Στους γονείς και τις οικογένειες

Τη γνώση ότι οι νεαρές αυτές γυναίκες αφενός βρίσκονται μέσα σε ένα ασφαλές και υποστηρικτικό περιβάλλον αφετέρου ότι μπορούν να ξεκινήσουν και να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, δίχως μεγαλύτερη επιβάρυνση του οικογενειακού εισοδήματος.

Μέχρι σήμερα 100 περίπου φοιτήτριες είχαν ήδη τη δυνατότητα να ξεκινήσουν ή να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους μέσω του προγράμματος «Αθηνά».
Φιλοξενήθηκαν νέες γυναίκες από τη Θράκη, τη Μακεδονία, την Ήπειρο, την Στερεά, τη Θεσσαλία, την Πελοπόννησο, αλλά και τη νησιωτική Ελλάδα.
Πρόκειται για φοιτήτριες από όλα σχεδόν τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά και Τεχνολογικά Ιδρύματα της Αθήνας και του Πειραιά (ΕΚΠΑ, Πάντειο Πανεπιστήμιο, Οικονομικό Πανεπιστήμιο, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής κλπ.)

Οι όροι και οι προϋποθέσεις ένταξης

Η ένταξη στο πρόγραμμα γίνεται με βάση κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια, καθώς στόχος είναι η στήριξη νέων γυναικών να διεκδικήσουν το δικαίωμα πρόσβασης στην ανώτατη εκπαίδευση και στην ελεύθερη επιλογή της σταδιοδρομίας τους.
Οι πληροφορίες για τη διαδικασία και το έντυπο αίτησης θα είναι διαθέσιμα από τις 18 Ιουλίου 2022.

Το Πολυκέντρο Υπηρεσιών «Αθηνά»

Το κτίριο «Αθηνά», μετά τη ριζική ανακαίνισή του, η οποία δρομολογήθηκε το 2009 και ολοκληρώθηκε το 2012, αποτελεί σήμερα ένα κτίριο διεθνών προδιαγραφών και φιλοξενεί εκτός από το ομώνυμο πρόγραμμα στέγασης, τις υπηρεσίες τις ΧΕΝ Ελλάδος, το υπό ψηφιοποίηση Ιστορικό Αρχείο της Οργάνωσης, αλλά και δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τις γυναίκες, τις νέες γυναίκες και την ευρύτερη κοινότητα.
Από τη δεκαετία του 1960 έως και τη ριζική ανακαίνισή του φιλοξένησε προγράμματα αποκατάστασης προσφύγων υπό την αιγίδα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, προγράμματα ενδυνάμωσης και ασφαλούς στέγασης εκατοντάδων Ελληνίδων και αλλοδαπών γυναικών που ανήκαν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Η ΧΕΝ και οι νέες γυναίκες

Στη ΧΕΝ οραματιζόμαστε έναν κόσμο συμπερίληψης, ασφάλειας, ισότητας, σεβασμού, προώθησης και προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλες τις γυναίκες δίχως διακρίσεις.

Πιστεύουμε ότι οι νέες γυναίκες μπορούν να τον δημιουργήσουν, αρκεί να έχουν το χώρο και τις ευκαιρίες να αναπτύξουν τις ηγετικές τους ικανότητες ως φορείς θετικής αλλαγής.

Η δίχως περιορισμούς πρόσβαση τους στην εκπαίδευση κάθε βαθμίδας παραμένει κρίσιμο ζητούμενο, μεταξύ άλλων, προς αυτή την κατεύθυνση.

ΟΡΟΙ & ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ

Προοίμιο

ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ

Η ΧΕΝ Ελλάδος, στο ιδιόκτητο κτίριο «Αθηνά» στην Ηλιούπολη, προγραμματίζει τη λειτουργία του ομώνυμου προγράμματος δωρεάν στέγασης που αφορά φοιτήτριες ΑΕΙ και ΑΤΕΙ της Αττικής, οι οποίες προέρχονται από την περιφέρεια.

Η ένταξη στο πρόγραμμα γίνεται με βάση κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια, το οποίο αποτελεί εξειδικευμένη υπηρεσία της ΧΕΝ Ελλάδος.

Ο σχεδιασμός για το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023 προβλέπει τις απαραίτητες προσαρμογές και μέτρα προστασίας από τη λοίμωξη COVID-19.

1. ΟΡΟΙ & ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ

α. Η ενδιαφερόμενη και η οικογένειά της να μην έχουν ως τόπο μόνιμης κατοικίας περιοχή εντός του νομού Αττικής (από ενοικίαση, παραχώρηση ή ιδιοκατοίκηση).

β. Η ενδιαφερόμενη οφείλει να υποβάλει, απαραιτήτως, ηλεκτρονικό αίτημα συνοδευόμενο από όλα τα σχετικά δικαιολογητικά*.

* Στην περίπτωση που δεν πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις, υποβάλλεται το ηλεκτρονικό αίτημα, τα σχετικά δικαιολογητικά και συμπληρωματικά έγγραφα που αποδεικνύουν την ανάγκη πρόσβα- σης στο πρόγραμμα. Το αίτημα θα εξετάζεται από την Επιτροπή Ξενώνα και θα εγκρίνεται ή όχι από το Προεδρείο της ΧΕΝ Ελλάδος.

2. ΔIKAIOΛOΓHTIKA (1)

Η αίτηση υποβάλλεται ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας της ΧΕΝ Ελλάδος.

Για την ολοκλήρωση της υποβολής της αίτησης θα πρέπει να επισυναφθούν σε μορφή pdf τα παρα- κάτω δικαιολογητικά:

  1. Αντίγραφο του Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας ή του Διαβατηρίου.
  2. Αντίγραφο του τελευταίου εκκαθαριστικού σημειώματος φόρου εισοδήματος:

α. Της ίδιας, εφόσον υποχρεούται σε υποβολή φορολογικής δήλωσης.

β. Του/των γονέα/ων, κηδεμόνα/ων, επιτρόπου/ων της φοιτήτριας, που έχει/ουν την επιμέλειά της.

Σε περίπτωση που οι γονείς/κηδεμόνες υποβάλλουν χωριστή φορολογική δήλωση, υποβάλλο- νται υποχρεωτικά τα εκκαθαριστικά σημειώματα και των δύο.

γ. Στην περίπτωση που δεν έχει εκδοθεί εκκαθαριστικό σημείωμα, υποβάλλεται υπεύθυνη δή- λωση του Ν. 1599/86 ότι αυτό θα προσκομισθεί το συντομότερο δυνατό και πάντα μέχρι την η- μερομηνία αξιολόγησης των αιτήσεων.

  1. Έγγραφα που να αποδεικνύουν την ύπαρξη ειδικών λόγων (πολυτεκνία, αδελφός/η φοιτητής/τρια ή στρατιώτης, απώλεια γονέα, ανεργία γονέα, γονείς σε διάσταση ή διαζευγμένοι, σοβαροί λόγοι υ- γείας της ίδιας ή μελών της οικογένειας, άλλοι έκτακτοι λόγοι που επιβαρύνουν οικονομικά την οικο- γένεια κλπ.).
  2. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.
  3. Βεβαίωση τμήματος για τη φοίτηση ή την εγγραφή. Εναλλακτικά: Για τις φοιτήτριες στο 1ο έτος σπουδών μπορεί να υποβληθεί εκτύπωση των αποτελεσμάτων επιλογής του ΥΠΑΙΘ και για φοιτή- τριες μεγαλύτερων ετών βεβαίωση φοίτησης για το αμέσως προηγούμενο ακαδημαϊκό έτος.

Η αίτηση και τα δικαιολογητικά, υποβάλλονται ηλεκτρονικά από τις 21 Ιουλίου έως και τις 5 Σεπτεμβρίου 2022.

Για περισσότερες πληροφορίες ή/και διευκρινίσεις μπορείτε να επικοινωνείτε

  • με τα τοπικά Κέντρα ΧΕΝ
  • με τη ΧΕΝ Ελλάδος στην ηλεκτρονική διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

1) «Τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην αίτηση συλλέγονται στο πλαίσιο επιλογής και ένταξης εξυπηρετούμενων στο "Πρόγραμμα Αθηνά - δωρεάν στέγαση για φοιτήτριες" της ΧΕΝ Ελλάδος. Πρόσβαση στα δεδομένα έχουν οι Κοινωνικοί Λειτουργοί του Ιδρύματος και η Επιτροπή Ξενώνα με σκοπό την επιλογή και ένταξη των εξυπηρετούμενων με βάση τα κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια επιλογής που θέτει το Πρόγραμμα. Οι αιτήσεις και τα δικαιολογητικά που τις συνοδεύουν ή τα συμπληρωματικά που ενδεχομένως ζητηθούν τηρούνται με ασφάλεια από τη ΧΕΝ Ελλάδος. Σε περίπτωση ένταξης στο πρόγραμμα τα στοιχεία αυτά τηρούνται για ένα διάστημα πέντε (5) ετών από την τελευταίο ακαδημαϊκό έτος ένταξης και στην συνέχεια ανωνυμοποιούνται και διαγράφονται. Σε περίπτωση απόρριψης η ενδια- φερόμενη έχει δικαίωμα να ζητήσει εγγράφως τη διαγραφή των στοιχείων που έχει καταθέσει οποτεδήποτε στη διάρκεια του ακαδημαϊ- κού έτους που υπέβαλλε το αίτημα ένταξης της. Σε διαφορετική περίπτωση τα στοιχεία αυτά ανωνυμοποιούνται και διαγράφονται το αργότερο έως τα τέλη Ιουλίου του ακαδημαϊκού έτους που υπέβαλλε το αίτημα ένταξης.

Σε περίπτωση που κάποια υποψήφια προς ένταξη ή κάποια εξυπηρετούμενη θέλει να έχει πρόσβαση στην αίτηση και τα υποβληθέντα απαιτούμενα ή συμπληρωματικά δικαιολογητικά ή να ασκήσει τα δικαιώματά της (σύμφωνα με τον Κανονισμό 2016/679 του Ευρωπαϊ- κού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 27ης Απριλίου 2016 για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα (Γενικός Κανονισμός για την Προστασία Δεδομένων - GDPR), μπορεί να επικοινωνεί με την κ. Ελένη Σταμέλου, στο τηλέφωνο 210 9932820 και στην ηλεκτρονική διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την Πολιτική Απορρήτου που εφαρμόζει η ΧΕΝ Ελλάδος μπορείτε να επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα της https://xen.gr/pp/»

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ

Η Επιτροπή Ξενώνα εξετάζει την πληρότητα των αιτημάτων και τα αξιολογεί.

Μέρος της διαδικασίας αξιολόγησης αποτελεί και η προσωπική επικοινωνία με την ενδιαφερόμενη είτε δια ζώσης είτε μέσω τηλεδιάσκεψης. Η Επιτροπή αποφασίζει για την κατανομή των διαθέ- σιμων θέσεων, λαμβάνοντας υπόψη τα κοινωνικά και οικονομικά στοιχεία που καταθέτουν οι εν- διαφερόμενες και διατηρεί το δικαίωμα να ζητήσει συμπληρωματικά έγγραφα και δικαιολογητικά.

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας συντάσσει τον κατάλογο αυτών που πληρούν τις προϋποθέσεις, καθώς και των επιλαχουσών, εφόσον υπάρξουν. Σε κάθε περίπτωση, όλες οι ενδιαφερόμενες ενημερώνονται τηλεφωνικά και ηλεκτρονικά για την τύχη του αιτήματός τους.

Η συνεδρίαση της Επιτροπής Ξενώνα για την εξέταση των αιτημάτων προγραμματίζεται για το 2ο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου.

Σε όσες φοιτήτριες γίνουν δεκτές θα ζητηθεί να προσκομίσουν πιστοποιητικά υγείας από δημόσιο φορέα ΠΕΔΥ ή Νοσοκομείο, και συγκεκριμένα δερματολογική εξέταση & ακτινογραφία θώρακος). Η Επιτροπή διατηρεί το δικαίωμα να ζητήσει επιπλέον πιστοποιητικά σύμφωνα με τα μέτρα πρόληψης και προστασίας από τη διασπορά του κορωνοιού που θα ισχύουν τότε.

Η μη προσκόμιση των παραπάνω πιστοποιητικών αποτελεί λόγο αποκλεισμού από το πρόγραμμα, για λόγους προάσπισης της δημόσιας υγείας.

ΛΙΣΤΑ ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΕΓΑΣΗΣ “ΑΘΗΝΑ”

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΕΓΑΣΗΣ “ΑΘΗΝΑ”

1. Ποιες αφορά;

Το πρόγραμμα δωρεάν στέγασης «Αθηνά» αφορά φοιτήτριες ΑΕΙ και ΑΤΕΙ που προέρχονται από περιοχές εκτός Αττικής.

2. Που πραγματοποιείται;

Στο Πολυκέντρο Υπηρεσιών «Αθηνά» στην Ηλιούπολη. Το ομώνυμο κτίριο μετά τη ριζική ανακαίνισή του, η οποία δρομολογήθηκε το 2009 και ολοκληρώθηκε το 2012, αποτελεί σήμερα ένα κτίριο διεθνών προδιαγραφών.

3. Τι παρέχει το πρόγραμμα;

3.1. Δωρεάν και ασφαλή διαμονή σε μονόκλινα studios. Κάθε studio διαθέτει τη βασική επίπλωση και αυτόνομο μπάνιο. Οι φιλοξενούμενες έχουν στη διάθεσή τους χώρους για μελέτη και τον ελεύθερο χρόνο τους, ενώ έχουν δωρεάν πρόσβαση στο ίντερνετ σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους και τα δωμάτιά τους. Μπορούν να κάνουν χρήση της πλήρως εξοπλισμένης κουζίνας του κτιρίου για την παρασκευή ζεστού φαγητού και των πλυντηρίων Το κτίριο φυλάσσεται 24 ώρες επί 7 ημέρες την εβδομάδα.

3.2. Ολιστική προσέγγιση των αναγκών τους ως νέες γυναίκες που πιθανόν αφήνουν για πρώτη φορά τον τόπο και την οικογένειά τους με τη στήριξη εξειδικευμένων στελεχών.

Στο πλαίσιο αυτό, υπάρχει η δυνατότητα διασύνδεσης και με τις εξειδικευμένες υπηρεσίες της ΧΕΝ Ελλάδος:

• το Femina Support Lab – Κοινωνική Υπηρεσία
• το Femina Career Lab – Διαχείριση Σταδιοδρομίας

3.3. Ενδυνάμωση, πληροφόρηση, ευαισθητοποίηση σε ζητήματα που τις αφορούν και τις ενδιαφέρουν

4. Είναι καινούριο το πρόγραμμα;

Όχι. Μέχρι σήμερα 100 περίπου φοιτήτριες είχαν ήδη τη δυνατότητα να ξεκινήσουν ή να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους μέσω του προγράμματος «Αθηνά».

5. Ποιοι είναι οι όροι και οι προϋποθέσεις ένταξης;

Η ένταξη στο πρόγραμμα γίνεται με βάση κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια.

6. Πώς γίνεται η επιλογή;

Η επιλογή και ένταξη των εξυπηρετουμένων γίνεται από την Επιτροπή Ξενώνα μετά από συγκριτική εξέταση των αιτήσεων στη διάρκεια του Σεπτεμβρίου.

7. Πόσα χρόνια μπορεί να μείνει η εξυπηρετούμενη;

Η ένταξη αφορά στο συγκεκριμένο ακαδημαϊκό έτος. Η απόφαση για την υλοποίηση του προγράμματος λαμβάνεται τον Ιούνιο κάθε έτους από τη Διοικούσα Επιτροπή της ΧΕΝ Ελλάδος.

Κάθε εξυπηρετούμενη μπορεί να διαμείνει συνολικά έως 5 χρόνια.

8. Πού θα βρω την αίτηση; Ποια είναι τα απαιτούμενα δικαιολογητικά;

Οι πληροφορίες για τους όρους και τις προϋποθέσεις ένταξης, τη διαδικασία υποβολής της αίτησης, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και τις προθεσμίες θα είναι διαθέσιμα από τις 18 Ιουλίου 2022:

• Στα τοπικά Κέντρα της ΧΕΝ
• Μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της ΧΕΝ Ελλάδος

9. Υπάρχει κανονισμός λειτουργίας;

Η λειτουργία του προγράμματος διέπεται από Εσωτερικό Κανονισμό. Αφορά στα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των εξυπηρετουμένων και διασφαλίζει τόσο την εύρυθμη λειτουργία του κτιρίου όσο και την ασφάλειά όσων διαμένουν και εργάζονται σε αυτό. Ο Κανονισμός αποστέλλεται στις εξυπηρετούμενες που έχουν επιλεγεί και η αποδοχή του είναι προαπαιτούμενο για την ολοκλήρωση της διαδικασίας ένταξης.

10. Υπάρχει συγκεκριμένο ωράριο για την είσοδο στο κτίριο;

Όχι. Το κτίριο είναι ανοικτό και φυλάσσεται 24 ώρες επί 7 ημέρες την εβδομάδα.

11. Το κτίριο παραμένει ανοικτό σε όλη τη διάρκεια του έτους;

Η διαμονή για κάθε ακαδημαϊκό έτος ξεκινά τον Οκτώβριο και ολοκληρώνεται στα τέλη Ιουνίου. Το κτίριο παραμένει ανοικτό με βάση το ακαδημαϊκό πρόγραμμα, δηλαδή εκτός των διακοπών των Χριστουγέννων και του Πάσχα.

12. Οι εξυπηρετούμενες σιτίζονται από το πρόγραμμα;

Δεν καλύπτεται η σίτισή τους από το πρόγραμμα – μπορούν, όμως, να κάνουν χρήση της πλήρως εξοπλισμένης κουζίνας του κτιρίου για την παρασκευή φαγητού.

13. Τηρούνται μέτρα προστασίας για τον κορωνοϊό;

Ναι. Τα τηρούμενα μέτρα προστασίας θα αναπροσαρμόζονται με βάση τις οδηγίες των αρμόδιων φορέων και υπηρεσιών (Υπουργείο Υγείας, Παιδείας, ΕΟΔΥ κλπ.)

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr