Πώς θα συγκεντρωθείς αποτελεσματικά για να αποδώσεις καλύτερα στις εξετάσεις

Πώς θα συγκεντρωθείς αποτελεσματικά για να αποδώσεις καλύτερα στις εξετάσεις

6 συμβουλές για καλύτερη συγκέντρωση στην εξεταστική περίοδο

Οι εξετάσεις είναι ένα αναπόσπαστο μέρος της φοιτητικής ζωής και δεν αφορούν μόνο τον έλεγχο της ακαδημαϊκής μάθησης, αλλά δοκιμάζουν την ικανότητα του σπουδαστή να διαχειριστεί την πίεση με ηρεμία και ψυχική αντοχή. Η καλή προετοιμασία αυξάνει τις πιθανότητες επιτυχίας όπως όλοι ξέρουν, πώς όμως θα βελτιώσεις τη συγκέντρωσή σου για να εκμεταλλευτείς καλύτερα τον χρόνο σου;


 Το διάβασμα για τις εξετάσεις είναι μια διανοητική δραστηριότητα που μπορεί να αποβεί μια αγχωτική εμπειρία, ειδικά όταν διακυβεύεται κάτι σημαντικό από το αποτέλεσμα.

Για να προετοιμαστείς σωστά για μια εξεταστική περίοδο, ορισμένα πράγματα είναι απαραίτητα:

  • Σωστή διατροφή
  • Περιβάλλον χωρίς περισπασμούς
  • Συγκεντρωμένο μυαλό
  • Αφοσίωση
  • Επιμονή

Η δύναμη της συγκέντρωσης

Η συγκέντρωση, η δύναμη να εστιάζεις σε ένα θέμα ή μια εργασία για μεγάλες περιόδους, είναι ένας κρίσιμος παράγοντας για καλά τελικά αποτελέσματα. Και αυτό δεν ισχύει μόνο για το διάβασμα, για να παίξει κανείς σωστά ένα παιχνίδι, όπως το σκάκι ή το τένις, απαιτείται συγκέντρωση.

Πώς θα βελτιώσεις τη συγκέντρωσή σου όταν διαβάζεις για τις εξετάσεις

Η ικανότητα συγκέντρωσης του εγκεφάλου του εγκεφάλου μπορεί να βελτιωθεί με λίγη εξάσκηση και ορισμένες βασικές πρακτικές. Δες παρακάτω μερικές από αυτές:

Μελέτησε σε ένα ήσυχο περιβάλλον – Η σιωπή σε βοηθά να συγκεντρωθείς καλύτερα. Αυτό είναι γνωστό, αλλά δεν το σεβόμαστε πάντα. Το να ακούς τραγούδια ενώ μελετάς δεν είναι καλή επιλογή, για τους περισσότερους ανθρώπους τουλάχιστον. Αν και μπορεί να σε χαλαρώνει, μπορεί να σου αποσπάσει την προσοχή και να επηρεάσει την ποιότητα της μελέτης σου.  

Έχε τα πάντα δίπλα σου – Οργάνωσε τον χώρο μελέτης σου πριν να ξεκινήσεις. Ο στόχος είναι να μελετήσεις για μεγάλες περιόδους χωρίς διακοπές. Αν αφήσεις την καρέκλα σου για να πάρεις κάτι να φας, υπάρχει περίπτωση να μην ξαναγυρίσεις αμέσως. Στο φυλλάδιο Κρητικός θα βρεις ότι θα σου χρειαστεί, όπως καφέ Jacobs σε συσκευασία των 250 γρ μόνο με 3,21 ευρώ, εμφιαλωμένο νερό, σνακ, ψωμί του τοστ σταρένιο Κατσέλης με 1,30 ευρώ, κτλ.

Σωστή διατροφή  Νους υγιής εν σώματι υγιεί. Μπορεί να ακούγεται κλισέ αλλά είναι μια μεγάλη αλήθεια. Φρόντισε να διατρέφεσαι σωστά, γενικά στη ζωή σου αλλά ειδικότερα στην εξεταστική περίοδο, δίνοντας στο σώμα σου όλα τα βασικά συστατικά που χρειάζεται. Προτίμησε τους υδατάνθρακες βραδείας αποδέσμευσης που θα σου δώσουν ενέργεια για μεγάλο χρονικό διάστημα. Φρόντισε να μη φας υπερβολικά ή βαριά γιατί μπορεί να νιώσεις υπνηλία.

Διάβασε την ώρα που αποδίδεις καλύτερα – Λέγεται ότι οι πνευματικές εργασίες είναι καλύτερο να γίνονται το πρωί, αλλά αυτό απέχει από την αλήθεια. Κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικούς ρυθμούς, άλλοι σπουδαστές μπορούν να συγκεντρωθούν καλύτερα το πρωί και άλλοι είναι «νυχτοπούλια», ενεργοποιούνται το βράδυ.

Βγες λίγο για να περπατήσεις – Αντί να παίξεις με το κινητό σου στα διαλείμματα από το διάβασμα, προτίμησε να κάνεις μια μικρή ή μεγαλύτερη βόλτα με τα πόδια. Το περπάτημα με γρήγορο ρυθμό είναι  αναζωογονητικό και βελτιώνει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο. Αυτό μπορεί να σε βοηθήσει να συγκεντρωθείς. Μην το παρακάνεις όμως στο περπάτημα, γιατί μπορεί να κουραστείς και να μην μπορείς να αποδόσεις.

Διαλογισμός – Το μυαλό μας είναι χαμένο στις σκέψεις του το 47% του χρόνου που είμαστε ξύπνιοι, σύμφωνα με μια μελέτη ερευνητών του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ. Ο διαλογισμός μπορεί να αλλάξει τη δομή και τη λειτουργία του εγκεφάλου ώστε να μειώσει το άγχος, να αυξήσει τη συγκέντρωση, να βελτιώσει τη μνήμη και να διευκολύνει τον σωστό ύπνο.

Σε όλη τη διάρκεια των σπουδών σου θα πρέπει να εκμεταλλευτείς όσο γίνεται περισσότερο τη δύναμη του εγκεφάλου σου. Όλοι οι σπουδαστές έχουν να αντιμετωπίσουν τις ίδιες προκλήσεις, αυτοί όμως που θα συγκεντρωθούν περισσότερο, ειδικά την εξεταστική περίοδο, θα έχουν τις καλύτερες επιδόσεις. 

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr