Φοιτητές προγραμματίζουν κινητοποίηση την τελευταία μέρα της Συνόδου Πρυτάνεων

Φοιτητές προγραμματίζουν κινητοποίηση την τελευταία μέρα της Συνόδου Πρυτάνεων

Αποφάσεις των Φοιτητικών Συλλόγων Αρχιτεκτονικής, Μουσικού, Νομικής ΑΠΘ ενόψει της Συνόδου των Πρυτάνεων που ολοκληρώνει τις εργασίες του στις 18/12 παρουσία της Υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως, όπου και θα συζητηθεί σε πρώτη βάση ο νέος νόμος-πλαίσιο για την Τριτοβάθμια στο πλαίσιο του "Πανεπιστημίου 2030". Οι φοιτητές καλούν σε κινητοποίηση στο άγαλμα Βενιζέλου το Σάββατο, 18/12, 13:00.

Η ανακοίνωση των φοιτητών:


«Η κυβέρνηση συνεχίζει με γοργούς ρυθμούς τη ριζική αλλαγή του χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ετοιμάζοντας νέο-νόμο πλαίσιο που περιγράφει συγχωνεύσεις-καταργήσεις τμημάτων, διάλυση των Προγραμμάτων Σπουδών μέσω του κατακερματισμού γνωστικών αντικειμένων-τεχνικών δεξιοτήτων-επαγγελματικών δικαιωμάτων, ενώ εισάγει και τα Συμβούλια Ιδρύματος. Όλα αυτά, σε μια προσπάθεια από τη μία να χτυπήσει τη συλλογική κατοχύρωση των πτυχίων, άρα και τους όρους με τους οποίους οι απόφοιτοι εντάσσονται στην αγορά εργασίας, ενώ από την άλλη προσπαθεί να αποκλείσει την παρέμβαση των Φοιτητικών Συλλόγων από τα κέντρα λήψης αποφάσεων, δηλαδή τις Συγκλήτους. Ο νόμος Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη και το άμεσο χτύπημα στο φοιτητικό συνδικαλισμό και τους Φοιτητικούς Συλλόγους ήρθε σε μια προσπάθεια να στρώσει το έδαφος ώστε τα πανεπιστήμια να μεταλλαχθούν σε έναν πλήρως «αποστειρωμένο χώρο», όπου οι επιταγές της αναδιάρθρωσης θα εφαρμόζονται χωρίς καμία αντίδραση-αντίσταση από την ακαδημαϊκή κοινότητα. Ωστόσο, οι Σύλλογοι έχουν καταφέρει να μπλοκάρουν την εφαρμογή του νόμου Κ-Χ έως τώρα μέσω των κινητοποιήσεων τόσο σε επίπεδο Ιδρυμάτων, όσο και στο πεδίο του δρόμου.

Σε αυτή τη συγκυρία θα διεξαχθεί η Σύνοδος Πρυτάνεων 16-18 Δεκέμβρη, όπου οι Πρυτάνεις θα συζητήσουν με το Υπουργείο Παιδείας το προχώρημα της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης, χωρίς να έχει γίνει ούτε σε ένα Ίδρυμα διαδικασία Συγκλήτου με παρουσία των φοιτητών ώστε να έχει σχηματιστεί τοποθέτηση του Ιδρύματος βάση των αποφάσεων όλων των Συλλογικών φορέων. Ακόμα και ο χώρος διεξαγωγής της Συγκλήτου που θα γίνει στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου, αναδεικνύει την προσπάθεια να μην υπάρχει η φωνή των Συλλόγων την ώρα που η Σύνοδος θα αποφασίζει το επόμενο χτύπημα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Απέναντι στην προσπάθεια διάλυσης της προοπτικής της γενιάς μας, οφείλουμε να αντισταθούμε σε όλα τα σχέδια που ετοιμάζουν Πρυτάνεις-Υπουργείο. Δεν επιτρέπουμε να μετατρέψουν τα πτυχία μας σε απλά «πιστοποιητικά γνώσεων» με αποτέλεσμα ο κάθε φοιτητής να έχει έναν «ατομικό φάκελο προσόντων» αντί για ενιαίο πτυχίο που θα τον εξοπλίζει κατάλληλα για την αγορά εργασίας. Όσο και αν η κυβέρνηση με τους εγκάθετούς της πιστεύουν πως θα ξεμπερδέψουν από τους Συλλόγους και τη νεολαία, είναι βαθιά γελασμένοι.

Ως Φοιτητικοί Σύλλογοι Αρχιτεκτονικής, Μουσικού, Νομικής καλούμε σε κινητοποίηση το Σάββατο 18/12, κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής της Συνόδου Πρυτάνεων, στις 13:00 στο Άγαλμα Βενιζέλου, από κοινού με υπόλοιπους Φοιτητικούς Συλλόγους που κινούνται σε αντίστοιχη αγωνιστική κατεύθυνση».

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr