Εκπαίδευση 2ου Κύκλου Σπουδών της 85ης Ε.Σ. Δοκίμων Πυροσβεστών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας

Εκπαίδευση 2ου Κύκλου Σπουδών της 85ης Ε.Σ. Δοκίμων Πυροσβεστών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας

Στο πλαίσιο υλοποίησης της πρακτικής εκπαίδευσης των Δοκίμων Πυροσβεστών της Σχολής Πυροσβεστών, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2021 εντός των εγκαταστάσεων της Πυροσβεστικής Ακαδημίας από τους Δόκιμους Πυροσβέστες της 85ης Ε.Σ. Πυροσβεστών του Β΄Κύκλου Σπουδών (Ζ΄εξάμηνο σπουδών) της Σχολής Πυροσβεστών, πρακτική εκπαίδευση στις μεθόδους και τα μέσα σε επεμβάσεις απεγκλωβισμού θυμάτων από τροχαία ατυχήματα.

Η πρακτική εκπαίδευση διεξήχθη από Ω/09:30 - 13:30 και όλοι οι δόκιμοι Πυροσβέστες είχαν τη δυνατότητα ανά ομάδες, να εφαρμόσουν διάφορες τεχνικές απεγκλωβισμού κάνοντας χρήση όλων των διασωστικών εργαλείων που διαθέτει μια σύγχρονη πυροσβεστική διασωστική σειρά. Η μη ακαδημαϊκή (πυροσβεστική) εκπαίδευση που λαμβάνουν όλοι οι Δόκιμοι Πυροσβέστες της Σχολής Πυροσβεστών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, αφορά στις θεωρητικές, τεχνικές και πρακτικές γνώσεις και δεξιότητες, καθώς και στην πρακτική εξάσκηση και εφαρμογή της πυροσβεστικής καθώς και διασωστικής επιστήμης και τεχνολογίας, στο οικείο επιχειρησιακό περιβάλλον διαχείρισης κρίσεων.


Την ενημερωτική σελίδα των Πυροσβεστικών Σχολών μπορείτε να την δείτε εδώ.

Σκοπός της μη ακαδημαϊκής (πυροσβεστικής) εκπαίδευσης, είναι η ανάπτυξη των δεξιοτήτων του δόκιμου Πυροσβέστη, με την παροχή εξειδικευμένων γνώσεων της πυροσβεστικής επιστήμης, με την αύξηση της αντοχής του σε παρατεταμένη άσκηση, καθώς και της δυνατότητάς του να λαμβάνει αποφάσεις και να λειτουργεί αποτελεσματικά με ασφάλεια και τακτική σκέψη κάτω από συνθήκες πίεσης. Οι σπουδαστές-εκπαιδευόμενοι μετά το πέρας της συγκεκριμένης εκπαίδευσης θα είναι σε θέση να:

  • γνωρίζουν τις βασικές αρχές και ενέργειες μιας διασωστικής επιχείρησης,
  • γνωρίζουν όλες τις απαραίτητες γνώσεις σχετικά με τα διασωστικά εργαλεία που είναι σήμερα διαθέσιμα στο Πυροσβεστικό Σώμα και χρησιμοποιούνται στις αντίστοιχες επιχειρήσεις,
  • επιχειρούν με ασφάλεια σε μία διάσωση (τόσο για τους ίδιους τους διασώστες όσο και τα θύματα).

Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με το άρθρο 39 του ν.4662/2020, η φοίτηση στη Σχολή Πυροσβεστών με έδρα την Πτολεμαΐδα πραγματοποιείται σε δύο (2) κύκλους ακαδημαϊκών σπουδών. Ο Πρώτος Κύκλος Σπουδών διαρκεί πέντε (5) εξάμηνα και με την ολοκλήρωση της φοίτησης σε αυτόν οι Δόκιμοι Πυροσβέστες λαμβάνουν Δίπλωμα Τεχνικής Πυροσβεστικής Επαγγελματικής Επάρκειας και ως στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος, εντάσσονται στον Δεύτερο Κύκλο Σπουδών, διάρκειας τριών (3) εξαμήνων, τοποθετούμενοι στην έδρα της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, όπου πραγματοποιούν εκ περιτροπής, ακα- δημαϊκές σπουδές και πρακτική άσκηση πυροσβεστικού έργου, σε Υπηρεσίες της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Αττικής. Οι ακαδημαϊκές σπουδές του Δεύτερου Κύκλου περιλαμβάνουν εξαμηνιαίες Θεματικές Ενότητες και Πιστοποιημένα Εκπαιδευτικά Προγράμματα με δια ζώσης διδασκαλία και η εξέτασή τους πραγματοποιείται αποκλειστικά στις εγκαταστάσεις της Πυροσβεστικής Ακαδημίας με φυσική παρουσία των φοιτούντων. Με την ολοκλήρωση του Δεύτερου Κύκλου Σπουδών λαμβάνουν πτυχίο ισότιμο των αντίστοιχων Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων. 

Η υλοποίηση της ως άνω εκπαίδευσης, πληρούσε την τήρηση και εφαρμογή των κανόνων και μέτρων πρόληψης και προφύλαξης κατά της εξάπλωσης του COVID-19, λαμβάνοντας υπόψη τα τηρούμενα προσωρινά γενικά ή και ειδικά μέτρα που έχουν ληφθεί λόγω του COVID-19, σύμφωνα με τις οδηγίες – κατευθύνσεις που έχουν παρασχεθεί από το Αρχηγείο Πυροσβεστικού Σώματος, τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας και τα συναρμόδια Υπουργεία.

Την εποπτεία και το συντονισμό του συνόλου της εκπαίδευσης, είχε ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Ακαδημίας Υποστράτηγος ΠΣ Σπυρίδων Πέτρου, με τη συνδρομή της 1ης Ε.Μ.Α.Κ και τη διάθεση κατάλληλου διασωστικού πυροσβεστικού οχήματος και εξοπλισμού.  

Δείτε εικόνες

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr