Voucher των 200 ευρώ: Εντάσσονται νέοι δικαιούχοι

Voucher των 200 ευρώ: Εντάσσονται νέοι δικαιούχοι

Φοιτητικά ΕπιδόματαΣτην ένταξη όλων των τρίτεκνων και πολυτέκνων οικογενειών που είναι δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού Α21 για τα voucher των 200 ευρώ για αγορά tablet προχωράει το επόμενο διάστημα το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Στις 5 Απριλίου θα ξεκινήσουν οι αιτήσεις για τα voucher 200 ευρώ σε μαθητές, φοιτητές και σπουδαστές, για την αγορά tablet και υπολογιστών.


Ειδικότερα όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης μαζί με την υφυπουργό Εργασίας αρμόδια για τη δημογραφική πολιτική και την οικογένεια Μαρία Συρεγγέλα εξετάζουν να εντάξουν στο πρόγραμμα των voucher όλους τους δικαιούχους του επιδόματος παιδιού Α21 που είναι τρίτεκνοι και πολύτεκνοι ανεξαρτήτου εισοδήματος.

Μέχρι σήμερα εντάσσονται στο πρόγραμμα των voucher για ταμπλετ μόνο οι τρίτεκνοι και πολύτεκνοι που έχουν εισόδημα ως 6.000 ευρώ που αφορά την πρώτη κατηγορία των δικαιούχων για επίδομα παιδιού Α21.

Πλέον εξετάζεται μόνο για τρίτεκνους και πολύτεκνους να ενταχθούν και των άλλων δύο κατηγοριών. 

Για τον καθορισμό των δικαιούχων οικογενειών προσδιορίζονται τρεις κατηγορίες ισοδύναμου οικογενειακού εισοδήματος, ως εξής:

α) Α κατηγορία: έως 6.000 ευρώ,

β) Β κατηγορία: από 6.001 ευρώ έως 10.000 ευρώ,

γ) Γ κατηγορία: από 10.001 ευρώ έως 15.000 ευρώ.

Και 2ος γύρος με νέους δικαιούχους

Το πρόγραμμα θα διαρκέσει από τη Δευτέρα 05 Απριλίου 2021, έως τις 30 Ιουλίου 2021 με τις αιτήσεις να γίνονται στο digital-access.gov.gr, ενώ αναμένεται να υπάρξει και 2ος κύκλος που δεν θα αφορά όσους λαμβάνουν το επίδομα παιδιού του ΟΠΕΚΑ.

Επισημαίνεται ότι ο πρώτος κύκλος αφορά μόνο τους ήδη εγκεκριμένους δικαιούχους επιδόματος παιδιού ΟΠΕΚΑ για το έτος 2020, οι οποίοι αποτελούν και την πλειοψηφία των δυνητικών δικαιούχων του παρόντος προγράμματος.

Παράλληλα η πλατφόρμα πληροφορεί τους δικαιούχους ότι θα υπάρξει και Β Κύκλος όπου οι αιτήσεις συμμετοχής - επιχορήγησης δικαιούχων στο κύκλο αυτό του Προγράμματος μπορούν να υποβάλλονται από την Τετάρτη 5 Μαϊου 2021, έως την ημερομηνία γενικής λήξης του Προγράμματος (30 Ιουλίου 2021).

 Παράλληλα επισημαίνεται ότι ο δεύτερος κύκλος αφορά όλους τους δυνητικούς δικαιούχους, ακόμα και αν δεν είναι εγκεκριμένοι δικαιούχοι επιδόματος παιδιού ΟΠΕΚΑ.

Ως ημερομηνία γενικής λήξης του Προγράμματος, ορίζεται η Παρασκευή 30 Ιουλίου 2021.

Μετά την καταληκτική αυτή ημερομηνία δεν είναι δυνατή:

Η υποβολή νέων αιτήσεων από δικαιούχους και προμηθευτές.

Η έκδοση νέων vouchers για αιτήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Η πραγματοποίηση αγορών με υπάρχοντα vouchers, εκτός των εξαιρέσεων που προβλέπονται στην Προκήρυξη του Προγράμματος και αφορούν συγκεκριμένες περιπτώσεις ακυρώσεων και επανεξαργύρωσης.

Ως ημερομηνία λήξης της μεταβατικής περιόδου (cooling off period) για την οποία επιτρέπονται ορισμένες μόνο (κατ’ εξαίρεση) περιπτώσεις εξαργύρωσης vouchers, ορίζεται η Τρίτη 31 Αυγούστου 2021.

Ως ημερομηνία ολοκλήρωσης των πάσης φύσεως πληρωμών και γενικής ολοκλήρωσης του Προγράμματος ορίζεται η Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2021.

Κατηγορίες εξοπλισμού

1. Κατηγορία 1: φορητές ταμπλέτες (tablets)

2. Κατηγορία 2: φορητοί υπολογιστές

Υποκατηγορία 2.1: notebooks,
Υποκατηγορία 2.2: chromebooks,
Υποκατηγορία 2.3: 2 in 1 (notebooks/tablets)

3. Κατηγορία 3: σταθεροί υπολογιστές (desktops, all-in-one)

και υπό προϋποθέσεις η

4. Κατηγορία 4: Περιφερειακά Σταθερών Υπολογιστών (περιφερειακά της κατηγορίας 3)

Υποκατηγορία 4.1: οθόνη υπολογιστή,
Υποκατηγορία 4.2: ποντίκι,
Υποκατηγορία 4.3: κάμερα για υπολογιστή,
Υποκατηγορία 4.4: ακουστικά για υπολογιστή (headset),
Υποκατηγορία 4.5: Ηχεία για υπολογιστή,
Υποκατηγορία 4.6: Πληκτρολόγιο για υπολογιστή

Η κατηγορία εξοπλισμού 4, μπορεί να συνδυαστεί μόνο ως πρόσθετος εξοπλισμός της κατηγορίας 3.

Η υποβολή της Αίτησης Επιχορήγησης πραγματοποιείται είτε από έναν (οποιονδήποτε) εκ των δύο γονέων (ΥΠΟΧΡΕΟΣ ή ΣΥΖΥΓΟΣ της φορολογικής δήλωσης) είτε από το γονέα που έχει την επιμέλεια των τέκνων στις περιπτώσεις εκείνες που η αίτηση θα υποβληθεί από ένα και μόνο γονέα (δήλωση ως «μονογονεϊκή» για τους σκοπούς του Προγράμματος). Οι περιπτώσεις δήλωσης από ένα μόνο γονέα εξειδικεύονται στην ενότητα 2.3 «Κριτήριο Επιλεξιμότητας 1: οικογένειες με εξαρτώμενα τέκνα» της Προκήρυξης του Προγράμματος

Από τον Επίτροπο στην περίπτωση παιδιών/νέων υπό επιτροπεία. Η περίπτωση αυτή εξειδικεύεται στην ενότητα 2.4 «Κριτήριο Επιλεξιμότητας 1: ειδική περίπτωση παιδιών/νέων υπό επιτροπεία» της Προκήρυξης του Προγράμματος.

Σε κάθε περίπτωση, ειδικά για τον Α κύκλο, η αίτηση στο Πρόγραμμα ΨΗΦΙΑΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ θα πρέπει να υποβληθεί από το δικαιούχο/Φυσικό Πρόσωπο που είχε υποβάλλει και την ηλεκτρονική αίτηση επιδόματος παιδιού η οποία εγκρίθηκε εντός του 2020 ή εναλλακτικά από το/τη ΣΥΖΥΓΟ που είχε δηλωθεί στην ίδια αίτηση.

Τα στοιχεία της οικογενειακής σύνθεσης των δικαιούχων του Α κύκλου λαμβάνονται αυτόματα μέσω διασταύρωσης με την εγκεκριμένη αίτηση επιδόματος παιδιού ΟΠΕΚΑ του 2020 και δε νοείται διαφοροποίηση σε κανένα μέλος της οικογένειας.

Κάθε Φυσικό Πρόσωπο μπορεί να υποβάλλει μία και μόνο αίτηση. Στην εξαιρετική περίπτωση που κάποιος υποβάλλει αίτηση ως γονέας των παιδιών του και ως επίτροπος τρίτων παιδιών, θα υποβάλλει μία αίτηση με όλα τα εξαρτώμενα/ υπό επιτροπεία παιδιά, δηλώνοντας παράλληλα την ιδιότητά τους.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα του Προγράμματος θα διαχωρίσει τους ελέγχους/κάλυψη κριτηρίων που αφορούν την οικογένεια από τους ελέγχους/κάλυψη κριτηρίων για κάθε παιδί υπό επιτροπεία.

Fast Track: Η περίπτωση των δικαιούχων επιδόματος παιδιού ΟΠΕΚΑ

Η πλειοψηφία των χρηστών που κάνουν νέα αίτηση και είναι ταυτόχρονα εγκεκριμένο δικαιούχοι επιδόματος ΟΠΕΚΑ για το 2020 θα είναι δυνατό να ολοκληρώνουν την παραπάνω διαδικασία μέσα σε λίγα λεπτά, αφού τα βήματα απλοποιούνται και η αίτηση ολοκληρώνεται με 6 απλές κινήσεις:

Σύνδεση χρήστη με τα διαπιστευτήρια του Taxisnet (username & password)
Δήλωση ΑΜΚΑ
Επιλογή των (αυτόματα εμφανιζόμενων) τέκνων που είναι ταυτόχρονα ωφελούμενοι και δήλωση εκπαιδευτικής βαθμίδας
Δήλωση τηλεφώνου
Υποβολή αίτησης – άμεση εμφάνιση πορίσματος
Οριστικοποίηση και έκδοση

Είσοδος στην Εφαρμογή – Διαπιστευτήρια

Ο δυνητικός δικαιούχος (Αιτών/Αιτούσα) εισέρχεται στο δικτυακό τόπο του Προγράμματος ΨΗΦΙΑΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ στη διεύθυνση: www.digital-access.gov.gr

Επιλέγει την ενότητα ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ και μέσω του διαθέσιμου link, που θα βρεί μετά από τις πληροφορίες, μεταβαίνει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Προγράμματος (εφαρμογή για δικαιούχους).

Προκειμένου να εισέλθει στην εφαρμογή και να δημιουργήσει νέα αίτηση θα πρέπει να επιβεβαιώσει την ταυτότητά του χρησιμοποιώντας τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet. Για το σκοπό αυτό

Καταρχάς παρέχει τη συναίνεσή του για την επεξεργασία των αναγκαίων προσωπικών δεδομένων στο πλαίσιο υποβολής, ελέγχου και έγκρισης της Αίτησης Επιχορήγησης , και δηλώνει ότι έχει λάβει γνώση και συμφωνεί-συμμορφώνεται με τους όρους και διαδικασίες του Προγράμματος.
Μεταβαίνει στο ασφαλές περιβάλλον του taxisnet (ΓΓΠΣ) για την καταχώρηση των προσωπικών διαπιστευτηρίων (username & password).

Εφόσον ο έλεγχος των διαπιστευτηρίων είναι επιτυχής ξεκινά η διαδικασία δημιουργίας της Αίτησης Επιχορήγησης.

ΠΡΟΣΟΧΗ

Για την είσοδο στην εφαρμογή και τη δημιουργία Αίτησης Επιχορήγησης απαιτείται υποχρεωτικά η ταυτοποίηση του αιτούντα με βάση τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet (username & password).

Έλεγχος Κριτηρίων

Τα κριτήρια επιλεξιμότητας ελέγχονται και κρίνονται, όπου είναι εφικτό, μέσω ηλεκτρονικών διασταυρώσεων.

Όπου η διασταύρωση δεν είναι δυνατή ή δεν υπάρχει μητρώο που να καλύπτει τον έλεγχο συγκεκριμένου κριτηρίου για συγκεκριμένες κατηγορίες δικαιούχων, ο έλεγχος μπορεί να γίνεται με συνδυασμό υπεύθυνης δήλωσης του Αιτούντα και προσκόμισης των κατά περίπτωση ζητούμενων δικαιολογητικών.

Ηλεκτρονικές διασταυρώσεις

Ο έλεγχος των κριτηρίων επιλεξιμότητας των δικαιούχων θα γίνεται κατά βάση μέσω ηλεκτρονικών διασταυρώσεων με τα ακόλουθα μητρώα τρίτων υπηρεσιών και φορέων της δημόσιας διοίκησης. Συγκεκριμένα:

Ταυτοποίηση Αιτούντα μέσω υπηρεσίας αυθεντικοποίησης χρηστών (ΓΓΠΣ, Προσωπικοί Κωδικοί Taxisnet).

Ο Αιτών/Αιτούσα θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να διαθέτει κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet.

Διασταύρωση Αιτούντα με εγκεκριμένους δικαιούχους επιδόματος παιδιού ΟΠΕΚΑ για το έτος 2020.

Αφορά όλους τους δικαιούχους του Α κύκλου

Αναφορικά με τον Α κύκλο, ο Αιτών/Αιτούσα θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να είναι μέλος (δικαιούχος ή σύζυγος) εγκεκριμένης αίτησης επιδόματος παιδιού ΟΠΕΚΑ του 2020.

Επιβεβαιώνεται η συνολική σύνθεση της οικογένειας (γονείς και εξαρτώμενα μέλη) καθώς και η εισοδηματική κατηγορία.

Τα κριτήρια επιλεξιμότητας 1 και 2 κρίνονται αποκλειστικά με βάση την εγκεκριμένη αίτηση (ηλεκτρονικά).

Επιβεβαίωση ΑΜΚΑ και βασικών στοιχείων Αιτούντα και μελών της Οικογένειας.

Όλα τα μέλη που θα δηλωθούν στην αίτηση θα πρέπει να διαθέτουν υποχρεωτικά ΑΜΚΑ.

Θα ληφθούν υπόψη τα στοιχεία (όνομα, επώνυμο, ημερομηνία γέννησης κλπ.) που τηρούνται στο μητρώο ΑΜΚΑ. Για την ακρίβεια των στοιχείων του μητρώου ΑΜΚΑ, υπεύθυνος είναι ο Αιτών/Αιτούσα που μπορεί να προβεί σε διορθώσεις/επικαιροποίηση μέσω ΚΕΠ, πριν την υποβολή της Αίτησης Επιχορήγησης.

Επιβεβαίωση σύνθεσης οικογένειας:

Για τους Έλληνες πολίτες που είναι εγγεγραμμένοι στο εθνικό δημοτολόγιο, θα ληφθούν υπόψη τα στοιχεία των οικογενειακών μερίδων του δημοτολογίου.

Για όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις ο έλεγχος δε θα πραγματοποιείται με ηλεκτρονική διασταύρωση.

Επιβεβαίωση εισοδηματικής κατηγορίας:

Ο Αιτών/Αιτούσα θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να έχει υποβάλλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2019/υποβολή 2020 (να είναι ΥΠΟΧΡΕΟΣ ή ΣΥΖΥΓΟΣ της δήλωσης).

Η εισοδηματική κατηγορία της οικογένειας αξιολογείται και κρίνεται αποκλειστικά μέσω ηλεκτρονικής διασταύρωσης με τα στοιχεία φορολογικών δηλώσεων που τηρεί η ΑΑΔΕ.

Επιβεβαίωση της φοίτησης:

Η επιβεβαίωση της φοίτησης των τέκνων που φοιτούν σε δημόσιες δομές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα, θα γίνεται αποκλειστικά μέσω ηλεκτρονικής διασταύρωσης. Ο Αιτών/Αιτούσα είναι υπεύθυνος να ενημερώσει, εφόσον απαιτείται, τα στοιχεία των τέκνων του σε συνεργασία με τη σχολική μονάδα στην οποία φοιτούν, πριν την υποβολή της Αίτησης Επιχορήγησης.

Η επιβεβαίωση της φοίτησης των τέκνων που φοιτούν σε ΑΕΙ στην Ελλάδα, θα γίνεται αποκλειστικά μέσω ηλεκτρονικής διασταύρωσης. Οι φοιτητές ΑΕΙ είναι υπεύθυνοι να ενημερώσουν, εφόσον απαιτείται, τα στοιχεία τους σε συνεργασία με τη γραμματεία της σχολής στην οποία φοιτούν, πριν την υποβολή της Αίτησης Επιχορήγησης από το Γονέα / Επίτροπο.

Η επιβεβαίωση της φοίτησης των τέκνων που φοιτούν σε Δημόσια ΙΕΚ αρμοδιότητας του Υ.ΠΑΙ.Θ, θα γίνεται αποκλειστικά μέσω ηλεκτρονικής διασταύρωσης. Οι σπουδαστές είναι υπεύθυνοι να ενημερώσουν, εφόσον απαιτείται, τα στοιχεία τους σε συνεργασία με το ΙΕΚ στο οποίο φοιτούν, πριν την υποβολή της Αίτησης Επιχορήγησης από το Γονέα / Επίτροπο.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr