Τι θα ισχύσει από τη Δευτέρα στα Πανεπιστήμια!

Τι θα ισχύσει από τη Δευτέρα στα Πανεπιστήμια!

Άνοιγμα Πανεπιστημίων: Τα «Φοιτητικά Νέα» σας παρουσιάζουν μέσα από το παρόν άρθρο όλα όσα θα ισχύσουν από τη Δευτέρα (14/06/2021) στα Πανεπιστήμια - Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.)/Βιβλιοθήκες:

Οι ρυθμίσεις του παρόντος ισχύουν και για τα Κολλέγια, καθώς και για τις Δημόσιες Σχολές Εμπορικού Ναυτικού.


Κατόπιν θετικής εισήγησης της Επιτροπής των Ειδικών για θέματα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, αποφασίστηκαν τα εξής:

  • Έναρξη εργαστηριακών, κλινικών και πρακτικών ασκήσεων/μαθημάτων όλων των ετών των προγραμμάτων σπουδών α’ και β’ κύκλου Τμημάτων/Σχολών των Α.Ε.Ι., των Κέντρων Δια Βίου Μάθησης (Κ.Δ.Β.Μ.) των Α.Ε.Ι. και των Κολεγίων με τα μέτρα προστασίας που ισχύουν μέχρι σήμερα για τις πρακτικές/εργαστηριακές/κλινικές ασκήσεις.
  • Διοργάνωση επιστημονικών εκδηλώσεων υβριδικού χαρακτήρα στα ΑΕΙ, δηλαδή μέσω δυνατότητας ταυτόχρονης διαδικτυακής μετάδοσης και περιορισμένης φυσικής παρουσίας στον Πανεπιστημιακό χώρο, καθώς και ημερίδων και συνεδρίων εντός των Α.Ε.Ι., σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα του Παραρτήματος 13 της ΚΥΑ Δ1α/Γ.Π.οικ. 36587 (ΦΕΚ Β’ 2476/10.06.21).
  • Λειτουργία των πάσης φύσεως βιβλιοθηκών με τη λειτουργία των αναγνωστηρίων εντός αυτών με υποχρεωτική χρήση μάσκας από όλους και τήρηση απόστασης ενάμισι μέτρου μεταξύ των χρηστών, καθώς και σύσταση για ενδελεχή καθαρισμό και τοπική εφαρμογή απολυμαντικού στις επιφάνειες των χώρων μελέτης.
  • Εκδηλώσεις αποφοίτησης μαθητών και ορκωμοσίας φοιτητών: μετά την 27η Ιουνίου 2021, σε ανοιχτούς χώρους με πληρότητα έως 75%, με υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας (χειρουργικής) για όλους τους παρευρισκόμενους, μόνο με καθήμενους και όχι όρθιους επισκέπτες, με υποχρεωτική δημιουργία κενού χώρου/κενής θέσης ανά δύο καθήμενους με υποχρεωτική ταξιθεσία και ελάχιστη απόσταση μεταξύ των θέσεων 1,5 μέτρο, με χρήση μουσικής μόνο από μεγαφωνικές εγκαταστάσεις, χωρίς συνοδεία χορωδίας ή χορών, με απόσταση τουλάχιστον 3 μέτρων μεταξύ της σκηνής/ή της εξέδρας και της πρώτης σειράς θεατών, χωρίς υπηρεσίες εστίασης ή παροχής φαγητού ή ποτού. Η είσοδος των μαθητών/φοιτητών, εκπαιδευτικών, προσωπικού και επισκεπτών θα είναι εφικτή μόνο με επίδειξη είτε πιστοποιητικού εμβολιασμού (14 ημερών μετά τη δεύτερη δόση), είτε βεβαίωσης αρνητικού μοριακού τεστ 72 ωρών ή αντιγονικού τεστ (rapid-test) 24 ωρών, είτε δήλωσης αρνητικού self-test 24 ωρών είτε βεβαίωσης νόσησης (2 μήνες μετά τη νόσηση και έως 9 μήνες).

Τα ΝΕΑ διαμορφωμένα μέτρα στα ΑΕΙ

• Τηλε-εκπαίδευση

• Αναστολή κάθε είδους εκπαιδευτικής διαδικασίας με φυσική παρουσία, με εξαίρεση τη δυνατότητα διενέργειας εργαστηριακών, κλινικών και πρακτικών ασκήσεων/μαθημάτων όλων των ετών των προγραμμάτων σπουδών α' και β' κύκλου Τμημάτων/Σχολών των Α.Ε.Ι., καθώς και των Κέντρων Δια Βίου Μάθησης (Κ.Δ.Β.Μ.) των Α.Ε.Ι.. Σε κάθε περίπτωση τηρούνται οι όροι της υπό στοιχεία Δ1α/ΓΠ.οικ.28259/7.5.2021 κοινής υπουργικής απόφασης «Εφαρμογή του υποχρεωτικού μέτρου του διαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19 σε φοιτητές, διδακτικό και λοιπό προσωπικό των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων» (Β' 1866), όπως τροποποιήθηκε με την υπό στοιχεία Δ1α/ΓΠ.οικ.30097/14.5.2021 (Β' 2014) κοινή υπουργική απόφαση, όπως εκάστοτε ισχύει. Η Γενική Συνέλευση κάθε Τμήματος/Σχολής αποφασίζει ποιες από τις προαναφερόμενες ασκήσεις διενεργούνται δια ζώσης και ποιες εξ αποστάσεως.

• Ως προς την εξεταστική περίοδο του εαρινού εξαμήνου, το Τμήμα/Σχολή κάθε Α.Ε.Ι. επιλέγει τον τρόπο διενέργειας των εξετάσεων είτε με φυσική παρουσία είτε εξ αποστάσεως.

• Επιτρέπεται η διεξαγωγή των κατατακτηρίων εξετάσεων, όπως αυτές ρυθμίζονται στην υπό στοιχεία Φ.1/192329/Β3/13.12.2013 (Β 3185) απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, καθώς και των εξετάσεων για την αναγνώριση πτυχίων αλλοδαπής με αναλογική εφαρμογή των μέτρων πρόληψης και προστασίας του άρθρου 20 της υπό στοιχεία Δ1α/ΓΠ.οικ.69543/31.10.2020 (Β' 4810) κοινής υπουργικής απόφασης, όπως εκάστοτε ισχύει. Επιπροσθέτως, ορίζεται ότι η είσοδος στις εξετάσεις επιτρέπεται μόνο με την απλή επίδειξη χειρόγραφης βεβαίωσης/δήλωσης αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) έως και είκοσι τέσσερις (24) ώρες πριν από την εξέταση ή άλλου τύπου διαγνωστικού ελέγχου (rapid test ή PCR test) έως και εβδομήντα δύο (72) ώρες πριν την εξέταση, η οποία υπογράφεται από τον εξεταζόμενο σύμφωνα με το υπόδειγμα του Παραρτήματος 6, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παρούσας. Η δαπάνη για τον αυτοδιαγνωστικό ή τον διαγνωστικό έλεγχο βαρύνει τον εξεταζόμενο. Όμοια υποχρέωση υφίσταται για τα Α.Ε.Ι. όσον αφορά στο κάθε είδους προσωπικό που απασχολείται με φυσική παρουσία κατά τη διενέργεια των εξετάσεων.

• α) Επιτρέπεται η διεξαγωγή εξετάσεων όλων των Σχολών της Αστυνομικής Ακαδημίας, για τις οποίες κρίνεται αναγκαία η φυσική παρουσία και δεν δύνανται να πραγματοποιηθούν εξ αποστάσεως, σύμφωνα με τα μέτρα προστασίας και πρόληψης που αναφέρονται στο άρθρο 20 της υπό στοιχεία Δ1α/ΓΠ.οικ.69543/31.10.2020 κοινής υπουργικής απόφασης (Β" 4810), όπως παρατάθηκε η ισχύς της και τροποποιήθηκε με την υπό στοιχεία Δ1α/ΓΠ.οικ.969/7.1.2021 (Β' 23) κοινή υπουργική απόφαση και παρατάθηκε εκ νέου η ισχύς της με την υπό στοιχεία Δ1α/ΓΠ.οικ.20267/1.4.2021 (Β' 1288) κοινή υπουργική απόφαση.

β) Εξαιρετικώς επιτρέπεται η διενέργεια τελετών αποφοίτησης των σπουδαστών των Σχολών της Αστυνομικής Ακαδημίας, σε εξωτερικό χώρο με την παρουσία μέχρι εκατό (100) ατόμων και τη διεξαγωγή περισσότερων της μίας τελετών, εφόσον ο ανωτέρω αριθμός είναι μεγαλύτερος, τηρουμένων σε κάθε περίπτωση των μέτρων προστασίας της υγείας και αποφυγής διασποράς του κορωνοϊού COVID-19.

• Επιτρέπεται η διενέργεια με φυσική παρουσία των πρακτικών εφαρμογών των τομέων εκπαίδευσης και των εξετάσεων πιστοποίησης για τους σπουδαστές των Δημοσίων Σχολών Εμπορικού Ναυτικού Σωστικών και Πυροσβεστικών Μέσων (ΔΣΕΝ/ΣΠΜ) που φοιτούν στον Βασικό Κύκλο σπουδών, καθώς και στους Κύκλους Ασφάλειας Πλοίου, Σωστικών, Προχωρημένης Πυρόσβεσης, Α" Βοηθειών και Εκσυγχρονισμού των Γνώσεων, υπό την προϋπόθεση διενέργειας αυτοδιαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορωνοϊό τουλάχιστον μία (1) φορά κάθε εβδομάδα.

• Αναστολή λειτουργίας αιθουσών κοινόχρηστων ηλεκτρονικών υπολογιστών, αναγνωστηρίων και αθλητικών εγκαταστάσεων των Α.Ε.Ι..

• Λειτουργία των πάσης φύσεως βιβλιοθηκών, σύμφωνα με το άρθρο 22 της υπό στοιχεία Δ1α/Γ.Π.οικ.69543/31.10.2020 (Β 4810) κοινής υπουργικής απόφασης, όπως εκάστοτε ισχύει, με τη λειτουργία των αναγνωστηρίων εντός αυτών.

• Επιτρέπεται η διοργάνωση επιστημονικών εκδηλώσεων υβριδικού χαρακτήρα (διαδικτυακή μετάδοση και περιορισμένη φυσική παρουσία στον χώρο της Σχολής), καθώς και ημερίδων και συνεδρίων εντός των Α.Ε.Ι., σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα του Παραρτήματος 13, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παρούσας.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr