Υπό κατάληψη η ΑΣΤΕΡ - Τα δέκα αιτήματα των σπουδαστών

Υπό κατάληψη η ΑΣΤΕΡ - Τα δέκα αιτήματα των σπουδαστών

Σε κατάληψη της Ανώτερης Σχολής Τουριστικής Εκπαίδευσης Ρόδου, έχουν προχωρήσει οι σπουδαστές, διεκδικώντας όπως οι ίδιοι αναφέρουν "την επίλυση των χρόνιων προβλημάτων". Απέστειλαν επιστολή διαμαρτυρίας με αποδέκτες: τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, Πρωθυπουργό της Ελλάδος την κ. Νίκη Κεραμέως, Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων τον κ. Άγγελο Συρίγο, Υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων τον κ. Βασίλη Κικίλια, Υπουργό Τουρισμού και την κ. Σοφία Ζαχαράκη, Υφυπουργό Τουρισμού.

Συγκεκριμένα οι σπουδαστές διεκδικούν:


  1. Αναβάθμιση πτυχίου από 5ο σε 6ο επίπεδο.   Ο βαθμός του πτυχίου των αποφοίτων της Α.Σ.Τ.Ε. είναι επιπέδου 5 σε σχέση με τα Α.Ε.Ι. που είναι επιπέδου 6.
  2. Κατάργηση της απόφασης της προσθήκης  4ου έτους.  Με την υπ’ αρ. 20071/29.12.2020 (Β’ 5824) κοινή απόφαση των Υπουργών Τουρισμού και Παιδείας και Θρησκευμάτων, το πρόγραμμα σπουδών των Α.Σ.Τ.Ε. επιμηκύνθηκε από 7 σε 8 εξάμηνα, πράγμα το οποίο είναι αντισυνταγματικό, καθώς μια σχολή με πτυχίο 5ου επιπέδου δεν νοείται να έχει διάρκεια 4 έτη.  
  3. Αναβάθμιση υποδομών.  Η σχολή, παρά το γεγονός ότι διαθέτει τις υποδομές, δεν είναι σε θέση να στεγάσει τους φοιτητές της, λόγω της κακής κατάστασης και της παραμέλησης του κτηρίου.
  4. Δυνατότητα συμμετοχής σε προγράμματα Erasmus+. Μέσω των προγραμμάτων αυτών, δίνεται η δυνατότητα στους φοιτητές να αποκτήσουν εμπειρίες και να διευρύνουν το μορφωτικό τους επίπεδο πάνω στο αντικείμενο που επέλεξαν να σπουδάσουν.
  5. Δυνατότητα μεταπτυχιακού σε εγχώρια πανεπιστήμια. Εξαιτίας αυτού, οι απόφοιτοι των Α.Σ.Τ.Ε., θέλοντας να αναβαθμίσουν το πτυχίο του, αναγκάζονται να αναζητήσουν την δυνατότητα αυτή στο εξωτερικό.
  6. Παροχή φοιτητικής ταυτότητας (ΠΑΣΟ). Το μόνο που παρέχεται είναι μια απλή βεβαίωση σπουδαστικής ιδιότητας, γεγονός το οποίο έχει ως αποτέλεσμα να αποκλείει τους φοιτητές των Α.Σ.Τ.Ε. από προνόμια που παρέχονται στους υπόλοιπους φοιτητές της Τριτοβάθμιας  Εκπαίδευσης.
  7. Λειτουργία ήδη υπάρχουσας εστίας. Αφού στο παρελθόν μερικές από τις  εγκαταστάσεις της σχολής λειτουργούσαν σαν εστία, προσδοκούμε την  άμεση επαναλειτουργία τους.   
  8. Δημιουργία λέσχης / δυνατότητα δωρεάν(ή πολύ οικονομικής) σίτισης. Παρά τις εγκαταστάσεις για σίτιση, για ακόμα μια φορά δεν αξιοποιούνται κατάλληλα έτσι ώστε να αποτελέσουν οικονομική ελάφρυνση στους σπουδαστές, αναγκάζοντας τους να απευθυνθούν σε εξωτερικούς  ανεξάρτητους επιχειρηματίες.
  9. Πρόσληψη καταρτισμένων καθηγητών. Ένα ποσοστό των καθηγητών της Α.Σ.Τ.Ε.Ρ. είναι ξενοδόχοι  χωρίς την ανάλογη εκπαιδευτική κατάρτιση.
  10. Παροχή εκπαιδευτικών συγγραμμάτων/βιβλίων.  Ενώ η σχολή βρίσκεται σε λειτουργία εδώ και ένα μήνα,  δεν έχει προμηθεύσει  τους σπουδαστές της με τα απαραίτητα εφόδια που είναι αναγκαία ως προς την φοίτησή τους.

Η Επιστολή διαμαρτυρίας των σπουδαστών της Α.Σ.Τ.Ε.Ρ. αυτούσια όπως εστάλη στα «Φοιτητικά Νέα»:

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΡΟΔΟΥ

Ρόδος, 10.12.2021

Προς

  • τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, Πρωθυπουργό της Ελλάδος
  • την κ. Νίκη Κεραμέως, Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων
  • τον κ. Άγγελο Συρίγο, Υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων
  • τον κ. Βασίλη Κικίλια, Υπουργό Τουρισμού
  • την κ. Σοφία Ζαχαράκη, Υφυπουργό Τουρισμού

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Αξιότιμη κυρία Υπουργέ Παιδείας,

Αξιότιμε κύριε Υφυπουργέ Παιδείας,

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ Τουρισμού,

Αξιότιμε κυρία Υφυπουργέ Τουρισμού,

Ως Σύλλογος Σπουδαστών της Ανώτερης Σχολής Τουριστικής Εκπαίδευσης Ρόδου, παίρνουμε την πρωτοβουλία να αποστείλουμε  την παρούσα επιστολή  σε εσάς, για να εκφράσουμε τους έντονους  προβληματισμούς μας και να γνωστοποιήσουμε την διαμαρτυρία μας.

Στο παρελθόν έχουν γίνει προσπάθειες από σπουδαστές με σκοπό την επίλυση των προβλημάτων της ΑΣΤΕΡ, οι οποίες δεν είχαν καμία ανταπόκριση. Ως γνωστόν για την εισαγωγή μας στην σχολή συμμετείχαμε και εμείς στις πανελλήνιες  εξετάσεις του Υπουργείου Παιδείας και ως επιτυχόντες αυτών, επιλέξαμε μέσω του μηχανογραφικού του Υπουργείου Παιδείας την Ανώτερη Σχολή Τουριστικής Εκπαίδευσης Ρόδου.

Δυστυχώς όμως, εδώ και πολλά χρόνια οι δύο σχολές των Α.Σ.Τ.Ε. δεν έχουν σταθεί αντάξιες των προσδοκιών μας. Παρά τις χρόνιες προσπάθειες του Συλλόγου των δύο σχολών, η Κυβέρνηση δεν έχει λάβει   υπ’ όψιν της κυρίως  τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σχολές αυτές και κατά επέκταση τα πολλαπλά αιτήματα των σπουδαστών, ενώ δεν έχει υλοποιηθεί  καμία από τις υποσχέσεις που δόθηκαν.

Τα αιτήματα που έχουμε και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι τα εξής:

  • Αναβάθμιση πτυχίου από 5ο σε 6ο επίπεδο.   Ο βαθμός του πτυχίου των αποφοίτων της Α.Σ.Τ.Ε. είναι επιπέδου 5 σε σχέση με τα Α.Ε.Ι. που είναι επιπέδου 6.
  • Κατάργηση της απόφασης της προσθήκης  4ου έτους.  Με την υπ’ αρ. 20071/29.12.2020 (Β’ 5824) κοινή απόφαση των Υπουργών Τουρισμού και Παιδείας και Θρησκευμάτων, το πρόγραμμα σπουδών των Α.Σ.Τ.Ε. επιμηκύνθηκε από 7 σε 8 εξάμηνα, πράγμα το οποίο είναι αντισυνταγματικό, καθώς μια σχολή με πτυχίο 5ου επιπέδου δεν νοείται να έχει διάρκεια 4 έτη. 
  • Αναβάθμιση υποδομών.  Η σχολή, παρά το γεγονός ότι διαθέτει τις υποδομές, δεν είναι σε θέση να στεγάσει τους φοιτητές της, λόγω της κακής κατάστασης και της παραμέλησης του κτηρίου.
  • Δυνατότητα συμμετοχής σε προγράμματα Erasmus+. Μέσω των προγραμμάτων αυτών, δίνεται η δυνατότητα στους φοιτητές να αποκτήσουν εμπειρίες και να διευρύνουν το μορφωτικό τους επίπεδο πάνω στο αντικείμενο που επέλεξαν να σπουδάσουν.
  • Δυνατότητα μεταπτυχιακού σε εγχώρια πανεπιστήμια. Εξαιτίας αυτού, οι απόφοιτοι των Α.Σ.Τ.Ε., θέλοντας να αναβαθμίσουν το πτυχίο του, αναγκάζονται να αναζητήσουν την δυνατότητα αυτή στο εξωτερικό.
  • Παροχή φοιτητικής ταυτότητας (ΠΑΣΟ). Το μόνο που παρέχεται είναι μια απλή βεβαίωση σπουδαστικής ιδιότητας, γεγονός το οποίο έχει ως αποτέλεσμα να αποκλείει τους φοιτητές των Α.Σ.Τ.Ε. από προνόμια που παρέχονται στους υπόλοιπους φοιτητές της Τριτοβάθμιας  Εκπαίδευσης.
  • Λειτουργία ήδη υπάρχουσας εστίας. Αφού στο παρελθόν μερικές από τις  εγκαταστάσεις της σχολής λειτουργούσαν σαν εστία, προσδοκούμε την  άμεση επαναλειτουργία τους.   
  • Δημιουργία λέσχης / δυνατότητα δωρεάν(ή πολύ οικονομικής) σίτισης. Παρά τις εγκαταστάσεις για σίτιση, για ακόμα μια φορά δεν αξιοποιούνται κατάλληλα έτσι ώστε να αποτελέσουν οικονομική ελάφρυνση στους σπουδαστές, αναγκάζοντας τους να απευθυνθούν σε εξωτερικούς  ανεξάρτητους επιχειρηματίες.
  • Πρόσληψη καταρτισμένων καθηγητών. Ένα ποσοστό των καθηγητών της Α.Σ.Τ.Ε.Ρ. είναι ξενοδόχοι  χωρίς την ανάλογη εκπαιδευτική κατάρτιση.
  • Παροχή εκπαιδευτικών συγγραμμάτων/βιβλίων.  Ενώ η σχολή βρίσκεται σε λειτουργία εδώ και ένα μήνα,  δεν έχει προμηθεύσει  τους σπουδαστές της με τα απαραίτητα εφόδια που είναι αναγκαία ως προς την φοίτησή τους.

Για την επίτευξη των παραπάνω αιτημάτων σε συνδυασμό με την αδιαφορία της Κυβέρνησης , χωρίς να υπάρχει άλλη επιλογή, έχουμε οδηγηθεί στην κατάληψη του κτηρίου της σχολής, η οποία έγινε με απόφαση των φοιτητών, μέσω της διαδικασίας της  ψηφοφορίας.  Τα αίτια της κατάληψης είναι τα παρακάτω:

  • Πτυχίο ισότιμο με Ι.Ε.Κ. (5ου επιπέδου).
  • Προσθήκη 8ου εξαμήνου χωρίς καμία αναβάθμιση.   
  • Αποκλεισμός φοιτητών από Erasmus και μεταπτυχιακό στην Ελλάδα.
  • Παροχή βεβαίωσης σπουδών αντί για φοιτητική ταυτότητα (πάσο).
  • Ακατάλληλες και επικίνδυνες, ως προς την ασφάλεια των σπουδαστών, υποδομές.
  • Μη εκμετάλλευση  πιθανώς  καταλλήλων εγκαταστάσεων στέγασης. 
  • Αδυναμία σίτισης.
  • Κρίσιμη  έλλειψη καθηγητών.
  • Απουσία συγγραμμάτων. 

Αξιότιμοι κύριοι και κυρίες, η επιστολή μας αυτή είναι μια ξεκάθαρη κραυγή αγωνίας για το μέλλον μας και την επαγγελματική μας αποκατάσταση. Δεν θα ανεχτούμε περαιτέρω  παραμέληση των αιτημάτων μας και κυρίως των δικαιωμάτων που υποτίθεται ότι θα έπρεπε να έχουμε όντας φοιτητές Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Δεν διαθέτουμε άλλη υπομονή για απέλπιδες προσπάθειες ανάδειξης των τόσων αιτημάτων μας σε αρμόδιους φορείς, χωρίς καμία ανταπόκριση.

Αναμένουμε την άμεση δράση σας έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν με σοβαρότητα τα χρόνια προβλήματά μας. Τα δύο υπουργεία που μας απασχολούν, Υπουργείου Τουρισμού και Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, πρέπει επιτέλους να συνεργαστούν παραμερίζοντας όποιες  διαφωνίες  υπάρχουν μεταξύ των δύο, διότι έχουμε φτάσει στο κρίσιμο σημείο να διακυβεύεται το μέλλον μας, κάνοντας μας να μετανιώνουμε για την επιλογή ένταξής μας στην Α.Σ.Τ.Ε.Ρ.

Ήρθε η ώρα για πράξεις και όχι ψεύτικες υποσχέσεις!

Το Δ.Σ του Συλλόγου των Σπουδαστών της Ανώτερης Τουριστικής Εκπαίδευσης Ρόδου (Α.Σ.Τ.Ε.Ρ.)

Η πρόεδρος:
Τσαμαντιώτη Γαρυφαλιά

Η αντιπρόεδρος:
Σκριάπα Εριέττη

Η γραμματέας:
Δρόλια Αικατερίνη

Ο Ταμίας:
Βιδίμης Βασίλειος

Τα Μέλη:
Φωτόπουλος Ήλιας, Καβουκλής Αριστείδης, Σεξενίδης Νικόλαος

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr