Σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζουν Έλληνες φοιτητές Erasmus+ που νόσησαν στο εξωτερικό και εμβολιάστηκαν στην Ελλάδα

Σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζουν Έλληνες φοιτητές που νόσησαν στο εξωτερικό και εμβολιάστηκαν στην Ελλάδα

Σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζουν Έλληνες φοιτητές οι οποίοι, νόσησαν κατά την περίοδο των σπουδών τους στο εξωτερικό αλλά μόλις γύρισαν στην Ελλάδα έκαναν την 1η δόση εμβολίου όπως προβλέπεται και τώρα δεν μπορούν να επιστρέψουν στον σπουδές τους διότι δεν αναγνωρίζει το σύστημα την νόσηση από χώρα του εξωτερικού, ακόμα κι αν έχουν τα πιστοποιητικά.

Οι φοιτητές δεν μπορούν να επιστρέψουν στις σπουδές τους καθώς δεν μπορούν υπό αυτές τις συνθήκες να λάβουν το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό covid-19.


Ακολουθεί η επιστολή της φοιτήτριας Ελευθερίας Ζαμπετάκη η οποία μας έχεις αποστείλει και το πιστοποιητικό νόσησης της από το εξωτερικό.

«Ονομάζομαι Ελευθερία Ζαμπετάκη, είμαι τελειόφοιτη φοιτήτρια στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του πανεπιστημίου Πειραιά. Τον περασμένο Απρίλιο βρισκόμουν στη Γαλλία, για σπουδές στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+. Στις 13 Απριλίου νόσησα από covid-19 και μου χορηγήθηκε και το ανάλογο πιστοποιητικό νόσησης το οποίο σας επισυνάπτω. Όταν επέστρεψα στην Ελλάδα, ακολουθώντας τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, έκανα στις 30 Αυγούστου την πρώτη δόση του εμβολίου της Pfizer η οποία, σύμφωνα πάντα με τον ΕΟΔΥ, είναι αρκετή για όσους έχουν ήδη νοσήσει κατά το πρόσφατο χρονικό διάστημα. 

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στον σχετικό ιστότοπο του gov.gr όσοι έχουν νοσήσει πρόσφατα (έως και έξι μήνες πριν) και έχουν κάνει μία δόση εμβολίου, θεωρείται ότι έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους και μπορούν να λάβουν τη σχετική βεβαίωση.

Δυστυχώς, για τη δική μου περίπτωση, στην οποία υπάγονται και δεκάδες άλλοι φοιτητές και φοιτήτριες δεν ισχύει αυτό. Δεν μας χορηγείται το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό covid-19 ώστε να αποδεικνύεται ότι έχουμε ολοκληρώσει τον εμβολιασμό μας επειδή έχουμε νοσήσει στο εξωτερικό.

Αυτό μας δημιουργεί διπλό πρόβλημα, τόσο υγειονομικό όσο και διοικητικής φύσεως. Η υγειονομική διάσταση του προβλήματος έχει να κάνει με το γεγονός ότι η επίσημη σύσταση του ΕΟΔΥ είναι οι νοσήσαντες έως και πριν από έξι μήνες, να κάνουν μόνον μία δόση εμβολίου. Αλλά από εμάς, ζητείται να κάνουμε και δεύτερη δόση προκειμένου να θεωρηθεί ότι έχουμε ολοκληρώσει τον εμβολιασμό μας, κάτι για το οποίο κανείς επίσημος ιατρικός φορέας, ούτε ο ΕΟΔΥ, μας διαβεβαιώνει ότι θα πρέπει να το κάνουμε.

Πέραν αυτού, όσοι είχαμε την ατυχία να νοσήσουμε στο εξωτερικό και εμβολιαστήκαμε στην Ελλάδα, χωρίς τη βεβαίωση ολοκλήρωσης του εμβολιασμού δεν θα μπορούμε να απολαμβάνουμε τα ίδια δικαιώματα με τους συμπολίτες μας, που επίσης νόσησαν (αλλά στην Ελλάδα) και έκαναν κι αυτοί μία μόνο δόση του εμβολίου.

Σας παρακαλώ θερμά να αναδείξετε αυτή την υπόθεση που ταλαιπωρεί πολλούς συμπολίτες μας, σε μια προσπάθεια να εξευρεθεί λύση».

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

 


https://www.foititikanea.gr