Διαμαρτυρόμενοι φοιτητές: Δημιουργία σταθμών διενέργειας δωρεάν rapid test μέσα στα πανεπιστήμια

Διαμαρτυρόμενοι φοιτητές: Δημιουργία σταθμών διενέργειας δωρεάν rapid test μέσα στα πανεπιστήμια

Άνοιγμα Πανεπιστημίων: Δημιουργία σταθμών διενέργειας δωρεάν rapid test μέσα στα πανεπιστήμια και μέσα ατομικής προστασίας για όλους τους φοιτητές με κρατική ευθύνη ζητά με ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, μετά τις έντονες αντιδράσεις των φοιτητών ανά τη χώρα στην απόφαση της Κυβέρνησης πως οι ανεμβολίαστοι φοιτητές για να μπορούν να προσέρχονται στα πανεπιστήμια θα υποχρεούνται σε 2 εργαστηριακά rapid tests την εβδομάδα που πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του φοιτητή (10 ευρώ/τεστ).

 


Όλα όσα αναφέρει το ΜΑΣ για τα νέα μέτρα της κυβέρνησης και το άνοιγμα των σχολών:

«Η κυβέρνηση να σταματήσει να παίζει με τις ζωές, τις σπουδές και την υγεία των φοιτητών - Να πάρει ΤΩΡΑ όλα τα αναγκαία μέτρα για το ασφαλές άνοιγμα των Πανεπιστημίων.

Τη στιγμή που το 4ο κύμα της πανδημίας καλπάζει, η κυβέρνηση προχωρά στο άνοιγμα των σχολών μας με μόνο μέτρο την «προτροπή» για εμβολιασμό όλων των φοιτητών! Μετατρέπει το εμβόλιο από ανάγκη, δικαίωμα και όπλο της επιστήμης σε μέσο εκβιασμού των φοιτητών αλλά και κερδοφορίας των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων! 

Η κυβέρνηση προχωρά σε απαράδεκτους διαχωρισμούς των φοιτητών, για να συγκαλύψει τις κρατικές ευθύνες για την εκτίναξη των κρουσμάτων μέσα στο καλοκαίρι με τα πρωτόκολλα λάστιχο στον τουρισμό και για τη μη ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας. Αξιοποιεί τον ανορθολογισμό που η ίδια καλλιεργεί και ενισχύει κάθε μέρα με τις αντιφάσεις των μέτρων, τη λειψή ενημέρωση για τον εμβολιασμό, τα «δωράκια» για να εμβολιαστούμε, για να κρύψει τη γύμνια του κυβερνητικού σχεδίου για το άνοιγμα των σχολών. Οι φοιτητές στους οποίους επιβάλλει σαν πρόστιμο 80 ευρώ το μήνα για να σπουδάσουν, είναι αυτοί που η ίδια δεν φρόντισε να πείσει για την ανάγκη και την ασφάλεια του εμβολιασμού! Με το κόστος του test να λειτουργεί ως αντικίνητρο, ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού βγαίνει εκτός επιδημιολογικής επιτήρησης με ανυπολόγιστο υγειονομικό κόστος! Το εμβόλιο είναι το μεγαλύτερο όπλο κατά του covid, δεν αποτελεί όμως πανάκεια αφού (και) οι εμβολιασμένοι μεταδίδουν τον ιό, ενώ οι μεταλλάξεις μειώνουν την αποτελεσματικότητά του! 

Μόλις ένα μήνα πριν το ανακοινωμένο άνοιγμα των σχολών, η κυβέρνηση δεν ικανοποιεί ούτε ένα από τα αιτήματα που θέτουν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι αλλά και οι σύλλογοι διδασκόντων, εργαζομένων, η επιστημονική κοινότητα! Προτιμά να προσλαμβάνει 1000 αστυνόμους για τα πανεπιστήμια αντί για καθηγητές!  

  • Πώς θα αραιώσουν τα τμήματα όταν τα κενά σε διδακτικό προσωπικό ξεπερνούν τα 3000; 
  • Πώς θα τηρούνται οι αποστάσεις όταν οι θέσεις των αμφιθεάτρων είναι λιγότερες από τους φοιτητές, ενώ συνεδριακά κέντρα και μεγάλα αμφιθέατρα παραμένουν κλειστά ή παραχωρούνται για επιχειρηματικά συνέδρια με το αζημίωτο; 
  • Πώς θα απολυμαίνονται οι χώροι όταν το ελάχιστο προσωπικό καθαριότητας δεν προλαβαίνει ούτε να σκουπίσει πόσο μάλλον να απολυμάνει; 
  • Πώς θα αποτραπεί ο συγχρωτισμός όταν στα ΜΜΜ θα στοιβάζονται οι φοιτητές για να πάνε στη σχολή τους; 

Χωρίς τα αναγκαία μέτρα κινδυνεύουμε να κολλήσουμε ή να ξανακλείσουμε! Δε χωρά καμία καθυστέρηση και εφησυχασμός! Σε κάθε Ίδρυμα και Τμήμα πρέπει να οργανωθεί ο αγώνας για να επιστρέψουμε στις σχολές μας με ασφάλεια! 

Διεκδικούμε:

  • Άμεσα μέτρα στήριξης του δημόσιου τομέα της Υγείας, με ενίσχυση σε προσωπικό και υποδομές, επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας.
  • Καθολικό πρόγραμμα δημόσιου δωρεάν εμβολιασμού, με εξαντλητική ενημέρωση, πλήρη προληπτικό έλεγχο και σταθερή παρακολούθηση των εμβολιασμένων στο πλαίσιο ενός ενισχυμένου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. 
  • Δημιουργία εμβολιαστικών κέντρων και σταθμών διενέργειας μαζικών δωρεάν επαναλαμβανόμενων  rapid test μέσα στα πανεπιστήμια. Δωρεάν rapid test και μέσα ατομικής προστασίας για ΟΛΟΥΣ τους φοιτητές με κρατική ευθύνη. 
  • Να υπάρξει άμεσα σχέδιο για την κάλυψη των μεγάλων γνωστικών κενών της πανδημίας και της τηλεκπαίδευσης. 
  • Καμπάνια ενημέρωσης για τον covid στις σχολές από εξειδικευμένους επιστήμονες προς τους φοιτητές. 
  • Στελέχωση των ιατρείων των πανεπιστημίων με όλο το αναγκαίο προσωπικό και τις κατάλληλες υποδομές για τη διαχείριση κρουσμάτων, την ιατρική καθοδήγηση και την παρακολούθηση με φαρμακευτική αγωγή
  • Να προσληφθεί το απαραίτητο εκπαιδευτικό προσωπικό για να φτιαχτούν ολιγομελής εργαστηριακές ομάδες και περισσότερα τμήματα στις θεωρίες. Άμεση πρόσληψη επαρκούς προσωπικού καθαριότητας.
  • Τώρα να δοθεί έκτακτο κονδύλι για την κάλυψη των αναγκών των Ιδρυμάτων. Να καλυφθούν τα κενά σε υποδομές, αίθουσες, αναλώσιμα, καθηγητές. Αξιοποίηση επιπλέον χώρων, αμφιθεάτρων, συνεδριακών κέντρων, δημοτικών χώρων για την αραίωση των φοιτητών. 
  • Μέτρα προστασίας στα ΜΜΜ, με πύκνωση δρομολογίων από και προς τις σχολές και αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.
  • Οικονομική στήριξη των φοιτητών για να αντεπεξέλθουν στις σπουδές τους. Μηνιαίο στεγαστικό επίδομα που να καλύπτει το κόστος στέγασης. Να αξιοποιηθεί η περιουσία των Ιδρυμάτων για δημιουργία νέων εστιών χωρίς ιδιώτες και νοίκια. Άμεσα μέτρα στήριξης των εργαζομένων και πρακτικάριων φοιτητών.  
  • Να υπάρξει κάθε διευκόλυνση ώστε να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους όσοι έχουν καθυστερήσει λόγω πανδημίας. Να διασφαλιστεί ότι δεν θα αποκλειστεί κανένας φοιτητής από την επαναληπτική εξεταστική.»

Αντιδρούν και οι φοιτητές στην Κύπρο

Δωρεάν rapid test απαιτούν και οι φοιτητές στην Κύπρο - Απέστειλαν επιστολή στον Υπουργό Παιδείας της Κύπρου. Η Επιστολή των φοιτητών:

Απαιτούμε δωρεάν rapid test για όλους τους φοιτητές πολίτες

Εντιμότατόν Πρόεδρον του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Πρόδρομου Προδρόμου

Εντιμότατε,

Η Κυβέρνηση έχει διατυπώσει την πρόθεση της να επιβάλει την υποχρεωτική προσκόμιση μοριακού τεστ (PCR) κάθε 72 ώρες για την επιτρεπόμενη είσοδο των φοιτητών στα πανεπιστήμια που για δικούς τους λόγους έχουν προτιμήσει να μην εμβολιαστούν.

Από τη στιγμή που υποχρεώνετε τους φοιτητές να προσκομίζουν safepass, το οποίο προϋποθέτει συγκατάβαση σε μια ιατρική πράξη, είναι ελάχιστον καθήκον σας να παρέχετε την δυνατότητα επιλογής δωρεάν τεστ ταχείας ανίχνευσης(rapid test), εφόσον όλοι οι φοιτητές έχουν δικαίωμα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης την οποία πληρώνουν.

Τόσο το υψηλό κόστος του PCR όσο και η πρόθεση της Κυβέρνησης όπως τα πανεπιστήμια να μην κάνουν αποδεκτό το rapid test για τους φοιτητές, προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις. Πόσοι νέοι έχουν πραγματικά την δυνατότητα να επωμιζόνται αυτό το δυσφόρητο  κόστος, των 70 ευρώ ανά εβδομάδα για την διενέργεια PCR, το οποίο είναι απαραίτητο για να έχει κανείς το δικαίωμα της “δωρεάν” εκπαίδευσης;

Μια τέτοια απόφαση δεν αποτελεί χαρακτηριστικό ενός κράτους πρόνοιας, υποχρέωση του οποίου είναι να φροντίζει χωρίς κοινωνικές διακρίσεις και καταπάτηση των συνταγματικών δικαιωμάτων, ακόμα και του τελευταίου πολίτη. Ωστόσο, εσείς συνεχίζετε να χρησιμοποιείτε μία και μοναδική μέθοδο: Τον εξαναγκασμό των φοιτητών ο οποίος μετατρέπεται σε βάναυση μεταχείριση τους με την απειλή οικονομικής επιβάρυνσης.

Προς αποφυγή των ανωτέρων ΖΗΤΑΜΕ οι φοιτητές να εξαιρούνται του κόστους υποβολής σε οποιαδήποτε διαγνωστική εξέταση, είτε αυτή είναι rapid test είτε είναι PCR, καθώς αυτό θα οδηγούσε σε δίκαιη μεταχείριση και στον καθησυχασμό των φοιτητών και των οικογενειών τους για επιπρόσθετα έξοδα. Επίσης ΖΗΤΑΜΕ η διαγνωστική εξέταση να διενεργείται στον χώρο πανεπιστημίου. Ας γίνει επιτέλους αυτό που όλοι επιθυμούμε, την επιστροφή δηλαδή, όλων των φοιτητών στα πανεπιστήμια.

Κύριε Υπουργέ, σταματήστε τις κοινωνικές διακρίσεις και τον εξαναγκασμό των φοιτητών. Σας καλούμε να βοηθήστε τους νέους, τους μελλοντικούς ηγέτες, να μορφωθούν και σταματήστε άμεσα τις “επιθέσεις” εις βάρος τους.

Φοιτητές των Πανεπιστημίων Κύπρου

Δεν θα επιτρέπεται στους ανεμβολίαστους φοιτητές να παρακολουθούν διά ζώσης μαθήματα σε Δημόσιο Πανεπιστήμιο της Κύπρου

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr