Φοιτητές Ιατρικής καταγγέλλουν πως θα επιστρέψουν στις κλινικές ασκήσεις στα νοσοκομεία χωρίς να έχουν εμβολιαστεί!

Κλινική Άσκηση: Ανεμβολίαστοι φοιτητές στα νοσοκομεία από τη Δευτέρα 17 Μαΐου

Τον προβληματισμό και την ανησυχία τους σχετικά με την επιστροφή τους στις κλινικές των νοσοκομείων από 17 Μαΐου χωρίς να έχουν εμβολιαστεί, εκφράζουν με ανοιχτή επιστολή τους πεμπτοετείς φοιτητές του Τμήματος Ιατρικής Πανεπιστημίου Πατρών.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν στην ανοιχτή επιστολή τους: «Θεωρούμε απαράδεκτο να αναγκαζόμαστε να εκτεθούμε σε νοσοκομειακό περιβάλλον που εξυπηρετεί covid περιστατικά όντας ανεμβολίαστοι. Κάτι τέτοιο θα θέσει αναμφισβήτητα σε κίνδυνο τη δική μας υγεία, την υγεία των οικογενειών μας αλλά και των ασθενών με τους οποίους θα ερχόμαστε σε επαφή καθημερινά».


Τι καταγγέλλει φοιτήτρια στα «Φοιτητικά Νέα»:

"Θα ήθελα να σας ενημερώσω ως φοιτήτρια της Ιατρικής Πάτρας ότι μόλις πριν 4 ημέρες ενημερωθήκαμε πως θα πρέπει στις 17/5 να επιστρέψουμε στις κλινικές μας στο νοσοκομείο, χωρίς να έχουμε εμβολιαστεί! Το Υπουργείο Παιδείας αποφάσισε πως η "εξασφάλιση" της υγείας μας θα γίνεται μόνο με 1 self test την εβδομάδα! Και αυτό ισχύει για όλες τις Ιατρικές της Ελλάδας! Είμαστε ειδική κατηγορία φοιτητών καθώς δεν βρισκόμαστε σε αίθουσα, αλλά όλες τι ώρες στο νοσοκομείο. Είμαστε στα επείγοντα, στα τακτικά ιατρεία, στα χειρουργεία και εξετάζουμε τους ασθενείς. Πως λοιπόν θα διασφαλιστεί με 1 self test η δική μας η υγειά, του οικογενειακού μας περιβάλλοντος και ειδικά των ασθενών; Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου, το οποίο είναι και αναφοράς COVID-19, κάθε μέρα θα ερχόμαστε σε επαφή 200 φοιτητές ΑΝΕΜΒΟΛΙΑΣΤΟΙ με όλους τους ασθενείς (χειρουργημένους, εγκύους, παιδιά, στα επείγοντα). *Να επισημάνω πως οι 6ετείς φοιτητές έχουν ήδη εμβολιαστεί το διάστημα Φλεβάρη-Μάρτιου. Εδώ και περίπου 1 μήνα το τμήμα μας έχει στείλει τα στοιχεία των φοιτητών που θέλουν να εμβολιαστεί στο Υπουργείο αλλά χωρίς να έχουμε καμιά ενημέρωση, εκβιαστικά μας αναγκάζουν να γυρίσουμε σε αυτόν τον κίνδυνο. Δεν έχουμε που αλλού να απευθυνθούμε παρά μόνο σε εσάς, καθώς όλα τα αιτήματα μας, οι ερωτήσεις μας προς το Υπουργείο έχουν μείνει αναπάντητα εδώ και πολλούς μήνες!"

Ολόκληρη η επιστολή τους έχει ως εξής:

Αναφορικά με την απόφαση για  την επιστροφή των Ε’ ετών φοιτητών Ιατρικής στο ακαδημαϊκό πρόγραμμα των κλινικών ασκήσεων, έπειτα από την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, προκύπτουν σοβαροί προβληματισμοί μεταξύ των μελών της φοιτητικής κοινότητας. Μετά από περισσότερους από 6 μήνες επιβεβλημένης αποχής των Ε’ ετών φοιτητών Ιατρικής από τις κλινικές ασκήσεις (διάστημα στο οποίο πραγματοποιούνταν υποτυπώδεις αναπληρώσεις αυτών με εξ αποστάσεως ηλεκτρονικές διαλέξεις) αποτυγχάναμε επανειλημμένως να επικοινωνήσουμε με τους αρμόδιους φορείς. Οι ανησυχίες, τα αιτήματα και οι δράσεις μας αγνοήθηκαν.

Τώρα καλούμαστε να επιστρέψουμε στο νοσοκομειακό περιβάλλον για να αναπληρώσουμε μέσα σε πολύ περιορισμένο χρονικό διάστημα την πλειονότητα των κλινικών μας ασκήσεων μέχρι και τις 30/07/21. Κανείς δεν έχει προνοήσει για τον εμβολιασμό μας και, σύμφωνα με το παρόν σχέδιο, η διασφάλιση της υγείας μας θα πραγματοποιείται με 1 self-test την εβδομάδα και μοριακούς ελέγχους ΜΟΝΟ σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος.

Θεωρούμε απαράδεκτο να αναγκαζόμαστε να εκτεθούμε σε νοσοκομειακό περιβάλλον που εξυπηρετεί covid περιστατικά όντας ανεμβολίαστοι. Κάτι τέτοιο θα θέσει αναμφισβήτητα σε κίνδυνο τη δική μας υγεία, την υγεία των οικογενειών μας αλλά και των ασθενών με τους οποίους θα ερχόμαστε σε επαφή καθημερινά.

Ζητούμε, λοιπόν, τον Άμεσο εμβολιασμό των Ε’ ετών φοιτητών Ιατρικής πριν την είσοδό μας στις κλινικές ασκήσεις που προβλέπεται να ξεκινήσουν στις 17/05/21.

Το παραπάνω κείμενο υπογράφουν πεμπτοετείς φοιτητές του Τμήματος Ιατρικής Πανεπιστημίου Πατρών.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr