Επιστολή Φοιτητή προς Υπ. Παιδείας: Η εγκύκλιος για τα υποχρεωτικά δια ζώσης μαθήματα έχει εφαρμοστεί;

Επιστολή Φοιτητή προς Υπ. Παιδείας: Η εγκύκλιος για τα υποχρεωτικά δια ζώσης μαθήματα έχει εφαρμοστεί;

Ο φοιτητής μέσω επιστολών του προς το Υπουργείο Παιδείας καταγγέλλει πως η εγκύκλιος που εξέδωσε το Υπουργείο και που καθορίζει το πλαίσιο διεξαγωγής των μαθημάτων, αποκλειστικά δια ζώσης / φυσική παρουσία, και η διευκρινιστική εγκύκλιος που ακολούθησε δεν έχει εφαρμοστεί εξ ολοκλήρου από τα ΑΕΙ.

Στην αναφορά του στα «Φοιτητικά Νέα» τονίζει: «Εγώ ο ίδιος έχω προχωρήσει σε επιστολή τόσο προς τον Υφυπουργό Παιδείας Κο. Α. Συρίγο, όσο και προς το αρμόδιο Τμήμα Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας, που καταγγέλω ότι όχι μόνο έγινε τηλεκπαίδευση, αλλά μερικά πανεπιστήμια έκαναν και την διαδικασία της εξεταστικής περιόδου με την μέθοδο της εξ' αποστάσεως διαδικασίας, μάλιστα για αυτήν την καταγγελία μου τους έστειλα και αποδεικτικά στοιχεία από ανακοινώσεις από τους καθηγητές Σχολών μέσα από επίσημες ιστοσελίδες των πανεπιστημίων, τόσο τις ιστοσελίδες των σχολών, όσο και ιστοσελίδες από ηλεκτρονική τάξη (e-class).


»Επιπλέον σε αυτές τις καταγγελίες έχω εκφράσει και το αίτημα/απορία μου, πως μπορεί να έχει βγει μια εγκύκλιος που χαρακτηρίζει μη νόμιμη κάθε μέθοδο διδασκαλίας εκτός της δια ζώσης με φυσική παρουσία στην οποία υπάρχει και μια κύρωση και να μην έχουμε πάει ακόμα να ελέγξουμε αν όλα τα πανεπιστήμια έχουν τηρήσει αυτήν την εγκύκλιο ή πρέπει να επιβληθεί η κύρωση που αναφέρει η εγκύκλιος. Αυτό το σημείο πραγματικά σαν φοιτητή με έχει κάνει να αναρωτιέμαι για την αναγκαιότητα αυτής της εγκυκλίου, διότι αν το Υπουργείο Παιδείας δεν ήταν από την αρχή πρόθυμο να ελέγξει τους παραβάτες της εγκυκλίου και να τους τιμωρήσει, τότε αφήνει αιχμές ότι η εγκύκλιος αυτή φτιάχτηκε για να φοβίζει καθηγητές και φοιτητές με την απειλή της κύρωσης, με σκοπό να υποστηρίξει ένα συμφέρον άλλο και όχι αυτό της ομαλής λειτουργίας των ΑΕΙ».

Εγκύκλιος για τα υποχρεωτικά μαθήματα δια ζώσης

Η εγκύκλιος που εκδόθηκε στις 24/09/2021 και όριζε το πλαίσιο έναρξης του ακαδημαϊκού έτους 2021-2022:

«Η διεξαγωγή κάθε μορφής εκπαιδευτικής διαδικασίας στο πλαίσιο προγραμμάτων α΄, β΄ και γ΄ κύκλου σπουδών των Α.Ε.Ι., όπως η διδασκαλία μαθημάτων (υποχρεωτικών, υποχρεωτικής επιλογής ή ελεύθερης επιλογής), η διενέργεια σεμιναρίων, η αυτοτελής διδασκαλία μαθημάτων εμβάθυνσης σε μικρές ομάδες φοιτητών, οι εργαστηριακές ασκήσεις, οι κλινικές ασκήσεις και η πρακτική εξάσκηση φοιτητών πραγματοποιείται υποχρεωτικά δια ζώσης και σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4009/2011 (Α΄195), του ν. 4485/2017 (Α΄114), του Εσωτερικού Κανονισμού κάθε Α.Ε.Ι. και του εγκεκριμένου Κανονισμού κάθε προγράμματος σπουδών, εφόσον υφίστανται» ορίζει μεταξύ άλλων η Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Ολόκληρη την εγκύκλιο μπορείτε να την δείτε εδώ.

Διευκρινιστική Εγκύκλιος Υπουργείου Παιδείας

Η διευκρινιστική εγκύκλιος που εκδόθηκε από το Υπουργείο Παιδείας στις 16/11/2021 με αφορμή Τμήματα να προχωρούν σε διδασκαλία μαθημάτων όχι δια ζώσης αλλά με μεθόδους εξ αποστάσεως εκπαίδευσης:

Η τυχόν διδασκαλία προπτυχιακών μαθημάτων με τη χρήση μεθόδων εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, είτε αποκλειστικά είτε συμπληρωματικά, είναι μη νόμιμη και σε καμία περίπτωση δεν δύναται να προσμετρηθεί στον ελάχιστο αριθμό των δεκατριών εβδομάδων για τη διδασκαλία ενός μαθήματος, όπως προβλέπεται στο άρθρο 33, παρ. 5 του ν. 4009/2011. Αυτό ξεκαθάρισε ο υφυπουργός Παιδείας, αρμόδιος για τα ΑΕΙ , Άγγελος Συρίγος, με εγκύκλιο "τελεσίγραφο" που απέστειλε στις 16-11-2021 στους Πρυτάνεις των Πανεπιστημίων.

Ολόκληρη την διευκρινιστική εγκύκλιο μπορείτε να την δείτε εδώ.

Αναλυτικά ολόκληρη η αναφορά του φοιτητή στα «Φοιτητικά Νέα»:

«Καλησπέρα σας, ονομάζομαι Κουτσάμπασης Θωμάς, είμαι φοιτητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής της Σχολής Μηχανικών του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής και Υπολογιστών με Αριθμό Μητρώου: 711171163 και Αριθμό Ακαδημαϊκής Ταυτότητας: 210816713746.

Προχωράω σε αυτήν την καταγγελία, διότι επιτέλους πρέπει να σταματήσει η κοροϊδία του Υπουργείου Παιδείας προς τους φοιτητές σχετικά με το ότι δεν έγινε τηλεκπαίδευση στα πανεπιστήμια για το χειμερινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2021-2022.

Εγώ ο ίδιος έχω προχωρήσει σε επιστολή τόσο προς τον Υφυπουργό Παιδείας Κο. Α. Συρίγο, όσο και προς το αρμόδιο Τμήμα Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας, που καταγγέλω ότι όχι μόνο έγινε τηλεκπαίδευση, αλλά μερικά πανεπιστήμια έκαναν και την διαδικασία της εξεταστικής περιόδου με την μέθοδο της εξ' αποστάσεως διαδικασίας, μάλιστα για αυτήν την καταγγελία μου τους έστειλα και αποδεικτικά στοιχεία από ανακοινώσεις από τους καθηγητές Σχολών μέσα από επίσημες ιστοσελίδες των πανεπιστημίων, τόσο τις ιστοσελίδες των σχολών, όσο και ιστοσελίδες από ηλεκτρονική τάξη (e-class).

Επιπλέον σε αυτές τις καταγγελίες έχω εκφράσει και το αίτημα/απορία μου, πως μπορεί να έχει βγει μια εγκύκλιος που χαρακτηρίζει μη νόμιμη κάθε μέθοδο διδασκαλίας εκτός της δια ζώσης με φυσική παρουσία στην οποία υπάρχει και μια κύρωση και να μην έχουμε πάει ακόμα να ελέγξουμε αν όλα τα πανεπιστήμια έχουν τηρήσει αυτήν την εγκύκλιο ή πρέπει να επιβληθεί η κύρωση που αναφέρει η εγκύκλιος. Αυτό το σημείο πραγματικά σαν φοιτητή με έχει κάνει να αναρωτιέμαι για την αναγκαιότητα αυτής της εγκυκλίου, διότι αν το Υπουργείο Παιδείας δεν ήταν από την αρχή πρόθυμο να ελέγξει τους παραβάτες της εγκυκλίου και να τους τιμωρήσει, τότε αφήνει αιχμές ότι η εγκύκλιος αυτή φτιάχτηκε για να φοβίζει καθηγητές και φοιτητές με την απειλή της κύρωσης, με σκοπό να υποστηρίξει ένα συμφέρον άλλο και όχι αυτό της ομαλής λειτουργίας των ΑΕΙ.

Μάλιστα στο αίτημα μου ζήτησα να τεθεί αίτημα του Υπουργείου Παιδείας για εισαγγελική παρέμβαση (από την στιγμή που αυτή η εγκύκλιος έχει και μια κύρωση), έτσι ώστε να γίνει το αυτονόητο κατά την άποψη μου, να δούμε ότι όλοι τήρησαν μια νομοθεσία που φτιάχτηκε για την ασφαλής επαναλειτουργία των ΑΕΙ στο πλαίσιο της προστασίας της δημόσιας υγείας.

Ακολουθούν τα έγγραφα που έχω αποστείλει στο Υπουργείο Παιδείας με αριθμό πρωτοκόλλου 14034 της 09/02/2022 και 6573 της 19/01/2022.»

Με εκτίμηση.
 
Κουτσάμπασης Θωμάς
Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Υπολογιστών
Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
 
 
Ο φοιτητής παραθέτει στο Υπουργείο Παιδείας ενδεικτικούς συνδέσμους από ανακοινώσεις Τμημάτων:
 
 
 

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr