ΕΡΕΥΝΑ: Πώς η έλλειψη ύπνου επηρεάζει την ψυχική κατάσταση των φοιτητών

ΕΡΕΥΝΑ: Πώς η έλλειψη ύπνου επηρεάζει την ψυχική κατάσταση των φοιτητών

Περισσότεροι από τα δύο τρίτα (65,5%) των φοιτητών αντιμετωπίζουν κακή ποιότητα ύπνου και αυτό συνδέεται με προβλήματα ψυχικής υγείας, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Annals of Human Biologysuggests αναφέρει το healthmag.

Τα ευρήματα, που βασίστηκαν σε περισσότερους από 1.000 (1.113) άνδρες και γυναίκες που φοιτούν στο πανεπιστήμιο με πλήρη φοίτηση, δείχνουν επίσης ότι όσοι ανέφεραν καταθλιπτικά συμπτώματα είχαν σχεδόν τετραπλάσιες πιθανότητες να υποφέρουν από ανεπαρκείς συνήθειες ύπνου.


Η υπερβολική υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας αποτελούσε πρόβλημα για πάνω από τους μισούς (55%) φοιτητές – είχαν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να έχουν κατάθλιψη ή να βιώνουν μέτρια έως υψηλά επίπεδα στρες. Επιπλέον, η μελέτη αναδεικνύει ένα χάσμα μεταξύ των δύο φύλων, με την κακή ποιότητα ύπνου και την υπνηλία, να είναι πιο διαδεδομένα μεταξύ των γυναικών.

Οι συγγραφείς προειδοποιούν ότι στρεσογόνοι παράγοντες, όπως οι απαιτήσεις των μαθημάτων, καθιστούν τους φοιτητές ευάλωτους σε διαταραχές του ύπνου, οι οποίες με τη σειρά τους επηρεάζουν την ακαδημαϊκή απόδοση και την υγεία. Καλούν τα πανεπιστήμια να κάνουν περισσότερα για την προώθηση θετικών συνηθειών ύπνου και καλής ψυχικής υγείας.

“Οι διαταραχές του ύπνου είναι ιδιαίτερα επιβλαβείς για τους φοιτητές, επειδή συνδέονται με διάφορες αρνητικές επιπτώσεις στην ακαδημαϊκή ζωή”, λέει ο επικεφαλής συγγραφέας Dr Paulo Rodrigues από τη Σχολή Διατροφής του Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου Mato Grosso της Βραζιλίας.

“Αυτές περιλαμβάνουν αποτυχίες στην προσοχή και την αντίληψη, υψηλό ποσοστό απουσιών και μερικές φορές εγκατάλειψη των μαθημάτων.

“Το πανεπιστημιακό περιβάλλον προσφέρει μεγαλύτερη έκθεση σε παράγοντες που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τις συνήθειες του ύπνου, όπως το ακαδημαϊκό άγχος και η κοινωνική ζωή. Είναι ζωτικής σημασίας να αξιολογούνται και να παρακολουθούνται οι συνήθειες ύπνου, η ψυχική υγεία και η ποιότητα ζωής των φοιτητών για να μειωθεί ο κίνδυνος εμφάνισης άλλων χρόνιων ασθενειών.

“Οι υπεύθυνοι των πανεπιστημίων θα πρέπει να σχεδιάσουν την εφαρμογή θεσμικών δράσεων και πολιτικών. Έτσι θα ενθαρρυνθεί η ανάπτυξη δραστηριοτήτων που προωθούν τις καλές συνήθειες ύπνου και ωφελούν την ψυχική υγεία των φοιτητών”.

Η διαβίωση μακριά από το σπίτι για πρώτη φορά, η χρήση διεγερτικών ουσιών που επηρεάζουν τον ύπνο και η τήρηση ακανόνιστων ωρών κατάκλισης είναι παράγοντες που καθιστούν τους φοιτητές ευάλωτους στην έλλειψη ποιοτικής ξεκούρασης τη νύχτα. Έχει αναφερθεί ότι όσοι φοιτούν στο κολέγιο κοιμούνται κατά μέσο όρο επτά ώρες, όταν οι εννέα ώρες θεωρούνται ιδανικές για τους νεαρούς ενήλικες.

Ο κακός ύπνος και η υπνηλία σε όσους φοιτούν στο πανεπιστήμιο έχουν ήδη εντοπιστεί από μελέτες, αλλά λίγες έχουν διερευνήσει οποιαδήποτε σχέση με το άγχος/την κατάθλιψη. Η νέα αυτή έρευνα αποτελεί μέρος της διαχρονικής μελέτης για τον τρόπο ζωής και την υγεία των φοιτητών (ELESEU) και χρησιμοποίησε δεδομένα από το 2016 και το 2017. 

Οι συγγραφείς εξέτασαν 1.113 προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές ηλικίας από 16 έως 25 ετών, οι οποίοι ήταν εγγεγραμμένοι σε διάφορες σπουδές στο Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο του Mato Grosso στη Βραζιλία. Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν σχετικά με την ποιότητα του ύπνου τους, την EDS, την κοινωνικοοικονομική τους κατάσταση και αξιολογήθηκε επίσης ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ).

Τα δεδομένα χρησιμοποιήθηκαν για να εκτιμηθεί το επίπεδο συσχέτισης μεταξύ της κακής ποιότητας ύπνου/EDS, και των καταθλιπτικών συμπτωμάτων και των επιπέδων αντιλαμβανόμενου στρες. Τα αποτελέσματα έδειξαν σημαντική σχέση μεταξύ αυτών των παραγόντων, και καταθλιπτικών προβλημάτων και μέτριων έως υψηλών επιπέδων στρες.

Εκτός από τα ευρήματα σχετικά με το φύλο, εντοπίστηκε σύνδεση μεταξύ της κακής ποιότητας ύπνου και της πειθαρχίας του μαθήματος βαθμού. Οι φοιτητές που σπούδαζαν βιολογικές επιστήμες και επιστήμες υγείας είχαν περισσότερες πιθανότητες να επηρεαστούν, όπως και εκείνοι που ήταν εγγεγραμμένοι στις κοινωνικές και ανθρωπιστικές επιστήμες.

Ο μηχανισμός πίσω από τη διαταραχή του ύπνου και την κατάθλιψη δεν είναι ασαφής, όπως και το αν τα προβλήματα ψυχικής υγείας προκαλούν κακή ποιότητα ύπνου (ή το αντίστροφο). Ως εκ τούτου, οι συγγραφείς προτείνουν ότι απαιτείται περισσότερη έρευνα για την καλύτερη κατανόηση αυτής της αλληλεπίδρασης.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr