Ρεύμα Φοιτητές: Τι θα εισπράξουν οι φοιτητές και οι αιτήσεις

Ρεύμα Φοιτητές: Τι θα εισπράξουν οι φοιτητές και οι αιτήσεις

Φοιτητικό Ρεύμα: Μέσα στον επόμενο μήνα (τον Ιούνιο) θα ανοίξει η πλατφόρμα για την αναδρομική αποζημίωση των οικιακών καταναλωτών για τις πρόσθετες χρεώσεις ρεύματος οι οποίες δεν έχουν καλυφθεί από τις εκπτώσεις που έχουν δοθεί μέσω των λογαριασμών, από τον Δεκέμβριο έως και τον Μάιο.

ΝΕΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Επιδότηση Ρεύματος Φοιτητών / Άνοιξε μόλις η πλατφόρμα! Προσοχή απαιτείται για τις φοιτητικές κατοικίες


Η επιστροφή δίνεται σε όσους πλήρωσαν συνολική αύξηση ρεύματος τους έξι μήνες άνω των 30 ευρώ (και επομένως θα λάβουν τουλάχιστον 18 ευρώ). Η επιδότηση δεν μπορεί να ξεπερνάει τα 600 ευρώ, ανά καταναλωτή.

Βήμα βήμα η διαδικασία

Θα αφορά συνολική αύξηση λογαριασμών ρεύματος από 30 ευρώ και άνω ενώ η ελάχιστη αποζημίωση θα είναι από 18 ευρώ και η μέγιστη τα 600 ευρώ.

  • Ο καταναλωτής δεν θα χρειάζεται να εισάγει τις χρεώσεις, αυτό θα γίνεται απευθείας από τις εταιρείες - παρόχους ενέργειας.
  • Aυτό που θα κάνει είναι να εισέρχεται στην πλατφόρμα όπου θα εμφανίζεται η πρώτη κατοικία σύμφωνα με το Ε1, το ρολόι και το ποσοστό χρήσης. 
  • Στη συνέχεια θα συναινεί στην ορθότητα των στοιχείων ενώ σε περίπτωση που τα στοιχεία δεν είναι ορθά θα προχωρά στην επικαιροποίηση τους.
  • Θα υπάρχει δυνατότητα διόρθωσης σε περίπτωση που δεν εμφανίζεται στην εφορία η οικία ως πρώτη κατοικία.
  • Σε ό,τι αφορά τους φοιτητές θα λάβουν επίδομα εφόσον το δηλώνουν ως κύρια κατοικία (σ.σ. υπάρχει δυνατότητα διόρθωσης στοιχείων)
  • Πριν βγεί από την πλατφόρμα θα δηλώνει το ΙΒΑΝ στο οποίο θα πιστωθούν εντός του Ιουνίου τα χρήματα που θα δοθούν από το κράτος.

Κατόπιν, τα στοιχεία των χρεώσεων ρεύματος, για κάθε ρολόι, θα αντλούνται από τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας.

Το ποσό επιστροφής υπολογίζεται, ανά μήνα, σύμφωνα με τον ακόλουθο μαθηματικό τύπο:

Ποσό επιστροφής = [Ποσό ρήτρας αναπροσαρμογής λογαριασμού που εκδόθηκε εντός του μηνός - Ποσό έκπτωσης από το κράτος επί της ρήτρας αναπροσαρμογής - Ποσό έκπτωσης από τον πάροχο επί της ρήτρας αναπροσαρμογής] * Ποσοστό συνιδιοκτησίας ή χρήσης * 60%.

Για παράδειγμα, εάν για τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, η ρήτρα αναπροσαρμογής έφτανε αθροιστικά τα 1.300 ευρώ και η κρατική επιδότηση ήταν 500 ευρώ, επί των 800 ευρώ της επιβάρυνσης που απομένει ο καταναλωτής θα λάβει εως 600 ευρώ στον τραπεζικό του λογαριασμό.

Το κόστος της νέας παρέμβασης, με την απευθείας επιστροφή ποσού στους ατομικούς τραπεζικούς λογαριασμούς, υπολογίζεται στα 280 εκατ. ευρώ και θα καλυφθεί από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Αν κάποιος θέλει να υπολογίσει το ακριβές ποσό, θα πρέπει να ακολουθήσει τα εξής βήματα:

  • Εντοπίζουμε το ποσό της ρήτρας αναπροσαρμογής
  • Αφαιρούμε από τη ρήτρα το ποσό της κρατικής επιδότησης επί της ρήτρας αναπροσαρμογής που εμφανίζεται συνήθως ως «ΠΙΣΤΩΣΗ ΤΕΜ» ή ως «Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης»
  • Αφαιρούμε τυχόν ποσό έκπτωσης του παρόχου επί της ρήτρας αναπροσαρμογής
  • Η επιστροφή θα είναι το 60% του ποσού που απομένει (για χρήση 100%)
  • Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για κάθε μήνα (Δεκ. 2021 – Μάιος 2022), ώστε να βγει το τελικό ποσό επιστροφής

Αιτήσεις μέσω πλατφόρμας

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη λήψη της ενίσχυσης είναι η εκδήλωση ενδιαφέροντος, σε σχετική πλατφόρμα που θα γίνει γι’ αυτόν τον σκοπό, με συνεργασία του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και της ΑΑΔΕ. Εκεί, θα αντλούνται τα στοιχεία της κύριας κατοικίας από την ΑΑΔΕ, όπως και ο σχετικός αριθμός του ρολογιού ρεύματος και ο ωφελούμενος θα βεβαιώνει τα στοιχεία αυτά ή θα τα επικαιροποιεί σε περίπτωση που έχει αλλάξει κύρια κατοικία. Κατόπιν, τα στοιχεία των χρεώσεων ρεύματος, για κάθε ρολόι, θα αντλούνται από τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας.

Μείνε Ενημερωμένος

Συνδέσου και εσύ στην ειδική ομάδα του Φοιτητικά Νέα και στο Viber (πατώντας εδώ) για να λαμβάνεις άμεσα στο κινητό σου τις σχετικές ενημερώσεις για τις σημαντικότερες φοιτητικές ειδήσεις που σε αφορούν!

Για ότι νεότερο θα υπάρξει σχετική ενημέρωση στα «Φοιτητικά Νέα». Παραμείνετε Συντονισμένοι στο foititikanea.gr για την καθημερινή σας Φοιτητική Ενημέρωση!

Διευκρινιστική Εγκύκλιος στα Πανεπιστήμια για τα νέα Πρωτόκολλα CΟVID (έγγραφο)

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα. 

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr