Επιδότηση Φοιτητικού Ρεύματος: Πώς θα δείτε το ποσό που θα λάβετε / Πότε θα δοθεί

Επιδότηση Φοιτητικού Ρεύματος: Πώς θα δείτε το ποσό που θα λάβετε / Πότε θα δοθεί

Φοιτητικό Ρεύμα: «Κλείδωσαν» τα ποσά που αντιστοιχούν στους δικαιούχους που υπέβαλλαν αίτηση στην πλατφόρμα του Power Pass.

Όπως προκύπτει, στην εφαρμογή του Power Pass αναρτήθηκαν πλέον τα ποσά που θα λάβει κάθε πολίτης - δικαιούχος, ως αναδρομικά για τις αυξήσεις που προκάλεσε η ρήτρα αναπροσαρμογής στο διάστημα από την 1η Δεκεμβρίου του 2021 έως και την 31η Μαΐου του 2022.


Το μήνυμα για τα χρήματα στα ΑΤΜ

Aπό τα 2,5 εκατ. φυσικά πρόσωπα που έχουν υποβάλει την αίτησή τους, αναρτήθηκαν χθες ενημερωτικά εκκαθάρισης για τα περίπου 1,9 εκατ. και τα οποία αναμένεται να πληρωθούν σήμερα, Παρασκευή, με το ποσό να ανέρχεται σε περίπου 230 εκατ. ευρώ. Αν υπάρξει κάποια ανατροπή ή πρόβλημα με την καταβολή των χρημάτων, θα υπάρξει ενημέρωση.

Αυτή τη στιγμή αν μπείτε στο σύστημα το μήνυμα που θα σας εμφανίσει είναι αυτό που βλέπετε και χθες, δηλαδή, πως η αίτησή σας βρίσκεται Υπό εκκαθάριση.

Στη συνέχεια μέχρι να δείτε τα ποσά πιστωμένα θα εμφανιστούν τα εξής τρία μηνύματα:

  • «Προς αποστολή στο τραπεζικό ίδρυμα»: Το ποσό επιστροφής (για πληρωμή, μέσω ΔΙΑΣ) θα αποσταλεί στην επιλεγμένη τράπεζα.
  • «Προς επεξεργασία από τραπεζικό ίδρυμα»: Η εντολή για το ποσό επιστροφής έχει αποσταλεί στην επιλεγμένη τράπεζα μέσω ΔΙΑΣ και αναμένεται από την τράπεζα να κάνει την πληρωμή.
  • «Εγκριθείσα»: Σημαίνει ότι έχουμε λάβει απάντηση από το επιλεγμένο Χρηματοπιστωτικό Ίδρυμα ότι εκτέλεσε επιτυχώς την πληρωμή. Ο/Η δικαιούχος μπορεί να ελέγξει το λογαριασμό του/της.

Το μήνυμα («Εγκριθείσα») ενημερώνει ουσιαστικά ότι έχουν μπει τα χρήματα.

Πότε η επόμενη πληρωμή για όσους μείναν εκτός σήμερα

Όσοι μείναν εκτός πληρωμής σήμερα, θα πρέπει να περιμένουν να πληρωθούν την επόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με το ΣΚΑΪ για τους υπόλοιπους 600.000 δικαιούχους η αποζημίωση θα κατατεθεί μέχρι τις 22 Ιουλίου, αφού πρώτα ολοκληρωθεί ο έλεγχος που γίνεται στα στοιχεία των δηλώσεων.

Power Pass «δώρο» τον Αύγουστο

Χθες, το υπουργείο Οικονομικών, με ανακοίνωση-έκπληξη, γνωστοποίησε ότι όσα χρήματα περίσσεψαν θα μοιραστούν αναλογικά και για το ρεύμα του Ιουνίου.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, το επόμενο διάστημα, θα ληφθούν από τους παρόχους ενέργειας τα στοιχεία για τους λογαριασμούς που έχουν εκδοθεί εντός Ιουνίου, για τις αιτήσεις που έχουν ήδη υποβληθεί. Αν δηλαδή χάσατε την προθεσμία και δεν κάνατε αίτηση, δεν θα μπορέσετε να πάρετε τα χρήματα ούτε για τον έναν μήνα. Επίσης, αν απορρίφθηκε η αίτησή σας, επίσης δεν θα συμπεριλαμβάνεστε στους δικαιούχους.

Για όσους, λοιπόν, εγκρίθηκε ήδη το επίδομα ρεύματος, θα επανυπολογιστεί το σύνολο της ενίσχυσης για την περίοδο από 1η Δεκεμβρίου έως 30 Ιουνίου. Το επιπλέον ποσό που θα προκύψει, θα καταβληθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς που έχουν δηλωθεί από τους δικαιούχους έως τα τέλη Αυγούστου ή το αργότερο αρχές Σεπτεμβρίου. Δεν θα χρειαστεί η υποβολή νέας αίτησης στο σύστημα.

Αντίστοιχα, όταν φτάσει η ώρα της πληρωμής, οι δικαιούχοι θα ενημερωθούν με email, όπως ακριβώς γίνεται και σήμερα, με τις ενημερώσεις να καταφθάνουν μαζικά.

Power Pass: Πώς θα δείτε το ποσό που θα λάβετε

Για να δείτε το ποσό που θα λάβετε από το Power Pass θα πρέπει να συνδεθείτε στην εφαρμογή μέσω του vouchers.gov.gr. Εκεί θα μπείτε στο Power Pass χρησιμοποιώντας τους κωδικούς Taxisnet.

Μόλις συνδεθείτε η εφαρμογή του Power Pass θα δείξει το ΑΦΜ σας (του Δικαιούχου) και θα εμφανίζει την αίτηση ως «Υπό Εκκαθάριση». Παρακάτω, βρίσκεται η Σύνοψη Εκκαθάρισης του Power Pass και το Εκκαθαρισθέν Ποσό.

Αναλυτικά ενημερωτικά εκκαθάρισης αναρτώνται σταδιακά από χθες το βράδυ στη σχετική πλατφόρμα του Power Pass, που υλοποιήθηκε από την Κοινωνία της Πληροφορίας Μ.Α.Ε. (ΚτΠ Μ.Α.Ε.), εποπτευόμενο φορέα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε συνεργασία με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης. Παράλληλα, αποστέλλεται και ενημερωτικό e-mail για την ανάρτησή τους στους δικαιούχους.

Το ποσό της ενίσχυσης και ο καταμερισμός ανά δικαιούχο υπολογίζεται από την ΚτΠ Μ.Α.Ε., με βάση τα δεδομένα που έχουν αντληθεί από τους προμηθευτές ή και τους διαχειριστές ηλεκτρικής ενέργειας και την ΑΑΔΕ, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 36 του ν. 4936/2022 (A΄ 105) και τη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση 3365/2022 (ΦΕΚ 2827/Β΄) όπως ισχύει.

Συνολικά έχουν υποβληθεί 2.952.778 αιτήσεις, που αφορούν 2.530.597 φυσικά πρόσωπα. Σημειώνεται ότι ένας δικαιούχος είχε το δικαίωμα να υποβάλει αίτηση πέραν της κύριας κατοικίας και για μισθωμένη κατοικία εξαρτώμενου τέκνου που σπουδάζει στο εσωτερικό.

Από τα 2,5 εκατ. φυσικά πρόσωπα, αναρτώνται άμεσα ενημερωτικά εκκαθάρισης για τα περίπου 1,9 εκατ. και τα οποία αναμένεται να πληρωθούν αύριο, Παρασκευή, με το ποσό να ανέρχεται σε περίπου 230 εκατ. ευρώ.

Για τα υπόλοιπα φυσικά πρόσωπα συνεχίζεται ο έλεγχος των στοιχείων και όσα εξ αυτών είναι δικαιούχοι αναμένεται να πληρωθούν την ερχόμενη εβδομάδα, μετά την έκδοση των σχετικών ενημερωτικών εκκαθαριστικών. Υπενθυμίζεται ότι απαραίτητη προϋπόθεση για τη λήψη της ενίσχυσης είναι η συνολική αύξηση των λογαριασμών ρεύματος που έχουν εκδοθεί εντός της χρονικής περιόδου αναφοράς να υπερβαίνει τα 30 ευρώ. Με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία, υπολογίζεται ότι το συνολικό ποσό της έκτακτης οικονομικής βοήθειας για τους λογαριασμούς που έχουν εκδοθεί την περίοδο από 1η Δεκεμβρίου 2021 έως 31 Μαΐου 2022, ανέρχεται σε περίπου 260 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι έχει ήδη μεταφερθεί από τις Γενικές Κρατικές Δαπάνες του Υπουργείου Οικονομικών, ποσό ύψους 280 εκατ. ευρώ στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και κατόπιν στην ΚτΠ Μ.Α.Ε., προκειμένου να ολοκληρωθούν οι πληρωμές.

Νέο power pass για τους λογαριασμούς του Ιουνίου
Λαμβάνοντας υπόψη ότι ήδη έχουν δεσμευτεί 280 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση του μέτρου και ότι, για ορισμένους συμπολίτες μας, εκδόθηκαν εκκαθαριστικοί λογαριασμοί εντός Ιουνίου 2022 που αφορούν τη χειμερινή περίοδο κατανάλωσης με σημαντική επιβάρυνση, η Κυβέρνηση προχωρά σε επέκταση του μέτρου και για τους λογαριασμούς που έχουν εκδοθεί εντός Ιουνίου.

Πιο συγκεκριμένα, με βάση τις αιτήσεις που έχουν ήδη υποβληθεί στην πλατφόρμα Power Pass και χωρίς να απαιτείται υποβολή νέας αίτησης, το επόμενο διάστημα θα ληφθούν από τους παρόχους ενέργειας τα στοιχεία για τους λογαριασμούς που έχουν εκδοθεί εντός Ιουνίου. Οι λογαριασμοί του Ιουνίου θα συσχετιστούν με τις δηλώσεις κύριας κατοικίας και φοιτητικής κατοικίας που έχουν ήδη δηλώσει οι δικαιούχοι για τον μήνα Μάιο στην πλατφόρμα.

Κατόπιν, θα επανυπολογιστεί το σύνολο της ενίσχυσης για την περίοδο από 1η Δεκεμβρίου έως 30 Ιουνίου, και το επιπλέον ποσό θα καταβληθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς που έχουν ήδη δηλώσει οι δικαιούχοι, έως τα τέλη Αυγούστου ή το αργότερο αρχές Σεπτεμβρίου. Σημειώνεται ότι σε περίπτωση που ένας δικαιούχος ξεπερνά τα 30 ευρώ επιβάρυνση για το σύνολο της περιόδου 1η Δεκεμβρίου 2021 έως 30 Ιουνίου 2022, θα λάβει τη συνολική ενίσχυση, δηλαδή θα γίνει επανυπολογισμός του ποσού για το σύνολο της περιόδου. Αντίστοιχα, η συνολική ενίσχυση για την περίοδο 1η Δεκεμβρίου 2021 έως 30 Ιουνίου 2022, δεν μπορεί να ξεπερνά τα 600 ευρώ.

Η Κυβέρνηση λαμβάνει, επεκτείνει και διευρύνει μέτρα στήριξης, αξιοποιώντας στον μέγιστο δυνατό βαθμό τα διαθέσιμα δημοσιονομικά περιθώρια και εργαλεία, για να βοηθήσει τους πολίτες να αντιμετωπίσουν τις μεγάλες αυξήσεις στο κόστος της ενέργειας».

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr